NBA
Will Hardy Lauri Markkanen Utah Jazz

Etureisivamman takia Utah Jazzin edelliset kuusi ottelua väliin jättänyt Lauri Markkanen on taas pelikuntoinen ja suomalainen nähdään kentällä, kun Jazz kohtaa kotikentällään Minnesota Timberwolvesin maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Lauri Markkanen sai 2. maaliskuuta Miami Heatia vastaan pelatussa ottelussa kovan iskun jalkaansa Heat-sentteri Bam Adebayon polvesta. Suomalaisen pelikuntoon toipumista hidastutti myös lapsilta tarttunut tauti kuntoutuksen aikana.

Jazz ilmoitti, että Markkanen palaa Timberwolves-pelissä kehiin. Joukkue on voittanut kaksi kuudesta ottelusta, jotka suomalainen joutui istumaan katsomon puolella.

– Tuntuu hyvältä. Pystyin tekemään kaiken harjoituksissa, olen jutellut treenareiden kanssa ja toivon pelaavani, Markkanen kertoi maanantain aamuharjoitusten jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Utahilaiset hävisivät Timberwolvesille lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Jazz-valmentaja Will Hardy antoi palaa tappio-ottelun jälkeen ja syytti omia pelaajiaan siitä, että nämä välittivät enemmän omista pistesaldoistaan ja Instagram-postauksistaan kuin voittamisesta ja joukkuepelistä.

– Emme voi vain mennä höntsäämään. Meidän pitää pystyä todella ymmärtämään peliä, jotta pystymme parantamaan koko ajan. Standardi pitää olla, että meitä ei tarvitse opettaa pelaamaan kovaa, antamaan sen ekstrasyötön tai juoksemaan täysillä puolustukseen. Siinä meidän pitää parantaa, Markkanen sanoi.

Edellisessä ottelussa mukana olleet Jazzin G-liigapelaajat Johnny Juzang, Jason Preston ja Micah Potter on lähetetty takaisin farmiliigaan. Lisäksi kokenut takamies Jordan Clarkson on sivussa nivusvamman takia.

Markkanen on pelannut tällä kaudella 51 ottelussa, ja jos hän pelaisi kaikki Jazzin loppukauden ottelut, pääsisi suomalainen samaan 66 ottelun saldoon kuin viime kaudella. Tälle kaudelle NBA sääti uuden säännön, minkä mukaan pelaajan täytyy esiintyä vähintään 65 ottelussa, jotta hänet voidaan valita tähdistöviisikoihin.

muokattu 19.3.2024 klo 01.19: Lisätty vahvistus Markkasen paluusta.

Lue lisää »

NBA
NBA Utah Jazz Draft Picks 2023: Taylor Hendricks, Keyonte George, Brice Sensabaugh

Utah Jazzin päävalmentaja Will Hardy ei säästellyt sanojaan, kun joukkue hävisi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Minnesota Timberwolvesille. Kuudennen peräkkäisen ottelun ilman Lauri Markkasta pelannut joukkue pelasi paikoin luokatonta hyökkäyspeliä.

Etureiden ”puujalasta” kärsivä Lauri Markkanen on harjoitellut jo useamman päivän täysillä, mutta suomalaista ei vieläkään nähty Jazzin kokoonpanossa, kun se kohtasi NBA:n Läntisen konferenssin kärkiryhmän Timberwolvesin.

Markkasen lisäksi Jazz ja Will Hardy ovat lepuuttanneet myös muita kokeneempia pelaajiaan, minkä myötä joukkueen tulokaskolmikko Keyonte George, Taylor Hendricks ja Brice Sensabaugh on saanut paljon peliaikaa.

Minnesota on NBA:n paras joukkue puolustuspäässä ja samaa nähtiin vierailijoilta Salt Lake Cityssäkin, vaikka yksi sarjan parhaista puolustajista Rudy Gobert huilasikin ottelun.

– Emme pystyneet ratkaisemaan ongelmia tänään. Meidän pitää kommunikoida paremmin puolustuspäässä.

– Välinpitämättömyytemme puolustuksessa toisella puoliajalla oli seurausta siitä, että olimme vaikeuksissa hyökkäyksessämme ja annoimme sen vaikuttaa puolustuspelaamiseen, Hardy kertoi.

Jazz-valmentajan ärtyneisyys kasvoi, kun hän jatkoi kommenttejaan.

– Hyvin yksinkertaista: emme syöttäneet palloa. On 30 pallonhallintaa, mihin voisin viitata, joissa on useita pelaajia vapaana ja me vain pakotamme itse peliä.

– Meidän pitää ymmärtää, ketä vastaan pelaamme ja miten he haluavat vartioida meitä. Meidän pitää pystyä tuoda peliin se, mitä tapahtuu harjoituskentällä ja kun katsomme videoita.

Vaikka Hardy ei ketään yksittäistä pelaajaa maininnutkaan, olivat rajut moitteet varattu tulokaspelaajista erityisesti pelintekijän tontin avausviisikossa ottaneelle Georgelle. Kun Markkanen on ollut sivussa, on George ottanut joukkueen ykköspelaajan viitan itselleen.

Timberwolves-ottelussa tämä kuitenkin tarkoitti sitä, että tulokastakamies usein hautoi palloa koko hyökkäyksen pallonhallinnan ajan, kunnes heittokellon tikittäessä nollaa kohden huitaisi jonkun toivottoman yrityksen tai korilleajon.

Toinen kritiikin kohde oli varmaankin Sensabaugh, joka Georgen tapaan osaa paikoitellen olla hyvä korintekijä, mutta tuntuu myös olevan syöttämiselle allerginen.

– En välitä yksilöiden tilastoista. En välitä montako pistettä teet. En välitä siitä, mitä postaat Instagramiin. Tämä on joukkueurheilua ja pelaamme voittaaksemme. Tämä täytyy saada nyt loppumaan ennen kuin se pääsee kasvamaan isommaksi asiaksi.

– Olen sanonut sen aiemmin ja toistan sen nyt: tässä joukkueessa ei ole ilmaisia peliminuutteja. Joko alat oppia, alat pelata oikealla tavalla, alat pelata yhdessä joukkuekavereidesi kanssa tai et pelaa, Hardy purkautui.

Tosiasiallisesti Jazzissa ei juuri muuta olekaan ollut siirtotakarajan kauppojen jälkeen kuin ilmaisia minuutteja. Seurajohto antoi Hardylle selvän tehtävän: selvitä, mihin nämä tulokkaat pystyvät. Se on tarkoittanut paljon peliaikaa kolmikolle, ajoittain hienoja suorituksia, mutta myös viime yön ottelun kaltaisia pohjanoteerauksia.

George pelasi ottelussa 30 minuuttia, mutta Hardy poikkeuksellisesti nappasi tämän vaihtopenkille neljä minuuttia ennen ottelun loppua. Tätä edelsi tilanne, missä pelintekijä ei noudattanut valmentajan kertomaa pelikuviota hyökkäyksessä.

– Odotan ja vaadin Keyontelta paljon. Jos hän haluaa olla tämän seuran tulevaisuus – mihin uskon hänellä olevan mahdollisuus –, hänen itsensä pitää myös tehdä niin.

Jazz kohtaa Timberwolvesin toistamiseen kotikentällään maanantain ja tiistain välisenä yönä. Markkanen vaikuttaisi olevan jo pelikuntoinen, mutta se ei tässä vaiheessa NBA-kautta ole takuu siitä, että suomalainen paluun kentille tekisi.

Lue lisää »

Koripallo on enemmän kuin vain peli. Se on intohimo, yhteisö ja kulttuuri. Fanit ympäri maailmaa kokoontuvat yhteen jakamaan rakkauden koripalloon, ja heidän intohimonsa luo ainutlaatuisen tunnelman katsomoihin ja kentille. Tässä artikkelissa tarkastelemme koripallon kulttuuria fanien silmin.

Koripallon ystävät muodostavat tiiviin yhteisön. He jakavat voitot ja tappiot, kannustavat suosikkijoukkueitaan ja luovat ainutlaatuisen tunnelman katsomoihin, ja Casumo netti casino on ymmärtänyt tämän yhteisöllisyyden voiman ja tarjoaa pelaajilleen mahdollisuuden kokea jännitystä ja voittoja yhdessä muiden kanssa. Casumon pelivalikoimaan kuuluu myös koripalloon liittyviä pelejä, jotka tuovat fanien yhteisöllisyyden myös virtuaalimaailmaan.

Koripallon historia Suomessa

Koripalloa on pelattu Suomessa jo 1900-luvun alusta alkaen. Aluksi laji oli keskittynyt pääasiassa Helsinkiin ja muualle pääkaupunkiseudulle, mutta 1940-luvun jälkeen se levisi voimakkaasti muualle Suomeen. Suomen koripallomaajoukkue, Susijengi, on ollut tärkeä osa lajin historiaa.

1930-luku ja ensimmäiset EM-kisat

Suomessa koripallo sai jalansijaa 1930-luvulla, ja vuonna 1935 järjestettiin ensimmäiset koripallon arvokisat, EM-kisat Genevessä. Suomi sijoittui kuudenneksi. Berliinin olympialaisissa vuonna 1936 koripallo oli myös mukana.

1960-luku ja menestys

Suomen koripallomaajoukkue pääsi karsintojen kautta kesäolympialaisiin vuonna 1964, ja se oli historian ainoa suomalainen palloilujoukkue, joka osallistui olympialaisiin. Vuoden 1967 kotikisoissa Suomi sijoittui kuudenneksi. Tällä vuosikymmenellä myös suomalaispelaajista Kari Liimo ja Kalevi Sarkalahti varattiin NBA:han.

1990-luku ja paluu Euroopan kärkeen

Ateenan EM-kisoissa vuonna 1995 Suomi saavutti menestystä ja sijoittui neljänneksi. Tämä oli merkittävä saavutus suomalaiselle koripallolle. Myös nuoremmat pelaajat, kuten Petteri Koponen, ovat nousseet esiin.

2000-luku ja kansainvälinen menestys

2000-luvulla suomalaiset pelaajat ovat tehneet vaikutuksen kansainvälisesti. Hanno Möttölästä tuli ensimmäinen suomalainen NBA-pelaaja, ja Taru Tuukkanen varattiin WNBA:han. Lauri Markkanen on tehnyt omalla urallaan kansainvälisen vaikutuksen. Markkanen on pelannut NBA:ssa ja edustaa tällä hetkellä Utah Jazzia.

Markkanen nousi suuren yleisön tietoisuuteen jo nuorena pelaajana. Hän oli toinen suomalainen NBA-pelaaja sitten Hanno Möttölän. Markkasen taitoja ja saavutuksia seurataan innolla, ja hän on ollut tärkeä osa Suomen koripallon historiaa.

Fanien matkatarinat

Fanien matkatarinat koostuvat intohimosta, seikkailuista ja syvästä yhteisöllisyydestä. Koripallon ystävät lähtevät rohkeasti liikkeelle kotoaan, kantaen sydämessään uskollisuutta ja tukea omalle joukkueelleen. Näillä matkoilla ei ole vain urheilullista tarkoitusta, vaan ne ovat myös henkilökohtaisia seikkailuja, joissa koetaan sykähdyttäviä hetkiä ja jaetaan unohtumattomia kokemuksia.

Kun fanit pakkaavat laukkunsa ja suuntaavat kohti tuntematonta, he eivät tiedä, mitä seuraavat päivät tai viikot tuovat tullessaan. Jokainen matka on kuin kirja, jonka sivuilla kuvataan innostusta, pettymyksiä ja riemun hetkiä. On epävarmuutta siitä, miten ottelu päättyy, mutta yksi asia on varmaa, jokainen matka on ainutlaatuinen tarina, joka jää kantamaan muistoja ikuisesti.

Matkallaan fanit kohtaavat toisia samanhenkisiä, jotka jakavat saman intohimon koripalloon. Heistä tulee hetkessä ystäviä, jotka kantavat toisiaan läpi jännityksen ja odotuksen. Hotellihuoneista urheilutapahtumien tunnelmaan ja paikallisten herkkujen makuun, jokainen hetki on täynnä elämää ja energiaa.

Fanien matkatarinat eivät ole pelkästään koripalloon liittyviä; ne ovat myös tarinoita ystävyydestä, rohkeudesta ja yhteisöstä. Ne ovat osoitus siitä, miten urheilu voi yhdistää ihmisiä eri puolilta maailmaa ja luoda siteitä, jotka kestävät eliniän yli. Fanit eivät matkusta pelkästään katsomaan otteluita, vaan he matkustavat elämään ja kokemaan, jakamaan hetkiä ja luomaan muistoja, jotka kantavat läpi elämän.

Fanien vaikutus lajiin

Fanien vaikutus koripalloon on merkittävä ja moniulotteinen. He eivät ole vain passiivisia katsojia, vaan heidän intohimonsa ja tukensa ovat todellinen voima, joka heijastuu suoraan joukkueiden menestykseen. Fanit luovat ainutlaatuisen tunnelman katsomoihin ja antavat joukkueilleen voimaa ja tukea niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä.

Fanit eivät ole vain sivustakatsojia, vaan he ovat osa koripallokulttuuria ja sen sydän. Heidän kannustuksensa luo innostavaa ilmapiiriä ja antaa joukkueille lisäpotkua. Kun fanit tuovat äänensä ja energiansa kentän laidalle, he luovat ympärilleen voimakkaan positiivisen ilmapiirin, joka voi nostaa joukkueen suoritustason uusiin korkeuksiin.

Lisäksi fanien tuki ja uskollisuus voivat olla merkittävä motivaatio joukkueille ja pelaajille. Kun pelaajat tietävät, että heillä on vankka fanikanta takanaan, he voivat pelata rohkeammin ja antaa parhaansa kentällä. Fanien intohimo ja tuki voivat olla ratkaisevia tekijöitä otteluiden käänteissä ja auttaa joukkueita voittamaan vaikeissakin tilanteissa.

Fanien vaikutus ulottuu myös kentän ulkopuolelle. He ovat koripallon sielu, joka antaa lajille sen syvän merkityksen ja yhteisöllisyyden. Ilman fanien intohimoa ja tukea koripallo ei olisi sama laji, ja heidän vaikutuksensa onkin korvaamaton osa lajin ainutlaatuista vetovoimaa ja viehätystä.

Yhteenveto

Koripallon kulttuuri on enemmän kuin vain peli. Se on intohimo, yhteisöllisyys ja kulttuurinen ilmiö, joka yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Fanit ovat keskeinen osa koripallon tarinaa, tuoden mukanaan ainutlaatuisen tunnelman ja energian jokaiseen otteluun. Heidän sitoutumisensa ja intohimonsa ovat korvaamaton osa lajin historiaa ja nykyhetkeä.

Fanien yhteisöllisyys luo voimaa ja vahvistaa koripallon merkitystä ihmisten elämässä. Yhdessä he jakavat voitot ja tappiot, kannustavat suosikkijoukkueitaan ja luovat unohtumattomia hetkiä katsomoissa.

Koripallon historia Suomessa on rikas, ja fanien panos lajin kehityksessä on merkittävä. Menneisyyden saavutukset ja nykyiset tähdet, kuten Lauri Markkanen, ovat osa suomalaista koripalloperinnettä, jota fanit juhlivat ja vaalivat.

Fanien matkatarinat kertovat intohimosta, seikkailuista ja yhteisöllisyydestä. Matkat eivät ole pelkästään urheilutapahtumia, vaan ne ovat elämyksiä ja tarinoita, jotka luovat yhteyksiä ja muistoja ikuisesti.

Fanien vaikutus lajiin ulottuu kentän ulkopuolelle. He eivät ole vain katsojia, vaan aktiivisia osallistujia, jotka luovat koripallon kulttuurista ainutlaatuisen ja voimakkaan. Heidän intohimonsa ja tukensa ovat korvaamaton voimavara, joka motivoi ja innostaa sekä pelaajia että katsojia ympäri maailmaa.

Lue lisää »

IKH Areena Kauhajoki

Uusissa hulppeissa puitteissa operoiva Kauhajoen ylpeys ei ole kultakaivos, mutta tavoittelee toiminnanjohtaja Mikko Katajiston vetämänä silti suuria – niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Kauhajoen Karhubasketilla on uusi toiminnanjohtaja. Uutuus on tosin suhteellista.

Mikko Katajisto vahvistaa oletuksen, jonka mukaan uutta on lähinnä se, että vuosia tehdyistä hommista on nyt vain alkanut saada palkkaa.

– Multa kysyttiin, että olenko kiinnostunut, miestä tarvitaan. Vastasin, että olen kiinnostunut.

Tarve ilmeni, kun seuran tapahtumaliiketoimintaa pyörittävän KB Events oy:n myyntipäällikkönä toiminut Mika Rinne päätti siirtyä muihin töihin. Rinne hoiti pestin ohessa myös Karhubasketin toiminnanjohtajan tehtäviä. Katajiston palkan maksaa heinäkuun alusta alkaen seura itse, joten pesti on Kauhajoella upouusi.

Karhubasket kertoi tiedotteessaan Katajiston vastanneen käytännössä katsoen kaikkien tällä vuosituhannella seuraan tehtyjen pelaajasopimusten solmimisesta. Sarka alkoi Katajiston mukaan ensimmäisestä jenkkivahvistuksesta sitten 1980-luvun alun ja Ron Billingslean, kun Greg Gibson hankittiin Kauhajoelle 1999 nostamaan seuraa ykkösdivisioonaan. Katajisto on ehtinyt myös valmentaa joukkuetta kahden vuoden ajan, minkä lisäksi taustalla on ykkösjoukkueeseen saakka kantanut pelaajaura 1990-luvulta.

– Ei tässä mitään virallista titteliä. Me ei täällä Etelä-Pohjanmaalla niin tittelinkipeitä olla, me tehdään ne hommat mitä pitää, luonnehtii Katajisto toimenkuvaansa.

Joskus tulee kuitenkin eteen tilanteita, joissa on pystyttävä kertomaan, kuka on, mistä ja millä asialla. Esimerkiksi Korisliigan palkintojenjaossa. Tuolloin varten Katajistolle improvisoitiin tilaisuutta varten varsin tenhoava nimike.

– Mulle heitettiin sellainen titteli kuin manageri. Siitä varsinkin oma pieni innokas koripallopoikani on ollut ylpeä, että isä on manageri.

Englanninkielinen verbi manage (suom. mm. hoitaa, järjestää, mahdollistaa) on toisaalta Katajiston kohdalla ilmeisen kuvaava.

Viimeiset neljä vuotta 48-vuotias Katajisto on toiminut paikallisen urheiluvälinekaupan toisena yrittäjänä. Koska pitäjä on pieni, kaikki liittyy kaikkeen: Katajisto seurasi liikkeen yrittäjänä vuonna 2019 pois nukkunutta Mika Perälää, jonka hän mainitsee paitsi hyväksi ystäväkseen, myös voimakkaaksi koripalloilulliseksi inspiraation lähteekseen. Urheilukaupan toinen osakas ja Katajiston yhtiökumppani on niin ikään kauhajokinen koripallomies – kuinkas muuten.

– Kyllä hän tiesi, että minulla sinne [seuraan] paloa on. – – Hienoja kokemuksia, hienoja ihmisiä, ja ihan yhteistyössä kaikki on sovittu. Ei näin pienellä kylällä voi olla kenenkään kanssa riidoissa, Katajisto tokaisee.

Yrittäjyyden ja aiempien kaupallisten töiden opit ovat Kauhajoen suomikoris-asteikolla hulppeissa puitteissa kovaa valuuttaa.

– Toki tuo areena on tuonut vähän uusia aspekteja tuohon, ei olla enää jumppasalissa, niin se on bisnes edellä mentävä. Siinä sitä hommaa riittää.

Taival pohjamudista kivikoviin europeleihin

Vain reilun 12 000 asukkaan Kauhajoen nousu Korisliigan kestomenestyjien joukkoon kaikkine areenaprojekteineen on suoritus, joka hakee vertaistaan koko suomalaisesta joukkuepallopelikentästä. Katajistolla, jos kellä, on muutakin kuin kutitustuntumaa nousun syistä ja seurauksista.

Kaikki palaa Katajiston omiin pelivuosiin 1990-luvulle, jolloin Karhu tahkosi alueellista Suomi-sarjaa. Sitten kuvioihin astui muuan lahjakas ikäluokka, joka pelasi C- ja B-pojissa SM-sarjoissa.

– Siellä oli esimerkiksi Rantamäen Antti, joka pelasi Namika Lahdessa, ja muutama muukin lahjakas poika. He rupesivat kypsymään miesten ikään. Sitten Rinteen Mika oli tulossa siinä kohtaa takaisin Korihaista Kauhajoelle, ja siinä kohtaa me päätettiin, että nyt voitaisiin näillä omilla pojilla lähteä koettamaan nousua.

– Siinä kohtaa me, jotka pelattiin – no, en minä nuorena miehenä, mutta siihen aikaan kaikki nämä, jotka pelasi – keräsivät itse sen rahan, mitä meillä siihen meni. Eikä meillä kukaan saanut palkkaa, kaikki meni kulkemiseen ja joskus saatiin vähän syötyäkin, Katajisto taustoittaa.

Rahallinen tuki kerättiin omakätisesti paikallisilta yrittäjiltä, joista suurin osa oli entisiä seuran miehiä itsekin.

– Tämän taustaryhmän rooli oli merkittävä: he ymmärsivät kuitenkin lajista, ja tunnettiin kaikki toisemme. Sen taustaryhmän avulla se lähti kehittymään, Katajisto avaa.

Vuosituhannen alkajaisiksi Karhu nousi valtakunnalliseen sarjaan, I-divisioonaan. Pelit olivat tyydyttävän kovia, mutta ajatus Korisliigaan kurottamisesta virisi vuoden 2005 haminoilla. Taustaryhmää laajennettiin entisestään, ja nousu onnistui keväällä 2007. Ari Tammivaaran pestaus päävalmentajaksi vuonna 2010 – Katajiston sanoin primus motoriksi – ”loi sellaisia suuntaviivoja ja kehitti sitä toimintaa ja teki sellaisia vaatimuksia, että organisaation oli pakko kehittyä”.

Tämän nelivuotisen kylvön satoa oli Katajiston näkemyksen mukaan myös Karhubasketin ensimmäinen mestaruus keväältä 2018. Siitä saakka Karhubasket on yltänyt Korisliigan finaaleihin joka kevät lukuun ottamatta koronakevättä 2020, jolloin mitaleita ei päästy jakamaan.

Koskimiehen Janne on tuonut ihan omat vaatimuksensa siihen, ja meidän pitää tässä taustoilla pystyä vastaamaan niihin huutoihin. Kun me tuolla pienessä jumppasalissa pelattiin, niin ruvettiin miettimään bisneksen kannalta, ei siellä ole oheistiloja eikä muuta. Kyllä se vaatii taas sen seuraavan stepin, että mennään eteenpäin.

Seuraava steppi oli ”tällaisen innokkaan kaverin”, Petri Suokkaan, rakennuttama uusi uljas areena, johon seura pääsi siirtymään viime kaudeksi.

– Aika helppo siellä on toimia. Toki se on tuonut omiakin haasteita: nyt tämä on niin kuin bisnestä, ja se pitää saada tässä samalla rullaamaan, Katajisto sanoo.

Viihdebisnes Kauhajoella vaatii mukaan koko pitäjän. Siinä seura on kiitettävän hyvin onnistunutkin. Laajemmallekin toki tähytään, ja käynnistymäisillään on strategiatyö.

– Meillä oli selvä visio siitä, että haluamme lisää pelejä, kovia kansainvälisiä pelejä pelaajille, jotta he tulevat Kauhajoelle kehittymään huippuolosuhteissa ja huippuvalmennuksessa. Täällä on kaikki mietitty. Se kanava, miten ne pelaajat pääsevät framille myös eurokentillä, mitä seurataan Euroopan tasolla varmaan tarkemmin kuin Suomessa, se oli se seuraava steppi.

Europelien arvo on kuitenkin lähes täysin niiden tuomassa urheilullisessa haasteessa ja näkyvyydessä. Viimeiselle riville ei muodostu plusmerkkiä edes FIBA Europe Cupin tasoisissa kinkereissä.

– Toissavuonna, kun oltiin neljän parhaan joukossa, meillä meni 200 000 euroa ja me saatiin palkintorahaa kuusi tonnia. Siitä voi laskea, että mikään kultakaivos se ei todellakaan ollut. Mutta se on se suunta, että kovia kansainvälisiä pelejä, lisää tapahtumia, suomalaista koripalloa edelleen.

Vastineeksi europelit tuovat seuralle toki myös kontakteja, joista on Katajiston kertoman mukaan erityistä hyötyä vahvistuksia scoutatessa.

Kansainvälisiin peleihin Karhubasketilla on etsinnässä omat erilliset yhteistyökumppanit, joiden avulla toiminta rahoitetaan. Esimerkiksi mahdollisesta yhteistyötahosta Katajisto ottaa suomalaisen matkailualan.

– Kyllä meidän pitää kasvavassa määrin tähytä myös tämän talousalueen ulkopuolelle, mitä mahdollisuuksia sieltä tulee ja avautuu, ja sitä kautta pystyä hyödyntämään paitsi koripallon kehitystä ja kasvamista, myös tämän talousalueen; että me saadaan houkuteltua sieltä meidän brändillä yrityksiä mukaan tähän toimintaan.

Eurosarjoissa ei olla rahariihellä

Lähivuosilta Karhu tavoittelee paitsi menestyksen ylläpitämistä Suomessa, myös näkymistä kansainvälisillä kentillä. Liiganousua hakiessa oma junioritoiminta oli suvantovaiheessa, ja sen kehittäminen ja tehostaminen kuuluukin Katajiston remmin tavoitteisiin. Se sisältää alueellista yhteistyötä lähialueen seurojen – sekä mahdollisesti akatemiajoukkueen.

– Se on se seuraava steppi, että meillä on joku joukkue tässä välissä, johon me saamme omia junioreja ja alueellisia junioreja, jotka pääsevät pelaamaan myös kovia pelejä, ja sieltä sitten noustaan liigajoukkueeseen.

Yhdistyspohjaisen Karhubasketin taloudelliset hartiat eivät ole tuhottoman leveät. FIBA Europe Cupiin lähteminen oli seuralta iso satsaus, sillä toisin kuin BCA-karsintojen kohdalla, tämän turnauksen poikimien kustannusten kattamiseen liitto ei osallistu.

– Kyllä me uskotaan huomiseen. Haasteita on, niin kuin varmasti ihan jokaisella seuralla, urheiluseuralla ja koripalloseuralla pääsarjatasolla. Ei se mitään Amerikkaa ole. Kyllä tässä mahdollisuuksia on, mutta ei tämä taloudellisesti mitään kultakaivosta ole, Katajisto sanoo ja jatkaa:

– Mutta usko on tulevaisuuteen kova: me tehtiin päävalmentajan kanssa kahden vuoden jatkosopimus, että kyllä me uskomme tähän touhuun. Tuo areena mahdollistaa bisnespuolen teon siinä rinnalla, ja se palikka pitää kanssa panna kuntoon, jotta siellä hommat toimii ja tarjotaan yhteistyökumppaneille uusia mahdollisuuksia ja saadaan se sitä kautta runnaamaan.

”Ilme kertoo kaiken”

Kuluva kausi ei ole ollut suupohjalaisittain edeltäjiensä veroinen menestystarina. Epäonnistuneita ulkomaalaishankintoja on vaihdettu, ja vielä kauden alla muutamat kokeneet suomalaiset valttikortit lähtivät sittenkin ulkomaille. Muutokset ja peliliikkeet ovat purreet, mutta esimerkiksi ylemmän jatkosarjan paikka varmistui vasta alkusarjan vihoviimeisellä kierroksella.

– Tuli vääriä jenkkirekryjä, mitä me on tehty täällä kimpassa, mutta käytiin tilannetta läpi, ja päätettiin, kuinka asia korjataan. Paljon se vaatii aina työtä: ne eivät ole mukavia asioita, kun pitää jotakin vaihtaa. Haasteensa on ollut, mutta valmennus on tehnyt tuohon pelityyliin ihan pakon sanelemanakin muutoksia.

Muutokset osoittautuivat onnistuneiksi. Katajisto nostaa esimerkiksi joulukuun alussa Nokialta haetun vierasvoiton. Vajaassa kokoonpanossa oli mukana vain yksi ulkomaalainen: juuri seuraan liittynyt laituri Samme Givens.

– Se oli heti sellainen signaali. Siitä joukkueesta näki, että se oli oikea ratkaisu. Heillä oli ihan eri ilme, he reagoivat siihen asiaan yhdessä – ja olivat varmasti pitäneet keskenänsäkin palaveria, että nyt tässä täytyy ruveta pelaamaan, Katajisto toteaa.

Viime vuoden hopean kirkastaminen neljänneksi kullaksi on ilmiselvä tavoite. Tänä vuonna kantoja on kuitenkin ollut kaskessa niin paljon, että hieman vähempäänkin voi kenties olla jo orastaen tyytyväinen. Uusin kompastuskivi polulle tuli torstaina, kun seura ilmoitti Topias Palmin harjoituksissa kärsimän käsivamman vaatineen leikkauksen. Miestä voidaan odotella takaisin pelikentille aikaisintaan pudotuspelien loppuvaiheessa.

– Minun mielestäni suurin kriteeri on siinä, että joukkueen ilme on sellainen, että se kantaa. Kyllä se koripallossa yleensä niin on, että parempi joukkue voittaa – ja aina ei voi voittaa, sille ei voi mitään. Ilme kertoo kaiken.

Katajisto kehaisee vielä kannattajia antamastaan tuesta.

– Haasteista huolimatta he olivat jokaisessa vieraspelsisä bussilla tai kahdella kannustamassa: kyllä sekin kertoo jostakin. Jos meillä taustapuolella usko ehkä vähän horjui ja harmitus oli suuri, epäilemättä se oli heilläkin, mutta siitä huolimatta he olivat mukana ja tukemassa ja uskoivat siihen hommaan. Siitä huolimatta, että oli haasteita, usko huomiseen säilyi kaikilla.

Lue lisää »

NBA
Will Hardy Lauri Markkanen Utah Jazz

Utah Jazzin tähtipelaajan Lauri Markkasen NBA-ura on tienhaarassa ensi kesänä: jatko tutussa ja turvallisessa sekä usko parempaan tulevaisuuteen vai kovempaa pelaaminen kuin kertaakaan aiemmin ja itsensä kaupattavaksi pakottaminen.

Lauri Markkanen antoi Salt Lake Cityssä vierailleelle Iltalehdelle tuoreen haastattelun, missä suomalainen otti kantaa seurajohdon tekemisiin Jazzissa.

– Minulla on täysi luotto tähän organisaatioon ja siihen, mihin suuntaan he ovat viemässä tätä hommaa. Eikä sillä ole mitään vaikutusta omaan päivittäiseen tekemiseen.

– Yritämme kehittyä ja olla sitten valmiina, kun pääsemme pudotuspeleihin, Markkanen sanoi Iltalehden haastattelussa.

Utah Jazzin seurajohto Danny Aingen, Justin Zanikin ja seuran uuden omistajan Ryan Smithin johdolla ei ole arkaillut kahtena viime vuotena pelaajakauppojen tekemisessä ja joukkueen täysin uusiksi mylläämisessä.

Kun Jazz ei päässyt tosissaan kilvoittelemaan mestaruudesta tähtipelaajiensa Donovan Mitchellin ja Rudy Gobertin kanssa, molemmat saivat lähteä Utahista. Tilalle tuli iso nippu varausoikeuksia tuleville vuosille sekä tietysti juuri Mitchell-kaupassa Jazziin siirtynyt Markkanen.

Suomalainen pääsi yllättämään lähes kaikki ja nousi All Star –pelaajaksi ensimmäisellä Jazz-kaudellaan. Pirteästi pelannut ja kaikki odotukset ylittänyt joukkue sai kuitenkin kuoliniskun pudotuspelihaaveilleen omalta seurajohdolta, kun NBA:n kauppatakarajalla ryhmästä lähetettiin pois Mike Conley, Malik Beasley, Jarred Vanderbilt ja Nickeil Alexander-Walker.

Sama asetelma toistui myös tällä kaudella, kun Jazz-johto ei välittänyt joukkueen edelliskuukausien huippuvireestä ja nousukunnosta, vaan sabotoi pudotuspelien tavoittelun. Tällä kertaa joukkueen vakirotaatiosta saivat lähtöpassit kauppojen myötä Kelly Olynyk, Ochai Agbaji ja Simone Fontecchio.

Ennen kauden alkua seurajohto vastasi Markkasen pudotuspelitoiveisiin, että myös yläkerrassa halutaan, totta kai, päästä pudotuspelejä pelaamaan – ei muuta kuin antaa palaa vain! Silti nöyrästi omiin hommiinsa keskittyvä suomalainen vakuuttaa täyttä luottoaan kolmikkoon, joka on toistamiseen sahannut oman oksansa poikki.

Luottaisitko tähän mieheen?

Ainge tunnetaan nimellä ”Trader Danny”, josta Boston Celticsin osaomistaja ja miehen ex-pomo Wyc Grousbeck on kertonut, että hän kauppaisi vaikka oman äitinsä. Ainge muun muassa kauppasi Celticsissä Jae Crowderin pois joukkueesta samana päivänä, kun pelaajan äiti oli menehtynyt syöpään.

Jos NBA-pelaaja lähtisi julkisesti moittimaan oman seuransa johtoa tai kertomaan epäluottamuksestaan, tarkoittaisi se sitä, että yhteistyö todennäköisesti tulisi hyvin pian päätökseensä. Silti Markkanen ei valinnut vain vastata Iltalehdelle jotain ympäripyöreää, vaan kertoi täydestä luotosta organisaatioon ja sen suuntaan.

Ensi kesä on kohtalokas Markkasen NBA-uran jatkon kannalta. Suomalaisella on vielä ensi kausi jäljellä törkeän alipalkattua sopimustaan, ja Jazz on jo ilmoittanut halustaan kiinnittää Markkanen pitkään jatkosopimukseen.

Valttikortit ovat ainakin hetkellisesti Markkasen käsissä. Jos tähtipelaajamme todellakin luottaa Aingen konklaaviin, jatkosopimus takaa fantastisen summan dollareita ja turvaa perheelle ikiajoiksi.

– Minulle tärkeintä on perheen hyvinvointi ja onnellisuus. Tietenkin se raha tuo vapauden. Onhan se iso juttu perheelle ja tuleville lapsenlapsille. Ei sitä voi pitää itsestäänselvyytenä, Markkanen kertoi Iltalehdelle.

Jatkosopimuksen myötä Markkanen saisi huiman palkankorotuksen jo ensi kauden palkkaansa ja seuraaville vuosille se noin tuplaantuisi nykytasoon nähden. Susijengi-stara nousisi kohisten Suomen rikkaimpien ihmisten listalla.

Samalla kortit olisi pelattu. Markkanen ei voisi enää itse päättää tulevaisuudestaan, vaan suomalaista pitäisi takataskussaan luotettava Jazzin seurajohto.

Markkasella on käytössään kaksi vaihtoehtoa: vaatia kauppaa toisaalle tai pelata nykyinen sopimuskautensa loppuun. Ensimmäinen ei tunnut kovin todennäköiseltä miehen luonteen tietäen. Jälkimmäinen on taas huomattavasti riskialttiimpaa, koska mikä tahansa vakavampi vamma kauden aikana murentaisi pohjan jatkosuunnitelmien alta.

Kun tämän NBA-kauden pudotuspelit käynnistynyt, Markkasesta tulee suurella todennäköisyydellä eniten NBA-otteluita ilman pudotuspelien kokemista pelannut aktiivipelaaja. Jazziin sitoutuminen tarkoittaisi sitä, että pudotuspeleistä ei olisi takuita pitkään aikaan ja ainakin lähivuosina ne todennäköisesti Markkasta ja joukkuetta karttavat – vaikka kuinka luottoa seurajohdon liikkeisiin olisikin.

Ei ruoho aina kuitenkaan ole vihreämpää aidan toisella puolen. NBA:ssa on monta seuraa, joiden nykytilanne on huomattavasti synkempi kuin Jazzilla, ja sellaiseen päätymisen kohdalla mennään ojasta allikkoon. Vastaavasti taas kirkkaimmalla kärjellä ei ole mahdollisuutta Markkasta joukkueeseensa hankkia, tapahtuisi se sitten kaupan kautta tai jos suomalainen pelaisi sopimuksensa loppuun ja olisi vapaa agentti kesällä 2025.

Loogisin, helpoin ja turvallisin vaihtoehto on jatkosopimus Jazzin kanssa. Vaikka Markkanen kuinka pomoihinsa luottaakin, se tietänee paljon häviämistä, vielä pitkään ja merkityksettömiä otteluita. Toisella polulla on loikka tuntemattomaan ja paljon riskejä.

Lue lisää »

Vielä täksi kevääksi pelikuntoon tähyävä Pöllä muistelee NCAA-kokemuksiaan lämmöllä, mutta kehuu myös Joensuuta estoitta.

Hieman toista vuotta sivussa tositoimista ollut Hannes Pöllä on päivä päivältä lähempänä paluuta parketeille. Viime talvena osumaa saanut ja keväällä leikattu polvi on jo siinä kunnossa, että uuden seuran kanssa saattoi jo tehdä ja julkistaa sopimuksen. Diili Katajan kanssa on enteilevästi 1+1-vuotinen, jossa seuran on lunastettava optionsa toukokuun puoliväliin mennessä.

– Olen kuullut tosi paljon hyvää Joensuusta erinäköisiltä, ihan nimekkäiltäkin pelaajilta. Viestiä on tullut, että Joensuu on ammattimainen organisaatio, jossa asiat hoidetaan hyvin, ja talous on mallillaan ja pelaajista välitetään. Kyllähän se jokaisen pelaajan mielessä on, että sellaiseen organisaatioon haluaa, Pöllä kehuu lähes yhdysvaltalaiseen tapaan.

Katajan miehistössä on Pöllälle aiemmalta uralta tuttuja ja mieluisia pelikavereita, mikä osaltaan helpotti päätöstä. Isoksi tekijäksi muodostuivat kuitenkin ehkä hieman yllättäen seuran aiemmat näytöt toipilaiden suhteen.

– En tiedä, onko se kohtalo vai mikä se on, mutta tulihan tuo Henkka [Henri Permanto] Kouvolasta myös Joensuuhun polvivamman siivittämänä. Kyllähän se jotain kertoo, että Henkka kuitenkin ihan hyvin kuntoutui pelikuntoon täällä, Pöllä pohtii ja jatkaa:

– Olen ajatellut, että ehkä tämä voisi siitä syystä olla hyvä paikka tulla, että heillä on kokemusta vakavien polvivammojen hoidosta ja sellaisten pelaajien ajamisesta sisään, joilla on vakava polvivamma.

Alkujaan kuopiolaiselle Pöllälle Joensuu ei ylipäänsä pääse tuottamaan suurta kulttuurishokkia. Tuntumaa uuteen kotikaupunkiin on ehditty ottaa nyt kolmen viikon verran.

– Hyvin olen omasta mielestäni päässyt asettumaan tähän kaupungin menoon, pääsen näkemään vähän paikkoja. Käydään rafloissa katselemassa, mitä Joensuulla on tarjota, Pöllä tokaisee.

Ei jää epäselväksi, millainen ensivaikutelma Pöllälle on seurasta ja kaupungista jäänyt.

– Fiilikset ovat hyvin positiiviset ihan kaiken osalta. Valmentajat, pelaajat, staffi; myös fanit. Ihmiset tervehtivät kadulla ja käyttävät etunimeä – ja muuten puhuvat samaa murretta, Pöllä suitsuttaa.

Polvea kuunnellaan tiiviisti

Pitkän poissaolon vaatinut polvivamma oli perua jo aiemmasta osumasta viime kaudelta Kouvoissa. Nivel sanoi sopimuksen irti helmikuussa juuri Joensuussa ottelussa Katajaa vastaan. Työ siis jatkuu siellä, missä se aikanaan kesken jäi – ja hyvin se on jatkunutkin, selviää Pöllän puheista.

– Muutamaa takapakkia lukuun ottamatta on koko ajan menty eteenpäin. Polven kunto ja oma kunto ovat parantuneet, ja leikkauksen jäljiltä on saatu voimaa takaisin oikeaan jalkaan. Se toimii paremmin ja paremmin joka ikinen päivä. Voisi sanoa, että on hyvin smoothisti edennyt tämä homma, Pöllä kertoo.

Vaikka prosessi kysyykin pitkäjänteisyyttä, ei yksikään seura kuntouta pelaajaa silkasta hyväntekeväisyydestä. Tavoite pelikuntoon pääsemisestä ja peleihin palaamisesta siintää jo näköpiirissä, mutta paluun ajankohtaa on vielä mahdotonta arvioida.

– Mennään ihan täysin polven ehdoilla ja kuunnellaan sitä joka ikinen päivä: miltä siitä tuntuu milloinkin, tarvitseeko ottaa useampi päivä kokonaan irti, jos se vaikka vähän ärtyy jostakin, niin annetaanko sen olla rauhassa vai ei. On hirveän vaikea sanoa, Pöllä selvittää.

Kontaktiharjoitteluun Pöllä on jo päässyt palaamaan. Pelitilanteissa tosin ilmenee vielä luontaista hitautta.

– Kontaktissa asiat toimivat hyvin siihen nähden, että vuoden ja kuukauden on ollut sivussa pelaamisesta jo kokonaan. Vielä ei ole menty siirtymiin, mutta siihenkin varmaan viikkojen sisällä siirrytään. Sekin pitää tietysti katsoa yksilöllisesti.

Pöllä kuitenkin antaa itse arvion, jonka mukaan hänet voitaisiin nähdä parketilla vielä tänä keväänä.

– Pikkuhiljaa sitä kohti mennään. Olen ainakin itse hyvin luottavainen, että ainakin tällä kaudella varmasti pystyisi… Ellei sitten jotain odottamatonta tule, Pöllä muotoilee.

Rahan ja vauhdin maailma

Pöllä on 25 vuoden ikään mennessä ehtinyt pelata hieman Lahtea lännempänäkin. Mastokaupungista Namikan kasvatin tie vei HBA:n kautta NCAA:han, jossa Pöllä edusti Oklahomaa ja Tennesseetä. NCAA:ssakin koulujen välillä on Pöllän mukaan eroavaisuuksia etenkin siinä, miten hyvin arki on organisoitu, mutta rahan suhteen kaikki on eri skaalassa Korisliigaan nähden.

– On ihan jäätävää, kuinka paljon yliopistojoukkueillakin on käyttää rahaa siihen urheiluun. Niillä on isommat budjetit kuin paremmilla eurooppalaisillakin jengeillä. Joillakin isoimmilla yliopistoilla budjetti ylittää jopa joidenkin euroliigajengien rahkeet.

Pöllä tosin huomauttaa samaan hengenvetoon, että Katajassa olot ovat Korisliigan mittapuulla mainiot.

– Meillä on hyvin jäsennelty ja rakennettu viikko-ohjelma; tiedostan hyvin, että se on Korisliigassakin varsin harvinaista ilmeisesti, Pöllä toteaa.

Katajan tiedotteessa Pöllä kuvaa Yhdysvaltain-keikkaa ”hienoksi oppimiskokemukseksi”. Oppia tarttui matkaan parkettien lisäksi myös luentosalin puolelta, ja taskussa on nyt kriminologian kandidaatin tutkinto.

– Sekin [tutkinnon suorittaminen] on itse asiassa ilmeisen harvinaista eurooppalaisille pelaajille: yleensä ollaan vain pari vuotta, ja sen jälkeen lähdetään Eurooppaan ajatuksena tehdä rahaa. Siinä vaiheessa, kun tuo ensimmäisen kerran tuli mieleen, olin itse kuitenkin ehtinyt siellä sen verran tehdä, että ajattelin, että tehdään tämä loppuun ja katsotaan sen jälkeen, mitä tapahtuu.

Ulkomaille paluu on Pöllällä mielessään, mutta kiire sinne ei ole.

– Lyhyen tähtäimen tavoite on päästä samaan kuosiin kuin aiemmin. Siitä pyrin pääsemään pelaamaan ulkomaille. Tavoitteeni on vielä vähän isommissa liigoissa kuin Korisliiga.

Tavoite ei kuitenkaan ole konkretisoitunut tai kiteytynyt tiettyihin maihin tai liigoihin.

– Onhan tuolla tietyt liigat, jotka ovat rahakkaampia tai urheilullisesti tasokkaampia kuin toiset. En ole sinänsä itse lähtenyt yksilöimään, että on pakko päästä tuonne tai tuonne. Tämä on kuitenkin enemmän maraton kuin sadan metrin sprintti.

– Pikkuhiljaa pyritään menemään taso tasolta ylemmäs ja kovempaan sarjaan ja kokeillaan, mihin ne rahkeet vielä riittävät, Pöllä sanoo.

Apuja sairastuvalta

Ylemmässä jatkosarjassa Katajan osa on hakea asetelmia terävimmän kärjen muiden haastajien kesken. Todennäköisintä onkin, että puolivälierissä Seagullsin ja Nokian takana majaileva nelikko kohtaa toisensa.

– Ollaanhan tässä pystytty voittamaan ihan koviakin jengejä, esimerkiksi BC Nokia pari viikkoa sitten. Kyllä tässä on saumat vielä vaikka mihin. Joukkue on iskukykyinen ja kotiläksyt on tehty huolella, arvioi Pöllä omiensa mahdollisuuksia.

– Tässä on tietysti ollut vähän huonompi stretchi, mutta porukkaa on ollut loukkaantuneena ja alkaa tulla takaisin. Sieltä tulee joukkueen parasta scoraajaa, [Richaud] Packia ja vastaavaa takaisin. Se tuo kuitenkin uuden ulottuvuuden taas, koska viime aikoina ei ole ollut käytössä pelaajaa, joka pystyisi luomaan itselle ja muille heittopaikkoja. Pack tuo sen tuohon, ja avaa taas muille scorausmahdollisuuksia. Saumat on vaikka mihin, Pöllä päättää.

Lue lisää »

Suomalaisten koripalloilijoiden tulotaso on yleensä melko vaatimaton, sillä valtio ei tue koripalloa läheskään yhtä avokätisesti kuin esimerkiksi jääkiekkoa. Siksi sponsoreita kaivattaisiin lisää. Koripalloalalla odotetaankin hartaasti Suomen rahapelimarkkinoiden vapautumista.

Veikkauksen monopolin päättyminen antaisi ulkomaisille peliyhtiöille mahdollisuuden markkinoida rahapelejä, ja monet niistä voisivat harkita koripalloilijoiden sponsoroimista. On kuitenkin vielä hyvin epävarmaa, sallitaanko rahapelien mainostaminen urheilutapahtumissa vai ei.

Tässä artikkelissa pohdimme, kielletäänkö rahapelimarkkinointi urheilutapahtumissa kokonaan, vai saavatko peliyhtiöt ryhtyä sponsoroimaan koripalloilijoita. Kerromme myös, millainen on Pafin toimitusjohtajan esittämä vaihtoehtoinen ratkaisumalli.

Monopolijärjestelmä estää urheilutapahtumissa mainostamisen

Suomen nykyinen rahapelilainsäädäntö on yksiselitteinen: vain Veikkaus saa mainostaa rahapelejä Manner-Suomessa. Paf puolestaan saa järjestää rahapelejä Ahvenanmaalla. Kansainvälisesti toimivilta peliyhtiöiltä rahapelien markkinointi on kielletty kokonaan.

Ulkomaiset rahapeliyhtiöt eivät luonnollisestikaan sponsoroi suomalaisia urheilijoita, koska ne eivät voisi kertoa asiasta julkisuudessa.

Jos jokin nettikasino yrittäisi laittaa logonsa vaikkapa koripalloilijan paitaan, sen katsottaisiin rikkovan markkinointikieltoa. Siitä seuraisi tuntuva sakko, ja lisäksi rahansiirrot suomalaispankkien tileiltä kyseiselle kasinolle voitaisiin estää.

Suomeen on tulossa lisenssijärjestelmä

Suunnitelmien mukaan Suomi ottaa oman pelilisenssin käyttöön viimeistään 1.1.2026. Tämä tarkoittaa sitä, että Veikkauksen vuosikymmeniä kestänyt monopoli päättyy, ja ulkomaiset kasinot saavat paremmat toimintamahdollisuudet.

Lisenssijärjestelmä ei koske kaikkia rahapelejä, vaan ainoastaan nettipelejä ja vedonlyöntiä. Lotto, fyysiset peliautomaatit ja kivijalkakasinot jäävät edelleen Veikkauksen hallintaan.

Lisenssijärjestelmän muut yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa, ja etenkin urheilusponsoroinnin mahdollistamisesta käydään vielä tiukkaa vääntöä. Urheilualalla tietysti toivotaan, että Suomen lisenssin hankkinut kasino voisi mainostaa urheilutapahtumissa ja sponsoroida esimerkiksi koripalloilijoita.

Romuttaako markkinoinnin täyskielto suunnitelmat urheilusponsoroinnista?

Urheiluväki saattaa joutua pettymään, sillä vuoden 2023 aikana monet eri tahot alkoivat vaatia rahapelimarkkinoinnin täyskieltoa. Esimerkiksi Peluuri ja muut tukijärjestöt ovat ilmaisseen huolensa siitä, miten rahapelimainonnan salliminen vaikuttaisi peliriippuvaisiin.

Peliriippuvuus on Suomessa vakava ongelma, joka koskettaa satoja tuhansia ihmisiä. Rahapelimainonta voisi hankaloittaa näiden ihmisten elämää, kun mainokset saisivat heidät ajattelemaan pelaamista entistä useammin.

Markkinointikiellon kannattajat vertaavat mielellään rahapelejä tupakkaan. Kun tupakkatuotteiden mainostaminen kiellettiin, tupakointi väheni nopeasti. Jos siis haluamme peliongelmien vähenevän, meidän on pidettävä rahapelit poissa näkyvistä.

Urheilusponsoroinnin kieltäminen olisi kova isku koripalloilijoille

Koripalloalan kannalta rahapelimarkkinoinnin täyskielto olisi katastrofi, jos se uudessa järjestelmässä koskisi myös Veikkausta ja Paf:ia.

Ammattipelaajien tulot tulevat kolmesta lähteestä:

  1. Tukijärjestelmät
  2. Seuran maksama palkka
  3. Sponsoritulot

Koripallo ei ole Suomessa läheskään yhtä suosittu laji kuin esimerkiksi jääkiekko. Siksi koripallo saa vähemmän tukea valtiolta, ja seurojen on vaikeampi löytää sponsoreita. Jos vielä Veikkauskin joutuu lopettamaan urheilijoiden tukemisen, koripalloala tarvitsee ehdottomasti uuden tulolähteen.

Pafin toimitusjohtaja ehdottaa uutta ratkaisua

Vaikuttaa todennäköiseltä, että rahapelien markkinointi kielletään joko kokonaan tai osittain. Esimerkiksi Pafin toimitusjohtaja Christer Fahlstedt on sanonut, että yleinen mielipide on täyskiellon puolella, joten se tulee melko varmasti toteutumaan. Pelialan yritysten ja urheiluväen kannattaa hänen mukaansa sopeutua tähän tosiasiaan.

Siksi Fahlstedt ehdotti syyskuussa 2023 ratkaisumallia, jossa urheiluseurojen toimeentulo turvattaisiin uudella tavalla. Fahlstedtin mukaan Suomi voisi jatkossa kohdistaa osan rahapeliveroista urheiluseuroille. Näin urheilijoille voitaisiin kompensoida rahapelimarkkinoinnin kiellon aiheuttamaa rahanmenetystä.

Fahlstedtin ehdottama malli voisi olla koripalloilijoille edullinen, jos lajin osuus verotuotoista olisi riittävän suuri. Rahat voitaisiin jakaa koripalloilijoiden kesken tasapuolisesti niin, että myös aloittelevat pelaajat saisivat tukea. Uhkakuvana tosin on se, että jääkiekko rohmuaa tässäkin mallissa leijonanosan rahoista.

Urheilusponsoroinnista käydään vielä kova kädenvääntö

Lisenssijärjestelmän suunnittelu on vielä kesken, joten voimme tässä vaiheessa vain arvailla, kuinka urheilusponsoroinnin käy.

Euroopasta kantautuu kuitenkin jatkuvasti uutisia siitä, kuinka muut lisenssijärjestelmään siirtyneet maat ovat ongelman ratkaisseet:

  1. Rahapelien markkinointi on jo pitkään ollut kiellettyä Italiassa
  2. Saksa ja Hollanti ovat rajoittaneet markkinointia voimakkaasti
  3. Rahapelien markkinoinnin täyskielto otettiin hiljattain käyttöön Belgiassa

Näiden esimerkkien valossa näyttää todennäköiseltä, että myös Suomi päätyy rajoittamaan rahapelien markkinointia ankarasti. Urheilutapahtumissa markkinointia tuskin sallitaan, koska olisi mahdotonta estää alaikäisiä näkemästä mainoksia.

Urheilijat ovat lasten ja nuorten esikuvia, ja siksi rahapelien mainostamista heidän peliasuissaan voidaan pitää eettisesti arveluttavana.

Yhteenveto

Tällä hetkellä ulkomaiset rahapeliyhtiöt eivät voi sponsoroida suomalaisurheilijoita, koska lainsäädäntömme antaa Veikkaukselle yksinoikeuden rahapelien järjestämiseen ja markkinointiin. Tilanne kuitenkin muuttuu vuoden 2026 alkuun mennessä, kun Suomi siirtyy lisenssijärjestelmään.

Suomen lisenssin hankkineet kasinot voisivat sponsoroida koripalloilijoita, jos uusi rahapelilaki antaisi siihen mahdollisuuden. Varmaa tämä ei suinkaan ole, sillä monet tahot haluaisivat kieltää rahapelien mainostamisen kokonaan. Markkinoinnin täyskielto estäisi myös urheilusponsoroinnin.

Jos urheilusponsorointi kielletään kaikilta rahapeliyhtiöiltä, urheilijoiden tukeminen täytyy järjestää toisella tavalla. Pafin toimitusjohtaja on ehdottanut, että osa lisenssijärjestelmän tuottamista verotuloista voitaisiin ohjata urheiluseuroille.

Lue lisää »

Espanjassa kauden aloittanut Susijengin Jacob Grandison siirtyi yllättäen EM-karsintaotteluiden jälkeen Korisliigaan ja Salon Vilppaaseen. Grandison haluaa auttaa Vilppaan mestaruuteen, Susijengin olympiakisoihin ja kartuttaa kovaa vauhtia suomen kielen sanavarastoaan.

Susijengin paidassa viime syksyn MM-kisoissa esiintynyt Jacob Grandison pelaa nyt ensi kertaa toisessa kotimaassaan Suomessa. Salosta ja seurasta ennakkotiedot olivat vähissä, mutta pieni kytkös suomenruotsalaisen äidin kautta löytyi.

– Äitini on puhunut paljon perheelleen saapumisestani Saloon. He tuntevat täkäläisiä: isosetäni paras ystävä oli salolainen. Mukava kaupunki ja yksinkertaista elämää, olen nauttinut olostani tähän saakka, Grandison kertoo.

Ensivaikutelma on ollut lupaava puolin ja toisin. Grandisonin loppukauden pesti käynnistyi vierasvoitolla sarjakärki Seagullsista. Iltapuhde poiki 16 pisteen potin 17 minuutin peliajalla vaihdosta. Alla oli tuolloin vain pari joukkueharjoitusta.

– Selvää kuvaa Korisliigasta ei ole vielä muodostunut, mutta tämä on hyvä ja arvostettu sarja, Grandison sanoo.

Käynnissä on Grandisonin ensimmäinen kausi ammattilaisena. Samalla kausi on ensimmäinen Euroopassa. Startti ei kuitenkaan ollut toivotunlainen: pesti Kroatiaan KK Cibonaan kariutui seuran talousvaikeuksien vuoksi. Lokakuussa solmittu ensimmäinen ammattilaispesti espanjalaisen Menorcan kanssa oli kolmen kuukauden mittainen ja sellaiseksi jäi. Näin Grandison oli kevään korvalla vapailla markkinoilla.

Loppukauden seuravalintaan vaikutti hyvin keskeisesti se, että Vilppaan valmennuksesta löytyy tuttu mies, Susijenginkin apuvalmentajan toimiva Teemu Rannikko. Siirto ehti olla keskusteluissa jo hyvän tovin.

– Puhuimme siitä säännöllisesti. Siirtoikkunan umpeutuessa tiesin, että Salo olisi paikka, jossa voisin auttaa saavuttamaan mestaruuden; paras paikka minulle, Grandison sanoo.

Pelkkää koripalloa

Vilppaan tilanne ylemmässä jatkosarjassa on kiharainen. Tasapisteissä olevan kärkikaksikon takana kärkkyvä nelikko, johon Vilpaskin kuuluu, mahtuu kahden pisteen sisään. Salolaisilla matkaa Nokiaan ja Seagullsiin on kolmen voiton verran, kun pelejä on tähteenä kuusi.

Loppukauden sävelet ovat Grandisonille selvät: tavoitteena on voittaa.

– Tämä on nyt pelkkää koripalloa: haluan auttaa joukkuetta. Olemme nyt 15–7: hyvä sija pudotuspeleihin ja luonnollisesti mestaruus ovat tavoitteina. Siitä seuraa hyviä asioita, Grandison muotoilee.

Susijengin kokoontumista kesäkuussa ja karsintaturnausta Valenciassa heinäkuussa Grandison odottaa innolla.

– Olemme Susijenginä eräänlaisessa jälleenrakennusvaiheessa: on uusi valmentaja ja uusia pelaajia. Kirjoitamme tarinaamme historiankirjoihin sivu kerrallaan, ja odotan sitä innolla. On kuitenkin mentävä asia kerrallaan ja päätettävä kausi Vilppaan kanssa ensin.

Puoliksi suomalainen Grandison on saanut Suomen kansalaisuuden jo syntyessään. Kieli tuottaa vielä vaikeuksia, mutta edistystä tapahtuu hiljalleen.

– Opin sanoja päivä päivältä. En osaa puhua kieltä vielä kieliopillisesti oikein, mutta yritän kasvattaa sanavarastoani. Pystyn poimimaan lauseista sanoja ja ymmärtämään ne kontekstin avulla. Työ etenee: en tiedä, milloin pystyn puhumaan sujuvaa suomea, mutta korvani ovat avoinna, Grandison lupaa.

Lue lisää »

NBA

Utah Jazzin suomalaistähti Lauri Markkanen on etureisivamman takia sivussa ainakin joukkueensa seuraavasta ottelusta.

Kun Utah Jazz pelasi lauantaina Miami Heatia vastaan, kolautti Lauri Markkanen polvensa yhteen Bam Adebayon kanssa. Törmäyksen jälkeen suomalainen puolsi vahvasti oikeaa jalkaansa ja piteli polveaan.

Voit katsoa videon pelitilanteesta tästä.

Markkanen ajoi kulmasta korille ja tilanne muodostui hyvin ahtaaksi, kun peräti kolme Heatin pelaajaa ilmestyi sulkemaan Jazz-tähden tietä korintekoon. Adebayon ja Markkasen polvet kolahtivat yhteen voimalla.

Vammasta huolimatta Markkanen pelasi Jazzin tappioon päättyneessä ottelussa 41 minuuttia ja ottelun viimeiset 16 minuuttia putkeen. Osuma kuitenkin vaikutti selvästi suomalaisen kykyyn liikkua kentällä, mutta siitä huolimatta Markkanen pussitti noiden viimeisten 16 minuutin aikana 17 pistettä.

Jazz uutisoi Markkasen poissaolon maanantain ja tiistain välisen yön kotiottelusta etureisivammana ja pelitilanteen perusteella voidaan veikata kyseessä oleva ns. puujalka. Kun jalat kolahtivat yhteen, osuma tuli polven lisäksi myös etureiden lihakseen.

Jazzilla on tällä viikolla kolme ottelua Washington Wizardsia, Chicago Bullsia ja viimeisenä vieraskentällä konferenssin kärkijoukkue Denver Nuggetsia vastaan.

Lue lisää »

Joskus tuntuu siltä, että koripallon katsominen on enemmän kuin vain pelin seuraamista. Se on jännitystä, strategiaa ja tunteiden vuoristorataa. Samanlaista adrenaliinia ja strategista pohdintaa voi löytää myös kasinopelien kautta. Niinpä monille koripallon ystäville nettikasinot ovat tulleet tunnetuksi tavaksi lisätä jännitystä kotisohvalta, tuoden uudenlaisen kokemuksen urheilun seuraamiseen.

Casino pelien ja koripallon yhteydet

Kun ajattelemme koripalloa ja casino pelejä yhdessä, ensimmäinen asia, joka tulee monelle mieleen, ovat koripallo-teemaiset kolikkopelit. Nämä pelit tuovat koripallokentän jännityksen suoraan pelaajien näytöille yhdistäen kaksi maailmaa ainutlaatuisella tavalla. Lisäksi merkittävien koripallotapahtumien, kuten NBA:n finaalien, aikana on tarjolla usein erityisiä vedonlyöntitarjouksia, mikä lisää entisestään urheilutapahtuman ja nettipelaamisen välistä vuorovaikutusta. Jotkut koripalloilijat ja fanit käyttävätkin nettipelaamista strategisena tapana lisätä peli-iltojensa jännitystä.

Toinen seikka, mikä yhdistää casino pelit ja koripallon toisiinsa on live-vedonlyönti. Strategisesti sijoitetut vedot pelin käänteissä voivat lisätä katselukokemuksen jännitystä, ja monet kasinot tarjoavat reaaliaikaisia vedonlyöntimahdollisuuksia pelien aikana. Tämä tekee mahdolliseksi panostaa esimerkiksi seuraavan pisteen tekijään tai voittajajoukkueeseen pelin lopputuloksen sijaan.

Paitsi teemat ja vedonlyönti, monilla nettikasinoilla on myös koripalloaiheisia arvontakampanjoita ja turnauksia, jotka houkuttelevat koripallofaneja. Nämä erikoistapahtumat ovat usein ajoitettu yhteen suurten koripalloturnausten tai playoff-sarjojen kanssa, antaen pelaajille lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja mahdollisuuden osallistua kasinon tarjoamaan toimintaan samalla kun seuraavat lempilajiensa käänteitä.

Kaikki mitä tarvitsee tietää nettipelaamisesta koripalloilun maailmassa

Nettipelaaminen voi olla sekä viihdyttävää että jännittävää, mutta on tärkeää muistaa vastuullinen pelaaminen. Luotettavien casino sivustojen valinta, peliajan ja rahankäytön hallinta ovat keskeisiä tekijöitä, jotka suojelevat pelaajaa mahdollisilta haitoilta. Lisäksi on hyödyllistä tutustua erilaisiin peleihin ennen panoksen asettamista, varsinkin jos on uusi nettikasinomaailmassa. Monet sivustot tarjoavat ilmaisia versioita peleistä, mikä antaa hyvän tilaisuuden harjoitella ennen oikean rahan käyttöä.

Lisäksi on tärkeää tuntea nettikasinoilla pelattavien pelien säännöt ja toiminta. Pelien kuten blackjackin, ruletin ja pokerin ymmärtäminen voi parantaa pelinautintoa huomattavasti. Monille koripallotähdille kasinopelien strategioiden opettelu on muodostunut lähes yhtä jännittäväksi haasteeksi kuin koripallon taktiikoiden miettiminen.

On myös suositeltavaa pitää silmällä erilaisia bonuksia ja tarjouksia, joita nettikasinot tarjoavat uusille ja vanhoille pelaajille. Nämä voivat sisältää ilmaisia pyöräytyksiä kolikkopeleihin, talletusbonuksia tai jopa käteispalautuksia, jotka voivat antaa pelaajille lisäarvoa ja pidentää peliaikaa, mikä on erityisen tärkeää budjetin hallinnan kannalta.

Kun urheilu ja nettipelit kohtaavat: Koripallofanien uusi harrastus

Monille koripallofaneille nettikasinopelaaminen on tullut osaksi ottelupäivän rituaaleja. Tarinoita löytyy fanien keskuudesta, jotka ovat löytäneet yhteisöllisyyden tunteen ja lisäjännityksen casino peleistä. Vedonlyönti oman suosikkijoukkueen puolesta tai koripallo-teemaisen kolikkopelin pelaaminen ennen suurta peliä voi lisätä ottelun katsomisen tunnelmaa. Lisäksi monet nettikasinot tarjoavat foorumeita, jossa samanhenkiset urheilufanit voivat keskustella ja jakaa kokemuksiaan syventäen näin koripallo- ja pelikokemusta.

Yhä useammin näkee myös koripallofanien järjestämiä virtuaalisia koripallopelien katseluiltoja, joissa yhdistyvät sekä koripallon seuraaminen että yhteinen nettipelaaminen. Osallistujat voivat pelata kasinopelejä ottelutauoilla ja keskustella samanaikaisesti pelin kulusta, mikä luo uudenlaisen yhteisöllisen tapahtuman koripallofaneille.

Lisäksi mobiililaitteiden yleistyminen on antanut koripallofanien kasinopelaamiselle uuden ulottuvuuden. Koripallofanit voivat seurata tapahtumia ja asettaa vetoja missä tahansa, parantaen kokemusta ja mahdollistaen koripallon ja kasinopelaamisen saumattoman yhdistämisen aktiiviseen elämäntyyliin.

Miten nettikasinopelit ja vedonlyönti rikastuttavat koripalloharrastusta?

Vedonlyönti voi tehdä koripallon seuraamisesta vieläkin jännittävämpää. Sen oppiminen ja strategioiden hahmottaminen voi aluksi tuntua hankalalta, mutta pienellä tutkimustyöllä ja harjoittelulla siihen voi saada hyvän otteen. Tämän lisäksi monet kasinopelit tarjoavat sosiaalisen komponentin, joka voi tehdä koripallon seuraamisesta yhteisöllisemmän kokemuksen. Esimerkiksi joukkueen suurten voittojen juhlistaminen yhdessä online-kasinon chat-ryhmässä voi tuoda faneille uudenlaisen tavan kokea yhteenkuuluvuutta.

Koripallo ja casino pelit voivat tuntua kaukaisilta toisilleen, mutta yllättävällä tavalla ne kietoutuvat yhteen, tarjoten ainutlaatuisia kokemuksia ja jännitystä kummankin maailman ystäville. Joten, jos koripallo on intohimo ja kaipaa lisäjännitystä peli-iltoihin, nettikasino voi tarjota juuri sen mitä etsii. Aina pitää kuitenkin muistaa pelata vastuullisesti ja nauttia pelistä, niin koripallossa kuin casinollakin.

Erityisesti niin kutsutut fantasiakoripalloliigat, joissa pelaajat kokoavat virtuaalisia joukkueita ja kilpailevat toisiaan vastaan, ovat löytäneet paikkansa koripallofanien sydämissä. Tämä toiminta yhdistyy luontevasti nettikasinoiden tarjoamaan vedonlyöntiin, sillä pelaajat voivat vedonlyönnissään hyödyntää fantasialiigoissa keräämäänsä tietoa pelaajien suoritustasosta.

Lue lisää »