Koripallo.com

EM-kisat 2017

Viestejä
1 657
#1
On varmaan korkea aika avata EM-kisoille oma ketjunsa. Oletan, että ihmisillä on mielenkiintoa sekä seurata EM-kisoja yleensä että keskustella Suomen pärjäämisen ohella muistakin kisoihin liittyvistä asioista. Ja tietty seurata kisat loppuun senkin jälkeen kun Susijengin tie päättyy…


Ajattelin aloittaa muutamalla harjoituspeleihin liittyvällä kommentilla.

Täällä valiteltiin kovasti sitä, että Suomi meni häviämään harjoituspelissä sellaisille joukkueille kuin Israel ja Latvia. Nyt näyttää siltä, että aika moni kovemmankin kaliberin joukkue on ottanut Israelilta ja Latvialta nokkaansa (viime viikonloppuna Israel voitti Turkin ja Slovenian ja Latvia voitti Liettuan).

Serbia jyrää harjoituspeleissä aika vastaansanomattomasti ja näyttää kovasti kisojen ykkössuosikilta juuri nyt (vaikka Teodosic ei pelaakaan). Kroatiakin on ollut vakuuttavan tasavahva. Espanjan harjoituspeli-kampanja on puolestaan ollut erikoinen: kaksi matsia Venezuelaa vastaan, yksi Senegalia ja yksi Tunisiaa vastaan (kaikki voittoja toki) ja vain yksi peli eurooppalaista vastustajaa vastaan (niukka voitto Belgiasta).

Kaikki harjoituspelit löytyy täältä: http://www.fiba.basketball/fi/eurobasket/2017/preparation-games


Helsingin lohkoa silmälläpitäen ilmassa on hiukan huolestuttavia merkkejä.

Islanti ei ole näyttänyt harjoituspeleissään mitään erityistä superuhkaa vaikka aloittikin positiivisesti tuplavoitolla (vajaamiehisestä) Belgiasta. Viime viikonloppuna Islanti itse asiassa hävisi kaksoispelit Unkarille (joka on tainnut hävitä kaikki muut harjoituspelinsä tähän mennessä).

Sen sijaan Puola pelaa hyvin – ja paljon. Siinä missä valtaosa joukkueista pelaa sen about kahdeksan treenipeliä (kuten Suomi), niin Puolalle tulee yksitoista valmistavaa matsia. Puola jäi Serbi-jyrän alle (niin kuin kaikki ovat jääneet) ja hävisi Liettualle pisteellä (Liettuassa), mutta Latvian kanssa voitot on 1-1. Puola aloitti treenit voittamalla Tsekin kahdesti. Viime viikonloppuna Saksan turnauksessa Puola pisti nippuun sekä Venäjän että Saksan.

Slovenian miehistö näyttää paperilla todella kovalta, mutta harjoituspelit ei ole menneet kenties ihan niin hyvin kuin tuolta porukalta voisi odottaa – mikä ei tarkoita sitä, etteikö Slovenia olisi kova joukkue kun itse kisat alkaa. Viimeisimpänä listalla on viime viikonlopun harjoitusturnaus Israelissa ja tappiot sekä Israelille (5p.) ja Turkille (2p.).

Kreikka on pelannut kenties hiukan heikompia maita vastaan kuin moni muu turnauksen kärkeen oletettu joukkue, mutta rökäletappio Serbialle (32p.) taisi pysäyttää koko Hellaksen – ja selittää osaltaan kreikkalaisten kiukkua Antetokounmpon poisjäännistä: siellä on tavoitteet asetettu paljon alkulohkoa korkeammalle, mutta Serbia-peli osoitti, että peli ei ole vielä ihan kuosissa euroopanmestaruutta silmälläpitäen.

Ranska hävisi varhaisissa harjoituspeleissään Kroatialle ja Liettualle, mutta on parantanut otteitaan sen jälkeen. Viimeksi kaatui viikonloppuna kotiturnauksessa muuten pirteästi esiintynyt Montenegro kolmellakymmenellä pisteellä ja Suomea kurittanut Italia kahdellakymmenelläviidellä.


Summa summarum

Alkuasetelmahan on monien mielestä ollut seuraava: Ranska ja Kreikka ovat lohkon selkeät suosikit ja Slovenia tulee heti niiden perässä – ja voi hyvin olla lohkon kakkonen tai jopa voittaja, mutta ehkä snadisti ennakkokaavailuissa näiden kahden kestomenestyjän perässä. Islantia on pidetty sen pirteistä viimevuosien esityksistä ja fanikulttuurista huolimatta lohkojumbona, mikä on jättänyt Suomen ykkösvastustajaksi Puolan, jota moni on puolestaan pitänyt hiukan Suomea heikompana (eritoten ilman Gortatia). Tämän päälle moni on hehkutellut mahdollisuutta, että Suomi ottaa ja kaataa Ranskan kotikisoissaan, koska ”Ranskan kanssa on ennenkin pärjätty”.

Nyt näyttää siltä, että lohkon joukkueista juuri Puola pelaa harjoituspeleissä kaikkein parhaiten suhteessa ennakoituun tasoonsa – ja nimenomaan Ranska on alkanut vakuuttaa viime päivinä.

Kukaan ei varmaan ole oikeasti ajatellut, että Suomen jatkoonmeno tästä lohkosta olisi ns. ”walk in the park”, mutta kyllä nyt näyttää, nimenomaan Puolan vahvojen otteiden vuoksi, tuo polku hiukan vielä kimurantimmalta kuin ennen harjoituspelien alkua.

Omissa käsissähän kaikki toki näin ennen turnausta on ja tiedämme, että hyvänä päivänä Suomi voi hyvinkin voittaa minkä tahansa lohkon joukkueista. Nyt pitäisi voittaa ensin kaksi - mielellään kolme.

Jatkoon mahdollisesti päästäessä vastassa on sitten luultavasti Liettua - tai joku kovasta kolmikosta Italia, Israel, Saksa (tai kaikki yllättävä Georgia).
 
Viestejä
145
#2
Vs: EM-kisat 2017

Vitalstatistix sanoi:
Serbia jyrää harjoituspeleissä aika vastaansanomattomasti ja näyttää kovasti kisojen ykkössuosikilta juuri nyt (vaikka Teodosic ei pelaakaan). Kroatiakin on ollut vakuuttavan tasavahva. Espanjan harjoituspeli-kampanja on puolestaan ollut erikoinen: kaksi matsia Venezuelaa vastaan, yksi Senegalia ja yksi Tunisiaa vastaan (kaikki voittoja toki) ja vain yksi peli eurooppalaista vastustajaa vastaan (niukka voitto Belgiasta).
Espanja on kylläkin kisojen selvä suosikki kuten joka kerta. Eivät muuten voittaneet Belgiaa vaan hävisivät 18 pinnaa siinä pelissä kun Julli loukkaantui.
 
Viestejä
1 657
#3
Vs: EM-kisat 2017

Valkohai sanoi:
Espanja on kylläkin kisojen selvä suosikki kuten joka kerta.
Kestosuosikki toki, mutta itse sanoisin, että tällä hetkellä Serbia näyttää kovemmalta. Pelaamallahan se sitten ratkeaa.

Eivät muuten voittaneet Belgiaa vaan hävisivät 18 pinnaa siinä pelissä kun Julli loukkaantui.
Totta. Sori. Katsoin varmaan väärää riviä.
 
Viestejä
2 068
#4
Vs: EM-kisat 2017

Kiitos Vitalstatistixille topikin avaamisesta.

Bongasin pari päivää sitten Euroohoopsin twitteristä listan korkean profiilin pelaajista, jotka jäävät pois kisoista. Lista on ehkä siinä mielessä vähän outo, että siinä on mukana myos sellaisia pelaajia, jotka jo aiemmin ovat ilmoittaneet lopettavansa maajoukkueuransa (kuten Parker) eikä heidän pois jääminen siten ole yllättävää. Mukana on kuitenkin myös viime metreillä pois jääneitä. Joka tapauksessa on selvä, aika monet tutut naamat puuttuvat nyt tulevista kisoista.

Gallinari
Bargnani
Batum
Gobert
Causeur
Parker
Fernandez
Ibaka
Mirotic
Llull
Jokic
Bjelica
Raduljica
Teodosic
Zubac
Hezonja
Zizic
Vesely
Fesenko
Jankunas
Sabonis

Munkin mielestä suurin voittajasuosikki on ehdottomasti Espanja. Heidän joukkueensa julkaistiin eilen. Puhtaasti se, että molemmat Gasolit pitkästä aikaa ovat mukana puhuu Espanjan kullan puolesta. Heidän takanahan on toinen mielenkiintoinen veljespari Hernangomezit, jotka joskus on tituleerattu uusiksi Gasoleiksi. Ja kisojen kaksi parasta pointtia Rubion ja Rodriguezin muodossa on hyvä asia. Llullin loukkaantuminen taas oli kova isku espanjalaisille.

Kreikka heikentyi huomattavasti nyt kun Gianis jäi pois. Serbialta puuttuu muitakin nimimiehiä Teodosicin lisäksi, mutta varmasti kova siitä huolimatta. Eurobasketeissa tapahtuu aina yllätyksiä ja uskon, että Porzingiksen johtama Latvia voi mennä aika pitkälle näissä kisoissa.
 
Viestejä
1 657
#5
Vs: EM-kisat 2017

Aika pitkä ja ikävän kova lista. Harmillista, että noin moni kova pelaaja puuttuu. (Listaan vois lisätä varmaan myös Saksan Paul Zipserin.)


Tuolla Eurohoopsin sivuilla on muuten aika näppärä koko ajan ajantasaistettava lista EM-kisojen joukkueista, rostereista ja harkkapeleistä jne. Löytyy täältä: http://www.eurohoops.net/en/eurobasket/485607/eurobasket-2017-guide/.


Espanja näyttää julkistaneen lopullisen joukkueensa eilen. Kyllähän se kovalta näyttää - en todellakaan väitä vastaan. Serbiaa olen pitänyt esillä ihan hurjan harkkapeli-saldon vuoksi: serbit on jyränneet kaikki vastustajansa aika vakuuttavasti - eikä otteluohjelma ole ollut siitä kevyimmästä päästä.


Katselin juuri noita alkulohkoja ja huomasin ilokseni, että yksikään lohko ei näytä mitenkään selvältä jo ennakkoon (ehkä jossakin määrin C-lohkoa lukuunottamatta?). Putoamissuosikkeja löytyy joka lohkosta, mutta jatkopelien pareista on kyllä vaikea sanoa yhtään mitään tässä vaiheessa.

Voinee veikata, että A-lohkossa Islanti tulee jäämään alkulohkoon, mutta toinen putoaja onkin vaikeampi veikata. Suomi ja Puola tulee ekana mieleen, mutta Suomella on kotikisat ja hyvällä hurmoksella kaikki mahdollisuudet jatkoon - Puola taasen on pelannut todella hyvät harjoituspelit ja näyttää pelottaavan iskukykyiseltä. Slovenian ja Kreikan peli on kenties vähän yskähdellyt treenipeleissä, mutta sen verran kovat on molempien rosterit, että kisoissa niitä lie vaikea pudottaa. Ranska lie lohkon suosikki tällä hetkellä, mutta sen lohkovoitto on kaikkea muuta kuin kirkossa kuulutettu.

B-lohkossa on vaikea nähdä Ukrainan nousevan jatkopeleihin ja vaikka Georgia ilmselvästi osaa pelata ja on yllätysvalmis joukkue, niin tiukassa on senkin jatkopaikka - mutta ei mahdoton (Georgia - Saksa matsi voi merkitä todella paljon). Muu lohko onkin sitten erittäin tasaisen oloinen - eli mahdollinen Suomen jatkopelien eka vastustaja voi olla melkein mikä vain noista neljästä (Georgia tuskin tulee olemaan kahden parhaan joukossa & Suomi tuskin tulee olemaan kolmatta sijaa korkeammalla). Liettua lie lohkon suosikki, mutta se ei ole ainakaan harkkapeleissä dominoinut niin vahvasti kuin moni olisi kenties odottanut, vaan matkan varrella on tullut takkiinkin muutaman kerran - viimeksi Latvialle. Italia on kova taas tänäkin vuonna ja Israel on pelannut erinomaisesti harjoituspeleissään. Saksa näyttää lohkon kärkimaista kenties haavoittuvimmalta, mutta kykenee lyömään hyvänä päivänä minkä tahansa lohkonsa muun joukkueen.

C-lohkossa on poikkeuksellisesti kaksi aika vahvaa putoajakandidaattia: Romania ja Unkari. Myös kärki näyttää C-lohkossa selvemmältä: Espanja ja Kroatia ovat selvät suosikit - Tsekki on osoittanut vaarallisuutensa ja mennee heittämällä jatkoon tästä lohkosta. Montenegrolle riittää oman tasonsa pitäminen jatkopaikkaan, mutta kolmatta sijaa korkeammalle sitä on vaikea veikata.

D-lohkoa tituleerattin heti kättelyssä "kuoleman lohkoksi" ja hurjaltahan se näyttäkin - eikä tilannetta helpota, että kahdelle sen lohkon joukkueelle tulee vastaan heti ekalla pudotuspelikierroksella Espanja ja Kroatia. Lohko on siis kova ja jokainen haluaa ei vain päästä jatkoon vaan myös mahtua kärkikaksikkoon. Iso-Britannia jäänee muiden kyydistä aika nopeasti ja Belgian jatkoonpääsyä voinee pitää yllätyksenä. Serbia lienee suurin suosikki välttämään Espanjan tai Kroatian kohtaamisen heti kättelyssä, mutta sen jälkeen vain yksi joukosta Latvia, Turkki ja Venäjä pystyy välttämään nuo kaksi - ja näiden keskinäiset pelit voi mennä kyllä ihan miten vain.
 
Viestejä
2 077
#7
Vs: EM-kisat 2017

Boriz sanoi:
Kreikka heikentyi huomattavasti nyt kun Gianis jäi pois.
Se ainoa ja oikea Giannis on mukana: Ioánnis ”Giánnis” Bouroúsis. Siinä on todellinen äijä. Tällaista vanhan ajan pahantuulista mörköä sudetkin tarvitsisivat korin alle.

Serbialta puuttuu muitakin nimimiehiä Teodosicin lisäksi, mutta varmasti kova siitä huolimatta.
Serbia pelaa maailman parasta joukkuekoripalloa. Serbien pelikäsitys on maailman parasta ja jokaisen pelaajan asenne on kivikova. He eivät kaipaa ketään.
 
Viestejä
17 918
#9
Vs: EM-kisat 2017

Kaikki merkit viittaavat siihen, ettei minkäänlaista menestystä ole luvassa. Susipuolustus on jotain aivan sutta, eikä kyllä hyökkäyksissäkään näytä olevan juuri järkeä. Petsku ei ehdi kuntoutua eikä Teemukaan yksin voi peliä johtaa. Jos nyt edes säilyy ehjänä.

Pessimisti ei pety.
 
Viestejä
1 657
#12
Vs: EM-kisat 2017

L. B. Free sanoi:
15 € lyöty vetoa Suomen voitolle koko hommasta, eli kohta 1600€ rikkampi :D
Asennetta! Peukkku tälle.


Jos Suomi onnistuisi Puolan (ja Islannin) ohella peittoamaan yhden kolmesta selvästä suosikista niin lohkon kolmostilalta vastaan tulisi ekalla pudotuskierroksella luultavimmin Italia tai Israel joista kummallekin Suomella olisi ihan tämänkesäisiä kalavelkoja maksettavana - eikä kumpikaan olisi täysin mahdoton voitettava hyvällä sykkeellä pelaavalle Susijengille.

Neljännesvälierissä vastaan tulisi sitten todennäköisesti Espanja tai Kroatia ja tarvittaisiinkin jo jonkin asteen urotyötä siitä jatkamiseen.

Suomen lohkon nelonen saanee vastaansa ekalla pudotuskierroksella Liettuan. Eli sitä urotyötä kaivattaisiin yhtä matsia aiemmin. ;)
 
#16
Vs: EM-kisat 2017

JOEN SUU sanoi:
Kaikki merkit viittaavat siihen, ettei minkäänlaista menestystä ole luvassa. Susipuolustus on jotain aivan sutta, eikä kyllä hyökkäyksissäkään näytä olevan juuri järkeä. Petsku ei ehdi kuntoutua eikä Teemukaan yksin voi peliä johtaa. Jos nyt edes säilyy ehjänä.

Pessimisti ei pety.
Halataan, JOE!
 
Viestejä
1 657
#17
Vs: EM-kisat 2017

Lainaan tähän Susijengi-ketjusta raapan kommentin:
raappa sanoi:
Mikä kisoista tulee olemaan menestys jää tulkinta-asiaksi ja siksi on äärimmäisen helppoa ja turvallista petailla ennakkoon, kun vaikka monien mielestä susijengi suoriutuisi kisoista hyvin, niin toisen mielestä välttämättä ei, niin kauan kun ei olla mitaleilla tms.
Mitä teidän mielestänne olisi menestys näissä kisoissa?

Itse sanoisin, että jatkoonmeno (neljäs sija lohkossa) olisi menestys, korkeammalta sijalta jatkoonmeno hieno menestys - puolivälierän selvittäminen olisi sitten jo merkkitapaus.

Jos Suomi jää viidenneksi hienosti saappaat jalassa taistellen, hyvällä sykkeellä ja kaikkensa antaneena, niin pidän kisoja edelleen ihan onnistuneina vaikka alkulohkoon jääminen tietty harmittaisikin.

Viime viikon (julkisen) Tsekkipelin kaltaisella puolihuolimattomalla ja asenteettomalla pelien läpijuoksemisella jatkosta putoaminen olisi sen sijaan suuri pettymys - en tosin usko tähän skenaarioon koska luotan sen verran Susijengin asenteeseen ja kotikisojen yleisön fiiliksen tarttumiseen.

Harmittavinta olisi kenties se, että kisoissa tapahtuisi säännöllisesti noita pelikonseptin hukkumisia joita on harkkapeleissä nähty ehkä vähän liiankin kanssa - että vastustaja saa tolkuttomasti vapaita kolmosia ja pääsee nostamaan helppoja korin alta puolustuksen jäädessä jälkeen / hyökkäys seisoo ja Wilson & Markkanen ajaa systemaattisesti päin puolustajia kun muut väistelee vastuuta.
 
Viestejä
1 657
#19
Vs: EM-kisat 2017

Onko kellään tietoa, aikooko kisaorganisaatio myydä lainkaan yhden matsin lippuja noihin iltapäiväsessioihin - edes ovelta?

En oo varmaan ainoa joka kävisi mielellään katsomassa joitakin yksittäisiä iltapäivän jälkimmäisiä matseja, mutta ei ehdi töiden takia näkeen niitä aiempia - eikä hirveästi hotsittaisi maksaa kahden matsin lippua yhdestä pelistä.
 
Viestejä
1 188
#20
Vs: EM-kisat 2017

Vitalstatistix sanoi:
Itse sanoisin, että jatkoonmeno (neljäs sija lohkossa) olisi menestys, korkeammalta sijalta jatkoonmeno hieno menestys - puolivälierän selvittäminen olisi sitten jo merkkitapaus.

Jos Suomi jää viidenneksi hienosti saappaat jalassa taistellen, hyvällä sykkeellä ja kaikkensa antaneena, niin pidän kisoja edelleen ihan onnistuneina vaikka alkulohkoon jääminen tietty harmittaisikin.
Hyvin kirjoitettu! Itselläni on aika samanalaiset ajatukset ja odotukset.

Ihan liikaa Puolaa on aliarvioitu ja sen kuvitellaan olevan Suomelle jotenkin rutiini-/helppo voitto. Kannattaa esim. huomioida, että Puola kävi hakemassa sunnuntaina Venäjältä 78-81 voiton. Siitä voidaan miettiä jonkunlaista tason mittaria, kun vertaa Suomen tämän päivän Venäjä-peliin. Puola on muutenkin pelannut todella hyviä harjoituspelejä esim. häviten Liettualle vain yhdellä pisteellä ja Serbialle vain 7 pisteellä. Lisäksi Puola on voittanut harjoituspeleissä Tsekin kahdesti, Latvian ja Saksan yhden kerran.

Todennäköisesti tuo Puola peli tulee olemaan aivan ympäripyöreä peli kisoissa ja yhdessä pelissä voi tapahtua aina mitä tahansa. Mutta tottakai Suomi ja Puola ovat sen tason joukkueita, että molemmat voivat yllättää lohkon ennakkoon kovimpia maita.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös