Koripallo.com

NBA-pelaajien protesti ja rasismi Yhdysvalloissa

Viestejä
419
Poliisiväkivalta Yhdysvalloissa, poliisiväkivalta, joka johtaa muun muuassa aseettomien afroamerikkalaisten kansalaisten somessa julkaistuihin – yhtä hyvin kuin siellä julkaisemattomiin – perusteettomiin ja lainvastaisiin teloituksiin poliisin toimesta, vuodesta toiseen, ilman että mikään koskaan näyttää ’omalla painollaan’ korjaantuvan, on olemassaoleva, paheneva ja myös huolellisesti tilastoitu ongelma, ei myytti.

Vaikeaksi ongelman järkevän kommentoimisen tekee se, että tässä myrkkykeitoksessa on niin monta tasavertaisen myrkyllistä ainesosaa. Siksi kenenkään on myös niin vaikea esittää perusteltuja arvioita sitä, mikä on sallittu tapa reagoida tähän asiaan. Niin että mikään tässä asiassa mahdollisimman pian korjaantuisi. Tämä aivan erityisesti täältä pohjoismaisesta lintukodostamme käsin. Sillä täältä katsoen suurin osa tämän ongelman peruselementeistä on yhtäläisen hullua menoa.
  1. Yhdysvalloissa kaikki ovat hampaisiin asti aseistautuneita. Huolimatta siitä, että esimerkiksi kouluampumisista on tullut sikäläisittäin lähes yhtä säännöllinen perinnetapahtuma kuin koulun kevätjuhlasta, tätä asiaa ei vaan jostain syystä pystytä politiikan keinoin muuksi muuttamaan. Samaa osastoa kuin köyhimmän kansanosan ylpeä kieltäytyminen yleisestä yhteiskunnan takaamasta sairasuvakutuutussuojasta Ei aja hulluuteen pelkästään poliitikkoa , vaan varmasti myös sikäläisen äänestäjän:. Miten uskallan lähettää omat lapset kouluun. Ehkä vielä joku luodinkestävä juustoviipale mukaan. Kamaan. Mitä?
  1. Kukaan ei ole täydellinen, mutta Suomessa poliisit ovat kivoja, useimmiten avuksi, ja ihmeen harvoin ketään kuolee, vaikka kaikki ovat koko ajan mielettömässä kännissä. Tämä samaan aikaan kun jenkkiläiset poliisit surmaavat sen abauttiarallaa 1000 ihmistä vuodesta, ja näistä 300–400 ovat keissejä, missä teloitettu ’epäilty’ on ollut aseistamaton. Nyt ei siis puhuta mistään hurJasta tulitaisteluista huumeliigan armeijaa vastaan! Vaan yleisimmin siitä, että joku on pysäytetty liikenteessä kaiken varalta! Keskimäärin ottaen 50-100 tapauksessa vuosittain on ammuttu pakenijaa selkään? Mitä????? Osin tämä kaikki selittyy juuri sitä kautta, että kaikki poliisin kanssa tekemisiin ajautuvat ihmiset oletetaan aina aseistautuneiksi, poliisitkin pelkäävät koko ajan henkensä puolesta… mutta sitten; miksi pakenevaa ihmistä ammutaan selkään. Minkä tyyppinen rikos olisi tarpeeksi vakava, jotta se voisi oikeuttaa näin rajun voimankäytön? Vahva oletus sarjamurhaamisestako? Vähän niinku jossain liian jännittävässä elokuvassa. Hih. Miksi sellaiset tilanteet jotka esimerkiksi kelle tahansa suomalaiselle portsarille olisivat ihan peruskauraa, päättyvät jenkeissä niin usein siihen, että ’epäilty’ – ja tässä vaiheessa todella vasta epäilty – lahdataan ikäänkuin varmuuden vuoksi.
  1. Seuraamukset virkavallan liiallisesta voimankäytöstä ovat USA:ssa heppoisia. Järkyttävän, mielettömän, hulluksitekevän heppoisia, verrattuna siihen mitä ne esimerkiksi pohjoismaisittain olisivat. Ja tätä vajetta Black lives matter-liike on kritisoinut ja perustellut aukottomasti. Tässä mennään jo ihan klassisen rikosoikeuden puolelle, missä arvioidaan sitä, olisiko rikoksen tekijä – tässä tapauksessa poliisi joka surmaa aseistamattoman epäillyn – voinut toimia toisinkin. Ymmärsikö poliisi mitä oli tekemässä? Jos ei ymmärtänyt – mielenterveyshoitoon ja sassiin. Jos ymmärsi – vankilaan. Ei missään tapauksessa jatkoa virassa, tai varhaiseläkettä.
  1. Ja sitten – lopulta – tämä kiistaton tosiseikka; jos afroamerikkalainen kansalainen ajautuu tekemisiin poliisin kanssa jenkeissä, vaikka miten heppoisin perustein, hän kuolee n. 3 kertaa todennäköisemmin tämän väliintulon seurauksena kuin valkoihoinen vastineensa. Se on liian iso kerroin – kolme kertaa liian iso – kun on kysymys yhden ihmisen yhdestä hengestä. Esimerkiksi omasta lapsesta. Mihin lapsi meni tänään kavereiden kanssa? Tappoikohan joku poliisi sen juuri tänä iltana? Mikä helvetin todellisuus tämä edes on? Missä poliisi tappaa?
Ymmärrän jetsulleen Black Lives Matter-liikehdinnän viestin, ja kannatan täydestä sydämestäni myös NBA-pelaajien boikotteja; koska ainakaan näin ei saa jatkua. Jos itse voisin millään painoarvollani vaikuttaa tällaiseen asiaan, vaikuttaisin. Ja lähinnä huvittaa tämän asian teorisointi; saako urheilua sekoittaa politiikkaan (jos ne pystyy lähtökohtaisesti edes erottamaan toisistaan kuten Espoon Nash viisaasti meitä muistutti), vai eikö nyt saakaan? Enkä ole ihan varma, voiko reagointia hivuttavaan kansanmurhaan laskea varsinaisesti edes politikoinniksi.… Mutta jos ikinä huomaan että NBA-pelaajat alkavat lakkoilemaan/politikoimaan muissa kuin elämän ja kuoleman kysymyksissä, kuten vaikka heille sopiva verotus, tai joku päiväkoti-uudistus, niin sitten vasta alan tosissaan murehtimaan tätä oletettua rajanylitystä.

Itselleni suurin ongelma on nyt vain tämän ilmiön saama yleisotsikko; BLACK LIVES MATTER. Ymmärrän kaiken, mutta en vaan usko, että edellä listaamaani ongelmakimppua pystyy koskaan ratkaisemaan vähentämällä nimenomaan afroamerikkalaisiin epäiltyihin kohdistuvia poliisimurhia. Vain tätä osaa poliisimurhista – ja painottamalla nimenomaan tätä rodullistettua näkökulmaa. Omasta näkökulmatani tämä sinällään llmeinen vääryys on osa isompaa ongelmaa. Toisaalta ymmärrän, että Suomesta käsin on helppo viisastella, eikä minun onneksi tarvitse ratkaista miten tämä seuraava viesti tiivistetään T-paidan etumukseen kaikkien osapuolten eduksi: ;

POLIISIT EIVÄT MISSÄÄN KOSKAAN SAA TAPPAA ASEETTOMIA EPÄILTYJÄ ILMAN ÄÄRIMMÄISIÄ SEURAAMUKSIA! KUN POLIISI PÄÄTTÄÄ AMPUA EPÄILTYÄ, HÄNEN ON LÄHTÖKOHTAISESTI OLETETTAVA ETTÄ SE ON HÄNEN POLIIISIURANSA LOPPU.

On hirvittävän luonnollista epäillä kaikkea sitä, mikä ei itse satu olemaan! Mutta vielä paljon hirvittävämpää on tajuta, että kaikki ihmiset maailmassa ovat lopulta ihan hirvittävän samanlaisia kuin mitä sitä itsekin on – melkein tylsyyteen asti – ja murehtivat koko ajan juuri samoja vitun asioita. Kamalaa. Ihanaa. Koris. Koris kolmella eri mantereella opetti minulle tämän. Kuten mikä tahansa kontakti-laji koripallo on viestintää. Sitä se pallo toimittaa, ympäripyöreää ja samalla täysin ehdotonta viestiä! Sinällään pallo ei ole mitään – ei ennen kuin kunnes se laitetaan yhdessä oikeaan paikkaan. Ehkä juuri siksi minusta on niin oikein, että koripallon pelaajat – riippumatta siitä kuinka paljon heille heidän vaivoistaan maksetaan – tekevät nyt parhaansa, jotta se pallo menisi lopultakin vähän paremmin kohdalleen!
 
Viestejä
1 857
SAMAAN hengenvetoon Berry antaa vahvan tukensa rasisminvastaisille mielenosoituksille. Niiden pitää jatkua, vaikka Joe Biden voittaisi vaalit, hän sanoo. Sitten niitä vasta tarvitaankin painostamaan Biden pitämään edes osa lupauksistaan.

”Protestit ovat politiikassa välttämättömiä. Ilman niitä kukaan ei tee mitään.”

Äänestäminen ei riitä.

”Rodun ongelmaa ei ole onnistuttu ratkaisemaan eikä ratkaista millään vaaleilla, koska valkoinen ylivalta on juurtunut amerikkalaiseen järjestelmään siirtomaa-ajoista lähtien.”
 
Viestejä
565
Yhdysvaltoja ei pidä verrata muihin länsimaihin. Yhdysvallat on lähempänä Kolumbiaa kuin mitä tahansa Euroopan maata kun puhutaan ase väkivallasta. Se, että Yhdysvalloissa otettaisiin käytäntö, jossa poliisin ura loppuu jos hän painaa liipasinta niin poliisit loppuisi ensimmäisen kuukauden aikana. Ja vaikka Yhdysvalloissa ei tuo koulutus kauaa kestä niin monta kuukautta joutuisi olemaan maa ilman poliisia. Yhdysvaltalaiset poliisit käytännössä joka kerta kun menevät jonnekin joutuvat kohtaamaan aseen. Yhdysvalloissa on enemmän aseita kuin ihmisiä. Se on do-or-die maailma. En usko, että poliisien vallan vähentäminen tai heidän vangitseminen, jos he käyttävät asetta, muuttaisi tilannetta parempaan suuntaan. Poliisit vain jättäisivät menemästä vaarallisiin paikkoihin, joka johtaisi siihen, että viattomia kuolisi paljon enemmän kuin nykyään. Olisiko se voitto kenellekään?

Ihmiset antavat nyt tunteitensa päättää kuin reagoisivat todellisuuteen. Yhdysvallat on Kolumbia, jossa ihmishenki ei ole minkään arvoinen.

Onko poliisien toiminnassa korjattavaa? On ja paljon. Poliisit on nykyään siellä rakennettu markkinatalouden ehdoilla. Pidätä 100 henkilöä kuukaudessa tai saat potkut. Onko tuo kenestäkään järkevä tapa toimia? No Yhdysvaltojen kansalaisten mielestä on, koska he ovat valinneet ne sheriffit ja kuvernöörit valtaan, jotka nämä päätöksen näistä ovat tehneet. Toinen asia jonka poliisien pitää korjata henkilökohtaisella tasolla on se, että siellä poliisivat puolustavat myös niitä huonoja ja murhaavia poliiseja. Poliisiliitolla on liikaa valtaa, koska poliisilakko olisi pahin asia mitä maalle voisi tapahtua. Tai no sairaalan työntekijöiden lakko voisi olla vielä pahempi, mutta siellä sentään joillakin lääkäreillä on utopistiset palkat.
 
Viestejä
1 857
Syyskuun ensimmäisenä torstaina kuuntelen Ohiossa autokorjaamon pihalla, miten musta ja valkoinen mies keskustelevat urheiluseurojen protesteista. He ovat kaveruksia.

”Urheilu menee liian poliittiseksi. Lakkasin katsomasta”, valkoinen mies sanoo.

”He puhuvat oikeudenmukaisuudesta. Ei se ole politiikkaa”, musta mies vastaa hänelle.

”Enpä tiedä”, valkoinen sanoo.

”Sinä et todellakaan tiedä. Olisi paras antaa olla”, musta vastaa.
 
Viestejä
1 857
 
Viestejä
1 857

Huffin mukaan NBA-pelaajat tietävät olevansa kentällä etuoikeutetussa asemassa, mutta pelaajat itse tai heidän läheisensä voivat kentän ulkopuolella joutua milloin tahansa ihonvärinsä vuoksi hengenvaaralliseen tilanteeseen.

– Bucksissa pelaava Sterling Brownparkkeerasi kaksi vuotta sitten tyhjällä parkkipaikalla kahteen ruutuun. Seitsemän poliisia taklasi hänet maahan ja antoi etälamauttimesta. Brownia yritettiin sen jälkeen maksaa hiljaiseksi, mutta hän halusi poliisit vastuuseen ja jatkoi syytettä kaupunkia vastaan. Hän pelaa tässä joukkueessa, joka päätti olla menemättä kentälle.

BROWNIN kieltäydyttyä 400 000 dollarin sovittelurahasta oikeusjuttu on edelleen auki, ja ratkaisuun saattaa mennä asiantuntijoiden mukaan vuosia.
 
Viestejä
1 857
B89C92AB-7097-483A-B1BC-CAD10381E4AD.jpeg
 
Viestejä
1 857
YHDYSVALTALAISEEN vapauskäsitykseen kuuluu kansalaisten julkinen oikeus haastaa valtaapitäviä. Taistelua oikeuksien puolesta epäoikeudenmukaisuutta vastaan on käyty vuosisatoja kansannousuissa, kapinoissa ja mielenosoituksissa siirtomaa-ajalta nykypäivään.

Toukokuussa 2020 tapahtuneen George Floydin kuoleman jälkeen arviolta 15–26 miljoonaa yhdysvaltalaista on osallistunut protesteihin poliisiväkivaltaa ja rasismia vastaan.

Laaja rasismin vastainen liike on herättänyt kysymyksiä julkisessa keskustelussa protestien oikeutuksesta ja keinoista.

Onko ainoastaan rauhanomainen mielenosoittaminen perusteltua? Missä tapauksissa väkivalta olisi sallittua? Missä on hyväksyttävää protestoida? Kenellä on oikeus osoittaa mieltään? Erityisesti mustien ammattiurheilijoiden rasismin vastaiset eleet ja teot ovat saaneet aikaan tuohtuneita reaktioita. Eikö urheilijoiden pitäisi pysyä sivussa politiikasta?

Väitän, että yhdysvaltalaisessa kontekstissa asia on juuri päinvastoin. Kamppailu oikeuksista on aina poliittinen kysymys. Rasismin vastaista taistelua käydään samanaikaisesti eri tasoilla: julkisessa tilassa, ihmisten arjessa, vapaa-ajalla ja kulttuurissa sekä puoluepoliittisilla ja lainsäädäntöfoorumeilla.

Kansannousuihin liittyvästä väkivallan käytöstä ei ole yhtä oikeaa totuutta. Siinä missä yksi ryhmä uskoo rauhanomaisiin keinoihin, toiselle väkivalta on aina oikeutettua viimeisenä, radikaalina vaihtoehtona.

YHDYSVALTAIN historiassa merkittävät oikeudelliset virstanpylväät on saavutettu kansannousuissa ja aseisiin tarttumalla.

Koko Yhdysvaltain liittovaltio sai alkunsa kapinasta ja aseellisesta kansannoususta eliittiä vastaan.

Vallankumouksen syntyhetkenä pidetään 16. joulukuuta 1773 Massachusettsissa järjestettyä niin kutsuttua teekutsukapinaa. Siirtokuntien asukkaat protestoivat emämaansa veropolitiikkaa – ”Ei verotusta ilman edustusta!” – valtaamalla Bostonin satamassa olevia Englannin Itä-Intian kauppakomppanian laivoja, joiden teelastit nakattiin mereen. Tapahtuma toimi katalysaattorina vuosina 1775–1783 käydylle Yhdysvaltain vapaussodalle.

LIITTOVALTIOTA perustettaessa kansalaisten oikeudet ja vapaudet suhteessa valtiovaltaan olivat tärkeimpiä ratkaistavia periaatteellisia kysymyksiä. Niinpä Yhdysvaltain perustuslain ensimmäiseen lisäykseen kirjattiin uskonnonvapaus, sananvapaus, lehdistönvapaus, kokoontumisvapaus sekä oikeus vaatia hallinnolta epäkohtien korjaamista.

Jo siirtokuntien asukkaat olivat tuon tuosta nousseet kapinaan valtaapitäviä vastaan. Kohteina olivat yleensä paikalliset päättäjät, joiden koettiin polkevan alempiluokkaisten oikeuksia.

Virginiassa vuosina 1676–1677 valkoisten ja mustien yhteisessä Baconin kapinassa Jamestown poltettiin kuvernöörin paetessa kaupungista. Kapinan jälkeen työläisten ja palvelijoiden sosiaalisissa suhteissa tapahtui muutos: valkoisille alettiin myöntää erivapauksia, mustien oikeuksia rajoitettiin ja orjuusinstituutiota laajennettiin.

Kenties tunnetuin orjuuden aikakauden verisistä kapinoista tapahtui vuonna 1831 Virginiassa, kun Nat Turner ja 70 muuta orjuutettua taistelivat kirveet aseinaan valkoisia omistajiaan vastaan. Valtaapitävät kukistivat kapinalliset ja hirttivät Turnerin varoittavana esimerkkinä niskuroinnin seurauksista.

Vuonna 1865, nelivuotisen verisen sisällissodan jälkeen, perustuslain 13. lisäys kielsi orjuutuksen liittovaltion alueella, 14. lisäys takasi mustille kansalaisuuden ja 15. lisäys antoi mustille miehille äänioikeuden. Oikeudet kuitenkin kierrettiin vuosisadan ajan rotuerottelulailla. Vasta vuoden 1964 laki kielsi ihonväriin perustuvan syrjinnän ja sitä seurannut vuoden 1965 laki takasi kaikille äänioikeuden.

1950- ja 1960-lukujen kansalaisoikeustaisteluissa monet mustat aktivistit menettivät henkensä tai heidät vangittiin ja he joutuivat liittovaltion poliisin vastavakoilun kohteiksi.

Vuoden 2020 rasismin vastainen liike on jatkoa vuosisatoja jatkuneeseen taisteluun yhtäläisten oikeuksien puolesta. Kaikkien kansalaisten perustuslaillinen oikeus protestoida ei edelleenkään ole selviö.


Kirjoittaja on Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Turun yliopiston John Morton -keskuksessa.
 
Viestejä
1 676
On ollut ilo seurata katsojalukujen laskua joka johtuu politiikan sekoitamisesta urheiluun.

"The opening game of the series between the Los Angeles Lakers and Miami Heat brought 7.41 million viewers to ABC, the smallest audience for the finals since at least 1994, when total viewers began to be regularly recorded. "


Aiheesta on vähän jo dataakin miksi faneja ei nappaa ja isoin syy on poliittisuus.


Tämä johtaa siihen että seurojen omistajat alkavat tunkea sukkaa pelaajien suuhun kun sieltä alkaa tulla lausuntoja jotka eivät liity urheiluun. Kukaan ei halua kuunneella mattinykästen mielipiteitä politiikasta.

Ihan hienon perinnön Lebron James jättämässä liigalle, romutti katsojaluvut öyhötyksellä.
 
Viestejä
2 270
Katsojaluvuilla on kyllä hyvin vähän tekemistä sen kanssa, mitä tuolla sektorilla tapahtuu. Päätekijä on se, että on lokakuu ja jenkkifudiskausi täydessä käynnissä ja baseballin pudotuspelit alussa (mikä vie eläkeläiskatsojat). Normaalisti kesäkuussa saa dominoida urheilukenttää, kun ainoa kilpailija on NHL.
 
Viestejä
1 676
Katsojaluvuilla on kyllä hyvin vähän tekemistä sen kanssa, mitä tuolla sektorilla tapahtuu. Päätekijä on se, että on lokakuu ja jenkkifudiskausi täydessä käynnissä ja baseballin pudotuspelit alussa (mikä vie eläkeläiskatsojat). Normaalisti kesäkuussa saa dominoida urheilukenttää, kun ainoa kilpailija on NHL.

Katsojaluvut ovat olleet selkeässä laskussa jo ennen jefukauden alkua tai pesisfinaaleja. Esimerkiksi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella NBAn katsojalukujen keskiarvo oli laskussa 27% viime kauteen verrattuna, tuo keskiarvo on surkein yhteentoista vuoteen. Myös NFL kärsii samasta ongelmasta, siellä niiailut ja mustien omat kansallislaulut ovat vieneet 8-10% katsojista mutta tämä ei ole mitään verrattuna NBAn romahdukseen.
 
Viestejä
4 061
Tässä asiassa peesaan vähän RKM:ää, mutta ehkä vaalien jälkeen tuo pelaajien politikonti loppuu ja luultavasti siirtyy rähinöinteihin kaduilla.

Ei sillä, etteikö kantaa saisi ottaa ja toivottavasti myös lopputulos on hyvä. Suomessakin muuten on yllättävän paljon tyyppejä, jotka elävät tunteella Trumpin kärryissä, puoluetta tuskin tarvitsee erikseen mainita.
 
Viestejä
3 505
NBAn kuplapelien katsojamäärien pudotus ei ole mikään ihmeellinen asia kun alkukierroksilla pelattiin useita pelejä lounasaikaan ja toisiakin pelejä ennen normaalin virka-ajan päättymistä. Vaikka korona pisti monta työsuhdetta poikki ei tuollaisilla peliajoilla voi saada kuin eläkeläisiä telkkarin ääreen.
Ja tätä käynnissä olevaa finaalisarjaa ei ensimmäisen pelin jälkeen katsella ihan siksi ettei siellä ole minkäänlaista jännitystä odotettavissa.
 
Viestejä
1 676
NBAn kuplapelien katsojamäärien pudotus ei ole mikään ihmeellinen asia kun alkukierroksilla pelattiin useita pelejä lounasaikaan ja toisiakin pelejä ennen normaalin virka-ajan päättymistä. Vaikka korona pisti monta työsuhdetta poikki ei tuollaisilla peliajoilla voi saada kuin eläkeläisiä telkkarin ääreen.
Ja tätä käynnissä olevaa finaalisarjaa ei ensimmäisen pelin jälkeen katsella ihan siksi ettei siellä ole minkäänlaista jännitystä odotettavissa.

NBAn kuplapelien katsojamäärien pudotus on ihmeellinen asia kun ihmisten vapaa-ajanvietton tavoista on ollut huomattavasti vähemmän kilpailua koronan aikana. Varsinkin alkukierrosten aikana jolloin rajoitukset olivat jenkeissä kovimmillaan ja juuri muita kilpailevia urheilusarjoja ei ollut käynnissä (NHL on pieni jenkeissä) pudotus oli huomattava ja prosenttuaalinen pudotus viime kausiin verratuna näyttää vain pahanevan mitä pidemmällä tämä kausi on mennyt.

Luulen että omistajien ja mainostajien taskuslaskinpelleily tulee pyyhkymään marxististen liikkeiden iskulauseet kentän pinnasta.
 
Viestejä
1 676
Johtuuko änärin katsojalukujen romahdus tästä myös?

En seuraa änäriä edes otsikko tasolla joten en tiedä sen katsojaluvuista mitään mutta nopean googletuksen perusteella katsojaluvut näyttävät nousseen kuplan aikana.

 
Viestejä
1 857
En seuraa änäriä edes otsikko tasolla joten en tiedä sen katsojaluvuista mitään mutta nopean googletuksen perusteella katsojaluvut näyttävät nousseen kuplan aikana.

The NHL's Stanley Cup Final series, also delayed by several months, was down by more than 60 percent for NBC Sports.

 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös