Koripallo.com

Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

Viestejä
1 986
Olen jo useamman vuoden koittanut laiskanpulskeasti, eli ehkä ihan oikeasti yrittämättä, ymmärtää tätä Euroopan koripallokisailukarttaa ja päätin lopulta käyttää pari tuntia asian selvittämiseen. Ehkä tulin hiukan sitä kuuluisaa hullua hurskaammaksi, mutta pieni lisäopastus olisi kyllä paikallaan – ja luulen, että moni muukin voisi olla kiinnostunut ymmärtämään paremmin, miten tämä europelailu oikein menee.


Oleellinen ensin. FIBA siis pyöritti Euroopan parhaiden seurajoukkueiden sarjaa, ”Euroopan mestarien cupia”, vuodesta -58 kunnes vuonna 2000 sille syntyi yksityinen kilpailija joka käytännössä rohmusi vuodessa kaiken huippukoriksen omaan sarjaansa ja FIBA jäi nuolemaan näppejään viimeistenkin kruununjalokivien vaihdettua sarjaa. Tän Euroleague Basketball -firman omistajina ja pyörittäjinä näyttäisi olevan ainakin suurseuroja ja -sijoittajia? Päältä päin katsottuna noi monimutkaiset yritys- ja omistusjärjestelyt, sekä aika tulkinnanvaraiset pelioikeus-lisenssit näyttää just siltä mitä ne kai onkin, eli tiukkaa bisnestä.

Ja nyt sitten FIBA on vähän heikkojen yritysten jälkeen ilmeisesti kohtuu tosissaan astumassa takaisin kentille uuden ”Mestarien liigansa” kanssa. Ja eikö juuri tästä tapeltu keväällä kun puhuttiin jopa FIBA:n mahdollisuudesta asettaa boikotteja – mitä siinäkin oikein kävi?

Oliko tossa alkuperäisessä riidassa jokin selkeä vastakkainasettelu? Niin kuin että seurat kylläsyi FIBA:an ja sen toimintakulttuuriin / rahastamiseen / jäykkyyteen (johonkin muuhun?), tai että iso bisnes kaappasi rahasammon josta jähmeä kv. organisaatio ei osanut pitää kiinni, tai jostakin muusta?

Anyway, nyt ollaan sitten tilanteessa jossa meillä on melko vakiintunut Euroopan huippukorissarja Euroliiga (Turkish Airlines Euroleague) ja sen ”divari”-sarja Eurocup, jotka on siis jonkinlaisen bisnes-konglomeraatin ja ilmeisesti ainakin joidenkin suurseurojen (tai niiden omistajien) omistamia (Euroleague Basketball). Ja sitten nyt aloittava FIBA:n uusi Mestarien liiga (Champions League) ja sen oma divari Eurooppa Cup (FIBA Europe Cup). Right?

Ja ainakin päältä katsoen FIBA:n sarjat on selvästi heikkotasoisempia kuin tuon Euroleague Basketball (inc!) -lafkan pyörittämät sarjat - vähän niin kuin kakkos- ja kolmosdivari?Vähän on mulle jäänyt myös hämäräksi se, millä perusteella joukkueita ylipäänsä otetaan noihin sarjoihin.

Euroliiga ja Eurocup järjestelmät näyttää aika kryptisiltä hyväveli-verkostoilta joissa kavereiden tai sovittujen maiden joukkueita pääsee jos on tarpeeksi hyviä – tai ne tuottaa tarpeeksi tuloja.

FIBA:n sarjoissa kai on jokin rankkausjärjestelmä kaikille Euroopan maille joiden mukaisesti sitten paikkoja jaetaan. Vaikka silmiinpistävää toki on se, että siinä missä sarjaan näyttää osallistuvan mm. neljä ranskalaista joukkuetta, niin espanjalaisia osallistuu vain yksi! Ja vaikkei suomalaisilla joukueilla ehkä kovin hyviä saumoja oliskaan pärjätä noissa sarjoissa (vielä?), niin aika ikävältä näyttää, että FIBA:n systeemissä Suomelle näyttää kuuluvan vain yksi paikka (Mestarien liiga + Eurooppa Cup) – Virollakin on kaksi (Tallinnan Kalev ja Tartto).
 
Viestejä
1 986
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

Sori kun jatkan näin yksikseni... mutta jäin selaileen tossa iltapäivällä näiden kisojen osallistujalistoja.

Monen maan kohdalla työnjako näyttää selvältä: Euroleague Basketball -firman (tästä lähtien "EB") sarjat poimii parhaat joukkueet ja FIBA noukkii sitten seuraavaksi parhaat omiinsa.

Mielenkiintoista kuitenkin on, että Ranskalla ja Belgialla ei ole yhtäkään joukkuetta näissä EB:n kisoissa, mutta FIBA:n uusissa sarjoissa ranskalaisia seuroja on kokonaiset kahdeksan (4 Mestarien liigassa ja 4 Eurocupissa) ja Belgialla viisi (2+3).

Erityisen hyvin joukkueita FIBA:n sarjoihin näyttää saavan myös Romania ja Unkari (moni joukkue näistä joutuu karsimaan pääsystä itse sarjoihin, mutta saavatpa kuitenkin mahdollisuuden, toisin kuin vaikkapa suomalaiset tai ruotsalaiset joukkueet).

Italian tilanne on erikoisin. EB ottaa mestari EA7:n liigaansa ja cuppiin sitten Italian sarjan viime kauden kakkosen (Reggio Emilia), puolivälierissä pudonneet seiskan (Sassari) ja kasin (Trento) sekä villillä kortilla yhdenneksitoista jääneen Cantùn. Ja sitten Sassari on mukana myös FIBA:n Mestarien liigassa - johon sen olis pitänyt karsia pääsystä, mutta pääsikin livahtaan automaatisesti sisään kun sarja laajeni viime hetkellä. FIBA:n sarjat ei kuitenkaan ottaneet kaikkia EB:lta väliin jääneitä, vaan esim. sarjanelonen Cremona ja kutonen Pistoia jäi kokonaan ulos - voihan toki olla, että nää seurat ei olleet valmiita tia halukkaita osallistumaan, mutta kun lähes joka maassa kaikki kärkiseurat osallistuu Europeleihin, niin näyttäähän toi oudolta kun yhdessä maassa jää jouukueita pois ja samaan aikaan otetaan kansallisen liigan 11:s mukaan aika korkeaan sarjaan villillä kortilla...
 
Viestejä
2 566
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

Hyvä aihe keskustella.

Koko 2000-luvun eurokoriskenttä on ollut valitettavan sekainen. Kun markkinoille on vielä syntynyt Adriatic, Baltic, Balkan ja VTB- jne liigoja, kukaan ei ole oikein pysynyt kärryillä.

ULEBin allahan olivat Euroliiga ja Eurocup. FIBA yritti jaa ne pois toiminnasta mutta kun ihan Euroopan markkinatuomioistuin tuomitsi FIBAn yrityksen monopolisointitoiminnaksi, FIBA on pehmentänyr otteitaan. Se on antanut Euroliigan pysyä pyhänä, mutta painostanut jäsenmaitansa pakottamaan Eurocupin joukkueita siirtymään FIBAN Mestareiden liigaan, CL. Tässä se on jopa onnistunutkin, sillä tuo mestareiden liiga on kasvanut viime hetkellä 40 joukkueen sarjaksi (siihenhän Katajakin karsii).

En tiedä, miten FIBA noita osallistuvia joukkueita tukee, mutta ymmärtääkseni nuo pelit eivät enää ole niin suuri taloudellinen riski kuin jokin aika sitten. Myös Koripalloliitto on ymmärtääkseni tukemassa näihin kv-sarjoihin osallistuvia joukkueita jotenkin.

Minä uskon että tuo rahakas ja osittain isojen seurojen omistama Euroliiga pysyy ykköskilpailuna mutta entinen kakkoskilpailu Eurocup hiljalleen kuolee pois ja Mestareiden liigasta tulee kakkostaso. Sinne olisi hyvä saada pysyvä 1-2 joukkueen suomalaisedustus.

Ja sitten tuohon entiseen Eurochallengeen (nykyinen Euro cup, jota Kataja pelaa, jos ei pääse Mestareiden liigaan) olisi hyvä saada muutama suomalaisseura myös mukaan).
 
Viestejä
1 986
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

PikkuMikko sanoi:
FIBA on pehmentänyt otteitaan. Se on antanut Euroliigan pysyä pyhänä, mutta painostanut jäsenmaitansa pakottamaan Eurocupin joukkueita siirtymään FIBAN Mestareiden liigaan, CL. Tässä se on jopa onnistunutkin, sillä tuo mestareiden liiga on kasvanut viime hetkellä 40 joukkueen sarjaksi (siihenhän Katajakin karsii).
Aikookohan Ateenan AEK, Sassarin Dynamo ja Partizan Belgrad pelata molempia sarjoja (EuroCup ja Mestarien liiga) vai onko ne "vaihtaneet leiriä" kokonaan? Leirinvaihtohan tarkoittais sitä, että Euroleague Basketballin pitäisi kaivaa jostakin kolme jengiä pelaan Eurocupia noiden lähteneiden tilalle. Villejä kortteja ilmassa? Ei ehkä Suomeen kuitenkaan.

Minä uskon että tuo rahakas ja osittain isojen seurojen omistama Euroliiga pysyy ykköskilpailuna mutta entinen kakkoskilpailu Eurocup hiljalleen kuolee pois ja Mestareiden liigasta tulee kakkostaso. Sinne olisi hyvä saada pysyvä 1-2 joukkueen suomalaisedustus.
Tää on mielenkiintoinen kysymys - tossa Eurocupissa kun kuitenkin pelaa aika isoja seuroja - FIBA:n pitää kyllä löytää joitakin ruuvipuristimia ja porkkanoitakin houkutellakseen parikymmentä isoa seuraa omaan sarjaansa.

Samaa mieltä siitä, että suomalaisia seuroja pitäis saada oikeasti paremmin esille - onhan sen hiukan tylsää, että kaikki se hyvä minkä Susijengi on saanut aikaan ei näy millään tavoin: Euroliiga & Eurocup (16 + 24 joukkuetta) nolla suomalaista joukkuetta; Mestarien liiga + Europa Cup (yhteensä reilut 80 joukkuetta) yksi suomalainen joukkue. Susijengin taso on tietty eri asia kuin Korisliigan taso- ja Korisliiga tuskin on kovin korkealla kun katsotaan eurooppalaisia liigoja - mutta yksi n. 120:n "parhaan" joukossa kuulostaa aika nololta (vaikka voi olla ihan asiallinenkin arvio suomalaisten joukkueiden tasosta).
 
Viestejä
563
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

Luulen että yksi iso tekijä on seurojen budjetit - ja samalla siis tietenkin sponsoreiden halukkuus laittaa rahaa kiinni joukkueeseen.
Ja joukkueiden Keski-Euroopasta on suhteellisesti helpompaa (budjetin osalta) lähteä mukaan kilpailuihin pienemmällä riskillä.
Esim. Saksasta aika helppoa ja nopeaa matkustaa vieraspeleihin... ja täällä arenat/puitteet hyvät kyseisiä pelejä ajatellen.
Kun taas Suomesta matkaa tulee ajallisesti ja kustannukselisesti tuntuvasti enemmän.
Pari vuotta sitten Katajan matkassa EuroChallenge peleissä mm. Romaniassa - ja siellä sponsorit kuitenkin tulivat öljy-alalta.. ja olivat iloisia siihen aikaan pistää rahaa joukkueisiin. Esim. paikkana Medias jossa Kataja pelasi... todella pieni kylä, mutta äöljy/kaasu yhtiö sijoittaa rahaan joukkueeseen...
Sitten taas maissa kuten Briteissä, jonne niin FIBA/NBA/EuroLeague kaikki haluaisivat tunkea sisään... siellä ei joukkueilla ole budjettia, ja iso este on myös se että joukkueet eivät mitenkään saisi arenaa vuokrattua niin että siellä olisi treenit/pelit kolmena päivänä viikossa.

Joten jokainen maa/liiga esittää omanlaiset haasteet .. elikkä syitä varmasti useita miksi joukkueita on erimäärät eri maista.
Tietenkin hienoa olisi jos jokaisesta maasta lähtisi mukaan liigan voittaja ... sitten olisi todellinen Champions League.

EuroLeague pelejä on tietenkin ollut myös hienoa nähdä paikan päällä - vaikka näissäkään ei kyllä aina yleisöä ole hirveäsi paikalla..
Ehkä oma 'ongelma' mikä minulla on EuroLeague kanssa on se että joukkueet siellä toimivat niin isojen budjettien kanssa että kilpailu siinä liigassa on uloittumattomissa noin 95% seuroista Euroopassa.
Siksi toivonkin että tuo Basketball Champions League toimisi ja siihen tulisi karsinta kierroksille joukkueita Färsaarilta/Luxembourgista/ym.. silti varmasti isot joukkueet voittaisivat.. mutta olisihan se hienoa jos joku pikku jengi saa vieraakseen Barcelonan tai CSKAn tasoisia joukkueita...
 
Viestejä
1 986
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

Maantiede ja raha. Siinäpä valitettavan merkittäviä syitä. Ja Suomessa molemmat on ongelmia.

Ymmärrän kyllä, että sponsorit on tänä päivänä todella tärkeitä sille, että pelejä voidaan ylipäänsä pelata - ja rahastahan tässä suurin osin lie kyse tässä kilpailevien sarjojen välisessä hullutuksessakin - mutta kyllä välilä ihmetyttää varsinkin toi Etelä-Eurooppalainen meininki jossa sponsori ei ainoastaan ui joukkueen liiveihin (lue: pelipaitoihin) vaan syö seuran oikean nimenkin.

Räikeinhän on varmaan EA7 Emporio Armani – joka usein vielä kirjoitetaan vain muodossa EA7 (eli Emporio Armani 7 – mitä se seiska siinä tekee, en tiedä; tietääkö joku?). Joukkueellahan on ”oikeakin” nimi: Olimpia Milano (tai oikeastaan Pallacanestro Olimpia Milano, jossa ”pallacanestro” on vain koripallo italiaksi). Mutta hulppeaksi asian tekee se, että heti perustamisestaan lähtien (1936) seuralla on ollut jokin sponsorinimi, ollen vuosikymmenten kuluessa nimeltään mm. Borletti, Cinzano, Philips, Sony, Adecco ja Armani Jeans!

Jotenkin tuntuisi vaikealta fanittaa koko sydämellään Eeaa-seiskaa tai Sony Milanoa kun voisi rakastaa seuraa jonka lempinimi on ”scarpette rosse” (pienet punaiset kengät) koska joukkueenjohtajat toi jenkeistä aikoinaan punaisia Converseja joukkueen pelaajille.

Toinen mainio esimerkki on Laboral Kutxa Vitoria-Gasteiz. Piti ihan googlata se joku päivä sitten ja selvisi, että sehän oli vanha Tau Cerámica (tunnettiin myös nimellä Tau Vitoria) jonka muistan jostakin menneisyydestä. Mutta sekin oli tietty sponsorinimi jonka antoi keramiikka-alan suuryritys Taulell (pääsponsori vuosina 1987-2009). Nykyinen pääsponssi Laboral Kutxa kuulostaa suomalaisen korviin ihan eksoottiselta – ja jotenkin baskimaiselta – mutta paikalllisen korvassa se on suunnilleen sama kun jos Suomessa pelaisi koripalloseura Pietarsaaren Osuuspankki (tai ehkä Osuuspankki Pietarsaari, että saadaan oleellinen nimeen ensin - kielioppiahan raha ei ole kunnioittanut enää pitkiin aikoihin).

Onhan tällä Vitoria-Gaszeitin, baskimaan pääkaupungin, seuralla se ”oikea” nimikin. Se on Club Deportivo Saski-Baskonia, mutta siitä harvempi on muualla tietoinen.

Itse en ole osannut päättää, pidänkö esteettisesti ärsyttävämpänä seurojen nimien kaappaamista vaiko mauttomalla tavalla ylikoristelluiksi joulukuusiksi muutettuja peliasuja joista ei etsimälläkään löydä edes seuran logoa tai pysty sanomaan mikä paidan pohjaväri on. NBA:ssa raha näkyy myös siinä, että joukkueet voi pitää nimensä ominaan ja peliasutkin on tyylikkään näköisiä – tai no, se on tietty makuasia, mutta ne näyttää kuitenkin ensisijaisesti jonkin joukkueen peliasuilta, ei tilkkutäkeiltä.

Täällä köyhälässä olemme lie tuomittuja rumiin peliasuihin ja joukkueisiin jotka onkin yhtiöiden nimiä... mutta ehkä nähdään aina välillä sitten hyvää korista vastapainoksi. Jos EA7 tai Laboral Kutxa tulis pelaan vaikka Gullsia vastaan, niin enpä valittaisi seuran nimestä vaan ostaisin lipun välittömästi.

No juu... lähti vähän lapasesta tällä(kin) kertaa. :-\ ::)
 
Viestejä
1 335
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

Vitalstatistix sanoi:
Maantiede ja raha. Siinäpä valitettavan merkittäviä syitä. Ja Suomessa molemmat on ongelmia.

Ymmärrän kyllä, että sponsorit on tänä päivänä todella tärkeitä sille, että pelejä voidaan ylipäänsä pelata - ja rahastahan tässä suurin osin lie kyse tässä kilpailevien sarjojen välisessä hullutuksessakin - mutta kyllä välilä ihmetyttää varsinkin toi Etelä-Eurooppalainen meininki jossa sponsori ei ainoastaan ui joukkueen liiveihin (lue: pelipaitoihin) vaan syö seuran oikean nimenkin.

Räikeinhän on varmaan EA7 Emporio Armani – joka usein vielä kirjoitetaan vain muodossa EA7 (eli Emporio Armani 7 – mitä se seiska siinä tekee, en tiedä; tietääkö joku?). Joukkueellahan on ”oikeakin” nimi: Olimpia Milano (tai oikeastaan Pallacanestro Olimpia Milano, jossa ”pallacanestro” on vain koripallo italiaksi). Mutta hulppeaksi asian tekee se, että heti perustamisestaan lähtien (1936) seuralla on ollut jokin sponsorinimi, ollen vuosikymmenten kuluessa nimeltään mm. Borletti, Cinzano, Philips, Sony, Adecco ja Armani Jeans!

Jotenkin tuntuisi vaikealta fanittaa koko sydämellään Eeaa-seiskaa tai Sony Milanoa kun voisi rakastaa seuraa jonka lempinimi on ”scarpette rosse” (pienet punaiset kengät) koska joukkueenjohtajat toi jenkeistä aikoinaan punaisia Converseja joukkueen pelaajille.

Toinen mainio esimerkki on Laboral Kutxa Vitoria-Gasteiz. Piti ihan googlata se joku päivä sitten ja selvisi, että sehän oli vanha Tau Cerámica (tunnettiin myös nimellä Tau Vitoria) jonka muistan jostakin menneisyydestä. Mutta sekin oli tietty sponsorinimi jonka antoi keramiikka-alan suuryritys Taulell (pääsponsori vuosina 1987-2009). Nykyinen pääsponssi Laboral Kutxa kuulostaa suomalaisen korviin ihan eksoottiselta – ja jotenkin baskimaiselta – mutta paikalllisen korvassa se on suunnilleen sama kun jos Suomessa pelaisi koripalloseura Pietarsaaren Osuuspankki (tai ehkä Osuuspankki Pietarsaari, että saadaan oleellinen nimeen ensin - kielioppiahan raha ei ole kunnioittanut enää pitkiin aikoihin).

Onhan tällä Vitoria-Gaszeitin, baskimaan pääkaupungin, seuralla se ”oikea” nimikin. Se on Club Deportivo Saski-Baskonia, mutta siitä harvempi on muualla tietoinen.

Itse en ole osannut päättää, pidänkö esteettisesti ärsyttävämpänä seurojen nimien kaappaamista vaiko mauttomalla tavalla ylikoristelluiksi joulukuusiksi muutettuja peliasuja joista ei etsimälläkään löydä edes seuran logoa tai pysty sanomaan mikä paidan pohjaväri on. NBA:ssa raha näkyy myös siinä, että joukkueet voi pitää nimensä ominaan ja peliasutkin on tyylikkään näköisiä – tai no, se on tietty makuasia, mutta ne näyttää kuitenkin ensisijaisesti jonkin joukkueen peliasuilta, ei tilkkutäkeiltä.

Täällä köyhälässä olemme lie tuomittuja rumiin peliasuihin ja joukkueisiin jotka onkin yhtiöiden nimiä... mutta ehkä nähdään aina välillä sitten hyvää korista vastapainoksi. Jos EA7 tai Laboral Kutxa tulis pelaan vaikka Gullsia vastaan, niin enpä valittaisi seuran nimestä vaan ostaisin lipun välittömästi.

No juu... lähti vähän lapasesta tällä(kin) kertaa. :-\ ::)
Italiassa ja Espanjassa tuon sponsorinimen taitaa saada se yritys joka laittaa eniten massia pöytään. Saksassa taas on kuulemma selkeä asia että liigajoukkueen nimessä on alueen suurimman firman nimi ja se on luonnollisesti seuran suurin yhteistyökumppani.
 
Viestejä
2 086
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

Vitalstatistix sanoi:
NBA:ssa raha näkyy myös siinä, että joukkueet voi pitää nimensä ominaan ja peliasutkin on tyylikkään näköisiä – tai no, se on tietty makuasia, mutta ne näyttää kuitenkin ensisijaisesti jonkin joukkueen peliasuilta, ei tilkkutäkeiltä.
Tästä se alkaa, NBA:n ensimmäinen askel kohti mainoslogohelvettiä.

http://www.espn.com/nba/story/_/id/15559477/philadelphia-76ers-sell-first-nba-jersey-advertisement-stubhub
 
Viestejä
1 986
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

Viisi miljoonaa kolmen vuoden sopimuksella jenkkilän Lippupalvelun / Tiketin mainoslapusta paidan rintamuksessa!

Ja mikä on reaktio? "It just feels wrong, it just doesn't feel right, you know, it seems like cheapening it, takes something away from it..." Niinpä. :(
 
Viestejä
991
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

Vitalstatistix sanoi:
Viisi miljoonaa kolmen vuoden sopimuksella jenkkilän Lippupalvelun / Tiketin mainoslapusta paidan rintamuksessa!

Ja mikä on reaktio? "It just feels wrong, it just doesn't feel right, you know, it seems like cheapening it, takes something away from it..." Niinpä. :(
Ok, menee halvalla, mutta toisaalta se on vain 6cm leveä.. Eli hyvä jos näkyy edes courtside paikoille asti
 
Viestejä
1 986
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

En tiedä, onko tämä oikea tapa lähestyä asiaa, mutta en viitsisi nyt avata uutta ketjuakaan tälle asialle. Joten kysynpä tässä.

Huomasin tossa joku aika sitten, että Eurokoriksesta on täällä ollut oma thread kaudelle 14-15 ja että samaan ketjuun oli sitten tullut muutamia kommentteja myös viime kaudella - ja siellä oli kaikenlaista ihan kiinnostavaa juttua näin amatöörille joka olisi kiinnostunut lukemaan ja ehkä keskustelemaankin peleistä ja sarjojen tilanteista. Täällähän pyörii kuitenkin paljon ihan ammatti-ihmisiä joilla on sekä näkemystä että kokemusta näistä skaboista.

Olisko siis mitään järkeä avata uudet threadit tälle vuodelle, yksi FIBA:n sarjoille ja toinen tolle Eurobasketille - tai edes yksi yhteinen ketju eurooppalaiselle korikselle tänä talvena ylipäänsä? Eurooppalaista korista pelaavista suomalaisista seuroista ja näköjään myös pelaajista näytetään keskusteltavan ihan vilkkaasti muuallakin, mutta entä itse näistä sarjoista? Olisiko tällaisista keskusteluista kiinnostuneita?

Siinähän ei ole mitään järkeä, että perustan threadit ja juttelen täällä läpiä päähäni yksikseni koska ketään muuta ei voisi vähempää kiinnostaa - eritoten jos ja kun en ymmärrä puoliakaan siitä mitä tapahtuu, eli mun pölinät on kaiken lisäksi muiden mielestä kiusallisen tyhmiä.

Jos ei, niin olisko kenelläkään neuvoa, missä eurokoriksesta keskusteltais, tai mistä löytyis kiinnostavia analyysejä / kommentaareja englanniksi (tai suomeksikin toki), muutoin kuin noilta liigojen virallisilta sivustoilta?
 
Viestejä
1 447
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

Vitalstatistix sanoi:
En tiedä, onko tämä oikea tapa lähestyä asiaa, mutta en viitsisi nyt avata uutta ketjuakaan tälle asialle. Joten kysynpä tässä.
Eurokoriksesta luen mielelläni, mutta en kirjoita.

Kuten sanoit, ei viestien määrä tällä palstalla ole ollut mitensäkään liiallinen. Tähän peilaten ei välttämättä ole tarvetta lohkoa kirjoituksia useampaan topikkiin. Jos vain täällä joku jaksaa vähän pitää meteliä tai jos availet keskustelua niin voisihan sitä koittaa aktivoitua kun tänne internettiin kyllä jorinaa mahtuu. Ehkä jopa niin että kirjoitan, mutten lue.
 
Viestejä
1 014
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

asiaa yllä olevassa ketjussa paljon. Itselle koko eurokoris on aina edustanut sekametelisoppaa, joukkueiden nimet, organisaatiot, sijainnit ja jopa pelihallit. Randomisti NBA:n ohella europallon seuraaminen on vaikeaa ja jotenkin huonosti brändätty.
 
Viestejä
1 986
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

Viimeiset pari kommentia voinee ottaa kevyenä rohkaisuna jonkinlaisen Eurokoris-ketjun avaamiseen tälle talvelle. Mä voin tehdä sen mielelläni joku päivä tai viikko (on vähän kiirus viikonloppu & alkuviikko tiedossa) - tai jos joku muu ehtii ensin, niin siitä vaan.

Selvyyden vuoksi - kun nyt kysessä tosiaan on aika sekavat systeemit - vois tietty olla perusteltua myös avata kaksi ketjua: toinen tolle Eurobasketille (tavallaan Euroopan mestaruussarja ja ykkösdivari) ja toinen FIBA:n sarjoille (kakkos- ja kolmosdivari). Mitä tuumitte?

Osin vois varmaan koittaa madaltaa rimaa, että ei tarvitse olla huippuasiantuntija kommentoidakseen ja osallistuakseen - mutta samalla tietty toivon kovasti, että tän saitin konkarit positiivisen suhtautumisen lisäksi vois jeesata amatöörejä tuomalla omaa kokemustaan ja tietämystään jakoon.
 
Viestejä
3 280
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

Meikäläinen on varmaan kirjoitellut koripallo.comin historian aikana eniten viestejä eurooppalaisesta koripallosta. Mielenkiinto on kuitenkin lopahtanut viime vuosina täysin, koska:
1. Koripallo.comin moderointi. Kaikkien kukkien ei annettu silloin kukkia, kun rauta oli kuuma. Mielivaltaista viestien poistelua. Nykyisin moderointi loistaa poissaolollaan.
2. Keskustelun puute. Aika puuduttavaa harjoittaa monologia suomeksi. Mielummin sitten Interbasketin forumilla haistelee tunnelmaa ja hekottelee näillä futisforumeilla.
3. Junior membereiden tulo. Keskustelun ja kirjoitusten taso on laskenut viiden vuoden syklillä. Osaltaan tämä on vienyt kompetenssin omaavia kirjoittajia muille teille, kun taistelu räkänokkia vastaan ei ole kiinnostanut työpäivän päätteeksi. Lista forumin jättäneistä käyttäjistä on pitkä ja oma aktiivisuutenikin on lopahtanut.

Jos kokeilisin tällä kaudella panostaa hieman enemmän. Voin avata tässä viikonloppuna Euroliigan ja BCL:n yhteisen topikin, jossa väännetään eurokoripallon nyanssit ihan rautalangasta. Lähtien ihan Pireuksen proletaareista Milanon mesenaatteihin.
 
Viestejä
1 986
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

rööriroope sanoi:
Jos kokeilisin tällä kaudella panostaa hieman enemmän. Voin avata tässä viikonloppuna Euroliigan ja BCL:n yhteisen topikin, jossa väännetään eurokoripallon nyanssit ihan rautalangasta. Lähtien ihan Pireuksen proletaareista Milanon mesenaatteihin.
Se olisi mainiota.

Ja missä määrin vaikapa Pireuksen sataman olympia-aatetta ihailevien prolejen ja "kaikkien ateenalaisten"(siis sotilaskuria ihannoivien porvareiden?) historiat ja tarinat enää näkyvät tänä päivänä - vai ovatko jo kadonneet kokonaan? Kuinka merkittäviä osia joukkueiden identiteetistä nämä historiat ovat tänä päivänä - ja tosiaan mitä ne ylipäänsä ovat? Ja mitkä ovat ne modernimmat tarinat, että miksi joukkueen X kannattajat vihaa erityisesti joukkuetta y jne.?

Musta oli esim. kiinnostavaa, että kaivellessani tietoa tosta "Osuuspankki Pietarsaaren" (Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz) nimestä, olin huomaavinani, että vaikka kaikissa virallisissa julkaisuissa sitä kutsuttiin Laboral Kutxa:ksi Vitoria Gasteizin kaupungista, niin tavallisten ihmisten kirjoittamissa jutuissa (aina Wikipediasta seuraa koskeviin keskusteluihin) puhuttiin Club Deportivosta ja nimenomaan Saski-Baskoniasta - eli Baskimaasta. Eli onko siellä jonkinlainen ristiriita, että nää sponssinimet näkyy julkisuudessa virallisilla sivustoilla mutta normityypit puhuu joukkueista edelleen niiden "oikeilla" nimillä - tai siis kuinka kova tää vastakkaisasettelu on? Ja mikä asema Vitoria-Gasteizin / Saski-Baskonian korisjoukkueella on vaikkapa baskien itsenäisyyden ajajien mielissä? Näistäkin olisi tosi hienoa kuulla kaikenlaista.

Ja siis tietenkin itse pelistä, pelaajista, vahvuuksista, heikkouksista... kaikesta mikä sivistää itseä ja tekee matsien katsomisesta & sarjojen seuraamisesta kiinnostavampaa.

Lupaan osallistua keskusteluun.

rööriroope sanoi:
Meikäläinen on varmaan kirjoitellut koripallo.comin historian aikana eniten viestejä eurooppalaisesta koripallosta. Mielenkiinto on kuitenkin lopahtanut viime vuosina täysin, koska:
1. Koripallo.comin moderointi. Kaikkien kukkien ei annettu silloin kukkia, kun rauta oli kuuma. Mielivaltaista viestien poistelua. Nykyisin moderointi loistaa poissaolollaan.
2. Keskustelun puute. Aika puuduttavaa harjoittaa monologia suomeksi. Mielummin sitten Interbasketin forumilla haistelee tunnelmaa ja hekottelee näillä futisforumeilla.
3. Junior membereiden tulo. Keskustelun ja kirjoitusten taso on laskenut viiden vuoden syklillä. Osaltaan tämä on vienyt kompetenssin omaavia kirjoittajia muille teille, kun taistelu räkänokkia vastaan ei ole kiinnostanut työpäivän päätteeksi. Lista forumin jättäneistä käyttäjistä on pitkä ja oma aktiivisuutenikin on lopahtanut.
Ekasta kohdasta en tietty osaa mitään sanoa, mutta ton suuntaisiin kommentteihin olen täällä aiemminkin törmännyt. Moderoinnin täysi poissaolo ei lie hyvä ratkaisu sekään, mutta parhaimmillaan toki aikuiset ihmiset osaa keskustella ilman moderointiakin.

Toisen kohdan ymmärrän oikein hyvin - ja kai tää mun omakin aktivoituminen muutaman vuoden satunnaisen hang-around -hengailun jälkeen on nyt osin jonkinlaista yritystä saada täällä aikaan keskustelua. Kyllähän toimiva ja elävä korisforum on yksi osa sitä, että maassa on jonkinlainen koripallokulttuuri ja sellainen toimii vain, jos ihmiset oikeasti aktivoituu. Siksi myös kai olen yrittänyt itsekin aktivoitua. Niin kuin sanoit, kukapa se kokisi mielekkääksi yksinpuhelun netissä? Yksikseen voi puhua päänsä sisälläkin.

Kolmannen kohdan kanssa koen vähän ristiriitaisia tunteita. Ymmärrän erinomaisesti sen, että eri taustoista tulevilla ihmisillä on erilaisia intressejä koskien keskustelua ja sen "tasoa" - ja jos merkittävä osa keskustelusta ei tunnu enää itsestä kiinnostavalta (se on latteaa, kohdistuu epäkiinnostaviin tai jopa "vääriin" asioihin tms.), aktiivisuuden väheneminen on luonnollinen reaktio (olen toki itsekin pikkuhiljaa haipunut muutamilta foorumeilta ihan samasta syystä). Ja tällaiset paothan on eräänlaisia itseään ruokkivia ilmiöitä.

Mutta sitten silmään pistää toi ilmaisu, että "taistelu räkänokkia vastaan ei ole kiinnostanut työpäivän päätteeksi". Onko täällä tosiaan oltu noin huonossa hapessa? Sen jonka korvantaukset on jonkin asian suhteen vielä märät ei kannata alkaa siinä lajissa mestaroimaan, mutta kuivakorvienkin tulisi varmaan suhtautua ymmärtäväisesti ja kannustavasti vähemmän osaavien tohellukseen - tai toivottomissa tapauksissa ihan vaan ignoroida ennemmin kuin sotia.

Ilmaisusta "taistelu räkänokkia vastaan" päättelen, että täällä on tuota periaatetta rikottu ihan molemmin puolin. Ei lie siis ihme, että keskustelu tyrehtyy.

Huonolla hengellä kuihtuu parhainkin foorumi. Mutta foorumin henki on sen kirjoittajista kiinni - ei kenestäkään muusta.


PS. Kiitos rööriroope myös tosta Interbasket-forum -vinkistä!
 
Viestejä
2 566
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

rööriroope sanoi:
Meikäläinen on varmaan kirjoitellut koripallo.comin historian aikana eniten viestejä eurooppalaisesta koripallosta. Mielenkiinto on kuitenkin lopahtanut viime vuosina täysin, koska:
1. Koripallo.comin moderointi. Kaikkien kukkien ei annettu silloin kukkia, kun rauta oli kuuma. Mielivaltaista viestien poistelua. Nykyisin moderointi loistaa poissaolollaan.
2. Keskustelun puute. Aika puuduttavaa harjoittaa monologia suomeksi. Mielummin sitten Interbasketin forumilla haistelee tunnelmaa ja hekottelee näillä futisforumeilla.
3. Junior membereiden tulo. Keskustelun ja kirjoitusten taso on laskenut viiden vuoden syklillä. Osaltaan tämä on vienyt kompetenssin omaavia kirjoittajia muille teille, kun taistelu räkänokkia vastaan ei ole kiinnostanut työpäivän päätteeksi. Lista forumin jättäneistä käyttäjistä on pitkä ja oma aktiivisuutenikin on lopahtanut.

Jos kokeilisin tällä kaudella panostaa hieman enemmän. Voin avata tässä viikonloppuna Euroliigan ja BCL:n yhteisen topikin, jossa väännetään eurokoripallon nyanssit ihan rautalangasta. Lähtien ihan Pireuksen proletaareista Milanon mesenaatteihin.
Tälle iso peukku.
Toivottavasti joku avaa vielä noille eurooppalaisille sarjoille jokaiselle oman topikin niin voi sitten vaikka keväällä tarkistella, mitä sarjoja komilaiset oikeasti seuraavat.
 
Viestejä
1 986
Vs: Eurooppalaisen seurakoriksen sotkuisuuteen selkoa?

Vitalstatistix sanoi:
PS. Kiitos rööriroope myös tosta Interbasket-forum -vinkistä!
En ota kiitosta takaisin. Kiitos edelleen.

Ja opin kai lukemaan lisää sarkasmia tällä alalla...

Onpa siis saitti... Hullua nähdä noin pienen piirin kv. saitti esim. keskustelemassa EM-kisojen karsinnoista - ei mitään yritystäkään puhua asioista yleisellä tasolla tai laajemmasta näkökulmasta. Väleissä on ihan kiinnostaviakin yksityiskohtia tai tietoja, mutta... Bosnian ja Makedonian vaihtopelaajien tai koutsien tilanteesta (& niiden poliittisista kytköksistä / maanpetoksista) kiinnostuneet saa kyllä kaikenlaista halutessaan sieltä irti, mutta onpa huonoa keskustelua - jos sitä keskusteluksi voi kutsua; kunhan huutelevat siellä, pari tyyppiä, vuorotellen.

Ehkä jossakin toisessa ketjussa on siten parempaa... tai ei. ::)
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös