Koripallo.com

Ammattimaisuus NBA:ssa

Viestejä
3 106
Aloitan aiheen parilla pikkujutulla, jotka ovat tulleet ilmi viime aikoina.

Ensinnäkin ESPN:n pitkää Billups-juttua lukiessani olin ällistynyt, kun jutussa mainittiin, että Denverillä ei ollut päätypeliä, kun Billups saapui joukkueeseen. George Karl on arvostettu valmentaja, mutta paras kuvio, jonka hän keksi Denverille, oli "antaa jätkien kehittää itse jotakin". Itse pelaan yhdessä maailman paskimmista joukkueista, ja meillä on kaksi päätypeliä.

Toiseksi Orlandon äijien ravinto ennen pelejä. Hedo jäi rysän päältä kiinni vetäessään pizzaa ennen seitsemättä peliä Bostonia vastaan.

ept_sports_nba_experts-914656833-1242654241.jpg


Dwight Howard elvisteli puolestaan ekan Cleveland-pelin jälkeen vetäneensä kaksi quarter pounderia, isot ranskalaiset ja ison spriten.

Ja nyt kysymys: toimivatko maailman ammattimaisimmat joukkueet tällä tavalla? NBA-joukkueilla on melkoiset resurssit, jos verrataan melkein kaikkiin muihin korissarjoihin: löytyy useita valmentajia, tohtoria ja luultavasti myöskin ravitsemusterapeuttia. Mutta lopputulos: jäbät vetää pizzaa ja burgeria ennen peliä, eikä pelaajilla ole edes tiedossa yhteisiä päätypelejä.

Mahdan tehdä äkkisiä johtopäätöksiä, mutta kyllä nämä mielestäni oireita ovat. Ovatko jotkut perusasiat oikeasti hukassa, vai ovatko pelaajat todella niin puupäitä, etteivät tiedä pizzan tai burgerin antavan aivan liian vähän energiaa koko helvetin pitkäksi otteluksi?

EDIT: Hitto kun näyttää rivolta tuo kuva.
 

Koripalloanalyytikko #1

Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

Samahan se on jokaisessa joukkuelajissa ja huippusarjassa, ei NBA tee siinä poikkeusta. NFL:ään ja MLB:hen en edes lähde vertaamaan. Kyllä nämä kaverit pitävät itsestään (tai heistä pidetään lääkäreiden, fysioiden puolesta) riittävää huolta. Varmasti joukosta löytyy niitäkin tyyppejä, jotka luottavat luontaisiin lahjoihinsa ja taitoihinsa, ehkäpä heidän uransa jäävät sitten lyhyemmiksi tai eivät saavuta niitä odotuksia, joita heitä kohtaan on asetettu. Erikseen ovat sitten nämä Karl Malonet ja Rod Brindamourit, jotka pelkällä ammattimaisella asenteella ja hyvillä elämäntavoilla venyttävät uransa todella pitkiksi ja saava itsestään irti maksimaaliset tehot.

Paljon on puhuttu viime aikoina Kobe Bryant vs. LeBron James asetelmasta, jonka suureksi käännekohdaksi on mainittu viime kesän olympialaiset. Tuolla LBJ sai läheltä seurata Bryantin omistautumista lajilleen, ja lieneekö sitten ottanut mallia Mustasta Mambasta ja tämän työmoraalista, kun on nostanut pelinsä aivan uudelle tasolle tällä kaudella.

Yksilöurheilu on mielestäni se alue, jonka yhteydessä on syytä puhua enemmän tästä ammattimaisuudesta ja omistautumisesta, jos haluaa maailmantasolla pärjätä jossain suositussa lajissa (juoksu, tennis...). Joukkuelajeissa ei niinkään, vaikka ammattimaisuudella keskinkertainen pelaaja voi tehdä pitkän uran lajinsa huipulla ja todelliset huippupelaajat jäävät historiankirjoihin lajinsa suurimpina tähtinä.
 
Viestejä
344
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

Koripalloanalyytikko #1 sanoi:
Yksilöurheilu on mielestäni se alue, jonka yhteydessä on syytä puhua enemmän tästä ammattimaisuudesta ja omistautumisesta, jos haluaa maailmantasolla pärjätä jossain suositussa lajissa (juoksu, tennis...). Joukkuelajeissa ei niinkään, vaikka ammattimaisuudella keskinkertainen pelaaja voi tehdä pitkän uran lajinsa huipulla ja todelliset huippupelaajat jäävät historiankirjoihin lajinsa suurimpina tähtinä.
Hyvin sanottu, tämä ammattimaisuus korostuu yksilöurheilussa. Melkein enemmän vielä sellaisissa lajeissa, jotka eivät ole ns. pelejä, eli joissa pelaillaan ilman palloa tai muuta vaikeasti arvioitavaa pelivälinettä. Joukkuepelaaja, eli joukkueurheilija pelissä, on jonkin asteen taiteilija, joka tekee luovaa työtä.

Jokaisen palloilulajin piiristä löytyy näitä pelaajia, jotka eivät ole enää(tai koskaan olleetkaan) fyysisesti huippuluokkaa, mutta pärjäävät niin kauan kuin osaavat pelata sitä peliä. Jalkapallossa on nykyään-läski-Ronaldo, joka vielä lihavina vuosinaan paukutti maaleja vaikka juoksi vähemmän kuin Iker Casillas. Jääkiekossa on Ken Jönsson ja koripallossa vaikkapa juuri pizza-Hedo. Toki kaikista parhaat pelaajat ovat parhaita niin fyysisesti kuin lajillisesti(Kobe, LeBron, Messi, C. Ronaldo, Ovetchkin, Crosby ym.).

Toki voidaan kyseenalaistaa, kuuluuko Howard näihin "taiteilijoihin", Hedon kuuluu mielestäni kiistattomasti. Howard ei ole taiteilija, mutta niin kauan kun hänen quarter pounderinsa eivät ota pomppua pois, kasvata mahaa tai kavenna hartioita, valmentajana antaisin hänen nauttia burgereistaan. Paitsi vaihtopenkillä. Intohimo ja se, että tekeminen on hauskaa ovat kuitenkin monelle tärkeämpiä arvoja kuin tiukka kuri ja käskytys. Uskoisin Orlandon pääsevän parempiin tuloksiin, jos Hedo saa syödä pizzansa ja Dwight juoda spritensä.

Luin juuri Nick Hornbyn kirjasta "Hornankattila" tätä asiaa loistavasti kuvaavan kohdan(suosittelen opusta muutenkin kaikille jalkapallosta ja yleensäkään urheilusta ja faniudesta kiinnostuneille).

Lisäksi kannattaa muistaa, että maajoukkueessamme on ollut taiturimaisia pelaajia - Waddle ja Cascoigne, Hoddle ja Marsh, Currie ja Bowles, George ja Hudson, joiden lahjakkuus on herkkää lajia ja vaikeasti valjastettavissa mutta myös paljon arvokkaampaa kuin pelkkä uutteruus ja juoksuvoima.
 
Viestejä
232
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

Gheorghe sanoi:
Toiseksi Orlandon äijien ravinto ennen pelejä. Hedo jäi rysän päältä kiinni vetäessään pizzaa ennen seitsemättä peliä Bostonia vastaan.
Kaverit kerto, että turkkilaiset ei osaa pelata futista, koska heti saadessaan kulman ne perustaa siihen pizzerian. Suurin uutinenhan tässä on se, että pregame meal ei ollut iskender tai rullakebab. Tai noh, ainakin minua se hämmensi.

Gheorghe sanoi:
Dwight Howard elvisteli puolestaan ekan Cleveland-pelin jälkeen vetäneensä kaksi quarter pounderia, isot ranskalaiset ja ison spriten.
Dwight Howardin habituksella pitäisi pystyä lähes sofoklismaisiin suorituksiin. Kaksi QP:ta, isot ranskikset ja iso limu? Laimeeta. Itsekin pystyisin tuohon - krapulassa.

Ihmettelen, että kavereiden sopimuksissa ei ole mitään pykälää, joka velvoittaisi noudattamaan tiettyä dieettiä. Tosin NBA-sopparit taitaa sisältää kärjistysti pelkät numerot, pelipäivät, treeniajat, tietty määrä edustustehtäviä kissanristiäisissä ja älä tee kuten seuraavaksi mainitut: Keon Clark, Isiah Rider, tai jos teet, niin pidä se piilossa julkisuudelta.

Mutta tosissaan: Uskon, tai ainakin haluan uskoa, että nämä ovat vain hajanaisia yksittäisiä tapauksia. Ihmetyttää vain, että nämä hajanaiset yksittäiset tapaukset tulevat esille joukkueista, jotka ovat yhden ottelusarjan päässä NBA:n finaaleista.

Päätypelin puuttumiselle taas ei ole mitään loogista selitystä.

Lottery-Suns sanoi:
Jokaisen palloilulajin piiristä löytyy näitä pelaajia, jotka eivät ole enää(tai koskaan olleetkaan) fyysisesti huippuluokkaa, mutta pärjäävät niin kauan kuin osaavat pelata sitä peliä.
Todellakin. Jostain syystä minua on aina kiehtonut juuri nämä pelaajat. Tuovat vähän väriä. Niin sanotusti "voisi olla parempi, mutta ei kiinnosta."

Edit. Mitä Hedolla on muuten täytteenä? Salamia? Itse olen ajatellut, että Hedo olisi enemmän raikkaampien makujen ystävä, tyyliä Hawaii.
 
Viestejä
265
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

Turkkilaisena Hedo vetelee varmaan pizzaa ja kebappia harva se päivä! Kyllähän pizzastakin hyvän ruuan saa kun valmistaa oikein ja oikeilla täytteillä...

Quarter Pounderikin menee, mutta ranskalaiset ja iso limu on kyllä jäätävä veto. Dokkareita ja muita haastatteiluita lukiessa on jotenkin tullu sellainen käsitys, että NBA:ssa oikeastaan kaikki tietotaito siirtyy vanhemmalta pelaajalta nuoremmalle. (esim David Robinson-->Tim Duncan, Sam Mitchell-->Kevin Garnett).

Pelaajien harjoitus ja pelimäärät vain ovat niin korkeita, ettei sitä massaa kerry, kuin kesällä jos syö päin v*ttua (reenaus kun on omatoimista). Varmasti iso osa NBA -pelaajista pitää itseään niin kovina jätkinä ja sen verran fiksuina, että osaavat tehdä oikeita valintoja... Vaikka tällä ei mitään tekemistä olisi realiteetin kanssa. Kyllähän se niin menee, että junnut oppii kantapään kautta ja veteraanit harvemmin tekee mitään tyhmää.

Hedo toisaalta on jo melko veteraani, mutta... Ehkä kaveri ei kuunnellu Christietä ja Vladea oikeaan aikaan.

Samalla kaavalla mennään kaikissa joukkueissa kaikilla tasoilla, kaikissa lajeissa: toiset hoitaa hommansa, toiset ei.
 
Viestejä
3 498
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

Muistan joskus keskustelleeni jonkun jenkkipelaajan kanssa, joka kertoi että NBAn perusopimuksessa on jokaiselle pelaajalle nk kuukausittainen food allowance, jonkinlainen ruokaraha / päiväraha, jolla pelaajat sitten vieraskiertueillaan hoitavat ruokailunsa.

Ymmärtääkseni siellä ei ole käytössä meille tuttuja joukkueruokailuja ympäri kauden, eli jätkät popsivat mitä haluavat. Varmaan ravintoinfoa on ja fyysiset valmentajat siitä puhuvat, mutta ihmismieli on heikko pizzan ja kebabin edessä. Todennäköisesti ainoat järjestetyt ruokailut ovat lentokoneessa.

Luulenpa että tässä on kyse enemmän sellaisesta feedom of choice menttaliteetista kuin jostain muusta. Varmasti joukkue pistää pelaajan järjestykseen jos nutrition ongelmia on. Jos kilot nousevat, keinoja niistä pääsemiseen löytyy.

Kreikassahan se iso poikaon jo pari kertaa pistetty laihdutusklinikalla.
 
Viestejä
3 106
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

Paljon näkemyksiä on tullut ravitsemusaiheesta, mutta hakemani punainen lanka ei ollut ilmeisesti kovin selvä. Eli mikä on joukkueen vastuu? Eivät huonot ruokailutavat tietenkään lihota noita huippupelaajia tuolla pelimäärällä, lähinnä ajattelin sitä, riittääkö roskaruoan antama energiamäärä kolmen jatkoajan playoff-peliin, joka kestää sen neljä-viisi tuntia. Ja koska pelit ovat mainoskatkoineen niin pitkiä, tankkauksen pitäisi olla aivan avainroolissa - mutta ainakaan Orlandossa näin ei näytä olevan.

Knicksissä joka jätkä vetää burgerin seven seconds or less. Eddy Curry jopa kaksi.

PikkuMikko sanoi:
Luulenpa että tässä on kyse enemmän sellaisesta feedom of choice menttaliteetista kuin jostain muusta. Varmasti joukkue pistää pelaajan järjestykseen jos nutrition ongelmia on. Jos kilot nousevat, keinoja niistä pääsemiseen löytyy.

Näinhän se taitaa mennä. NBA-valmentajissa on ns. mikromanagereita todella vähän (tai sitten en vain tunne valmentajia tarpeeksi hyvin). Ainoana esimerkkinä nykyisistä tulee mieleen Scott Skiles hikinauhakieltoineen. Muut tuntuvat antavan todella vapaat kädet pelaajilleen valmistautumisen suhteen.

Ja jälleen tullaan peruskysymyksen äärelle: voiko pelaajille antaa vapaat kädet "maailman kovimmassa liigassa", jossa menestyäkseen jokainen pikkuasia pitäisi mukamas hioa täydelliseksi? Mielestäni ei. Vai onkohan riski suututtaa pelaajat tiukalla kontrollilla liian suuri?
 
Viestejä
265
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

Veikkaisin, että niin kauan, kun pelaaja pelaa riittävän hyvin niin ketään ei kiinnosta mitä kaveri syö. Sitten jos täytyy tehdä PR -temppuja tai joku lihoo liikaa, niin silloin puututaaan peliin.

Pitkissä peleissä ei vaikuta niinkään syöty ruoka (joka muutenkin pitää syödä useampi tunti ennen ottelun alkua jottei vatsa hiilly), vaan nestetankkaus ennen ja jälkeen pelin. Vettä ja urheilujuomaahan jannut vetaa harva se sekuntti kun on kentän ulkopuolella.

Ei ihmiseltä energiat noin niinkuin fysiologisessa mielessä lopu kesken (vaikka puhekielessä puhutaan energioiden loppumisesta), vaan nesteet ne loppuu. Energiavarantoja ei kait saada käyttöön ilman nestettä ja esim suolojen loppuminen hikoilun takia aiheuttaa kramppeja sun muuta. Näin ainakin mä käsitän nää hommat.

Jaarittelusta takas aiheeseen: mikä on joukkueen vastuu? hyvin pieni, jopa olematon sanon mie.
 
Viestejä
344
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

Gheorghe sanoi:
Näinhän se taitaa mennä. NBA-valmentajissa on ns. mikromanagereita todella vähän (tai sitten en vain tunne valmentajia tarpeeksi hyvin). Ainoana esimerkkinä nykyisistä tulee mieleen Scott Skiles hikinauhakieltoineen. Muut tuntuvat antavan todella vapaat kädet pelaajilleen valmistautumisen suhteen.

Ja jälleen tullaan peruskysymyksen äärelle: voiko pelaajille antaa vapaat kädet "maailman kovimmassa liigassa", jossa menestyäkseen jokainen pikkuasia pitäisi mukamas hioa täydelliseksi? Mielestäni ei. Vai onkohan riski suututtaa pelaajat tiukalla kontrollilla liian suuri?
Vetoan aikaisempaan taiteilijakommenttiini. Pelaajat eivät kuitenkaan ole robotteja, jolloin vapaat kädet voivat oikeille pelaajille annettaessa olla vain hyväksi. Suurin osa todellisista pelimiehistä tietää itse mitä heidän pitää tehdä voittaakseen pelejä. Tämä ei tietenkään toimi jos pelaajat ovat syöpiä. Orlando tuntuu kuitenkin sen verran hyvähenkiseltä joukkueelta, jossa on vähän hikinauha ja tatskajätkiä, että hippivalmennus saattaa jopa toimia.

Serbian maajoukkueen valmentajahan määrää tarkalleen pelaajien aamupalat pelipäivänä. En usko tuon toimivan NBA:ssa. Paras strategia lienee kuitenkin se, jota Popovich käyttää, on se sitten hippi- tai poliisivalmennus.
 
Viestejä
4 452
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

Gheorghe sanoi:
Ja jälleen tullaan peruskysymyksen äärelle: voiko pelaajille antaa vapaat kädet "maailman kovimmassa liigassa", jossa menestyäkseen jokainen pikkuasia pitäisi mukamas hioa täydelliseksi? Mielestäni ei. Vai onkohan riski suututtaa pelaajat tiukalla kontrollilla liian suuri?

Tässä kohtaa tullaan varmasti sopimusteknisten ongelmien ääreen. Tuollaiset asiathan -ruokailu, omatoiminen harjoittelu, julkisuus kuva ym. ym.- pitäisi saada sakon uhalla pelaajien sopimuksiin, mutta tuo "vapaus valita" on pelaajien saavuttama "etu", jota ei niin vaan lähdetä heiltä riistämään, ei edes kotimainen metsäliitto siihen kykenisi?

Mielestäni seurojen pitäisi järjestäytyä paremmin keskenään ja sopia, että tuollaiset ehdot ja vähän muutakin, esim. yhteinen palkkakatto per sopimus per vuosi (10milj.$), kirjattaisiin pelaajien sopimuksiin. Tosin taitaa olla silkkaa mahdottomuutta taistella ihmisen ahneutta vastaan? Suurseurat, joiden taustalla on loppumattomat rahahanat tuskin suostuisivat taistelemaan pienempien kanssa samoista pelaajista samalla rahamäärällä?
 
Viestejä
463
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

Ne jotkut on vaan geneettisiä friikkejä. Usain Bolt vetää kuulema pelkkiä kananugetteja, lebron syö ranuja ja wingsejä. Ku kuvataan kun ne on vanhempien ja sukulaisten luona jossain dokkareissa niin kaikkihan ne muut perheestä on aika tukevia, eli ne on syönny koko elämänsä epäterveellistä soul foodia, deep fried this deep fried that. Mut ku ne polttaa energiaa niin paljon nuorina miehinä ettei se haittaa, tietysti ne saa treinareilta jotain proteiini pirtelöjä koko ajan. lebron sano ainakin haastattelussa että syö vielä mitä sattuu mut vanhennetessa lopettaa jossain vaiheessa. Joskus kuvattiin rookie sophmore ottelun pukuhuonettta pelin alussa, siel oli puffet täynnä wingsejä ja kaikkee roska ruokaa, jätkät mätti ihan innoissaan tai no ainakin clippersin pojat.

On itelläkin muutamia kavereita, jotka syö tosi paljon ja epäterveellisesti silti sika laihoja ja hyvä kuntosen näkösii, ku ite paisuu hetkessä.
 

Pip

Viestejä
250
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

Joillain pelaajillahan taitaa olla sopimuksissa pykäliä, että painon pitää sakon uhalla pysyä jonkun rajan alapuolella. Sen kummemmin ei varmaan pysty tätä asiaa säätelemään.
 
Viestejä
965
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

bigbaby.jpg
 
Viestejä
176
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

dentseli sanoi:
Ne jotkut on vaan geneettisiä friikkejä. Usain Bolt vetää kuulema pelkkiä kananugetteja, lebron syö ranuja ja wingsejä. Ku kuvataan kun ne on vanhempien ja sukulaisten luona jossain dokkareissa niin kaikkihan ne muut perheestä on aika tukevia, eli ne on syönny koko elämänsä epäterveellistä soul foodia, deep fried this deep fried that. Mut ku ne polttaa energiaa niin paljon nuorina miehinä ettei se haittaa, tietysti ne saa treinareilta jotain proteiini pirtelöjä koko ajan. lebron sano ainakin haastattelussa että syö vielä mitä sattuu mut vanhennetessa lopettaa jossain vaiheessa. Joskus kuvattiin rookie sophmore ottelun pukuhuonettta pelin alussa, siel oli puffet täynnä wingsejä ja kaikkee roska ruokaa, jätkät mätti ihan innoissaan tai no ainakin clippersin pojat.

On itelläkin muutamia kavereita, jotka syö tosi paljon ja epäterveellisesti silti sika laihoja ja hyvä kuntosen näkösii, ku ite paisuu hetkessä.
Täysin samaa mieltä. Michael Jordan veti lähes säännöllisesti 20 nuggettia naamaan joukkueen bussis ennen matsia. Ja silti GOAT. Tyson Gay vetää mäkki ruokaa, en nyt muista määriä, mutta melko paljon ja melko usein. Valmentajakin sanonut että niin kauan ku juoksu kulkee nii ei häntä kiinnosta mitä Tyson suuhunsa laittaa.

P.S. MJ muuten lopetti ton nuggettien syömisen Wizardsseissa, koska huomasi ettei enää pystyny pelaamaan sen jälkeen kunnolla.
 

TOP

Viestejä
1 197
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

Michael Sweetney on pihalla liigasta ylipainon takia. Kuulemma potentiaalia olisi ollut parhaisiin PFiin. Oliver Millerhan taisi tehdä tästä asiasta taiteenlajin, kuten myös Bryant Reeves.
 
Viestejä
629
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

ONEFORALL sanoi:
http://www.youtube.com/watch?v=Mjp4xPjZG2o

Lamar karkkimies Odom.

Voisin melkein veikkailla barkley- ilmiötä uran lopun jälkeen
 
Viestejä
1 763
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

ONEFORALL sanoi:
http://www.youtube.com/watch?v=Mjp4xPjZG2o

Lamar karkkimies Odom.

Eniten alkoi ärsyttämään tuo, että ne pitää vielä asetella autoon odottamaan oikealla tavalla..
 
Viestejä
265
Vs: Ammattimaisuus NBA:ssa

Vato Loco sanoi:
Eniten alkoi ärsyttämään tuo, että ne pitää vielä asetella autoon odottamaan oikealla tavalla..

Taisi olla kameroita varten tuo juttu. Tai sitten oli "uusia tuotteita valikoimassa" ja Lamarin piti kattella mitä maistaa :p

Ihme kaveri, Barkley -ilmiö on tosiaan melkein satavarma uran jälkeen jos tohon tahtiin uppoaa karkkeja vielä 35+ vuotiaana.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös