Koripallo.com

Kaikkien aikojen paras pelaaja miesten sm-sarjassa?

  • Viestiketjun aloittaja HALL OF FAME
  • Alkaa

HALL OF FAME

Nyt kun maamme pääsarjan pelaaja rumba pyörii täysillä, ajattelin hieman jarrutella; eli Spar-liigan (ent. sm-sarjan) legendoja niin hyvässä kuin pahassa:

Itse edustan nuorempaa sukupolvea, joten vanhemmat pelaajat jäävät vähän väkisin vähemmälle, mutta tässä omaa listaa:

1. Roope Mäkelä.
Kuuluu ehdottomasti sarjan legendoihin. Todellinen persoona, mutta ennenkaikkea todellinen huippu pelaaja vailla vertaa. Puhukoot suomenmestaruudet, Cup voitot ja vuoden pelaaja valinta puolestaan. Toimi hongan dynastian tukipilarina niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin. Roopen päätös lopettaa uransa oli lähes yhtä iso kolaus Spar-liigalle kuin MJ:n päätös NBA:lle. Kenestä uusi Roope?

2.Veli Taatila. Enpä kaverista paljoa muista, mutta legenda silti ja jo siitä syystä, että taisi pelata Forssassa kun Forssa pelasi sarjassa ;D ISO kun mikä. Mitäköhän jampalle kuuluu nykyään? Siis ehdoton suosikki!

3.Lonnie Cooper. Paras vahvistus ikinä, pesee Kisnerit sun muut mennen tullen. Mikä pelinjohto, mikä ylväys todellinen johtaja, jonka veroista pelaajaa ei enää koskaan nähdä täällä eikä siellä. No minkäs voit kun italiassa maksetaan paremmin?

4.Marcus Grant. Cooperin pahin haastaja ulkomaalaisosiossa. Todellinen voittaja ja taistelija vailla vertaa. Ainut joka pystyi hidastamaan Cuuperia ja välillä jopa näytti, että ainut joka pystyy pysäyttämään.

5.Darrell Folkkes. Tai jotai tohon suuntaan, se Kotkan valkonen jenkki kuitenki. Siis se kaveri joka ois kuulunu jonneki muualle kun Kotkaan. Siis se joka oli ihan käsittämättömän hyvä jne. Mitäköhän kaveri nykyään? Hitto et oli hyvä, jopa parempi kun Herbert Crook.

6. Herbert Crook. No joo, ihan sen heiton takii..

7. KP Klinga. Aivan huikee heittäjä. Muistan sen jonkun matsin oisko ollu Cuppi finaali honkaa vastaan: 3 kolmosta putkeen ja peli oli siinä ja ne kolmoset oli muuten kaukaa ja puolustaja tais olla Juha Luhtanen. Itse sanoisin, että Klinga on kaikkien aikojen Sm-sarja legenda todellinen tykki, että ei muuta kun na na naa naa na na naa jee jee jee HYVÄ TORPPA. Tekeeköhän Klinga paluun? Vois olla nääs aika kova sharp shooteri.

8. O. Breilin. SE OLI SALOSTA. Ja no ei muuta, jääny mieleen LEGU.

9.Jarkko Tuomaala. Kun tuomaala pääs vauhtiin se oli ihan tules.

10.Kutvonen. Oikeen vitutti kun se aina heitti ja heitti aina sisään.

11.Vekkilä (GrandOld). Vähän ku Kutvonen...

12.Riku Marttinen. Oli tosi kova äijä. Itelle vaan jääny mieleen se yks All Star matsi, jossa Marttinen Blokattiin varmaan 4 kertaa putkeen, mutta lopputuloshan se on joka puhuu puolestaan. Montas niitä mestaruuksia taas olikaan?

13.Pertsa Marttila. No nää on näitä. Aina onnistuu kun sitä tarvitaan.

14.Koko HKT:n jengi, kun en pelaajia tiedä nii laitetaan tähän. Taitaa olla jotain sinne Liimon ja Sarkalahden suuntaan niitä EM-kisoissa kävijöitä ja Euroopan joukkueeseen valittuja.

15.Jukka Toijala. Ehdoton hatun nosto tällä Kouvojen pelaajalle sisukkuudesta ja peräänantamattomuudesta, mutta myös loistavasta pelinjohdosta.

16.Jani Jernvall. Näitä samoja jätkiä Kotkasta.

17.Pasi Kauha. Tosi pelaaja ja osaa muuten heittää. Mitäs meriittejä Kauhalla muuten on? Ainakin paljon pelejä ja niissä paljon pisteitä. Tähän ei moni tule koskaan pystymään.

18.Ville Selmgren. Ei se voi heittää sisään, no mutta heittää kuitenkin. Hä? Mitäs Minetille kuuluu?

19.Damon Williams. Ei varmaan tarvitse selittää miksi hän on kotoisassa Suomessamme sarjamme legenda. Muodosti yhdessä Watersin kanssa varmaan parhaan jenkki kaksikon ikinä.
 

-oopee-

1. Rastko Cvetkovic
Ainoa oikea NBA-pelaaja Hongassa. Pitkä kuin mikä, vahvaa peliä puolustuspäässä, hyökkäyksessä arkaili ratkaisujen kanssa. Isä monimiljonääri Balkanilla.
 

BSPN

-oopee- sanoi:
Isä monimiljonääri Balkanilla.

Olympiatason koripalloilija, mutta täytyy sanoa, että poika jäi valovuosien päähän tuosta tasosta. Ei olisi kelvannut edes divariin.
 

Mel my Man

-oopee- sanoi:
1. Rastko Cvetkovic
Ainoa oikea NBA-pelaaja Hongassa. Pitkä kuin mikä, vahvaa peliä puolustuspäässä, hyökkäyksessä arkaili ratkaisujen kanssa. Isä monimiljonääri Balkanilla.

Väärin. Melvin Robinson (212 cm) ilahdutti Honkaa kaudella 1999-2000 Steve Richin tuuraajana. Melvin pelasi sentään kolmessa NBA-joukkueessa.

----
Outlook:
Melvin is a strong big inside player who can score with his back to the basket. He is also a powerful rebounder, as his size and strength allows him to fill up the paint. He changes the game in the paint on the defensive end with his ability to change many shots. Melvin has played for three NBA teams, won a CBA Championship and played throughout Europe. He has led nearly every team that he plays for in FG%, rebounding and blocked shots. He is a seasoned veteran, who knows that game well and will help any club he plays for.
-------------------------------------------------------------------------------
Career:
1989-1990 St. Louis (NCAA) 29g 7.7ppg 3.8rpg 0.4apg 1.6apg 64.6%fg
1990-1991 St. Louis (NCAA) 33g 11.2ppg 5.5rpg 0.7apg 2.0bpg 64.6%fg
1991-1992 St. Louis (NCAA) 7g 12.9ppg 7.7rpg 1.3apg 1.4bpg, during the season moved to Arizona State (NCAA) but DNP
1992: drafted by Rapid City Thrillers (CBA,2rd(22))
1992-1993: Rochester Renegades (CBA), Omaha Racers (CBA), and briefly with Milwaukee Bucks (NBA)
1993-1994: Forum Valladolid (ESP), Omaha Racers (CBA) and Rockford
Lightning (CBA)
1994-1995: Omaha Racers (CBA), Sioux Falls Skyforce (CBA), and briefly with Toronto Raptors (NBA)
1995-1996: Tested by Seattle Supersonics (NBA), but did not sign, then played briefly with Minnesota Timberwolves (NBA), and then went to Neptuno (URU)
1997-1998: St.Paul S. (IBA): was signed in Dec.'97
1998-1999: Uruguay: 15ppg, 10rpg
1999-2000: in Oct.'99 signed with Sakalai (LTU): was waived just after 3
games: 5ppg, 4.7rpg, in Nov.'99 signed with Billings RimRockers (IBA), but waived the same month, in Jan.'00 agreed terms with Honka (FIN): 12.2ppg, 7rpg, 3bpg, but was waived the next month
2000-2001: TED Mydonose Kolejliler (TUR): 12ppg, 7.1rpg
2001: Lakeland Blue Ducks (USBL): 8games: 3ppg, 2.6rpg
2001-2002: In Oct.'01 was signed by Turk Telekom Ankara (TUR), then at the beginning of season moved to TED Mydonose Kolejliler (TUR): 22games: 13.2ppg, 7.2rpg, 2.2apg
2002-2003: In Jan.'03 joined Goztepe Izmir (TUR-D1): 9games: 10.8ppg, 5.1rpg, 1.1apg: waived in April'03 after team was relegated
2003: In May was signed by Pennsylvania Valley Dawgs (USBL), but released later that month: 6games: 1.7ppg, 1.8rpg, 0.2apg
2003-2004: In Dec.'03 signed at Juarez Gallos (MEX-ABA), released in Feb.'04
2004: London Orion (CAN-OPBA): the league folded shortly
2004: In Sep. signed at Cometas de Queretaro (MEX-LNBP)
2004-2005: In Nov.'04 signed at Ylli Therandë (KOS-SuperLeague), later that month moved to Arena (JOR-First Division): 13.7ppg, 8.5rpg
 

no jaa...

BSPN sanoi:
Olympiatason koripalloilija, mutta täytyy sanoa, että poika jäi valovuosien päähän tuosta tasosta. Ei olisi kelvannut edes divariin.

No, kelpasi kuitenkin NBA:han...
 

Ennen ja Nyt

Ennen vanhaan Hongassa pelasi ihan oikeita NBA-miehiä (Rastko Cvetkovic, Melvin Robinson).

Nämä viime aikoina Hongassa pelanneet ovat olleet melkein-NBA-miehiä (Cory Hightower, Nate Johnson)...
 
Viestejä
800
Ennen ja Nyt sanoi:
Ennen vanhaan Hongassa pelasi ihan oikeita NBA-miehiä (Rastko Cvetkovic, Melvin Robinson).

Nämä viime aikoina Hongassa pelanneet ovat olleet melkein-NBA-miehiä (Cory Hightower, Nate Johnson)...

Melvinillä sopimus, mutta ei pelejä
 

BCJ Ghettonigga

HALL OF FAME sanoi:
2.Veli Taatila. Enpä kaverista paljoa muista, mutta legenda silti ja jo siitä syystä, että taisi pelata Forssassa kun Forssa pelasi sarjassa ;D ISO kun mikä. Mitäköhän jampalle kuuluu nykyään? Siis ehdoton suosikki!

Meillä Jkylässä tiedetään, että VELI TAATILA kirjoitetaan isolla!
 
Viestejä
1 335
Kun laitoit listoille Taatilan ja Selman, niin on pakko nokittaa Nokialta Harri Setälällä, joka ponihäntä heiluen rakensi aikoinaan SM-sarjan vaarallisimmat skriinit.

Pari hienoa SM-sarja pelaajaa jos listais, niin ehdottomasti on mainittava Larry Pounds ja Suomen kaunein hyppyheitto, Benkku Harris ja 208 cm sentterin häikäisevä kaukoheittotarkkuus sekä Risto Lignell ja vasen laita - yhden askeleen harhautus - kaukoheitto kädet suorana - aina sisään (H. Zitting yrittää samaa, mutta ei ole lähelläkään yhtä kaunista).

LEGENDA isoilla kirjaimilla on kuitenkin Kanni Kulonen, jolta valitettavasti en kerennyt näkemään kuin muutaman MJ-matsin, mutta niissäkin oli jo niin paljon ihailtavaa, että samanlaisia suorituksia saa odotella vielä pitkään.
 
Viestejä
2 257
Äänekoskelaisena tähän aiheeseen on pakko mainita Matti "Matu" Asikainen ja Louis Banks.
 

ana

Viestejä
882
Setälä oli legenda, Laaksonen on pyhäkoulupoika Harrin rinnalla. Nokialta voisi nostaa myös Garcia Hopkinsin. Korihaiden edeltäjästä UU:sta muistuu mieleen Lee sr ja Jouko Heikkinen, joka ei myöskään kaihtanut kovaa pelaamista.
 

Hall Of Fame

Nyt on hiukan heikolla pohjalla tää tieto, mutta mikä sen EU kaverin nimi oli, tais olla viime vuonna, jonka piti tulla Ruotsista oliks Lappeenrantaan vai Katajaan. Ainakin tällä palstalla kohistiin, mutta se jäi ihan legendaksi. Ei tainnu koskaan saapua Suomeen?
 

Legendoja

anthony sanoi:
Setälä oli legenda, Laaksonen on pyhäkoulupoika Harrin rinnalla. Nokialta voisi nostaa myös Garcia Hopkinsin. Korihaiden edeltäjästä UU:sta muistuu mieleen Lee sr ja Jouko Heikkinen, joka ei myöskään kaihtanut kovaa pelaamista.

Tässä legendaa vähän pidemmältä ajalta:

1. Klinga - huippuheittäjä, mutta sai myös mahtavilla syötöillään joukkuekaverit loistamaan. Nautittavaa korista. Ykkosehdokas.

2. Pounds - valittiin jo IS:n tämän vuoden äänestyksessä kaikkien aikojen jenkiksi. Ei lisättävää.

3. HKT:n jengi 1960-luvulla: Liimot Kari & Martti, Laanti, Finneman, Vartia.

4. Pantterit 1950-luvulla.

5. Marttila&Tuomala muodostivat yhdessä Poundsin kanssa Kotkan kovan korinaluskolmikon.

6. Leon Huff Katajan aikoinaan - donkit ja blokit suoraan USA:n maajoukkueesta.

7. Carl Bird katajassa 1980-luvun alussa. Teki varmaan 70% joukkueen pisteistä.

8. Monni Sarkalahti - tappava kaukoheitto pitkältä miehelta ja tyylikkäät pulisongit.

9. Anssi Rauramo - ei kovin taitava, mutta tahdolla toi mestaruuksia Topoon ja voittoja maajoukkueelle.

10. Zitting & Kasko - maajoukkueen sentteri-Heikit 1970-80-luvulla. Mukaan voisi kolmanneksi liittää vielä Taposen.

11. Pekka 'Volkki' Markkanen - yksi parhaita puolustajia, Kansasin yliopistossa NCAA:n huipulla.

12. Greg Joyner - puolustusspecialisti, taistelija.

13. Paavo Koskivaara - monessa mukana, mm. 73 pinnaa yhdessä matsissa (haiskahti tosin hieman järjestetyltä jutulta).

14. Lahden jenkki joka donkkikisassa donkkasi jonkun muun pelaajan yli (olisko ollut Coles?)

15. Gillis Kouvolassa 1990-luvulla. Kaapinkokoinen kaveri joka auttoi tuomaan mestaruuden Kouvolaan.

16. Jari 'Jallu' Raitanen - kultaranne, mestaruuden takuumies ja pelimies. Tainnut olla voittamassa mestaruuttaa HNMKY:ssä, Ukissa ja Hongassa. Olisko vielä voittanut yhden Topo:ssa? Sattumaako?

17. Roope Mäkelä ilman muuta

18. Nykypelaajista Toijala. Miten tuon kokoinen kaveri voi olla niin tärkeä joukkuelleen? Kouvot ja JoKa ainakin ovat jo huomanneet miehen tärkeyden.

19. Kanni Kulonen. LEGENDA isoilla kirjaimilla. Kun Kanni pelasi Forssassa ja veivasi liikkeitään, koko Forssan junnukaarti tapitti silmät pitkällä ja yritti omissa peleissä matkia. Kannista pitivät ja Kannia arvosti koko korisväki.

20. Möttöla - ei tarvi paljon perustella. Ainoa NBA-miehemme.

21. Rannikko - taitava, sympaattinen, menestynyt.

22. Jorma Pilkku Pilkevaara - 1960-luvun Eurooppa-luokan huipputakamies.

23. Timo Saarelainen - kova heittäjä, kova pomppu. Varattiin Lakerseihin. BYU:n legendoja myös.

24. Gerald Lee - pallorosvo nr. 1.

25. Jonathan Moore - HNMKY:n 1980-luvun huippuvuosien takuuvahvistus, joka teki pitkän uran Suomessa.

26. Tapio Sten - Turun mestaruuksien takuumies.

27. Risto Lignell - perusteluja oli jo edellä.

28. Petteri Nieminen - Honsun vahva työmyyrä, joka kävi Jallun kanssa hoitamassa mestaruuden Ukiin 1990-luvun alussa.

29. Säynätsalon Riennon jengi joka 1980-luvulla pelasi yhden hissikauden SM-sarjassa ilman vahvistuksia. Puoliajalla Lindit kävivät etuovella yleisön kanssa tupakalla.

30. Juha Hokkanen - Säyrin kasvatti, joka oli yhtä leveä kun pitkä. Eikä ollut kuitenkaan mikään veneentappi - painijaksi jotkut tituleerasivat. Taisi pelata Salossakin. Koristaidot ei tosin olleet ihan yhtä hyvät kuin fysiikka, vaikka taisi käydä kokeilemassa muutaman kerran maajoukkueen mukana.

31. Marc McSwain - koris näytti mandariinilta Marcin käsissä. Otti levyreitä välillä yhdellä kädellä.

32. Saku Pehkonen - ensimmäinen miesammattilaisemme ulkomailla. Huom. Tämä tapahtui ennen Bosman-sääntoä (Tosin Teijo Finneman taisi pelata jo 1960/70-luvulla Ruotsissa ja Itävallassa, mutten tiedä oliko vielä tuolloin ammattilaisuutta). Myös monen Suomenmestaruuden takuumies.

33. Winford Boynes - NBA kaveri, joka pelasi osan kautta Panttereissa joskus 1980-luvun lopulla. Vaikutti että olisi ollut pilvessä kokoajan, mutta pallo löysi tiensä koriin. Teki 52 pinnaa Namikaa vastaan ja seuraavan päivän lehti otsikoi: Salmi pysaytti Boynesin. Namika kyllä taisi voittaa matsin, mutta jotenkin otsikko tuntui oudolta:)

34. Juha Luhtanen - Lahden ikitaistelija, joka nuorena esitteli näyttäviä donkkeja.

35. Markku Larkio - teki suurimman uransa Saksassa, mutta kuulunee silti joukkoon.

36. Mikko Koskinen - Tampereen Pyrinnön heittäjä 1970-80-luvuilla. Heitti aina. Useimmiten tosin meni myös sisään.

37. ..... jokainen saa jatkaa listaa vapaasti. Voisiko tavoite olla "50 Hall of Fame"? :)  Tosin silloin kaikki em. esimerkit ei mahdu mukaan - osa noista nimittäin mukana osin muillakin kun peliansioilla -legenda mikä legenda.

Lisäksi vielä jo aiemmin mainittuja ja muita ehdokkaita: Lonnie Cooper, Marcus Grant (mestaruuksien takuumies, ei voine sivuuttaa listalta), Brett Vroman (NBA-mies joka pelasi Topossa osan kautta. Huhut kertoo, että tuli yksiin aamutreeneihin suoraan yöstä ja veti alkuveryttelyn farkut jalassa), Garcia Hopkins, Benkku Harris, ...

Listaan varmaan löytyy täydennyksiä ja osasta nimistä voi varmaan spekuloida. Tämä on tosiaankin subjektiivinen näkemys. Nykynimiä ei paljon ole mukana, koska kysehän on legendoista. Vielä on aika vaikea sanoa monesta nykypelaajasta kuuluvatko tänne. Legendan tunnistaa vasta siitä että näillä palstoilla kirjoitellaan vielä vuosia senjälkeen kun huippu-ura on ohi.
 

Hall Of Fame

Juu.. ja pakko vielä mainita:
-HesanNamikan takamies Petri Niiranen, joka on kuulemma joskus tehnyt aika kovia viiehetken koreja. Namikan 92 mestaruus joukkueen pointti. Tukka takana elämä edessä (vaikka tais ne hiukset sit lähtee)
-Hongan jenkki Gerald Haywood. Otti ja läksi kesken kauden, nu Birninghan oli ehkä jopa parempi.
-Tunmky Joe Wright..79pinnaa.. Oliko muuten sama kaveri joka pelas myöhemmin Fokopossa ja heitti sen haamuheiton välierissä Topoa vastaan ja koko Forssan jengi kirmas ympäri kenttää? Vai oliko silloin kyseessä eri mies?
 

fokopo

Hall Of Fame sanoi:
Tunmky Joe Wright..79pinnaa.. Oliko muuten sama kaveri joka pelas myöhemmin Fokopossa ja heitti sen haamuheiton välierissä Topoa vastaan ja koko Forssan jengi kirmas ympäri kenttää? Vai oliko silloin kyseessä eri mies?

Oli.
 

Go Vellu!

HALL OF FAME sanoi:
2.Veli Taatila. Enpä kaverista paljoa muista, mutta legenda silti ja jo siitä syystä, että taisi pelata Forssassa kun Forssa pelasi sarjassa ;D ISO kun mikä. Mitäköhän jampalle kuuluu nykyään? Siis ehdoton suosikki!

Vellu on raksa insinööri ja töissä jossain Etelä-Ruotsissa. Pelaillut siellä satunnaisesti jotain alasarjoja, kuten täältä voi käydä toteamassa:

http://www.hn.se/m_standard.php?id=280940&avdelning_1=115&avdelning_2=235&
 

jouni valkoinen

Hall Of Fame sanoi:
-Tunmky Joe Wright..79pinnaa.. Oliko muuten sama kaveri joka pelas myöhemmin Fokopossa ja heitti sen haamuheiton välierissä Topoa vastaan ja koko Forssan jengi kirmas ympäri kenttää? Vai oliko silloin kyseessä eri mies?

kyseessä eri mies, fokopon mies oli John White.
 

heh

Go Vellu! sanoi:
Vellu on raksa insinööri ja töissä jossain Etelä-Ruotsissa. Pelaillut siellä satunnaisesti jotain alasarjoja, kuten täältä voi käydä toteamassa:

http://www.hn.se/m_standard.php?id=280940&avdelning_1=115&avdelning_2=235&

20 KILO LÄTTARE. Varbergs Veli Taatila gjorde 15 poäng mot EOS och var som vanligt bra. Under säsongen har han gått ner 20 kilo
 

klassikko

Kukaan ei oo tainnu mainita vielä Honsun ikonia Jouko Heikkistä. Taitaa edelleen olla eniten miesten maaotteluja pelattuna. Kapteeni niin seurassa kuin maajengissäkin. Ei ehkä Suomen taitavin mutta periksi ei annettu ja vahva kaikilla osaalueilla.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös