Euroliigan mestaruus Real Madridille teinitähti Luka Doncicin johdolla

Real Madrid vei Euroliigan mestaruuden loistavalla suorituksella turnauksen finaalissa ja kaatoi turkkilaisen Fenerbahcen. Koko Euroliiga-kauden MVP Luka Doncic nappasi nimiinsä myös Final Four -turnauksen arvokkaimman pelaajan palkinnon ja oli Realin ratkaisupelaaja jälleen kerran.

Real Madrid – Fenerbahce 85-80
Ottelun tilastot

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli erittäin tasaista taistelua. Hieman polveaan kolhinut Doncic (15p) jäi sivurooliin alussa, ja Real Madridin peliä ja pistetehtailua johtivat penkiltä tulleet Sergio Llull ja Rudy Fernandez.

Kolmannessa erässä espanjalaiset nykäisivät kovemman vaihteen päälle ja voittivat neljänneksen kymmenellä pisteellä. Hetkellisesti Realin marginaali kasvoi jo yli kymmeneen pisteeseen, mutta Fenerbahce ei antanut periksi missään vaiheessa. Erityisesti Italian maajoukkuemies Nicolo Melli kannatteli pitkiä jaksoja koko joukkuettaan ja iski koko ottelussa selvästi parhaat tehot 28 pistettä.

Päätöserässä Realin mestaruus näytti jo pitkään varmalta, mutta Fenerbahce sai viimeisillä muutamalla minuutilla vielä hurjan kirin aikaiseksi. Madridilaisten johto kutistui kahteen otteeseen enää kolmeen pisteeseen, kun joukkueen normaalisti parhaat, yli 95 prosentin tarkkuudella vapaaheittoja sisään pistävät takamiehet missasivat tärkeitä vapareita.

Lopulta etumatka oli turkkilaisille liikaa ja Real Madrid nappasi seurahistoriansa kymmenennen Euroliigan mestaruuden. Kauteen lähdettäessä Real oli tutusti yksi suurimmista mestarisuosikeista, mutta vuodenvaihteen paikkeilla ei näyttänyt siltä, että madridilaiset olisivat riittävässä iskussa.

Valmentaja Pablo Laso kuitenkin sai ryhmäänsä kovan ryhtiliikkeen ja sairastuvan tyhjentyminen auttoi joukkuetta parantamaan peliään kauden tärkeimpiin otteluihin.

Kesän NBA:n varaustilaisuuden mahdollinen ykkösvaraus Doncic päätti uransa eurokentillä parhaalla mahdollisella tavalla. Viime kesänä nuorukainen nappasi Slovenian kanssa EM-kultaa ja nyt palkintokaappiin tulivat vielä loputkin Euroopan pokaalit.

Real on jo varmistanut Espanjan ACB-liigan mestaruutensa, kun sarjaa on jäljellä yksi kierros, joten Doncicin annettaneen keskittyä mestaruusjuhliin. Seuraava odotuksen aihe onkin siis huudetaanko slovenialaisteinin nimi ensimmäisenä NBA:n draftissa.

− Kaikki puhuvat paineista. Joka kerta, kun astun kentälle, haluan vain pitää hauskaa. Pelaamme aina joukkueena, tulee häviö tai voitto. Olen onnellinen Madrid-perheeni kanssa, Doncic kertoi.

− Tämä on hieno tarina. Tällä joukkueella oli niin paljon loukkaantumisia kauden aikana. Tulimme niin kaukaa takaa, mutta täällä olemme mestareina, Realin paras pistemies Fabien Causeur (17p) sanoi.

− Olemme perhe, rakastamme toisiamme. Olemme voittaneet niin paljon sotia yhdessä, Causer jatkoi.