Koripallo.com

Heiton liikerata

Viestejä
2 534
Heittäminen ei ole juurikaan muuttunut viime vuosikymmenien aikana vai onko se sittenkin muuttunut?

Suurin osa huippupelaajista käyttää heiton liikeradassa ns. "silmukkaa". Onko se siitä huolimatta kuitenkaan paras mahdollinen tapa heittää?

Silmukkaa perustellaan tarkaksi tavaksi heittää, koska heitossa toistetaan sama silmukkaliikerata joka kerta. Silmukka on luonnollinen pyöreäkaarteinen liikerata. Mikä tärkeintä silmukalla saadaan heittoon hyvä rytmi. ( Silmukassa pallo vastaanotetaan rinnan korkeudella, se tuodaan alas vyötärön korkeudelle ja se vispataan puolustajan sylin kautta otsalle ja siitä ylöspäin).

Minua harmittaa suuresti tämä heiton silmukka monestakin syystä..... Tärkein on, että kropan ja pallon tulisi edetä samaan suuntaan. No tavallaan tämä toteutuu oikealla ajoituksella, jos jalat tulevat mukaan vasta kun pallo on silmukan solmukohdassa. Liike ei tosin saisi missään vaiheessa pysähtyä vaan sen pitäisi olla koko ajan jatkuvaa. Silmukka liikeradassa, joko ajoitus menee helposti pieleen tai heittoliike pysähtyy hetkeksi, jotta jalat ehditään saada mukaan.

Minun mielestä silmukkaliikerataa parempi vaihtoehto olisi nostaa pallo kyykyssä lähellä kroppaa ylös, jolloin kroppalla ja pallolla on samansuuntainen liikerata ylöspäin. Silloin ei haittaa juurikaan vaikka ajoitus ei ihan osuisikaan kohdalleen, koska kropan ja pallon liikerata on samanlainen.

Olisi mukava saada, joltain yleisurheilijalta myös kommentti miksi yleisurheilun heittolajeissa ei käytetä silmukkaa vaan joko spiraalia tai suoraan suuntautuvaa liikerataa? Oletettavasti yleisurheilussa voima on tärkeämpää kuin tarkkuus. Toisaalta Darts-tikanheitossa tarkkuus on tärkeää, mutta siinäkään liikeradassa ei käytetä silmukkaa.....Kiistatonta kuitenkin on, että juuri koripallossa tämä silmukkaliikerata heittoliikkeessä on yleinen. Keksiikö kukaan mitään muuta heittolajia, jossa käytetään silmukkaa? Esim. Curling, keilaus, saappaan heitto jne.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
2
Olisi mukava saada, joltain yleisurheilijalta myös kommentti miksi yleisurheilun heittolajeissa ei käytetä silmukkaa vaan joko spiraalia tai suoraan suuntautuvaa liikerataa? Oletettavasti yleisurheilussa voima on tärkeämpää kuin tarkkuus. Toisaalta Darts-tikanheitossa tarkkuus on tärkeää, mutta siinäkään liikeradassa ei käytetä silmukkaa.....Kiistatonta kuitenkin on, että juuri koripallossa tämä silmukkaliikerata heittoliikkeessä on yleinen. Keksiikö kukaan mitään muuta heittolajia, jossa käytetään silmukkaa? Esim. Curling, keilaus, saappaan heitto jne.

Moniko yleishurheilija, curlingin tai dartsinpelaaja jne. ottaa pelivälineen kiinni suoraan syötöstä? "Silmukan" idea on vakioida heittoliike lähtemään aina samasta kohdasta, vaikka syöttö suuntautuisi minne. Esim. NBA:ssa
on jo puhuttu jo neljänpisteen viivasta Steph Curryn kaltaisten super heittäjien vuoksi, joten tuo tekniikka lienee tehokkain mahdollinen.
 
Viestejä
2 534
......."Silmukan" idea on vakioida heittoliike lähtemään aina samasta kohdasta, vaikka syöttö suuntautuisi minne.......
Olen myös hieman eri mieltä tuosta syötön vastaanottamisesta, mutta olisin kaivannut keskustelua tällä kertaa toisesta asiasta. Olen huolissani siitä mitä tapahtuu, kun syöttö on jo vastaanotettu, kun peliväline on jo hallussa. Olen huolissani heittoliikkeen liikeradasta.

Minua kiinnostaa 3-vaihetta heitossa.
1) jalat laskee kropan ala-asentoon kyykkyyn (pallon vastaanotto joko ennen tai jälkeen).
2) kädet vie pallon otsalle
3) kädet ja jalat vie palloa yhdessä ylöspäin

Haluan tällä kertaa sivuuttaa kohdan 1 (halutaanko heitossa liikettä pelkästään ylöspäin). Näistä kolmesta vaiheesta haluaisin kiinnitää huomiota vaiheisiin 2&3.

Minua kiinnostaa erityisesti kohdan 2 liikerata miten pallo päätyy pelaajan otsalle. Tässä on oikeasti heittovalmentajien kohdalla yleisesti kahta koulukuntaa.
a) heittovalmentajat, jotka kopioivat NBA-pelaajien liikeratoja tallenteelta (silmukka liikerata)
b) heittovalmentajat, jotka miettivät optimiliikerataa paperilla (pystysuora liikerata).

Optimi liikeradan tulisi olla yhdenmukainen. Silmukassa kropan liikerata ja pallon liikerata eivät ole yhdenmukaiset. Pallo kulkee silmukkaa, mutta vartalon liike suuntautuu pystysuoraan ylöspäin.

Kriittinen vaihe heitossa on siirtymä vaiheesta 2 vaiheesen 3 eli ns. silmukan solmukohta. Ajoituksen mennessä pieleen silmukkaheittäjän pallo ja kroppa tekevät liikettä eri suuntiin....
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
2
Kriittinen vaihe heitossa on siirtymä vaiheesta 2 vaiheesen 3 eli ns. silmukan solmukohta. Ajoituksen mennessä pieleen silmukkaheittäjän pallo ja kroppa tekevät liikettä eri suuntiin....

Itse asiassa silmukka heittäjät ovat palloa vastaanottaessaan peliasennossa (ei vältämättä kyykyssä asti, mutta peliasennossa), käyttävät palloa lantiolla astuessaan heittoliikkeeseen ja lähtevät siitä sitten ylöspäin, pallon kulkiessa otsalle ja siitä kohti koria. Eli en ihan ymmärrä puheita pieleen menneestä ajoituksesta rutinoituneiden heittäjien kohdalla ellei syöttö sitten ole aivan karsea (jolloin heittoa tuskin saanee ilmaan, ainakaan pelissä).

”Silmukka” eli pallon käyttäminen lantion seudulla mahdollistaa sekä heiton vakioimisen että heitonvalinnan vaihtamisen ajoksi tai syötöksi (kolmoisuhka). Kyykyssä pallon odottelu ja siitä suoraan ylöspäin lataaminen mahdollistaa kait vain heiton? Kuten sanoin, NBA-heittäjät paiskovat palloa kokoajan kauempaa ja tarkemmin, joten en ihan ymmärrä miksi heidän tekniikkaansa ei kannattaisi kopioida?
 
Viestejä
2 534
......käyttävät palloa lantiolla astuessaan heittoliikkeeseen ja lähtevät siitä sitten ylöspäin, pallon kulkiessa otsalle ja siitä kohti koria.....
Minua kiinnosti tällä kertaa tämä liikerata lantiolta otsalle. Silmukassa liikerata on lantiolta otsalle luonnollisen pyöreä (osa silmukkaa). Liikkeen (pallon) suunta on tässä ongelma, koska se ei ole pystysuora. Minun mielestä on tärkeää, että jalat, kädet ja muu kroppa tuottaisivat kaikki liikettä samaan suuntaan eli lähes pystysuoraan ylöspäin.....

EDIT: Asia mistä olen samaa mieltä "silmukkavalmentajien" kanssa on, että terävinkin käännös on kaareva. Tavallaan jokaisessa heitossa tosiaankin on joko "ohut silmukka" tai "laaja silmukka". Minun mielestäni tämän "laajan silmukan" opettaminen on ristiriidassa fysiikan kanssa, koska paperilla voimavektorit osoittavat eri suuntiin. Väärään suuntaan osoittava voimavektori jarruttaa liikettä haluttuun suuntaan ja tekee heitosta epätasapainoisen.

EDIT2: Mietin mitä muuta lajia voisi verrata koripallon heittoliikkeen osaan, jossa pallon liikerata kulkee lantiolta otsalle. Painonnostossa käsittääkseni tanko pyritään pitämään riittävän lähellä vartaloa. Ymmärtääkseni se on voimantuoton kannalta tehokkain ja lyhin reitti (ei synny hukkaa). Erona koripalloon painonnostossa mm. "pelivälinettä" ei heitetä taivaalle....

EDIT3: Pohdin myös mikäli minun pitäisi heittää kahvakuula korirenkaan läpi niin käyttäisinkö "ohutta silmukkaa" vai "laajaa silmukkaa". Kahvakuulaa ei saa oikeasti koskaan heittää, koska se on vaarallista!

1) laaja silmukka
Mikäli kahvakuula pitäisi heittää olan yli selkä kohti koria valitsisi "laajan silmukan" ja mahdollisimman kevyen kahvakuulan.
Kahvakuulaa ei saa oikeasti koskaan heittää, koska se on vaarallista!

2) ohut silmukka tai ei silmukkaa lainkaan
Kasvotusten koria kohti yrittäisin heittää kahvakuulaa niin, että päästäisin siitä irti ennen kuin kahvakuulan liikerata suuntautuu kohti otsaani.
Kahvakuulaa ei saa oikeasti koskaan heittää, koska se on vaarallista!

Koripallo ja kahvakuula ovat erilaisia "pelivälineitä". Kummankin heittämiseen tarvitaan hyvä liikerata ja tehokasta voiman tuottoa....
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
2 534
Heittämisessä olisi hyvä, jos kaikki lihakset tuottaisivat liike-energiaa haluttuun suuntaan. Esimerkiksi, jos pallo irtoaa käsistä, kun pelaaja on vasta menossa kyykkyyn niin silloin jalat ja kädet tekevät töitä vastakkaisiin suuntiin:
1) jalat tekevät työtä alaspäin
2) kädet tekevät työtä ylöspäin.
Tällaista tilannetta ei haluta, koska liike-energiaa menee hukkaan ja heitosta tulee epätasapainoinen.

Silmukkavalmentajat haluavat pyöreitä liikeratoja, mutta silloin tuotetaan liike-energiaa väärään suuntaan mikä on haitallista (otsan kohdalla pallon liikkeen suunta on silmukassa korilta poispäin eli selän taakse). Parhaassakin tapauksessa pallon liike pysähtyy nollaan silmukassa otsan kohdalla, jolloin vastustavaa liikettä ei ole lainkaan. Silloinkin tapahtuu se haitallinen liikkeen pysähtyminen. Koko heittosuorituksen pitäisi olla sulava ja jatkuvasti liikkeessä (pysähtyminen on huono asia).

En väitä, että silmukkavalmentajien perustelut olisivat vääriä. Väitän, että silmukkaliikerata (ainakin laaja silmukka) on huono! En moiti tutkimustapaa tutkia NBA-heittäjien heittojen liikeratoja tallenteelta.

Pelkästään tallenteiden tutkiminen ei ole riittävää vaan asian pitäisi pystyä myös järkeilemään kynällä ja ruutupaperilla. Pyydän heittovalmentajia pohtimaan asiaa myös ns. "puhtaalta pöydältä". Mikäli valittu liikerata olisi paras mahdollinen pitäisi myös tieteen (fysiikan) pystyä tukemaan sitä analyysia.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
3 498
Ehkä hieman aiheen vierestä, mutta luin mielenkiintoisen artikkelin jostain NBA heittovalmentajassa. Joukkueella käytössä softaa joka analysoi pelaajan heiton pieniksi palasiksi (lähtökulma, nopeus, kierre, kaari jne), mikä tekee toistojen analysoimisen helpoksi. Kun tarpeeksi dataa olemassa, valmentaja voi videota katsomatta kertoa kuka tuon heiton on ottanut.
En kyllä tiedä onko olemassa "ihanneheittoa", joka lähtisi tietyllä tavalla, mutta tuon softan avulla voidaan kyllä analysoida, jos pelaajan heittodata on muuttunut aikaisemmasta.
Meillä on vielä matkaa tuohon tilanteeseen.
 
Viestejä
2 534
Ehkä hieman aiheen vierestä, mutta luin mielenkiintoisen artikkelin jostain NBA heittovalmentajassa. Joukkueella käytössä softaa joka analysoi pelaajan heiton pieniksi palasiksi (lähtökulma, nopeus, kierre, kaari jne), mikä tekee toistojen analysoimisen helpoksi. Kun tarpeeksi dataa olemassa, valmentaja voi videota katsomatta kertoa kuka tuon heiton on ottanut.
En kyllä tiedä onko olemassa "ihanneheittoa", joka lähtisi tietyllä tavalla, mutta tuon softan avulla voidaan kyllä analysoida, jos pelaajan heittodata on muuttunut aikaisemmasta.
Meillä on vielä matkaa tuohon tilanteeseen.
SIQ älypallo (ja sen softa) on suomalaisen firman tuote (muitakin vastaavia tuotteita ja niiden valmistajia on todennäköisesti olemassa). SIQ älypalloa esiteltiin kesäkuussa Pärssisen heittoklinikalla Tampereella, jossa Rob Fodor oli vierailevana esiintyjänä.

Käsittääkseni kuka tahansa voi sen älypallon tilata....eli tuo on jo nyt nykypäivää meille kaikille....Pallo automatisoi "heittämisen kirjanpidon". Se ei opeta heittämään oikein, mutta on oikein tervetullut uusi työkalu. Näkemäni demo oli kyllä tosi vakuuttava. Wau!
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
3 498
SIQ älypallo (ja sen softa) on suomalaisen firman tuote (muitakin vastaavia tuotteita ja niiden valmistajia on todennäköisesti olemassa). SIQ älypalloa esiteltiin kesäkuussa Pärssisen heittoklinikalla Tampereella, jossa Rob Fodor oli vierailevana esiintyjänä.

Käsittääkseni kuka tahansa voi sen älypallon tilata....eli tuo on jo nyt nykypäivää meille kaikille....Pallo automatisoi "heittämisen kirjanpidon". Se ei opeta heittämään oikein, mutta on oikein tervetullut uusi työkalu. Näkemäni demo oli kyllä tosi vakuuttava. Wau!


Kas, enpä tiennyt että kyseessä oli suomalainen älypallo. Onko kyseessä samasta tuotekehitysryhmästä, joka aikoinaan toi älypallon myös Korisliigaan. Sehän tyrmättiin vahvasti, mutta nykyään ainakin NBA:ssa hyödynnetään samantapaista tietoa paljon. Ymmärtääkseni NBA kuitenkin käyttää jotain israelilaista teknologiaa.
 
Viestejä
2 534
Kas, enpä tiennyt että kyseessä oli suomalainen älypallo. Onko kyseessä samasta tuotekehitysryhmästä, joka aikoinaan toi älypallon myös Korisliigaan. Sehän tyrmättiin vahvasti, mutta nykyään ainakin NBA:ssa hyödynnetään samantapaista tietoa paljon. Ymmärtääkseni NBA kuitenkin käyttää jotain israelilaista teknologiaa.
Älypallovalmistajat eivät valmista omia komponenttejaan. Siru (IOT-komponentti) mikä on älypallon sisällä raportoi parametreja kuten kiihtyvyys, nopeus jne. Softan tehtävänä on sitten laskea raportoiduista tuloksista sitten jotain järkevää (esim. liikerata).

En ole tietoinen siitä Korisliigakokeilusta. Kesäkuun heittoklinikalla Tampereella älypallovalmistaja kertoi heidän tekemästään tuotekehityksestä ja kuinka heidän uusi älypallo on vanhaa parempi. Demossa todisteltiin miten hyvin pallo tunnisti eri pelaajat heittotyylien eroavaisuuksien perusteella. Lisäksi älypallo tunnisti tarkasti menikö heitot korirenkaasta sisään.

Demot ovat aina demoja ja niissä on aina mahdollisuus saada tuote näyttämään hieman todellisuutta virheettömämmältä. Pitäisi päästä itse kokeilemaan sitä uutta älypalloa, jotta tietäisin varmasti miten hyvä se on.
 
Viestejä
4
Moi, saimme vihiä, että täällä on keskusteltu älypallostamme, joten annan hieman taustainformaatiota. Tosissaan olemme tehneet pelaajaseurantaa niin Korisliigassa, Yhdysvalloissa ammattilaissarjoissa useammassa lajissa ja myös Suomessa jääkiekossa ja jenkkifudiksessa. Kehitimme myös teknologian Wilson X Connected Basketball -tuotteeseen, ja uusin tuotteemme SIQ Game Ball, jonka voit tilata siqball.com -osoitteesta (siellä on myös lisäinformaatiota), on maailman ainoa FIBAn hyväksymä älypelipallo. Se tarkoittaa, että pallona se on niin hyvä, että sillä voi pelata kaikissa FIBAn alaisissa otteluissa, jopa olympialaisissa.

Instagram -tilillämme @siqbasketball on aika-ajoin videoita, joissa palloa käytetään livenä esim. Katajan heittotreeneissä. Lisäämme videoita aina silloin tällöin story-toiminnallisuuden alle.

Jos haluatte omakohtaisen kokemuksen niin helpointa on tulla käymään Liikuntamyllyssä Helsingissä, jossa on mahdollisuus arkipäivisin heittää oma treeniohjelma pallolla. Datat saa mukaan harjoituksen jälkeen. Järjestämme myös vierailuja valmentajakoulutuksiin ja joukkuetreeneihin.

Pallo kerää heitot (sisään, ohi ja sukkana sisään), lähtökulman, kierteen, heittonopeuden sekä tilanteen (kuljetus, suoraan syötöstä tai rauhallisesti kuten vaparit). Pallo mittaa liikeradan konsistenssin eli kuinka samanlaisia heitot ovat keskenään sekä jaottelee ne etäisyyden ja tilanteen mukaan. On kovin yleistä, että laisinkin nuoremmilla pelaajilla tekniikka hajoaa mitä kauemmaksi korista mennään.

Olemme lisäksi tuomassa lisää toiminnallisuuksia kuten pallon tilt-kulman ja heittopaikan (heatmap) tämän vuosineljänneksen aikana.

Osaan mitattavista asioista löytyy tutkimustuloksia, jotka kertovat
mm. heiton lähtökulman ja kierteen optimit. Tilt-kulma kertoo lipsahtaako pallo kädestä oikealta tai vasemmalta heitettäessä ja poikkeama 0° kulmastasta on epäedullista pallon osuessa rautaan, sillä pallo ei pyörähdä alaspäin sukkaan vaan helpommin ulos korista.

Sovellus toimii niin iOS-puhelimissa kuin Androideissa ja ei vaadi muuta kuin pallon ja puhelimen. Pallon sisällä on suunnittelemamme IoT -siru, jossa tosissaan on samankaltaisia valmiskomponentteja, mitä on matkapuhelimissakin. Äly on luotu keräämällä eri ikäisten pelaajien heittoja ja opettamalla mitattavat asiat koneoppimisen metodein. Näin on saatu luotua tekoäly, joka osaa tunnistaa edellämainitut tapahtumat kun palloa käytetään niin yksilö-, joukkueharjoituksissa tai peleissä. Tekoäly myös oppii heittäjän heittomekaniikan, mikä mahdollistaa datan yksilöimisen myös muiden osallistuessa harjoituksiin.

Tämä mahdollistaa valmentajalle kaikkien pelaajien heittojen kehityksen seurannan niin joukkuetreeneissä kuin nyt yksilöllisen kesäharjoittelun aikana.

Vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin,
Harri
 
Viestejä
2 534
Onko markkinoille tulossa koripalloon sopivia älylaseja, joihin voisi ohjelmoida juostavat kuviot?

Auton navigaattori ohjaa käyttäjän oikeaan osoitteeseen. Treeneissä pitäisi saada viisi älylasia tunnistamaan oman roolinsa kuviossa ja yhteistyössä muiden lasien kanssa synkronoidusti viedä piirretty kuvio treeneissä läpi. Olen huomannut, että kuvioita opetettaessa aikaa kuluu hukkaan, koska pelaajien muisti on rajallinen.
 
Viestejä
4
Valitettavasti luulen, että urheiluun sopivat älylasit ovat vielä muutaman vuoden päässä. Ainoat markkinoilla olevat lasit, jotka tiedän, joissa tämä voisi olla mahdollista toteuttaa on Microsoftin HoloLens, mutta ne ovat hieman liian kömpelöt urheiluun. Googlen Glass -lasit, jota ei koskaan edes suurelle kansalle ole myyty ovat kevyemmät, mutta niissä ei paikannusta ole itsessään. En tosin ole ekspertti älylasien osalta.

Toisaalta herää kysymys oppivatko he vain noudattamaan näytettyä reittiä vai itse reitin. Tuntuu, että ilman autonavigaattoria ihmiset eivät enää osaa ajaa edes kotiinsa vaikka ennen navigaattoria kotiin kyllä löysi.
 
Viestejä
304
maailman ainoa FIBAn hyväksymä älypelipallo. Se tarkoittaa, että pallona se on niin hyvä, että sillä voi pelata kaikissa FIBAn alaisissa otteluissa, jopa olympialaisissa.



Olemme lisäksi tuomassa lisää toiminnallisuuksia kuten pallon tilt-kulman ja heittopaikan (heatmap) tämän vuosineljänneksen aikana.



Vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin,
Harri

Hei,

sisältääkö tuo pelin tilastointiominaisuuden eli onko mahdollista näpytellä pelin aikana ohjelmaan (tai pelin jälkeen nauhalta katsoen), kuka kulloinkin pelaa palloa? Saisiko tuossa samalla koko joukkueen tiedot pelin ajalta ja mahdollisen vertailun harjoitusdataan eli lähteekö esim. heitto erilailla pelissä kuin treeneissä?
 
Viestejä
4
Pallo oppii tunnistamaan pelaajan heittoliikkeen kun pelaaja on omatoimisesti heittänyt vähintään 500 heittoa. Tosin jos kaikki 500 heittoa ovat vapaaheittoja, oppii pallo tunnistamaan vain pelaajan vapaaheiton.

Opetuksen jälkeen on mahdollista liittää heittosessioon joukkueesta kaikki ne heittäjät, jotka ovat suorittaneet opetusvaiheen. Pallo tämän jälkeen päättelee heittoliikkeestä kuka heittää. Lisätietoa tästä linkistä.

Ohessa myös video, jossa näkyy kun Herrala heittää Vanttajan kanssa. Eli sovelluksessa on session alussa kerrottu, että tilin omistaja (Herrala) heittää nyt jonkun muun kanssa (tästä syystä Vanttaja näkyy nimellä Friend).

Näitä voidaan ketjuttaa vaikka koko joukkueellinen, toki ottelutilanteessa on myös vastustaja. Täydellinen se ei ole, mutta huomioiden, ettei tarvitse tehdä mitään niin erittäin hyödyllinen. Huomioitavaa, että layuppeja tai donkkeja ei voida näin luokitella.

Vastatakseni lopulta kysymykseesi, niin tällä hetkellä ei ole julkista työkalua, jolla tuon videolta klikkailun voisi tehdä. Meillä sisäisesti sellainen toki on, sillä se normaali koneoppimisen tapa opettaa tekoälyä.

Mikäli näet, että tämä olisi mielenkiintoinen joukkueellesi niin laita sähköpostia (info@sportiq.xyz).

Terveisin,
Harri

(Videon linkki korjattu)
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
2 534
.....Sovellus toimii niin iOS-puhelimissa kuin Androideissa ja ei vaadi muuta kuin pallon ja puhelimen. Pallon sisällä on suunnittelemamme IoT -siru, jossa tosissaan on samankaltaisia valmiskomponentteja, mitä on matkapuhelimissakin. Äly on luotu keräämällä eri ikäisten pelaajien heittoja ja opettamalla mitattavat asiat koneoppimisen metodein. Näin on saatu luotua tekoäly, joka osaa tunnistaa edellämainitut tapahtumat kun palloa käytetään niin yksilö-, joukkueharjoituksissa tai peleissä. Tekoäly myös oppii heittäjän heittomekaniikan, mikä mahdollistaa datan yksilöimisen myös muiden osallistuessa harjoituksiin.

Tämä mahdollistaa valmentajalle kaikkien pelaajien heittojen kehityksen seurannan niin joukkuetreeneissä kuin nyt yksilöllisen kesäharjoittelun aikana.

Vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin,
Harri
Onko olemassa vaaraa, että älypallon softa muodostaa henkilörekisterin? Onko älypallon keräämät tiedot sellaisia, että kerättyä dataa voisi rinnastaa henkilörekisteriin?

Onko olemassa käyttöohjeita miten älypalloa tulisi käyttää, jotta sen käyttö ei olisi ristiriidassa GDPR-säädösten kanssa? Mikäli seura hankkii älypallon niin onko silloin seura (älypallon omistaja) vastuussa älypallon keräämistä tiedoista?

Kärjistetty esimerkki:
Onko älypallossa toiminne, jossa osan älypallon keräämästä datasta voisi julkaista online netissä? Kerääkö älypallo tarkan harjoittelupaikan ajan ja sijainnin? Voisiko seura esimerkiksi koripallokoulussa jakaa pelaajille älypallot ja aloittaa datan keräämisen jo junnuiästä lähtien? Onko älypalloista olemassa eri kokoja?

Perustelu:
Esimerkiksi työelämässä ihmisten jaksamista ja hyvinvointia seurataan ajopiirtureilla ja työaikaseurannalla. Valmentaja voisi olla samalla tavalla huolissaan joko liiallisesta tai pelaajien yöllä tapahtuvasta harjoittelusta eli vähäisestä levosta. Vapaa-ajalla tapahtuva harjoittelu kuuluu yksityisyyden suojan piiriin eli automaattiseen datan keräämiseen on varmaankin olemassa jotkin pelisäännöt?
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
4
Palloja on saatavilla tällä hetkellä sekä 6 että 7 koossa. Sovellus kerää harjoitusajat, mutta ei paikkaa (tosin privacy policyssä se on mainittu mahdollisuudeksi ja sille on heittokartan luomisen suhteen perustelut miksi sitä kerätään). Sovelluksesta ei voi jakaa omaa informaatiotaan julkisesti pl. Instagram-jako. Informaatiota voi jakaa hyväksymilleen muille käyttäjille.

Älypallon keräämä tieto, varsinkin kun se tallennetaan ja yhdistetään pelaajiin on henkilötietoa. Älypallo on sensori ja kerätty data henkilötietoa, kun se yhdistetään (tai on yhdistettävissä) henkilöihin.

Asiassa ei tarvitse huomioida erityistä jos pallon käyttäjä ja tietojen kerääjä on sama henkilö. Mutta kun esim. urheiluseura kerää tietoja pelaajista - varmasti monella tavalla - tulee seuran huolehtia henkilötietojen käsittelystä ja pelaajien informoinnista normaaliin, GDPR:n huomioivaan tapaan.

Mikäli asia tai SportIQ:n rooli askarruttaa, pyydämme olemaan yhteydessä (dataprivacy ät sportiq.xyz).
 
Viestejä
614
Onko olemassa vaaraa, että älypallon softa muodostaa henkilörekisterin? Onko älypallon keräämät tiedot sellaisia, että kerättyä dataa voisi rinnastaa henkilörekisteriin?
Ei sinänsä mutta siitä datasta käyttäjä voi helposti sellaisen luoda liittämällä heittodataan henkilöön sitovat tunnisteet ja listaamalla heittäjät yhteen.
Henkilörekisteriä kuvataan Minilexissä ja Wikipediassa: Henkilörekisterillä tarkoitetaan henkilötietoja sisältävää tietojoukkoa. Henkilötiedolla tarkoitetaan Henkilötietolain mukaan "kaikenlaisia luonnollista henkilöä taikka hänen ominaisuuksiaan tai elinolosuhteitaan kuvaavia merkintöjä, jotka voidaan tunnistaa häntä tai hänen perhettään tai hänen kanssaan yhteisessä taloudessa eläviä koskeviksi"

Sylttytehdashan jo vastasi tähän, joten pinnat siitä.

Onko olemassa käyttöohjeita miten älypalloa tulisi käyttää, jotta sen käyttö ei olisi ristiriidassa GDPR-säädösten kanssa? Mikäli seura hankkii älypallon niin onko silloin seura (älypallon omistaja) vastuussa älypallon keräämistä tiedoista?
Tämä siis SportIQ:n postauksessa vastattu
Kärjistetty esimerkki:
Onko älypallossa toiminne, jossa osan älypallon keräämästä datasta voisi julkaista online netissä? Kerääkö älypallo tarkan harjoittelupaikan ajan ja sijainnin? Voisiko seura esimerkiksi koripallokoulussa jakaa pelaajille älypallot ja aloittaa datan keräämisen jo junnuiästä lähtien? Onko älypalloista olemassa eri kokoja?

Perustelu:
Esimerkiksi työelämässä ihmisten jaksamista ja hyvinvointia seurataan ajopiirtureilla ja työaikaseurannalla. Valmentaja voisi olla samalla tavalla huolissaan joko liiallisesta tai pelaajien yöllä tapahtuvasta harjoittelusta eli vähäisestä levosta. Vapaa-ajalla tapahtuva harjoittelu kuuluu yksityisyyden suojan piiriin eli automaattiseen datan keräämiseen on varmaankin olemassa jotkin pelisäännöt?

Seuran toiminnassa syntyy henkilörekisterejä väkisinkin, joten GDPR-säädösten kanssa on opittava elämään joka tapauksessa. Tässä keskustelussahan ensin puhuttiin heittotekniikasta, sitten SIQ-pallon sopivuudesta heittotekniikan hiomiseen, kunnes tilastoniilo @Tommi13 kiinnostui saisiko pallon datasta helpotusta tilastoinnin automatisointiin. Pallon tuottaman datan liittäminen henkilötietoihin, eli henkilön tekeminen tunnistettavaksi johonkin dataan liittyen käsittääkseni tekee siitä henkilörekisterin, varsinkin, jos listassa on useampia henkilöitä ja listan pitäjä on muu kuin se ainoa kirjattu henkilö.

Muistelen, että tämän sinänsä loistavan älypalloidean kompastuskivi silloin korisliigakokeilussa johtui siitä yksinkertaisesta ongelmasta, ettei SIQ ollut OEM pallovalmistaja, vaan joutui "virittämään" olemassa olevia palloja omilla siruillaan. Tästä johtuen ja ymmärrettävästi pallon ulkokuoren mekaniikka muuttui hieman. Oli kuin viulistin Stradivariukseen olisi tehty halkeamakorjaus. Suurin osa yleisöstä ei huomaisi mitään mutta kultakorvat kärsisivät väärästä äänenväristä. Tuolloin ammatikseen takamiehenä pelaavat korisliigapelaajat kokivat yllättäen tuodun pallon uhkaksi omalle turvallisuudelleen, koska riippuen siitä mikä kohta edellä pallo osui lattiaan, pallo pomppasi satunnaisesti outoon suuntaan. Ilmiöstä kärsivät lähinnä nopeat takamiehet, joille pallonmenetys näyttävän harhautuskuvion yhteydessä on imagotappio. Ja älypallon syyttäminen menetyksestä kääntyisi selittelyksi. Pallon kimpoaminen ei siis ollut konsistenttia, ylläolevaa postausta lainatakseni.
Korisliigalle tyypillisesti, ennakkotestauksesta huolimatta, osalle takamiehistä uusi pallo tuli vähän niinkkuin ylhäältä annettuna ja kapina oli valmis.

Ymmärsin aikanaan, että ongelman ydin olisi ollut enemmän pallon avaamisessa ja sulkemisessa jälkikäteen kuin itse tallentavan sirun koossa tai muissa ominaisuuksissa, joten on ihna uskottavaa, että ominaisuuksiltaan symmetrisen pallon voi valmistaa myös sirun kanssa, kunhan pääsee tarpeeksi alusta aloittamaan.
 
Viestejä
2 534
Haluaisin keskustella lisää pallon liikeradasta heiton aikana, kun pallo nostetaan vyötärön tasalta otsan korkeudelle (set point). Esitin toisessa keskusteluketjussa "reisirullaus ranteella" oman suosikkimenetelmän heittämisen opettamiseen.

Pallon silmukkaliikeradassa pallo kulkee kaarevan reitin vyötäröltä otsalle (set point). Silmukkakriitikot suosivat suorempaa reittiä pallon liikeradalle lähellä vartaloa. Luin eilen heittovalmentaja Dave Loven IG-julkaisun, johon viittaan alla. Ymmärtääkseni tässä asiassa on mielipide-eroja.

I would like to refer to Coach Dave Love yesterday's IG post. Here is my summary:
"Simplify your ball path. Focus on simple, straight lines between the catch point and your release point. Do not push the ball out away from your body then bring back over your head".
 
Viestejä
614
Heittäminen ei ole juurikaan muuttunut viime vuosikymmenien aikana vai onko se sittenkin muuttunut?
Olet varmaan katsellut videoita kyllästymiseen asti (minä en) mutta keskustelun vuoksi liitän pari linkkiä.
Ray Allenin heittoa pohtivalla videollaan Scot Shot avaa heiton fysiikkaa selkeästi havainnollistetulla ja mukavasti yksinkertaistetulla tavalla. Yleisemmässä tapauksessa havainnollistaminen vain paranee. Sitten Steph Curryn heiton erikoisuuden avaamisessa päästään puhumaan eduista ja haitoista.

Suurin osa huippupelaajista käyttää heiton liikeradassa ns. "silmukkaa". Onko se siitä huolimatta kuitenkaan paras mahdollinen tapa heittää?

Silmukkaa perustellaan tarkaksi tavaksi heittää, koska heitossa toistetaan sama silmukkaliikerata joka kerta. Silmukka on luonnollinen pyöreäkaarteinen liikerata. Mikä tärkeintä silmukalla saadaan heittoon hyvä rytmi. ( Silmukassa pallo vastaanotetaan rinnan korkeudella, se tuodaan alas vyötärön korkeudelle ja se vispataan puolustajan sylin kautta otsalle ja siitä ylöspäin).
Koripallossahan heitto on vain kolmannes kolmoisuhasta j aollakseen sitä uskottavasti, on syötön vastaanoton oltava siihen sopiva. Siis ymmärtääkseni. En ole valmentaja enkä ole mikään oikea pelaaja, koskaan ollutkaan.

Jos otat syötön vastaan rinnalle ja siirrät siitä ylös heittoon, on liike kyllä nopeampi mutta käykö siinä niin, että liike on vastaanotosta lähtien tunnistettavissa heittoon johtavaksi, joten puolustajan ei tarvitse varautua ajoon tai syöttöön ja hän voi huoletta hypätä torjuntaan? Jos heitto on tarpeeksi vapaa ja nopeus riittää, ei tämä ole mikään ongelma. Mikäs sen hienompaa, kuin pussittaa pisteitä torjunnan käden yli.

Noista kolmesta videosta tulee hyvin esille miten heiton set pointin ja release pointin valinta suhteessa jalkojen ponnistuksen ajoitukseen vaikuttaa heittosuorituksen ominaisuuksiin.
Steph Curryn tavalla (heitto, release, alkaa jalkojen vielä ponnistaessa ylös) saadaan maksimoitua jalkojen voima pallon liikkeeseen, jolloin heittoetäisyys saadaan maksimoitua. Hirveällä määrällä toistoja saadaan kompensoitua Curryn heitossa ilmenevä peukalolla avittaminen, jonka varmaan jokainen heittovalmentaja haluaisi kitkeä junnuista pois.

Jos lähdetään pohtimaan koripalloon optimaalista heittosuoritusta fysiikan pohjalta, on varmaan lähdettävä pallon haltuunoton ja heiton optimoimisesta muihin pelisuoritteisiin sopivaksi ja sen jälkeen otettava teoreettiseen tarkasteluun myös heittomekanismin dynamiikka. Kamppailulajeissa opetetaan nopean lyönnin syntyvän siitä, että lyövä käsi vetäistään lyönnin jälkeen välittömästi sähäkästi takaisin.
Tätä käytetään heiton saatossa (joutsenkaula) käänteisesti tuomaan rauhallisuutta saattoon.

Täytyy välillä lukea tuo postaamasi linkki ja palata.....
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös