Koripallo.com

Korisliiga nousuun!

Viestejä
37
Avaan tämän topicin, koska en usko, että Liiga tuhoutuu. Pahoin se voi, mutta myös noususuunta on hyvin mahdollinen.
Ensisijaisesti avaan tämän siitä syystä, että asiasta olisi avointa keskustelua salailun sijasta.
Toivon, että keskustelussa voitaisiin keskittyä ainakin seuraaviin asioihin.
- Mikä on Korisliigan tarkoitus?
- Kuka tai ketkä omistaa Korisliigan eli käyttää valtaa sen asioista päätettäessä ja kenelle kuuluun Liigan
rahoitus ja maksamisvelvollisuus?
- Tuleeko liigan olla ns. ammattilaisliiga vai tarkoitettu amatööreille
- Kuinka liiga tulisi organisoida
- Millaiset organisaatiot ylipäätään voisivat ottaa osaa Liigaan esim. Oy:t, ry:t jne
- Liigalisenssin merkitys seuroille
- Kuinka jaetaan Liigan ja Liiton väliset tehtävät, mitä ne olisisvat ja mitä kukin osapuoli saamistaan
palveluista tai suoritteista maksaa

Tällä hetkellä liigassa pääsääntöisesti pelaajat ja valmentajat toimivat ammattimaisesti tai ainakin sen kaltaista toimintaa lähestyen. Sen sijaan Liiton omistajuus, sen hallinnointi, tuomarointi ja seurojen organisointi perustuu pääsääntöisesti vapaaehtoistoimintaan.

Liiton vuosittainen rahankäyttö tällä hetkellä tarkoituksiinsa on n. 6 M€. Liigaseurojen itsensä ilmoittamat kulut ovat n. 4.8 M€ lisättynä arvioituna n. 2 M€:n vapaaehtoistyöllä. Tämän lisäyksen teen siitä syystä, että Liiton ja Liiga seurojen budjetit olisivat n. verrannollisia. Eli siis niiden koot vastaavat ns. pientä liikeyritystä tai korkeintaan pientä konsulttitoimistoa.
Myöskään yksikään Liigaseura ei ainakaan tällä hetkellä kykene maksamaan edes minimipalkkaa talkoo-työläisilleen. Sitä en tiedä onko se hyvä vai ei, mutta jopa verottaja on aikeissa jollain osuudella saattaa talkootyön verotettavaksi tuloksi. Eli kukaan ei sitten tiedä tukeeko kannattamaansa seuraa, Liitoa vai valtiota, vai näitä kaikkia? Tällä hetkellä tuetaan ainakin liitoa ja omaa seuraa ja jonkin verran myös valtiota.

Kausi 2015 / 2016 saatiin vaivoin käyntiin, vaikka taustalla muhineita seurojen esiintuomia ongelmia ei ratkaistu. Liito pitää kynsin hampain kiinni Liigasta, eikä ole suostunut muihin omistajuus ja päätöksenteko-järjestelyihin. Tietääkseni tällä hetkellä ongelmia pyritään ratkaisemaan uudella Strategialla. On kyllä ensimmäinen kerta kun kuulen, että erimielisyydet ratkaistaan uudella Strategialla vaikka mikään ei tule käytännössä muuttumaan. Mutta kerta se olisi ensimmäinenkin.

Joten hyvää vuotta 2016 ja toivottavasti keskustelu on asioista vilkasta.
 
Viestejä
1 612
Vs: Korisliiga nousuun!

Vaikka tämä positiivisen kautta tekeminen ei nyt näytä olevan talon tapojen mukaista, laitan löyhästi otsakkeen alle sopivan Air Nepon kirjoituksen vaikka tähän mietittäväksi lippukassan molemmille puolille.
 
Viestejä
941
Vs: Korisliiga nousuun!

clikc sanoi:
Vaikka tämä positiivisen kautta tekeminen ei nyt näytä olevan talon tapojen mukaista, laitan löyhästi otsakkeen alle sopivan Air Nepon kirjoituksen vaikka tähän mietittäväksi lippukassan molemmille puolille.

Suomessa tuo fanitoiminta tapahtuu lähinnä muutaman tarpeeksi hullun ihmisen toimesta. Jos löytyy pieni porukka joka jaksaa kotipelistä toiseen antaa sydämensä joukkueelle ja osoittaa sen ottelutapahtumissa itse haluamallaan tavalla niin koska ihminen on apinan tapaan matkimalla oppiva otus yhtyy toimintaan pian ne ulkopuolisetkin jäsenet. Tuollaisten ihmisten tukeminen olisi siis ensiarvoisen tärkeää jos haluaa että fanit toisivat omalla toiminnallaan tunnelmaa halliin.

Ei voi siis olettaa ja suomalaisittain kenties todennäköisemmin valittaa että fanien tulee olla se kulttuurin täysin itsenäisesti luova joukkio vaan ne rajalliset resurssit joita markkinointiin joukkueilta löytyy pitäisi osaltaan kohdistaa juuri näiden mainitsemieni taika-jimien tukemiseen.
 
Viestejä
37
Vs: Korisliiga nousuun!

Hieman tulee tämäkin juttu aiheen vierestä mutta käsittelee asiaa sen kannalta, että asiaa on jollain tavalla tutkittu. Hienoa on se, että tutkimukset ovat pääsääntöisesti nuorten tekemiä. Vaikka onhan siellä vastauksissa havaittavissa jonkin verran Brezhneviläisiä ajatuksia tai Matin ja Tepon toivetta, että koskaan et muuttua saa.

Yhtäkään tutkimusta en löytänyt, jossa oltaisiin vertailtu esim rekisteröidyn yhdistyksen ja osakeyhtiön etuja ja haittoja toiastensa suhteen. Myöskään organisaatiomuodon sopimisesta urheilutoimintaan en löytänyt yhtäkään selvitystä puhmattakaan tutkimusta. Sen sijaan jonkin verran löytyi kumpaakin puoltavia mielipiteitä mutta nekin kokonaan ilman perusteita. Olisiko kenellään aineistoa tai kopiota mitä nykyinen liigasopimus pitää sisällään. Ainakaan sitä ei löytynyt Liiton sivuilta. Ainakaan se ei voi olla salainen, Oliskohan noilla Kymenseudun sanomalehdillä sitä ;D?

Alla muutama linkki joihin halutessaan voisi tutustua:

Laura Aarnio http://www.doria.fi/handle/10024/103465

Juho Nenonen https://www2.uef.fi/documents/1174654/1212064/Urheilujohtmisen+koulutustarveselvitys+2013.pdf/6d8d9ee6-741c-4ee8-9afb-7c04ab2f8bc5

Risto Roitto http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/90927/GRADU%20Risto%20Roitto%20VALMIS.pdf?sequence=2

Mikael Modig &
Marko Vihiniemi https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/40018/Marko%20Vihininiemi%20ja%20Mikael%20Modig%20Urheilusponsorointi%20case%20Vilpas%20Vikings.pdf?sequence=1
 
Viestejä
37
Vs: Korisliiga nousuun!

Kovin on vähän kiinnostusta tähän asiaan ollut. Kuitenkaan en nyt sitten menetä toivoani tähän kanavaan vaikuttamisen suhteen, kuten Väyrynen menetti omaan kanavaansa. Uskon, että täälläkin käy vaikuttajia ja siksi kait nämäkään kirjailut eivät olisi turhia.

Mutta tässä tuli eteen tuolta Aamun ajatuksista kovinkin sattuva ajatus:

Vikojen löytäminen on helppoa; paremmaksi paneminen onkin sitten ihan toinen juttu.

Seuraavassa hieman ajatuksia, jotka voisivat viedä liigaa eteenpäin. yritän pitää mielessä toisenkin aamun ajatuksen,

Jos elämäsi kääntyy kampanjaksi jotakin vastaan , vastustamasi asiat valtaavat alaa. Päätä minkä puolesta olet ja panosta siihen.

Kun jotain halutaan kehittää, niin ensiksi on asia pelkistettävä sellaiseksi, että sen jokainen ymmärtää. Siksipä olen tuolla toisessa topicissa ehdottanut, että selvennetään, kirkastetaan, yksinkertaistetaan liigan tarkoitus sen laajentamisen tai sumentamisen sijasta. Jos se sitten on vaikka maajoukkueen tukeminen tai Liiton kassan parantaminen niin ok. Mutta selvennetään se, että ihmiset osaavat ja voivat tehdä omat päätöksensä. Mikään ei vain kehity, kun jossittelu ja spekulointi ovat vallitsevia olotiloja.

Mielipiteeni Liigan tarkoituksesta on seuraava. Ja huom. se on minun mielipide:
Liigan tulee vuosittain selvittää miesten Suomen mestaruus ja tuottaa voittoa omistajilleen kuten jo aiemmin kirjoitin.
Kun tämä selvennys on tehty voidaan sitten tehdä toteutuskelpoinen suunnitelma miten tämä tavoite saavutetaan. Tälläkin hetkellä se mestari selvitetään mutta taloudellisen tuloksen suhteen on asian tila täydellinen katastrofi. Viime vuosina on liigasta poistunut jo kuusi ( 6 kpl ) potentiaalista ja väkirikkailla seuduilla toimivaa seuraa taloudellisten vaikeuksien vuoksi.
Uudet potentiaaliset alueet eivät edes tosissaan pyri Liigaan. Sen sijaan nykyinen Liigan omistaja pyrkii itsensä kanssa kilpailuun ja "vientitoiminnan" kehittämiseen. Kysyn vain, että kestääkö Liiton perse tarpeeksi merivettä vai miten se aikoo asiasta selviytyä. Itsensä kanssa kilpailu tarkoittaa sitä, että samasta kannattajakunnasta Liitto aikoo repiä tuplat pääsylipputulot nykyiseen verrattuna eli liigan katsojien rahankäyttö kaksinkertaistuisi. Uskoo ken tahtoo! Ja jos onnistuu, niin onnistuuko Liiga lisäämään tulojaan selviytyäkseen?
Kokonaan uusi asia on vielä se, että kun strategisena tavoitteena on kansainvälistyminen, niin ilmoitettujen tietojen perusteella ei kyllä sen toteuttamiseksi tarvittavia resursseja ole missään ilmoitettu ja allokoidun, puhumattakaan niiden laadun vaatimuksista.

No tässä nyt yhdestä asiasta mielipiteitäni ja ne voidaan käsittää vaikka mielivaltana myös, mutta eipä sillä väliä. Tuli sitten ihan ulkomaan keikka eteen, joten esittäkää omia mielipiteitä, arvioikaa ja arvostelkaa asiaa. Toivottavasti lumiolosuhteet keikalla eivät näistä oloista ainakaan pahene ja pääsen kotiinkin vielä!
 
Viestejä
37
Vs: Korisliiga nousuun!

No johan tuli matkat tehdyksi tällä erää. Paljon näyttää tapahtuneen koripallo rintamalla lyhyessä ajassa. Asiaa näytään nyt käsiteltävän Bisonsien sivuilla, koska uusin kärjistyminen on siellä tapahtunut. Tuskin tämä tähän kuitenkaan päättyy.

Sinällään valitettavaa, että näin on päässyt tapahtumaan. Ilmoitettu budjetti on 0,7 M€:eek:a ja nyt arvioidaan kuulopuheiden mukaan, että se olisikin jäämässä n. neljännesmiljoonan vajaaksi!? Kumpaa lienee, huonoa budjetointia, virheellistä ilmoittamista Liitolle vai mitä. Keinoja tuon vajeen täyttämiseksi varmaankin on. Uskon myös, että taitoa löytyy riittävästi, riippuu vain "perheen" yhtenäisyydestä ja tahtotilasta.

No enää kuitenkaan maassamme ei Liigassa ole montaa seuraa, jotka eivät olisi taloutensa kanssa rähmineet. Korjaavia toimenpiteitä on aivan pakko tehdä ja olen sitä mieltä, että ne tulisi aloittaa Liiton päästä. Nähty rekordi n. viidessätoista vuodessa on masentava. Syy miksi työ tulisi aloittaa Liiton päästä on se, että Liitto omistaa Liigan. Liitolla ei kuitenkaan ole minkäänlaista halua, tahtoa ja tuskin osaamistakaan liigan pyörittämiseen ja kehittämiseen. Kaikki tarmo ja varat käytetään kansainväliseen toimintaan maajoukkueiden kautta. Toisaalta on hyvä, että uutta johtajaa haetaan ihan talous syistä. Budjetti tulee kasvamaan n. 7:stä miltsistä aina 11:sta miljoonaan hakuinfon mukaan. On melkoinen riski kasvaa tuolla vauhdilla ellei käytössä ole kokeneita liikejohtajia. Ei siinä juuri intohimo auta, paremminkin haittaa, tarvitaan mieluimmin kylmäpäistä talousmiestä.

Liigan parantamiseksi en usko myöskään Hipon kuvaamaan Dettmannin visioon, että tilat isoiksi, niin kyllä väki ryntää katsomaan korista. Nyt meillä on 10 seuraa ja kaikilla paitsi Joensuulla alamittainen halli, sekin sillä ehdolla, että hallista häädetään muut pois. Koska yhden hallin rakentaminen maksaa abt 3 - 5 M €:eek:a niin käytännössä investoinnin kokonaissumma on luokkaa 30 - 50 M €:eek:a. Sen lisäksi on vielä investoitava potentiaalisiin muutamaan ykkös divarin kohteeseen. Kaikki tämä tulisi tehdä velalla niin kysyn vain, että mistä rahat ja tuotot korkoa korolle laskettuna jos vaikka poistoaika olisi maksimi eli 25 vuotta.

Liigan kehittäminen tulee mielestäni aloitta halvemmalla eli Liigan omistuksen uudelleen organisoinnilla. Oma mielipiteeni, kuten aiemmin olen esittänyt on, että seurat omistaisivat Liigan. Myös se, että Liitto sen omistaa on mahdollista mutta silloin tulee tehdä, erittäin merkittäviä muutoksia omistuksen ehtoihin ja omistajan toimintaan, poistaa Liiton ylivalta ja kilpailu Liigan kanssa. Kilpailua mielestäni olisi ihan riittävästi muiden lajien ja harrastusten kanssa, ettei mitään monopolia pääsisi kuitenkaan syntymään. Nykyisen omistajan riittävään muutokseen ja haluun kehittää Liigaa en usko. Nyt minulle kerrotun mukaan ollaan väsäämässä uutta strategiaa, joka ei millään tavalla puutu olemassa olevaan problematiikkaan, päin vastoin lisää niitä.
No, tuo yllä kirjoitettu ei tietenkään yksin poista seurojen vastuuta. Kuitenkin kun yläpää on laho niin ei siinä juuri alapäänkään kunto hyvä voi olla.

Aihe on kait sen verran kaukana KP comilaisten intresseistä, että tätä ei ole järkevää jatkaa yksin kirjoitteluna ja ajatteluna. En kuitenkaan aio tehdä Väyrysen temppuja eli perustaa uutta Liittoa tai Liigaa itselleni ;-).
Laitan vielä loppuun liitteeksi nuo seurojen tiedot pähkinän kuoressa:


http://www.basket.fi/@Bin/34392589/Korisliigan_seurat_2015-16.pdf
 
Viestejä
589
Vs: Korisliiga nousuun!

Uskoisin, että asiaan löytyy mielenkiintoa, mutta tällä foorumilla ei liiemmin taida seurajohtajia Kouvojen ent. pomon J. Kyöstilän tapaan löytyä. Peruskannattaja ei välttämättä ole tietoinen siitä, mikä kaikki mättää tällä hetkellä liiton toiminnassa.

Valotetaan hieman: Ensinnäkin tässä vaiheessa ei ole vielä varmaa tietoa, monellako joukkueella on tarkoitus pelata ensi kauden liigaa ja millä sarjasysteemillä. Organisaatiot varmasti haluaisivat tehdä pitkäjänteisempää suunnittelua sekä talous- että urheilupuolella, mutta liigan omistajana liitto ei näe tätä tarpeelliseksi. Ottelumäärä on kuitenkin yksi budjetoinnin kulmakivi ja jos tätä ei vielä tiedetä, niin vaikeaa on mitään budjettia laatia. Näin liitto omalla toiminnallaan estää seuroja tekemästä pitkäjänteistä työtä.

Liigaseurojen intressissä olisi varmasti omistaa liiga itse ja ehkä myös sulkea se muutamaksi vuodeksi. Tällä järjestelyllä päästäisiin tekemään pitkäjänteisempää kehitystoimintaa mukana olevien seurojen kesken. Samoin olisi mahdollista laittaa koko organisaation vetovastuuseen henkilöitä, joilla olisi sekä kykyä, että halua toimia korisliigan hyväksi. Tällä hetkellä liitolta tuntuu puuttuvan sekä kyky että halu.

Yksi hiertävä kivi on ollut myös kurinpitotoiminta, jonka katsotaan olevan kaikkea muuta kuin tasapuolista ja avointa. Tähän kun lisätään vielä, että kun ei ole edes aina noudatettu toimintasääntöjä, niin voidaan todeta, että kurinpidossa on ongelmia. Viime kaudella koripalloliiton päätöksistä valitettiin neljä kertaa urheilun oikeusturvalautakuntaan ja kaksi kertaa valittaja voitti. Tuossa on tasan neljä kertaa liikaa valituksia ja tasan kaksi kertaa liikaa liittoa vastaan menneitä päätöksiä. Jos kurinpitoa tehdään jonkun muun kriteerin kuin sääntöjen perusteella, niin metsään mennään. Avoimet, hyvin perustellut kurinpitopäätökset ovat kaikkien toimijoiden oikeusturvan mukaisia. Niin kauan kun päätökset perusteluineen eivät ole avoimia, elää käsitys pärstäkerrointen vaikutuksesta. Kurinpito saattaa vaikuttaa pieneltä tekijältä tässä kokonaisuudessa, mutta organisaation uskottavuuden kannalta sillä on iso merkitys.


Suurin ongelma on kuitenkin taloudenpito. Liigaseuroille ei ole toimitettu tietoja siitä, paljonko korisliigan varjolla tehdään sponsorisopimuksia ja kuinka pieni osa niistä tuloutuu korisliigatoimintaan. Pro Basket Oy vastaa näistä sopimuksista ja niistä ei siis tule luotettavaa tietoa liigan taloudesta vastaaville tahoille, eli seuroille. Lisäksi monet vaateet, jotka ovat liigasopimukseen kirjattuina, eivät näyttäydy suuren yleisön silmiin kuluina, mutta seuroille niitä ovat. Tällaisia ovat esim. pelaajamäärän sitominen tiettyyn lukuun/ottelu ja poikkeamista sakottaminen, valo- ja videokuvausvaateet ottelutapahtumien yhteydessä. Viimeksi mainitut ovat toki yleisön kannalta loistava lisä, mutta ei voida ajatella pidemmän päälle, että ne syntyvät vaaditussa tiukassa aikataulussa ilman rahallista korvausta. Onneksi viime kaudella olleesta alusvaatesakoista on jo päästy eroon. Tuskin ketään oikeasti häiritsee nämä alushousut ja -paidat, jotka kuitenkin osaltaan toimivat myös vaimentimina törmäystilanteissa.

Ylipäätään Suomen Koripalloliitto voisi uudistaa organisaatiotaan ja panostaa kentälle paljon enemmän. Sarjaohjelmien teko on suhteellisen helppoa, ei sitä varten tarvita ylimääräistä henkilökuntaa, mutta milloin viimeksi on joku liiton puolelta käynyt katsomassa harjoituksianne ja tuonut uusia tuulia ja innostanut seuraanne toiminnassaan? Nyt ollaan tyytyväisiä, kun on saatu lukumääräisesti myytyä huima määrä 10,- pikkususilisenssejä ja taas on valtakunnassa kaikki hyvin, kun lisenssimäärä on noussut. Mitäs jos ryhdyttäisiin oikeasti tekemään töitä sen eteen, että saadaan oikeita uusia harrastajia? Liiton toimistossa on varmasti syksyisin vähän kiirettä ja sitten kauden aikana asiat rullaavat omalla painollaan. Tarvitaanko niin monta virkamiestä hoitamaan näitä asioita? Palkollisten määrää ei tarvitse laskea, mutta työnkuvat pitää muuttaa sellaisiksi, että laji voi niiden avulla kasvaa ja kehittyä. Lisäksi näkisin, että valmennustoiminta ja kaikki muu liiton toiminta pitäisi eriyttää toisistaan, niin että ei puhuttaisi enää diktatuurista. Jos liitto haluaa hoitaa korisliigaa, niin siellä tarvittaisiin johtoon älykäs ja kyvykäs henkilö. Olen tekun kanssa täysin samaa mieltä, että tällä hetkellä osaaminen loistaa poissaolollaan.

Liiga seurojen omistukseen ja kehitystyö vauhtiin. Seurat vastaavat jo nyt liigan kuluista, jolloin loogista olisi, että ne saisivat myös päättää liigan asioista. Jos halutaan jatkaa nykymenolla, niin liigaorganisaation johtoon pitäisi saada kyvykäs henkilö ja seuroille pitäisi taata edustus Probasket Oy:n hallintoon samoin kuin käytettyjen rahamäärien suhteessa myös liiton hallitukseen. 1 hallituksen jäsen liigaseuroista on liian vähän. Avoimuus ja läpinäkyvyys toimintaan olisi sellainen lisä, joka lisäisi luottamusta. Kaikki luottamuselinten pöytäkirjat pitäisi olla avoimesti luettavissa. Näin toimii julkista rahoitusta saava organisaatio, jolla ei ole mitään salattavaa.
 

42

Viestejä
3 353
Vs: Korisliiga nousuun!

No niin, pitkästä aikaa asiaa foorumin kirjoituksissa. Hyvä, komppaan.
 
Viestejä
1 541
Vs: Korisliiga nousuun!

Katselin eilen ensin VTB-liigan matsin Bisons-Kalev ilmaiseksi kännykällä (iPhone app). Hyvä kuva, selostus tosin venäjäksi, joten ei haitannut .
Tämän jälkeen illalla NBA matsi iPadilla hintaan 4,90. Loistava kuvanlaatu, selostus ok. Lisämausteena appiin sisältyvät monipuoliset tilastot ja tilanteet muista matseista.

Markkinoinni kannalta molemmat liigat siirtyneet nykyaikaan - NBA:n osalta jo kauan sitten. Kaipaan samaa kotimaiseen korisliigaan. Tällä saataisiin nostetta ja näkyvyyttä lajiin. Ja ei, tämä ei vie katsojia lehtereiltä, vaan tuo uusia katsojia ruudun taakse. Ja se ruutu ei ole enää televisio.

Kun katsoja saadaan koukutettua lajiin, niin siitä on lyhyt matka hallille fanittamaan sitä kotikylän joukkuetta.
 
Viestejä
980
Vs: Korisliiga nousuun!

Korisliiga menee kohti ammattilaissarjaa eikä sitä kehitystä varmaan mikään pysäytä ja toisaalta on pakkokin jos laji aikoo kisassa pysyä mukana. Tästä näkökulmasta on melko heikossa hapessa esim. paikat joissa peliä pelataan. Jos peli pyörii jatkossakin edelleen koulun hikisissä saleissa, niin heikkoa on kehitys. Ei ole myöskään kovin ammattilaista se, että seurajohtajat säästävät muutaman satasen vaatiimalla tuomareiden matkakustannuksia alas. Näin ei saada parhaita käytettävissä olevia tuomareita peleihin vaan samalta suunnalta olevat oikeudenjakajat. Seurajohtajien pitäisi enemmän keskittyä myyntiin ja markkinointiin, ottelutapahtumiin jne. Sillä tavalla.
 
Viestejä
1 496
Vs: Korisliiga nousuun!

D w ch sanoi:
Avoimuus ja läpinäkyvyys toimintaan olisi sellainen lisä, joka lisäisi luottamusta. Kaikki luottamuselinten pöytäkirjat pitäisi olla avoimesti luettavissa. Näin toimii julkista rahoitusta saava organisaatio, jolla ei ole mitään salattavaa.

Systemaattinen analyysi (koko kirjoitus) kehitysehdotuksineen. Tähän suuntaan!
 
Viestejä
7 517
Vs: Korisliiga nousuun!

Vastailenpa tähän joutessani. Huomioitavaa, että en ole liitolla hommissa vaikka saattaa vaikuttaa puolustelulta.

D w ch sanoi:
Valotetaan hieman: Ensinnäkin tässä vaiheessa ei ole vielä varmaa tietoa, monellako joukkueella on tarkoitus pelata ensi kauden liigaa ja millä sarjasysteemillä. Organisaatiot varmasti haluaisivat tehdä pitkäjänteisempää suunnittelua sekä talous- että urheilupuolella, mutta liigan omistajana liitto ei näe tätä tarpeelliseksi. Ottelumäärä on kuitenkin yksi budjetoinnin kulmakivi ja jos tätä ei vielä tiedetä, niin vaikeaa on mitään budjettia laatia. Näin liitto omalla toiminnallaan estää seuroja tekemästä pitkäjänteistä työtä.
Ottelumäärät ovat pysyneet suunnilleen "siinä kintaalla". Valitettavaa on, että joukkueet eivät pysty pitämään omaa talouttaan kuosissa ja tästä johtuen liittokin on joutunut aikalailla lennosta asioita päättämään.

Liigaseurojen intressissä olisi varmasti omistaa liiga itse ja ehkä myös sulkea se muutamaksi vuodeksi. Tällä järjestelyllä päästäisiin tekemään pitkäjänteisempää kehitystoimintaa mukana olevien seurojen kesken. Samoin olisi mahdollista laittaa koko organisaation vetovastuuseen henkilöitä, joilla olisi sekä kykyä, että halua toimia korisliigan hyväksi. Tällä hetkellä liitolta tuntuu puuttuvan sekä kyky että halu.

Onko tätä seurojen liigan omistamista todellisesti esitettykin jossain? Kyllä mä luulen, että seuroja pelottaa kulut tai vastaavasti pelottaa että eivät saa johtoon tarpeeksi puolueettomia tekijöitä. Muuten en näe mitään syytä miksi Korisliiga ei olisi liitosta irrottautunut.

Yksi hiertävä kivi on ollut myös kurinpitotoiminta, jonka katsotaan olevan kaikkea muuta kuin tasapuolista ja avointa. Tähän kun lisätään vielä, että kun ei ole edes aina noudatettu toimintasääntöjä, niin voidaan todeta, että kurinpidossa on ongelmia. Viime kaudella koripalloliiton päätöksistä valitettiin neljä kertaa urheilun oikeusturvalautakuntaan ja kaksi kertaa valittaja voitti. Tuossa on tasan neljä kertaa liikaa valituksia ja tasan kaksi kertaa liikaa liittoa vastaan menneitä päätöksiä. Jos kurinpitoa tehdään jonkun muun kriteerin kuin sääntöjen perusteella, niin metsään mennään. Avoimet, hyvin perustellut kurinpitopäätökset ovat kaikkien toimijoiden oikeusturvan mukaisia. Niin kauan kun päätökset perusteluineen eivät ole avoimia, elää käsitys pärstäkerrointen vaikutuksesta. Kurinpito saattaa vaikuttaa pieneltä tekijältä tässä kokonaisuudessa, mutta organisaation uskottavuuden kannalta sillä on iso merkitys.
Tämä on varmaan ihan totta. Itse en tosin riviseuraajana tietäisikään mistään kurinpitojutuista, jos ei niitä välillä täällä isoon ääneen joku ottaisi esille. Eli tuskin vaikuttaa rivikatsojan mielenkiintoon korista tai korisliigaa kohtaan millään tapaa.

Suurin ongelma on kuitenkin taloudenpito. Liigaseuroille ei ole toimitettu tietoja siitä, paljonko korisliigan varjolla tehdään sponsorisopimuksia ja kuinka pieni osa niistä tuloutuu korisliigatoimintaan. Pro Basket Oy vastaa näistä sopimuksista ja niistä ei siis tule luotettavaa tietoa liigan taloudesta vastaaville tahoille, eli seuroille.
Probasketin puuhastelusta olisi mattimeikäläinenkin kiinnostunut, mutta veikkaisin silti että tuosta Probasketin reilusta miltsin (vuonna 2014) liikevaihdon tulopuolesta aika leijonan osa on maajoukkueen aikaansaamaa...
Ylipäätään Suomen Koripalloliitto voisi uudistaa organisaatiotaan ja panostaa kentälle paljon enemmän. Sarjaohjelmien teko on suhteellisen helppoa, ei sitä varten tarvita ylimääräistä henkilökuntaa, mutta milloin viimeksi on joku liiton puolelta käynyt katsomassa harjoituksianne ja tuonut uusia tuulia ja innostanut seuraanne toiminnassaan?
Tätä kohtaa olen esittänyt itsekin jo useasti, mutta silti tuohon sarjaohjelmien tekoon pakko kommentoida, että liitto on kaivannut jo pitkää seuroilta apua näiden tekemiseen, ettei yhden työntekijän tarvitsisi olla 15sarjan sarjavastaava... Tällä kun voi olla melko työllistävä vaikutus ihan kauden aikanakin.

Nyt ollaan tyytyväisiä, kun on saatu lukumääräisesti myytyä huima määrä 10,- pikkususilisenssejä ja taas on valtakunnassa kaikki hyvin, kun lisenssimäärä on noussut. Mitäs jos ryhdyttäisiin oikeasti tekemään töitä sen eteen, että saadaan oikeita uusia harrastajia? Liiton toimistossa on varmasti syksyisin vähän kiirettä ja sitten kauden aikana asiat rullaavat omalla painollaan.
Vaikka pikkususi-projekti osaltaan vääristääkin lukemia on tuo mielestäni erittäin hyvä projekti ja juuri tällaisella toiminnalla saadaan niitä oikeita harrastajia. Massaa tarvitaan nuoreen päähän, valitettavaa on että osa seuroista tuntuu olevan toiminnallaan itse oma vihollisensa ja onnistutaan karistelemaan aloittaneet junnut ulos toiminnasta. Mutta nyt jos jollain korisliigajoukkueella on alle 200 lisenssipelaajaa, niin oiva tilaisuus kerätä se täysi äänimäärä täyteen "helpoilla" lisensseillä. Tämä viitaten myöhempään kohtaan.

Liiga seurojen omistukseen ja kehitystyö vauhtiin. Seurat vastaavat jo nyt liigan kuluista, jolloin loogista olisi, että ne saisivat myös päättää liigan asioista. Jos halutaan jatkaa nykymenolla, niin liigaorganisaation johtoon pitäisi saada kyvykäs henkilö ja seuroille pitäisi taata edustus Probasket Oy:n hallintoon samoin kuin käytettyjen rahamäärien suhteessa myös liiton hallitukseen. 1 hallituksen jäsen liigaseuroista on liian vähän.

Ketä Probasket oy:n hallinnossa on? Olishan liiton hallituksessa kaksi, jos Honka olisi vaan pystynyt pysymään korisliigakartalla. Ei muuta kun järjestämään edustajia enemmän sinne. Tulee vaan olemaan yhä vaikeampaa, mitä pienemmäksi korisliiga menee...

Jos tähän loppuun otan kuitenkin juttua siitä mitä mielestäni on tehty oikein. Erotuomarimaksujärjestelmä, iso plussa. Korisliigan omat sivut *peukku*. Fanseat ja automaattikameraprojekti *iso peukku*. Kuitenkin kolme mielestäni isoa hyvää uudistusta aika lähiajoille kuitenkin...
 
Viestejä
7 517
Vs: Korisliiga nousuun!

Ja ongelmalliseksi liigajoukkueiden edustajien saamisen hallitukseen tekee jo se, että liigaseurat kuuluu kuitenkin vähemmistöön...
 
Viestejä
1 447
Vs: Korisliiga nousuun!

raappa sanoi:
Valitettavaa on, että joukkueet eivät pysty pitämään omaa talouttaan kuosissa ja tästä johtuen liittokin on joutunut aikalailla lennosta asioita päättämään.
Pakko tarttua tähän. Joitakin muutoksia on jouduttu tekemään seurojen talouden takia, mutta kyllä liitto on onnistunut päättämään asioita lennosta ilman nitäkin.

Ennen kautta 2014-2015 sarja piti pelata 11 joukkueen sarjana, jonka viimeinen putoaa ja divari-A:n voittaja saa oikeuden hakea sarjapaikkaa kaudelle 2015-2016 (kaiken järjen mukaan sarja pelataan 2015-2016 tällöin 10 tai 11 joukkueen sarjana) http://korisliiga.fi/korisliigan-otteluohjelma-kaudelle-20142015-julkistettu/

Kesken kautta 2014-2015 sarjasta ei putoakaan ketään ja 2015-2016 pelataan 12 joukkueen sarjana http://korisliiga.fi/koripallon-paasarjojen-pelitavat-paatetty-vuoteen-2018-saakka-kansainvalistyminen-ja-pelaajakehitys-keskiossa/

Ja kun edellisessä visiossa sitten oli vihdoin saatu pitkän aikavälin suunnitelma tehtyä, niin kauden jälkeen tämä heitettiin romukoppaan. Vaikka Korisliigan osalta muutokset olivat seurojen talouden sanelemia, monen muun sarjan osalta eivät. http://korisliiga.fi/koripalloliitto-myonsi-sarjalisenssit-paasarjoihin-vahvisti-pelitavat/

Eli vaikka viimeisessä päätöksessä juuri Korisliigaa koskevat muutokset olivat pakon sanelemia, niin kesken kautta tehdyssä eivät olleet. Ja joka tapauksessa samat päättäjät siellä oli lennosta muuttamassa muiden pääsarjojen pelitapaa.
 
Viestejä
7 517
Vs: Korisliiga nousuun!

Tossakin kannattaa muistaa mitä oli pohjalla. Korisliigasta NELJÄ joukkuetta osallistui eurosarjoihin ja jokainen tuntui olevan ahdingossa pelimäärän takia. Tuossa Koripalloliitto pyrki tekemään juuri sellaisen pitkäjänteisen päätöksen, jossa saataisiin liiga "jäädytettyä" tai ainakin peli- ja joukkuemäärä edes muutamalle tulevalle kaudelle, mutta minkäs teet, kun ei ole joukkueita. Toki jos päätöstä laajentamista tehtäessä oli tiedossa, että Lahti ja Espoo tippuu liigakartalta pysyvästi, niin vedän sanat takaisin ja totean asian puuhasteluksi.

Melkein väittäisin, että siis tuo eestaas huopaaminen oli aika paljon joukkueista kiinni. Voisin olettaa että neljältä isolta joukkueelta tuli melkosesti painetta liiton suuntaan, että pelimäärää on saatava alas. Nähtiin mahdollisuus hieman laajentaa sarjaa...
 
Viestejä
7 517
Vs: Korisliiga nousuun!

Kopion biisoniketjun kommenttini tänne, koska tänne se osin kuuluu:
"Minusta tuntuu, että tuo markkinointi on jumahtanut paikalleen sinne "laitetaan mainos lehteen"-osastoon. Lehtimainonta on perinteisesti hyvin kallista vieläpä. Somesta puhutaan, mutta se jää vähän siihen, että joskus päivitetään FB-sivuja tai twitteriä. Nettimarkkinointiin ei juuri panosteta. Itse olen esim FB:ssä aika monessa korikseen liittyvässä ryhmässä. Surffaan jatkuvasti erinäisillä korissivustoilla jne. En muista ikinä nähneeni näitä ylimääräisiä mainoksia en googlessa, en fb:ssä en missään mainostaen vaikkapa viikonlopun peliä? Vastaavasti jos googlaan sanan ilmalämpöpumppu, niin jo alkaa bannerit hehkumaan erinäistä mainosta. Itse en ole nettimarkkinointiguru, mutta joskus työn puitteissa jouduin tutustumaan googlen adwordsiin. Nämä mainokset on vielä täysin ilmaisia, vasta jos joku klikkaa saattaa jokunen kymmensenttinen tulla laskua... Turvallinen ja ilmeisesti kilpailun puuttuessa halpa tapa tehdä nettimainontaa..."

Nyt kun tarkemmin asiaa katson ja vähän esim googlettelen, niin aika paljon olisi tehtävää ihan verkkosivuoptimoinnin osalta. Esim jos haen sanalla "maajoukkue" korismaajoukkueeseen viittaava ensimmäinen linkki tulee jossain toisella sivulla...
 
Viestejä
1 367
Vs: Korisliiga nousuun!

tommonen systeemi olis nykyäänkin hyvä
2 lohkoa joista toisessa kansainvälisiä pelejä pelaavat
http://www.basket.fi/sarjat/sarjataulukko/?league_id=4&season_id=9222
 

42

Viestejä
3 353
Vs: Korisliiga nousuun!

Vanhaa ehdotustani saa edelleen käyttää. En jaksa kaivaa oliko ihan just näin, mutta sanotaan tätä vaikka päivitetyksi versioksi. Liigaan 10 joukkueen nelinkertainen sarja. Divariin samoin. Tässä rajapinnassa divarin voittaja nousee suoraan. Liigan kaksi viimeistä karsivat divarin kakkosen ja kolmosen kanssa yhdestä liigapaikasta. On panosta ylös ja alas. Jos halutaan maustetta, tai siis ulkomaisia pelejä pelaaville helpotusta kuormaan, niin kv-otteluita pelaavat voivat anoa vapautusta puolesta liigaohjelmasta. Tällöin kaikki näiden joukkueiden kanssa käydyt ottelut tuovat voittajalle 4 pistettä.

Tämä lienee ainakin valmentajille sopiva paketti, pitäisi jättää harjoitteluun ja sairastuvan tyhjentämiseen (tai jopa sen täyttymisen estämiseen) aikaa. Seuran taloudesta vastaavat saattavat narista vähenevistä kotiotteluista. Olisko kuitenkin niistä rakennettavissa enemmän tapahtumia kuin vain yksittäisiä pelejä? Houkutellaan yleisö paikalle jo tuntia ennen peliä tutustumaan oheistarjontaan ja tuomaan jotain kassaankin. Matsin jälkeen laajennettu lehdistötilaisuus tai pelin analysointi ja taas vähän kahvia sun muuta tarjolle kohtuullista korvausta vastaan. Onko suomalainen yleisö tällaiseen valmis, en valitettavasti osaa sanoa, mutta yrittänyttähän ei laitetta?
 
Viestejä
172
Vs: Korisliiga nousuun!

42 sanoi:
Seuran taloudesta vastaavat saattavat narista vähenevistä kotiotteluista. Olisko kuitenkin niistä rakennettavissa enemmän tapahtumia kuin vain yksittäisiä pelejä? Houkutellaan yleisö paikalle jo tuntia ennen peliä tutustumaan oheistarjontaan ja tuomaan jotain kassaankin. Matsin jälkeen laajennettu lehdistötilaisuus tai pelin analysointi ja taas vähän kahvia sun muuta tarjolle kohtuullista korvausta vastaan. Onko suomalainen yleisö tällaiseen valmis, en valitettavasti osaa sanoa, mutta yrittänyttähän ei laitetta?
Tosi kaukaa haettu, mutta erästä marginaalilajin sarjaa pelataan vain 16 ottelua (8 kotona) + mahdolliset post-season matsit, joista enintään kaksi kotona. Ja tietysti alkukauden "viralliset" harjoitusmatsit (4). Siinä tuo oheisbisnes ja oheistarjonta on tietysti ihan omaa luokkaansa, mutta osoittaa ettei se maailmallakaan mitään mahdotonta ole.
 
Viestejä
3 094
Vs: Korisliiga nousuun!

Jakkeri sanoi:
tommonen systeemi olis nykyäänkin hyvä
2 lohkoa joista toisessa kansainvälisiä pelejä pelaavat
http://www.basket.fi/sarjat/sarjataulukko/?league_id=4&season_id=9222
Ens kaudella tossa kv pelejä pelaavassa lohkossa taitais olla yks joukkue ;)
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös