Koripallo.com

Suomen liikunnan ja koriksen rahoitus

Viestejä
1 607
Liikunnan vuosittaisen kulutuksen kokonaisrahoitus on noin 3 000 miljoonan suuruusluokassa.

Suurin rahoittajataho ovat kotitaloudet eli käytännössä perheiden vanhemmat. Se on suuruusluokassa noin
2 000 miljoonaa vuodessa. Koriksen kausimaksut vaihtelevat seurojen ammattimaisuuden ja laatustandardien mukaan, osittain myös alueellisesti. Koris ei harrrastuksena ole kuitenkaan läheskään kalleimmasta päästä.

Toiseksi suurimman vastuun kantavat kunnat, yhteensä noin 400 miljoonaaa vuodessa.

Julkisen ja yksityisen sektorin työpaikkaliikuntaan käytetään vuositasolla noin 300 miljoonaa.

Valtion liikunnan määrärahat ovat noin 150 miljoonaa vuosittain, mistä huippu-urheilun osuus on noin 10 prosentin luokkaa. Rahapelejä voivat Suomessa järjestää vain Oy Veikkaus Ab, RAY ja Fintoto. Opetusministeriö jakaa kahden ensiksi mainitun keräämät rahat.

Sponsoroinnin osuus on noin 100 miljoonan suuruusluokassa. Koriksen osuus tästä kakusta on korvakuulolta melko pieni. Jääkiekko ja muut suurta yleisöä kiinnostavat sekä ns. perinnelajit vievät leijonanosuuden.

TV-sopimusten tuotoista ei ole saatavissa tietoa. Nämäkin tuotot jakautuvat kiinnostavuuden suhteessa.

Fintoto tulouttaa totopelien tuottoa pääosin raviradoille ja jossain määrin hevostaloudelle noin 40 miljoonaa. Hevoset saavat siis Suomessa moninkertaisesti enemmän tukea kuin ihmisten huippu-urheilu. 8]
 

42

Viestejä
3 219
Vs: Suomen liikunnan ja koriksen rahoitus

Kyllä kai Fintoton peleihin osallistuvat ovat ihan tyytyväisiä siihen, että heidän rahansa menevät oman lajin piiriin? Jos meillä olisi korisveikkaus, niin rahat korikseen? Muuten veikkauksen ja muista valtiollisista urheiluvedonlyönnin (onko niitä?) tuloista käsittääkseni tulee jo osa korikseenkin. Tuleeko riittävän suurin osuus ja onko se tarpeeksi, en osaa sanoa. Vaikka ainahan sitä pätäkkää kai voisi enemmän olla?
 
Viestejä
1 607
Vs: Suomen liikunnan ja koriksen rahoitus

Kyllä, annetaan hevosurheilun pitää,mitä ovat ansainneet. Toto systeemi on auttanut korkeatasoisen hevosurheilun maassamme.

Opetusministeriö antaa avustukset pääsääntöisesti keskusjärjestöille. Minulla ei ole mustaa valkoisella, mutta käsitykseni mukaan Koripalloliitto saa noin 4 miljoonan budjettinsa katteeksi noin 600 000 - 700 000 opetusministeriöltä. Tämä mahdollistaa lippu- yms. tulojen lisänä nykyisen korkeatasoisen maajoukkuetoiminnan niin aikuisille kuin nuorillekin.

Seurat voivat saada opetusministeriön avustusta lähinnä liikuntapaikkojen investointiavustuksina.

Itse en osallistu rahapeleihin, mutta käsitykseni mukaan koripallopeleistä lyödään vetoa netin kautta ulkomaisilla lisenssoitujen tahojen sivuilla. Näistä rahoista ei kuitenkaan voida ottaa vastaan euroakaan suomalaisen koripallon tukemiseen, koska Suomessa rahapelit ovat siis Veikkauksen, RAY:n ja Toton yksinoikeudella. Lajiliitot merkittävinä edunsaajina katsovat tarkkaan jäsenseurojensa perään tässä asiassa. Tästä on useita ennakkotapauksia eri lajeista. 8]
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös