Koripallo.com

Koripalloliitto ja Probasket OY

Viestejä
101
Laitan tämän omaan ketjuun ja vähän sivuun pääasiasta eli pelistä vaikka maajoukkueen pääsylippuasiaa ja espoolaisten veronmaksajien ansiokasta tukea koripallotapahtumien järjestämiseksi on sivuttu jo peliin liittyvissä ketjuissa.

Nythän muuten näyttäisi siltä, että tamperelaiset veronmaksajat ovat päässet myös osallistumaan koripallotoiminnan tukijoiksi. Siinä mielessä Tampere on varmasti koripallokaupunki. Tampereen kaupungin osallistuminen vuoden 2023 koripallon Suomi–Liettua-ottelun tapahtumayhteistyöhön ja yhteistyötä koskevan sopimuksen hyväksyminen

Kun sopimus on salassapidettävä niin voi vain arvata mistä siinä tarkkaan ottaen on kysymys. Oma veikkaukseni on, että Tampere on tarjonnut tilan eli Nokia-areenan tapahtumakäyttöön. Kun tuosta päätöksen julkisesta osasta on nähtävissä, että tätä on arvioitu nimenomaan hankintalain näkökulmasta (EU kynnysarvo) niin mielestäni tämä vaikuttaa todennäköisimmältä. Siihen on sitten linkitetty pääsy myös Delfin-turnauksen osalistujille. Kynnysarvon alittava tarkoittaa alle 300 000 euron hankintaa.

Kiinnostus heräsi lähinnä tuon Probasket OY:n kautta mikä tässä sopimuksessa on toisena osapuolena. Kyse on Koripalloliiton omistamasta osakeyhtiöstä, joka järjestää näitä ottelutapahtumia. Käsittääkseni Probasket OY saa myös ottelutapahtumien pääsylipputulot ja myöskin tekee maajoukkueiden osalta yhteistyösopimukset ja kerää näistä myös tulot. Kyse ei siis ole koripalloliiton tapahtumista vaan Probasket OY:n tapahtumista.

Pikaisella googlailulla yrityksen tunnusluvut sai helposti. ProBasket Oy taloustiedot

Näyttäisi siis siltä, että Probasket pyörittää kohtuullisen kokoista liikevaihtoa vain kahdella työntekijällä. Kulupuolella ovat epäilemättä tapahtumien järjestämisestä aiheutuvat kulut kuten erilaiset ulkopuoliset palvelut mitä tapahtumien järjestämisestä koituu. Ja oletettavasti myöskin vierasjoukkueiden kulut kuuluvat järjestäjälle. Kuitenkin kun nyt on ilmeisen hyvin onnistuttu neuvottelemaan tilakulut alas niin äkkiseltään tuntuu hämmentävältä, että yhtiö ei olisi parempaa vuosittaista tulosta onnistunut tahkoamaan. Vuosina 2017-2022 yhtiö on tehnyt liikevaihtoa noin 15 miljoonaa euroa. Samalta ajalta kumulatiivinen tulos on noin +- nolla. Lukujen perusteella näyttäisi siis siltä, että nämä hienot maajoukkuetapahtumat eivät juurikaan tuota rahaa. Yhtiön omavaraisuusaste on myös surkea mikä osoittaa myös, että minkään muotoista omaisuutta ei ole juurikaan kertynyt.

Käsittääkseni tuloksen tekeminen on kuitenkin edellytys sille, että yhtiö voisi jollain tavalla tukea myös koripalloliiton muuta toimintaa. Vain tuloksesta voidaan jotain palauttaa osakkeenomistajalle eli tässä tapauksessa koripalloliitolle. Näin siis vaikuttaisi siltä, että hienosta Susijengi-ilmiöstä ei ainakaan suoraa valuisi taloudellista hyötyä koripalloliiton alaiseen muuhun toimintaan.

Haasteena näissä yhtiöjärjestelyissä on, että ne eivät ole kovinkaan läpinäkyviä muille kuin yhtiön hallitukselle ja ehkäpä osakkeenomistajan edustajalle.

Mistähän tämän Probasket OY:n toiminnassa on kyse? Ilmeisesti se pyörittää jotain muutakin (koripalloon liittyvää) tappiollista toimintaa mutta mitähän tämä mahtaa olla?
 
Viestejä
926
Salaperäistä on Probasket Oy:n toiminta, jos se on saannut Tampereen kaupungin salaamaan sopimuksen liikesalaisuuteen vedoten.
 
Viestejä
62
Finderista näkee, että Probasket Oy:n toimitusjohtaja on Koripalloliiton toimitusjohtaja.

Eli varmaankin juuri tuollainen järjestely, että tämä Oy kantaa tapahtumien riskit, ettei Koripalloliitto mene nurin, jos liput ei menekään kaupaksi. EM-kisavuonna 2017 liikevaihto oli reilu 5M€, mutta siitäkään ei tullut voittoa. Sitähän emme tiedä mihin hintaan Probasket Oy esim ostaa Koripalloliiton palveluita. Nollatuloksesta ei tarvitse sitten veroja maksella.
 
Viestejä
3 525
Koripalloliiton ja Probasketin välistä rahaliikennettä on ulkopuolisten täysin mahdoton arvella. Ymmärtääksen tämä on ihan normaali järjestely, joka mahdollistaa kaikenlaista kikkailua.
 
Viestejä
2 400
Kuitenkin kun nyt on ilmeisen hyvin onnistuttu neuvottelemaan tilakulut alas niin äkkiseltään tuntuu hämmentävältä, että yhtiö ei olisi parempaa vuosittaista tulosta onnistunut tahkoamaan. Vuosina 2017-2022 yhtiö on tehnyt liikevaihtoa noin 15 miljoonaa euroa. Samalta ajalta kumulatiivinen tulos on noin +- nolla. Lukujen perusteella näyttäisi siis siltä, että nämä hienot maajoukkuetapahtumat eivät juurikaan tuota rahaa. Yhtiön omavaraisuusaste on myös surkea mikä osoittaa myös, että minkään muotoista omaisuutta ei ole juurikaan kertynyt.
Eikö nyt todennäköisin vastaus ole, että rahat kanavoidaan lyhentämättöminä Liitolle - tavalla tai toisella?

Siinähän ei olisi minkään valtakunnan järkeä, että tehtäisiin voittoa ja sitä kautta maksettaisiin valtiolle 20 % ottelutapahtumien tuotoista.
 
Viestejä
101
Eli varmaankin juuri tuollainen järjestely, että tämä Oy kantaa tapahtumien riskit, ettei Koripalloliitto mene nurin, jos liput ei menekään kaupaksi. EM-kisavuonna 2017 liikevaihto oli reilu 5M€, mutta siitäkään ei tullut voittoa. Sitähän emme tiedä mihin hintaan Probasket Oy esim ostaa Koripalloliiton palveluita. Nollatuloksesta ei tarvitse sitten veroja maksella.
Konsernin sisäisestä siirtohinnoittelusta on omat menettelynsä. Eli periaatteessa ei konsernin sisäisellä (yli)hinnoittelulla voi ihan hirveästi kikkailla. Kulut ovat myös niin isot, että ei todellisia palveluita liitolta (eli henkilökunnalta) voi kovinkaan paljon ostaa. Nollatuloksen tekeminen sisäisellä ylihinnoittelulla olisi myös aika tyhmää kun yhdistyskin maksaa tuloveroa elinkeinotoiminnastaan. No veikkaan, että koripalloliitolta ostetut palvelut ovat ihan Probasket OY:n kuluista murto-osa.

Eikö nyt todennäköisin vastaus ole, että rahat kanavoidaan lyhentämättöminä Liitolle - tavalla tai toisella?
Ei, tämä ei ole missään tapauksessa niin. Yhtiö palauttaa rahaa omistajalleen käytännössä ainoastaan jakamalla osinkoa. Tai palauttamalla pääomaa. Sitä varten tarvitaan joko vapaata omaa pääomaa (mitä siis Probasketilla ei ole) tai sitten sellainen pääomasijoitus ja varoja, joita voidaan palauttaa. Sitä varten tarvitaan myös niitä varoja eli siis tulosta, jota voidaan palauttaa. Tätä ei näyttäisi olevan. Jos tehdään muutoin niin sitten vedetään puuta päin.

Riskienhallinnan näkökulmasta tässä voisi olla järkeä jos tehtäisiin ihan oikeaa riskibisnestä ja mielellään irrallaan liiton omasta toimialasta. Nythän tässä on kuitenkin ikään kuin liiton lippulaiva ja suurin yksittäinen tulojen kerryttäjä siirretty Probasket OY:n pyöritettäväksi.

Toisaalta tähän liittyy kyllä mahdollisia riskejäkin erilaisten epätoivottujen asioiden osalta. En siis missään nimessä väitä, että näin olisi tapahtunut kun en voi sitä tietää, mutta urheilu- ja rokkibisneksessä voi erilaisia epätarkoituksenmukaisuuksia tulla kun menee oikein kovaa.

Yleisen elämänkokemuksen perusteella tällainen järjestely on perusteltua tehdä juurikin siitä syystä, että voidaan toimia vähän vapaammin. Se että voidaan toimia vapaammin perustuu siihen, että ei tarvitse tästä bisnespuolesta kertoa liiton jäsenille oikeastaan mitään. Seurojen kokouksen tahmatassut voivat pohtia kivoja pikkujuttuja kun sedät ja tädit tekee muualla bisnestä. Erityisesti erilaisten ostopalveluiden käyttäminen erilaisilta yrityksiltä on tällöin paljon vapaampaa. Seurojen kokous vahvistaa liiton tilinpäätöksen mutta ei Probasket OY näy siinä näiden juuri mitenkään. Siksi on myös ihan edullista, että Probasket OY:llä ei juurikaan näy varallisuutta, vasta se näkyisi liiton tilinpäätöksessä.

Voihan se olla, että liitolla ja Probasket OY:llä on puurot ja vellit sekaisin. Eli tarkoituksenmukaisesti sovitaan, kuka makselee mitäkin laskuja ja hankkii mitäkin palveluita. Eli käytännössä Probasket OY makselisi liiton laskuja. Tämäkin vaikuttaisi kyllä hyvin epätodennäköiseltä ja olisi järkyttävän epäammattimaista.

Tuo on muuten ihan mielenkiintoinen juttu, että liiton toimitusjohtaja on myös Probasket OY:n toimitusjohtaja. Hän on myös Probasket OY:n hallituksen jäsen (osakeyhtiössä hallitus valitsee tj:n ja valvoo hänen toimintaansa). Olisi kiva muuten tietää kuka Probasket OY:n yhtiökokouksessa käyttää omistajan eli liiton ääni- ja puhevaltaa. Eli myöntää esimerkiksi vastuuvapauden. Toivottavasti ei vaan liiton toimitusjohtaja.

No, oma uteliaisuus vaan heräsi kun en tähän Probasket OY.n toimintaan ollut ennen tätä törmännyt.
 
Viestejä
2 400
Kun ei ole siis mitään tietoa asiasta, tuntuu itsestäni vähän erikoiselta maalata kuvaa jos jonkinlaisesta suhmuroinnista ja rahojen kähveltämisestä parempiin taskuihin ilman että Liitto näkee valtavista rahavirroista latiakaan.

En pidä sitä mahdottomana, että jotain epäselvää kuviossa voisikin olla, mutta jotain vähän pidempää kättä kuin pelkän Oy:n olemassaolon se mielestäni vaatisi.

Ja kun käytännössä tätä kautta siis Susijengin bisnespuolta pyöritetään, eivätköhän osakeyhtiölle - ihan oikeinkin - koidu myös kannettavaksi ne kulut, mitä Susijengiin liittyy. Esimerkiksi nyt 350 000 euroa MM-kisamatkasta, koko kesän leiritykset, pelaajien vakuutukset (mikä ei esim. Markkasen kohdalla ole varmaan pieni summa) ja ehkäpä senkin, että Tuovi & HD retkeilevät ympäri Amerikkaa muutaman viikon.

Ja näihin liittyy taas sellaisia juttuja, että jos esimerkiksi Susijengin keskuksena osakeyhtiö kuittaa koko Kisakallion toiminnan - mistä ei edes löydy tilintarkastajalta missään mussutettavaa -, siitä hyötyy käytännössä kaikki Liiton maajoukkuetoiminta.
 
Viestejä
62
Kun ei ole siis mitään tietoa asiasta, tuntuu itsestäni vähän erikoiselta maalata kuvaa jos jonkinlaisesta suhmuroinnista ja rahojen kähveltämisestä parempiin taskuihin ilman että Liitto näkee valtavista rahavirroista latiakaan.

En pidä sitä mahdottomana, että jotain epäselvää kuviossa voisikin olla, mutta jotain vähän pidempää kättä kuin pelkän Oy:n olemassaolon se mielestäni vaatisi.

Ja kun käytännössä tätä kautta siis Susijengin bisnespuolta pyöritetään, eivätköhän osakeyhtiölle - ihan oikeinkin - koidu myös kannettavaksi ne kulut, mitä Susijengiin liittyy. Esimerkiksi nyt 350 000 euroa MM-kisamatkasta, koko kesän leiritykset, pelaajien vakuutukset (mikä ei esim. Markkasen kohdalla ole varmaan pieni summa) ja ehkäpä senkin, että Tuovi & HD retkeilevät ympäri Amerikkaa muutaman viikon.

Ja näihin liittyy taas sellaisia juttuja, että jos esimerkiksi Susijengin keskuksena osakeyhtiö kuittaa koko Kisakallion toiminnan - mistä ei edes löydy tilintarkastajalta missään mussutettavaa -, siitä hyötyy käytännössä kaikki Liiton maajoukkuetoiminta.
Juurikin samaa mieltä. Ennen kuin muuta tietoa tulee, oletan tämän olevan järkijärjestely asioiden hoitamisen ja riskien hallinnan kannalta.
 
Viestejä
101
En yritä maalata kuvaa mistään suhmuroinnista.

Ei siinä ole mitään suhmurointia, että toimintaa järjestetään osakeyhtiön taakse. Sillä on kuitenkin ihan täydellä varmuudella vaikutuksia siihen mistä asioista liiton jäsenet voivat päättää ja mistä eivät. Esimerkiksi osakeyhtiön budjettiin ja varojen käyttöön ei seuroilla ole tämän järjestelyn ansiosta mitään asiaa. Se on ihan neutraalisti tosiasia eikä siinä ole mitään oikeata tai väärää. Varmasti myös erilaisiin tarpeisiin mitä maajoukkuetoiminnan myötä syntyy voidaan reagoida nopeammin osakeyhtiön avulla. Ja miesten maajoukkuetoiminta varmuudella pyörii ns. omalla rahoituksellaan. Onhan se jo aika iso asia.


Tämän järjestelyn (liitto + Probasket OY) avoimuudessa ei myöskään pitäisi olla mitään ihmeellistä. Kuitenkin iso osa rahoista kerätään ja kulutetaan tämän osakeyhtiön kautta. Aika vaikeata kuitenkin on asiasta löytää tietoa. Minusta läpinäkyvyys voisi siis olla parempi. Eihän tämän kuvion avaaminen muutamalla virkkeellä vaikkapa basket.fi -sivustolla olisi kovinkaan vaikeata.


Toki osakeyhtiöiden tilinpäätökset ovat julkisia. Niistä lähinnä kuitenkin voisi saada 100 % varmuuden siitä, että siirtyykö riihikuivaa rahaa osakeyhtiöstä liiton muuhun toimintaan mutta muista tukijärjestelyistä ei siitäkään saisi tietoa. Mutta ei omakaan harrastuneisuus riitä niiden hankkimiseen ja tulkitsemiseen.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös