Koripallo.com

España – Medalla de Oro?

Viestejä
156
Hallitseva maailmanmestari, kiistattomasti tämän planeetan viihdyttävintä maajoukkuekoripalloa pelaava ja loisteliaasti eurooppalaista joukkuepelaamista ja amerikkalaista yksilökeskeistä koripalloa yhdistelevä Espanja lähtee näihin Olympiakarkeloihin vain ja ainoastaan yksi jalometallisortti mielessään; kultaa on tällä kertaa otettava.

Vielä muutama vuosi sitten Espanja kantoi urheiluyhteyksissä ikuisen alisuorittajan leimaa, mutta vuonna 2006 tämä kaikki muuttui Japanissa. Huikealla pelillä koripallon MM-kisat vieneet espanjalaiset pyyhkivät kertalaakista kaikki Iberian niemimaata vaivanneet urheilumenestystraumat unholaan. Jo junioriluokissa menestystä kerännyt uusi palloilijasukupolvi oli kasvanut miehen mittoihin ja tulos oli kaikkien nähtävillä Saitaman koripalloareenaan tulostaululla. Kreikka oli kaatunut huikealla pelillä ja vieläpä ilman joukkueen semifinaalissa loukkaantunutta johtotähteä Pau Gasolia.

Viime vuoden EM-kotikisoissakin joukkue näytti pitkään matkaavan kohti mestaruutta, mutta "venäläisen" David Blattin taktinen täysosuma ja "venäläisen" J.R.Holdenin heitto muodostuivatkin yllättäen finaalissa kompastuskiveksi. Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid hiljeni ja vuoden 2006 menestys näytti hetken aikaa siltä kuuluisalta poikkeukselta joka vahvistaa säännön. Aivan turhaan Madridin kujilla kuitenkin murehdittiin, vuosi 2008 on jo osoittautunut olevan Espanjan vuosi kun urheilumenestyksestä puhutaan. Loistavaa jalkapallomenestystä Wienissä seurasi viime viikonloppuna vielä vuoden toisen suuren urheilutapahtuman, eli Tour de Francen, päättyminen espanjalaisen Carlos Sastren voittoon. Ja nyt on sitten taas koripalloilijoiden vuoro näyttää mistä matadorit pissii.

esp_o.jpg


Selección Española

Joukkue on pitkälti sama kuin vuoden 2006 kultamitalijoukkue, 12 miehestä 10 on yhä matkassa mukana. Espanjalaiseen tyyliin Carlos Cabezaksen ja Sergio Rodriguezin tiputtaminen ringistä on toki nostanut puheita uuden valmentajan maakuntapatriotismista, mutta eiköhän tähän Pekingiin matkaavaan ryhmään nyt kuitenkin ne parhaat mahdolliset jannut valikoitunut. Ryhmän runkona toimii jo kutakuinkin vaippaikäisestä asti eri maajoukkueissa yhdessä pelaanneet vuoden 1980 ja 1981 ikäluokat, ryyditettynä muutamalla vanhemmalla karjulla ja parilla huippulupauksella. Kaiken kaikkiaan taas koossa sopusuhtainen vähän kaikkea osaava joukkue.

C – Pau Gasol (215 cm / synt. 1980 / Los Angeles Lakers)
Näissäkin kisoissa espanjalaisten katseet ovat tiukan paikan tullen tässä miehessä. Vähän reilu 500 peliä NBA:n runkosarjaa tehoilla 18,8 pistettä ja 8,6 levypalloa per peli kertonevat kaverista jo aika paljon. Maajoukkuepeleissä maailman ehdotonta eliittiä, valinta viime MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi tästä esimerkkinä. Espanjan aloittava sentteri, mutta onko jo täysin palautunut Lakersin pudotuspeleistä?

PF – Felipe Reyes (203 cm / synt. 1980 / Real Madrid)
Espanjan Pasi Riihelä on sopiva rämäpää muuten vallan taitopainotteiseen aloitusviisikkoon. Vietti suurimman osan viime MM-kisoista siviileissä loukattuaan niskansa aivan viimeisimmissä harjoitusotteluissa, tällä kertaa isossa roolissa. Vuodesta 2004 Real Madridia edustanut Reyes valittiin viime kauden päätteeksi Espanjan ACB liigan tähdistökentälliseen tehtailtuaan keskimäärin noin 14 pistettä ja 7 levyä.

SF – Carlos Jiménez (205 cm / synt. 1976 / Unicaja Malaga)
Madridissa syntynyt, mutta nykyään Malagaa edustava papparainen pitää Espanjan joukkuetta koossa. Kohta kymmenen vuotta maajoukkueessa pyörinyt kaveri on aina kulloisenkin valmentajan suosikkeja asenteensa ja työmääränsä takia. Jiméneziltä ei pahemmin pisteitä odotella, mutta kyllähän mies vapaan paikan saatuaan kolmosen upottaa (ACB-liigassa kaaren takaa 45%). Espanjan viime vuosina loistavasti toimineen puolustuspelin sielu.

SG – Rudy Fernández (195 cm / synt. 1985 / Portland Trailblazers)
Joventut Badalonasta syksyksi Portlandiin suuntaava Rudy ehti nuoresta iästään huolimatta jo saavuttaa henkilökohtaisella tasolla kaiken Euroopassa. Espanjan liigan pistekuninkuus (21,2 / peli), valinta tähtikentälliseen, Copa del Reyn ja ULEB-cupin voitto nyt muutama saavutus mainitakseni. Normaalisti maajoukkueessa Navarron takana, mutta näinköhän tuttu valmentaja nostaisi miehen sittenkin avaukseen. Näin tässä nyt veikkaan.

PG – José-Manuel Calderon (190 cm / synt. 1981 / Toronto Raptors)
Toronton kanssa vastikään pitkästä jatkosta sopinut Calderon starttaa turnauksen Espanjan aloittavana pointtina. Parissa kaudessa NBA:n eliittiin noussut takamies osaa ainakin pitää pallosta huolta. Syötöt/menetykset tilastoissa huikea lukema 5,38 jolla irtosi selkeä ykköstila tässä kategoriassa. Muiden maiden kannalta huolestuttavaa on se fakta, että sitten viime kisojen mies on oppinut myös heittämään kaukaa.

C – Marc Gasol (213 cm / synt. 1985 / Memphis Grizzlies)
Paun köntysveli oli vielä jonkin sortin yllätysvalinta vuoden 2006 kisoihin, mutta osoittautui jo siellä koko lailla päteväksi täytteeksi korin alle. Siitä eteenpäin kehitys onkin ollut melkoisen huimaa, viime kauden päätteeksi Espanjan liigan arvokkain pelaaja tehoilla 16,2 pistettä (neljäs), 8,3 levyä (ensimmäinen), 1,8 blokkia (toinen) ja kakkosprosenttina kova 67,7 (ensimmäinen). Kisojen jälkeen sitten suuntana Memphis. Hiukan köntyshän tuo edelleen on.

PF – Jorge Garbajosa (206 cm / synt. 1977 / Khimki Moskova)
Normaalisti aloittaa isona laiturina, mutta nyt puolikuntoisuus tiputtanee penkille. Hyvän alun jälkeen viimeiset ajat Torontossa sujuivat kaiken maailman vaivoista kärsien, nyt suuntana Moskova ja paluu huipulle. Aliarvostettu puolustaja joka normaalisti tämän tapaisissa turnauksissa upottaa kovan määrän kolmosia ja avaa korinalustaa mm. Rudyn ajoille. Nyt vähän auki mitä tarjoaa.

SF – Alex Mumbrú (202 cm / synt. 1979 / Real Madrid)
Aikaisemmin lähinnä kolmospommittajana tunnettu Mumbrú on viime vuosina monipuolistanut peliänsä. Tullee saamaan kohtuullisesti peliaikaa, etenkin jos heitto kulkee, sillä aloituksen miehistä juuri Jiménez pelannee pienimmät minuutit. Yksi kolmesta Realin miehestä joukkueessa, mutta on tuttu valmentajalle pelattuaan Joventutissa aikoinaan.

SF – Berni Rodríguez (197 cm / synt. 1980 / Unicaja Malaga)
Malagalla syntynyt ja paikallista Unicajaa edustava Berni tuo energiaa kakkos- ja kolmospaikalle. Vähän sellaisen roskapelaajan maineessa, mutta ihan kivasti tykittänyt pisteitä muutamassa harjoituspelissä. Vähän heikomman ACB kauden jälkeen ehkä hiukan yllättäen kisoissa, mutta hoitaa kyllä oman tonttinsa nurisematta. Kisoissa voi minuutit olla vähissä.

SG – Juan-Carlos Navarro (191 cm / synt. 1981 / Barcelona)
La Bomba kävi tykittämässä Grizzliesin riveissä välillä huimia numeroita ja istui sitten puolestaan toisinaan penkillä pidempiäkin aikoja. Selkeämpi ja suurempi rooli houkutteli miehen takaisin Barcelonan riveihin, joskin melkoisella palkkapussillakin oli varmasti osuutensa päätöksessä. Maaotteluissa takonut kovia pistemääriä, mutta tällä kertaa saattaa Rudy syödä vähän tehoja.

PG – Ricky Rubio (190 cm / synt. 1990 / Joventut Badalona)
Mitäpä sitä voisi tästä ihmeestä sanoa, 17 vuotias junnu ja jo Espanjan tasoisessa maajoukkueessa. Mistään säälipaikastakaan ei voida puhua, sillä poika pudotti kuitenkin Sergio Rodriguezin tasoisen pelaajan ryhmästä. Valinta Espanjan liigan tähdistöön kertonee klopin kyvyistä myös jotakin. Maajoukkuedebyytti tuossa reilu viikko sitten Portugalia vastaan, parhaat palat tsekattavissa youtubesta.

PG – Raül López (182 cm / synt. 1980 / Real Madrid)
Aikoinaan Utah Jazzissa pikkasen kykyjään väläyttämään päässyt López on ilmeisesti vihdoin ja viimein päässyt eroon lähes miehen uran lopettaneista polvivaivoista. Loistavasta pelisilmästään tunnettu pieni mutta vikkelä alunperin Barcelonalainen kuuluu monen muun tämän joukkueen pelaajan kanssa siihen maagiseen Espanjan nuorisokaartiin joka 1998 voitti nuorten EM-kisat ja 1999 vastaavasti nuorten MM-kisat.

610x.jpg


El nuevo entrenador de España

Eihän Espanja olisi Espanja, jos ei siellä jotakin vääntöä koripallokabineteissa olisi viime vuosien menestyksestä huolimatta. Loistavaa duunia tehnyt ja kansan suosiossa kylpenyt Pepu Hernández sai yllättäen siirtyä syrjään astuttuaan koripalloliiton johdon varpaille ilmeisesti yhden kerran liikaa. Ja tämä vielä huimat kaksi kuukautta ennen kisojen alkua. No, jatko ei sitten sujunutkaan peri-espanjalaiseen tapaan (mañana mañana), vaan pätevä kaveri hommattiin tilalle ja vieläpä nopeasti. Aíto García Reneses, vielä viime kaudella Joventut Badalonaa vetänyt kokenut kehäkettu astui suuriin saappaisiin.

Kaiken nähnyt ja kokenut Aíto vaikuttaa ainakin vielä tällä hetkellä juuri oikealta hepulta Espanjan penkin päähän. Valmennuskokemusta pääsarjassa 35 vuotta ja tuloksena 9 mestaruutta. Viime kaudella Joventutin ohjaksissa Copa del Reyn ja ULEB-cupin voitot. Madridissa syntynyt Aíto ei kuitenkaan vierasta katalaanejakaan, tästä todisteena mies valmensi Barcelonaa muutamaa välivuotta lukuunottamatta vuodet 1985-2002. Vuodesta 2003 kevääseen 2008 osoitteena oli sitten Badalona. Tunnettu nimenomaan rohkeasti nuorille peliaikaa antavana valmentajana, niin Pau Gasol kuin Ricky Rubiokin on tehnyt senioridebyyttinsä miehen alaisuudessa.

Preparación

Huikeata tykitystä on Aíton alkukausi ollut, kuusi harjoitusottelua tähän mennessä ja niistä tietenkin kuusi murskaavaa voittoa. Ensin pistettiin jalalla koreasti miniturnaus Torneo Extremaduran muodossa josta jatkettiin Torneo de Ourensen kautta kahteen erilliseen harjoituotteluun. Näistä viimeinen huomenna 30.7. Latviaa vastaan, sen jälkeen seuraakin sitten siirtyminen 2.8. Kiinaan. Huomioitavaa harjoitupeleissä on toki se, että ne on kaikki pelattu Espanjan maaperällä.

Espanja vs. Portugal 84 – 35
Rudy Fernández (2), Calderón (0), Reyes (12), Jiménez (5), Marc Gasol (9) - aloitusviisikko - Ricky (9), Raúl López (7), Berni Rodríguez (11), Mumbrú (2), Garbajosa (11), Sada (3), Claver (11) ja Triguero (2)

Espanja vs. Venäjä 91 – 56
Raúl López (5), Rudy (11), Jiménez (1), Reyes (15), M.Gasol (6) - aloitusviisikko - Calderón (3), Ricky Rubio (6), Berni Rodríguez (9), Mumbrú (12), Garbajosa (6), Pau Gasol (16) ja Navarro (-)

Espanja vs. Argentina 90 – 88
Felipe Reyes (10), Marc Gasol (12), Rudy Fernández (9), Carlos Jiménez (4), Raúl López (11) - aloitusviisikko - Pau Gasol (11), Navarro (3), Mumbrú (3), Garbajosa (6), Berni Rodríguez (-), Ricky Rubio (3) ja Calderón (18.)

Espanja vs. Liettua 91 – 66
Marc Gasol (11), Felipe Reyes (16), Mumbrú (4), Rudy Fernández (16), Raúl López (2) - aloitusviisikko - Navarro (14), Calderón (4), Carlos Jiménez (2), Ricky Rubio (8.), Berni Rodríguez (2), Garbajosa (4) ja Pau Gasol (8.)

Espanja vs. Argentina 87 – 62
Calderón (15), Rudy Fernández (3), Mumbrú (2), Felipe Reyes (7) y Marc Gasol (4) - aloitusviisikko - Berni Rodríguez (11), López (5), Garbajosa (4), Pau Gasol (5), Navarro (16), Rubio (11) ja Jiménez (4)

Espanja vs. Unkari 103 – 45
Pau Gasol (32), Ricky Rubio (4), Navarro (8.), Reyes (11), Jiménez (3) - aloitusviisikko - Rudy Fernández (8.), Calderón (2), Berni Rodríguez (-), Marc Gasol (20), Mumbrú (7) ja Garbajosa (8.)

Juegos Olímpicos

Olympialaisissa ei mitään ihan rupusakkeja vastaan kävele ja pelitahtikin on melkoinen, joka toinen päivä mennään alusta loppuun Espanjan leveä ryhmä taannee kuitenkin jotenkuten tuoreet jalat ihan lopputaipaleelle asti. Esimerkiksi Japanissa 2006 tärkeimmät jampat pelasivat vallan kohtuullisesti per matsi, Gasol 26,5 / Calderon 20,4 ja Navarro 23,2 minuuttia. Kun nyt tälläkin kertaa löytyy leveyttä penkiltä voisi Espanjan olettaa kuuluvan niihin joukkueisiin jotka nostavat tasoaan vielä turnauksen kuluessa.

Kova aloitus on Espanjalla turneelle, nimittäin kovaa nousukuntoa osoittanut Kreikka. Saitamassa pari vuotta sitten ottelu päättyi murskaavasti 70 – 47 ilman Pauta, mutta eiköhän tällä kertaa mennä huomattavasti tiukemmissa merkeissä. Seuraavaksi vuorossa kotijoukkue kiina ja neljäntenä sitten Yhdysvallat. Matseihin tarkemmat veikkaukset myöhemmin, mutta saldolla 4 voittoa 1 tappio tuo alkusarja sujunee. Lohkon kakkosena puolivälierissä vastaan asettunee sitten joku nelikosta Liettua, Argentiina, Australia ja Kroatia. Sen verran tasaiselta vaikuttava tuo toinen ryhmä, ettei tarkemmin uskalla veikata. Kova matsi joka tapauksessa tulossa. Semifinaalissa A-lohkon ykkönen joka mahdollisesti olisi sitten Venäjä. Finaalipaikka kuitenkin saavutettavissa. Otteluohjelma:

10.8. Kreikka
12.8. Kiina
14.8. Saksa
16.8. USA
18.8. Angola
20.8. puolivälierä
22.8. välierä
24.8. finaali

Todelliset koripalloasiantuntijat hyppäävät Espanjan menestysvankkureihin nyt! Joten ei muuta kuin Aítoa menoa, Serranot nauhalle, Cava jäihin ja tapakset pöytään, sillä täältä tulee España!

VAMOS!
VAMOS!!
VAMOS!!!


(Tuon "virallisen" olympia-topikin toimiessa lähinnä amerikkalaisen koripalloväen temmellyskenttänä, toivoisin että tällaiselle Espanjan menestystarua seuraavalle omalle topikille suodaan oma tilansa?)
 
Viestejä
10
Vs: España – Medalla de Oro?

Espanja vs. Portugal 84 – 35
Espanja vs. Venäjä 91 – 56
Espanja vs. Liettua 91 – 66
Espanja vs. Argentina 87 – 62
Espanja vs. Unkari 103 – 45


ai saatana että on tylyjä lukemia
 
Viestejä
1 224
Vs: España – Medalla de Oro?

Nordic betillä olisi kerroin 4.15. Väittäisin tämän hetken vireellä olevan vähän ylikerrointa..
 
Viestejä
1 063
Vs: España – Medalla de Oro?

mölleri sanoi:
Espanja vs. Portugal 84 – 35
Espanja vs. Venäjä 91 – 56
Espanja vs. Liettua 91 – 66
Espanja vs. Argentina 87 – 62
Espanja vs. Unkari 103 – 45

Uskoakseni Venäjä ja Liettua eivät olleet vielä täysimiehisiä, vaikkakin Espanja onkin kovin jengi lähes maailmassa.

Ps. J.R Holden on kyllä pelannut monta vuotta Venäjällä ja on täysi Venäläinen. (Ja kova jätkä onkin.)
 
Viestejä
3 022
Vs: España – Medalla de Oro?

Loistava katsaus! Bobby Brownille iso kiitos!
 
Viestejä
191
Vs: España – Medalla de Oro?

Vankkureissa jo pidemmän aikaa. Ei tänäänkään meinannut tulla työnteosta mitään, kun Rickyn highlightit pyörivät päässä.
 
Viestejä
1 718
Vs: España – Medalla de Oro?

Superman2 sanoi:
Ps. J.R Holden on kyllä pelannut monta vuotta Venäjällä ja on täysi Venäläinen. (Ja kova jätkä onkin.)

holden sai kyllä kansalaisuuden poikkeusluvalla, että onhan tuo hieman kyseenalaista..
 
Viestejä
2 568
Vs: España – Medalla de Oro?

Hyvä postaus! Mukavaa vaihtelua näitten Lebron-bändäreiden kirjoituksiin. Itse pitäisin myös Espanjaa ehkä kisojen toiseksi suurimpana voittajasuosikkina. Kovia yksilöitä ja jos amerikkalaisten joukkuepeli on kysymysmerkki, niin Espanjan kohdalla näin ei todellakaan ole.

Holdenin kansalaisuudesta sen verran, että itse Putin myönsi kansalaisuuden hieman epätyypillisellä tavalla. Asiaa oli lobbaamaassa liuta vaikutsvaltaisia poliitikkoja. Venäjän kansalaisuus on vissiin muuten äärimmäisen vaikea saada, mutta tällaistahan on Venäjällä. Ehkä Hiddinkin saa sellaisen jos hän ensi MM-kisoissa vie Venäjän kultaan?

Onnea Epsanjalle mutta itse pidän kuitenkin eniten peukkuja Lietuvalle.
 
Viestejä
16 284
Vs: España – Medalla de Oro?

I'm in! Vamos!
 
Viestejä
1 258
Vs: España – Medalla de Oro?

Tässä bandwagonissa ehdottomasti! Alkaa itselläkin tulemaan tuo NBA-teinien hypetys korvista ulos.

Kun ainakin viestin avaajalla tuntuu olevan joukkueesta paljon tietämystä, niin kysynkin: Vaivasiko Navarroa viime syksyn EM-skaboissa loukkaantumiset vai mistä kohtalaisen vähäinen vastuu ja peliaika?
 
Viestejä
344
Vs: España – Medalla de Oro?

Kai kaikki Espanja-fanit ovat huomanneet tänään tulevan Espanja - Latvia harjoitusmaaottelun? Alkaa 21:10 Suomen aikaa. +30, +40?

http://myp2p.eu/broadcast.php?matchid=16010&part=sports
 
Viestejä
344
Vs: España – Medalla de Oro?

Skiles sanoi:
Pelaako Biedrins maajoukkueessa?
Ainakin Wikipedian mukaan on rosterissa, en tiedä pelaako tänään.

Edit: Ei pelaa tänään.
 
Viestejä
88
Vs: España – Medalla de Oro?

Rubio on kyllä käsittämättömän kova 91-syntyneeksi, aika häijy toi vartalon ympäri syöttö. Espanja +12 ekan jälkeen, koska Latvialla uppos kolmoset kohtalaisesti. Näyttää kyllä +40 matsilta tässä vaiheessa
 
Viestejä
629
Vs: España – Medalla de Oro?

kukaan löytäny peliä paremmalla kuvalla ku täällä on http://www.justin.tv/lasexta6
 
Viestejä
88
Vs: España – Medalla de Oro?

Noni, sähköt sano irti sopimuksen hallissa. Missäs toi pelataan?
 
Viestejä
1 763
Vs: España – Medalla de Oro?

Patsas sanoi:
Noni, sähköt sano irti sopimuksen hallissa. Missäs toi pelataan?

Espanjassa.... 8)
 
Viestejä
1 763
Vs: España – Medalla de Oro?

Patsas sanoi:
Rubio on kyllä käsittämättömän kova 91-syntyneeksi, aika häijy toi vartalon ympäri syöttö. Espanja +12 ekan jälkeen, koska Latvialla uppos kolmoset kohtalaisesti. Näyttää kyllä +40 matsilta tässä vaiheessa

90-syntynyt..
 
Viestejä
574
Vs: España – Medalla de Oro?

Kiva ku toi toimittaja käy kiertämässä koko vaihtopenkin haastattelemassa :) toivottavasti ei mene pelaajien ajatukset muualle... harmi vaan ku ei tajuu espanjaa ni ei tiedä mitä juttelevat
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös