Koripallo.com

Susijengi EM-kisoissa 2022

Viestejä
26
Hmm, näiden nyt collegessa pelaavien ikäluokkien nuorisomaajoukkueista useampikin pärjäsi 16/18/20 v arvokisoissa erittäin hyvin Suomen historialliseen tasoon nähden. Tällä perusteella lahjakkuuden tason voisi kuvitella olleen vähintäänkin saman kuin vanhemmilla ikäluokilla. Kukaan ei ole väittänyt Suomessa pelaavia jenkkejä "fantastisen hyviksi", mutta USA:sta riittää kyllä Suomeenkin asti NCAA-putken läpikäyneitä 25-vuotiaita ihan rittävästi viemään 18-v suomalaispelaajien peliajan - olivat jälkimmäiset mielestäsi sitten lupauksia tai eivät.
Aivan ja kun kolme vuotta istut penkillä ja katsot, kun jenkit pelaa, niin et välttämättä jaksa odotella omaa vuoroa.
 
Viestejä
26
Nuorten turnauksissa joukkueena pärjääminen ei välttämättä tuota yhtäkään miesten kansainvälisissä matseissa hyvin pärjää pelaajaa. Tästä on esim futiksen puolella mainio esimerkki mikä tapahtui kauan sitten, siitä uskomattomasti pärjänneestä ikäluokkajoukkueesta ei yksilöitä tullut miesten tasolle. Sen nuorten joukkueen menestyksen sijaan, kyllähän maajoukkueet toivoo Donciceja ja Kuiereita.

Jenkkien vähentäminen korisliigassa laskisi pelin tasoa. Maajoukkueen kannalta järkevästi mietitty, nuoria pelaajia kannustetaan ja yritetään auttaa pääsemään ulkomaille pelaamaan ja kai seurajoukkueetkin haluaa pärjätä vähän europeleissäkin.
Voi sitten unohtaa suomalaisten pelaajien kehittymisen jämäminuuteilla, kun 1 paikka auki 4 jenkin rinnalla.
 
Viestejä
257
Suomen kaikki poikajoukkueet pelaavat ikäluokkiensa B sarjassa Euroopassa. 20 kymppiset pelasivat viimeksi A sarjassa vuonna 2016 kotikisoissa, jolloin tippuivat B sarjaan, vaikka Markkanen oli joukkueessa. Sveitsi pelit ovat elintärkeät Suomi korikselle. Jos EM kisoihin ei päästä, voipi olla, että Markkasta ei Suomi paidassa enää nähdä. Mikään seikka ei puolla, että pääsisimme sen helpommin vuoden 2025 EM kisoihin. MM kisoihin ei karsintamateriaalimme riitä. Nykyinen korisliiga ei ole hirveän mielenkiintoinen. Pelivastuu on pääasiassa jenkeillä. Jotkut seurat ovat haalineet lisäksi jo veteraaniän saavuttaneita tai ikää lähestyviä suomalaisia pelaajia, joiden paras merkintä on vuosien takaa. Pahaa pelkään, että Suomi koriksen parhaat päivät ovat tällä erää takana päin ja alkaa uudelleenrakentaminen. Korisliigan katsojamäärät ovat tippuneet. HBA systeemiäkin tulee miettiä, jos se ei jalosta riittävän laadukasta materiaalia maajoukkueen käyttöön.
 
Viestejä
3 505
Meillä on rosterissa lähestulkoon kaikki parhaat pelaajamme Koposta ja Markkasta lukuunottamatta. Mitään varsinaisesti mullistavaa parannusta ei olisi ollut odotettavissa vaikka joku Dole olisi korvannut jonkun Callen tms.
Isossa kuvassa peli ei lähtenyt lainkaan käyntiin, pointin paikalla hävittiin 100-0 molemmissa päissä. Jammusta käveltiin ohi koko ajan ja Seppälälle tällaiset pelit ovat vaan liian kovia. Kun pointti ei saa hyökkäyksessä mitään aikaan, joku Sasu seilaa kentällä hyökkäyspäässä aivan turhan panttina.
Mutta se isoin ongelma, joka ei nyt keskity tähän peliin on se fakta että jostain syystä nykyinen järjestelmämme ei kehitä tarpeeksi kovia kv pelaajia. Joku mainitsi HBA:n alkaneen varsinaisesti -94 ikäluokasta, mu mielestä jo Sasun 92-ikäluokka on käynyt läpi nykyisen Sudenpolun ja HBA:n - oikeastaan vain Sasu ja Lauri ovat sieltä nousseet sellaisiksi kv pelaajiksi, joilla pelataan EM-kisapaikasta A-tasolla.
Valtaosa tästä muusta rosterista on tasoa Pete Virtanen / Sami Lehtoranta / Sami Laaksonen, hyviä pelaajia, mutta... Kyllä nykyisen Susijengihistorian parhaat päivät taisivat osua sinne Slovenian kisojen aikoihin viime vuosikymmenen alkuun.
Suurin syy Susimenestyksen syntymiseen on kuitenkin ollut se seikka että EM-tasolla nostettiin joukkueiden määrä ensin 16:een ja sitten 24:ään. 70- ja 90- luvuilla maajoukkue meni vielä karsintojen kautta 12 joukkueen EM-kisoihin.
Hassu yksityiskohta - Palmi ei tainnut aikoinaan mahtua U18 -maajoukkueeseen, tänään taisi olla meidän selvästi paras pelaajamme. Kyllä Korisliigassakin voi kehittyä kovaksi pelaajaksi.
 
Viestejä
2 259
Serbia on Euroopan TOP3-maa. On ollut sitä pitkään, on sitä jatkossakin, kaikissa ikäluokissa ja aikuisissa.

Suomen maajoukkueen tasolle (tai sen puutteelle) on varmasti kiva löytää helppo syntipukki. Dettmann. HBA. Yliopistopolku.

Tai sitten voidaan myöntää ihan rehellisesti, että Suomi on Euroopan 15.-20. paras koripallomaa. Meillä ei ole kovin pelaajia, kärki on hyvin kapea joka ikäluokassa. Yksi Markkanen tulee ehkä kerran 30 vuodessa, yksi Koponen kerran 15 vuodessa ja yksi Salin toivottavasti viiden vuoden välein.

Aikuisten maajoukkue oli hetkellisesti lähellä huippua, kun kaikki tähdet osuivat samoina vuosina kohdilleen.

Jos kerran syy on Dettmannissa, HBA:ssa ja yliopistopolussa, miten on selitettävissä, että Suomen kaikki juniori-ikäluokat on pilattu jo vuosia aiemmin kuin kukaan heistä on pelannut minuuttiakaan HBA:ssa tai varsinkaan NCAA:ssa? Vai olisiko sittenkin tosiaan niin, että meidän tasomme on siellä Euroopan 15-20 tasolla ja aikuisten maajoukkue voi välillä terävän kärjen ansiosta onnistua tuota paremmin.

Suomen U16-maajoukkue EM-kisoissa 2010-luvulla
2019 ei kisoissa
2018 ei kisoissa
2017 15.
2016 5.
2015 6.
2014 13.
2013 ei kisoissa
2012 ei kisoissa
2011 ei kisoissa
2010 ei kisoissa

Suomen U18-maajoukkue EM-kisoissa 2010-luvulla
2019 14.
2018 13.
2017 10.
2016 8.
2015 13.
2014 ei kisoissa
2013 ei kisoissa
2012 ei kisoissa
2011 16.
2010 ei kisoissa
 
Viestejä
252
Juu, siinä 16 sakissa ollaan viimeset 10 vuotta oltu ja Dettmann on tehnyt loistavaa työtä majun nousun eteen. Ite olen vaan ollut jo vuosia huolissani tosta hyökkäyspelin yksipuolisuudesta ja muuttumattomuudesta. En oikein jaksa uskoa tämän valmennusryhmän kykyyn uudistaa hyökkäystä siihen kuntoon, että tulevaisuudessa oltaisiin EM-kisoissa 8 sakissa. Jos ja kun esim. Jantusesta kehittyy nopeasti puolustuksen lukko luokkaa Kotti 5-10 vuotta sitten, niin tällä alotusviisikkolla (Koponen, Salin, Jantunen, E. Murphy, Markkanen) + muutamalla hyvällä vaihtomiehellä ois mielestäni ens kisoissa jo mahollisuudet hyvässä valmennuksessa taistella paikasta sinne 8 sakkiin. Kyllä nää Iisalot, Poikolat ja Laaksot tois tuoreita tuulia majun peliin ja muutenkin. Vaihtelu virkistää sitä yläpäätäkin ja pakottaa oppimaan uutta ja kehittymään.
 
Viestejä
3 505
Juu, siinä 16 sakissa ollaan viimeset 10 vuotta oltu ja Dettmann on tehnyt loistavaa työtä majun nousun eteen. Ite olen vaan ollut jo vuosia huolissani tosta hyökkäyspelin yksipuolisuudesta ja muuttumattomuudesta. En oikein jaksa uskoa tämän valmennusryhmän kykyyn uudistaa hyökkäystä siihen kuntoon, että tulevaisuudessa oltaisiin EM-kisoissa 8 sakissa. Jos ja kun esim. Jantusesta kehittyy nopeasti puolustuksen lukko luokkaa Kotti 5-10 vuotta sitten, niin tällä alotusviisikkolla (Koponen, Salin, Jantunen, E. Murphy, Markkanen) + muutamalla hyvällä vaihtomiehellä ois mielestäni ens kisoissa jo mahollisuudet hyvässä valmennuksessa taistella paikasta sinne 8 sakkiin. Kyllä nää Iisalot, Poikolat ja Laaksot tois tuoreita tuulia majun peliin ja muutenkin. Vaihtelu virkistää sitä yläpäätäkin ja pakottaa oppimaan uutta ja kehittymään.

HD ei ole ymmärtääkseni viimeisen 10 vuoden aikana kovinkaan paljon vastannut puolustuksen ja hyökkäyksen X ja O tapahtumista jos sitä tarkoitat. Niistä ovat pitäneet huolta Tuovi, Salminen ja Toijala jne. HD:n "päävalmentajuus" on huomattavasti laajempaa kuin nuo Xt ja Ot. Nämä Poikolat ja Laaksot ovat osoittautuneet oikein hyviksi valmentajiksi, mutta en ole ihan varma olisivatko he ihan parhaita ihmisiä junailemaan valtion rahoitusta maajoukkueille, Märskylle ja neuvottelemaan kabineteissa koripallon asemasta Suomessa.
Aika moni valmentaja Suomessa varmasti on aika hyvä noissa X / O asioissa, mutta harva olisi onnistunut luomaan miesten maajoukkueille sellaisia olosuhteita ja työmoraalia kuin HD.
Jossin vaiheessa yleisesti puhuttiin että Salminen vastasi puolustuksesta ja Rannikko + Möttölä vastasivat hyökkäyksestä ja HD johti koko toimintaa.
Eiköhän siellä nytkin Tuovi, Larkas ja Möttölä vastaa detaljien kehittämisestä.
 
Viestejä
1 340
Laittamalla 10 pelaajaa kehittymään Korisliigaan, saadaan ehkä 7-8 edelleen koripalloa pelaavaa suomalaista 25-vuotiaana. Mitä jos Poikola ei olisi suostutellut Palmia jatkamaan korista?

Ei siinä, eihän kukaan ketään jenkkeihin pakota lähtemään tai sinne jäämään. Se on Korisliiga-joukkueiden vastuulla näyttää miksi heidän pumpussaan voi kehittyä. Moni on valinnut toisin.

Eurooppa olisi hieno ja kehittävä mahdollisuus monelle, mutta meillä ei ole yhtään pelaajaa tällä hetkellä joka mahtuisi suurseuran akatemiaan tai voisi pelata itsensä läpi seuran edariin jossain hyvässä sarjassa.
 
Viestejä
509
HBA on saanut parhaat lahjakkuudet ikäluokasta -94 eteenpäin, eli pelaajia joiden pitäisi tällä hetkellä olla/lähestyä prime timeään. Ja silti maajoukkueessa on aloitusviisikossa pelaajia kuten Huff&Kotti jotka ovat lähempänä 40v kuin 30v. Ja muita avainpelaajia on Koivisto (33-34v ja Wilson 36?v) niin eikö se ole aiheellista kysyä, että mitä hemmettiä on tehty väärin kun ei parempaa löydy? Ne nuoremmat jotka tänään pelasivat olivat käytännössä niitä jotka ovat kasvaneet ammattilaisiksi korisliigan kautta, ja kehittyneet Euroopan ammattilaisiksi. Ja silti mj-johto on sitä mieltä, että parempi lähettää poikia istumaan kakkostason yliopistoihin istumaan penkille, kuin mennä korisliigaan, koska "harjoittelu ei ole tarpeeksi laadukasta".

Seuraa foliohattuilua

*Minä tiedän mitä on tapahtunut, salibandy on tapahtunut. Laji, joka on sienen lailla imenyt 90-luvulla (ja siitä eteenpäin) syntyneitä lahjakkuuksia, laji, jossa ei kuitenkaan koskaa tule pääsemään yhtään mihinkään. Voi olla, että juniorimassat on susijengin myötä olleet kasvussa, mutta parhaat eivät ole valinneet koripalloa. Pienemmillä paikkakunnilla ei ole enään muita lajeja junioreille edes tarjolla, edes yksilöurheilua. Sähly on liian helppo aloittaa, ns. opittavaa ei ole vaan pääsee käytännössä heti pelirytmiin kiinni. Tämän takia on nykyään Suomen suosituin puulaakilajikin. Jok'ikinen Seppo oppii tuon lajin hetkessä ja eihän suomalaiselle Juntuselle ole joukkuelaji eikä mikää ellei siinä mailaa ole. Jokainen joukkue vie ja haluaa sen 15-20 pelaajaa ja seurat runnovat 4-5 treeniä viikkoon jo alle kymmenvuotiaille, jolloin ei muille lajeille aikaa jää. Kuten jo sanottua, typerää, koska laji on täysin näköalaton Suomen ja Ruotsin ulkopuolella!*

Foloihattuilu loppuu.
 
Viestejä
1 340
Kukaan ei vihaa salibandya enemmän kuin minä, mutta olen suhteellisen varma etteivät salibandyssa menestyneet urheilijat olisi olleet kummoisia koripalloilijoita. Onko noilla pienillä paikkakunnilla edes koripalloseuroja?

Resursseja sähly tottakai vie.
 
Viestejä
2 432
Isossa kuvassa peli ei lähtenyt lainkaan käyntiin, pointin paikalla hävittiin 100-0 molemmissa päissä. Jammusta käveltiin ohi koko ajan ja Seppälälle tällaiset pelit ovat vaan liian kovia.

Ja lisäksi kun meiltä ei löydy muiltakaan pelipaikoilta pelaajia, jotka pystyisivät voittamaan oman miehensä tai luomaan tilanteita muille, niin hidas höykkääminen on todella tuskaista.. 58 pinnaa Suomen pistesarakkeessa vielä mairittelee meitä suuresti. Viimeisellä neljänneksellä tehtiin melkein saman verran pinnoja kuin meillä oli puoliajalla kasassa. :rolleyes:

Kyllä tässä kauhulla odottelee sitä aikaa kun Wilson ja Koponen lopettavat maajoukkuepelit. Siinä vaiheessa meillä on suurta tuskaa saada yli 50 pinnaa tauluun näitä parempia maita vastaan.


Juu, siinä 16 sakissa ollaan viimeset 10 vuotta oltu ja Dettmann on tehnyt loistavaa työtä majun nousun eteen. Ite olen vaan ollut jo vuosia huolissani tosta hyökkäyspelin yksipuolisuudesta ja muuttumattomuudesta. En oikein jaksa uskoa tämän valmennusryhmän kykyyn uudistaa hyökkäystä siihen kuntoon, että tulevaisuudessa oltaisiin EM-kisoissa 8 sakissa.

Eilenkin Suomi ja Serbia pelasivat melko samanlaista hyökkäyspelaamista.. Ongelmana on vaan se, että meillä ei löytynyt pelaajia jotka olisivat pystyneet voittamaan oman miehensä ja luomaan tilanteita muille. Serbialta taas vastavasti jatkuvasti joku pelaajista pystyi luomaan pienen edun ja sitä kautta lähti rullaamaan 3-4 syötön ketju, jossa löytyi vapaa pelaaja kerta toisensa jälkeen.
 
Viestejä
1 434
Topias Palmi on äärimmäisen mielenkiintoinen tapaus. Häntä ja hänen uransa alkupuolta ovat koskettaneet käytännössä kaikki suomalaisessa koripallossa viimeisen 15 vuoden aikana vaikuttaneet liike- ja aatesuunnat, mutta lopputuloksena onkin ollut jotain aivan muuta kuin olisi alunperin voinut odottaa.

Kun Suomessa etsitään niitä kuuluisia "poikkeusyksilöitä", katse kohdistuu aina ns. helppoihin kohteisiin. Pitkiin poikiin, poikiin joilla on ikuinen kausikortti junnumaajoukkueisiin, poikiin jotka hallitsevat kotimaisia juniorisarjoja pelkällä fyysisyydellään. Ikävä kyllä nämä asiat eivät ole niitä, joilla erottaudutaan massasta myöhemmin aikuisten tasolla, kansainvälisesti. Suomalainen junnutähti kutistuu, hidastuu ja heikentyy heti isompiin ympyröihin siirryttyään, saa shokin ja siirtyy pelaamaan varovaista roolipalloa. Näitä tyyppejä meillä on nyt kasapäin, ja kenestäkään ei ole mitään apua maajoukkueelle. Tämä on tragedia.

Minä väitän, että Topias Palmi on suomalaisessa koripallossa yhtä erottuva poikkeusyksilö kuin Lauri Markkanen. Ei tietenkään fyysisesti tai taidollisesti kuten Lauri - Palmihan ei ole edes hirvittävän lahjakas koripalloilija moneen kotimaiseen nuoreen "staraan" verrattuna, ja miehen pelissä on aukkoja vaikka muille jakaa - vaan henkisesti.

Topias on liigassa harjoitellut ja pelannut ammattilaisia vastaan teini-iästä lähtien, mutta se ei vielä sinänsä tee mitään. Niin on moni muukin nuori suomalainen. Isompi ero tulee siitä, että Palmi ei ole koskaan henkisesti hyväksynyt/omaksunut sitä kiltin harhautusleikkaajan roolia, joka on tarjolla kotimaisille junnuille. Lupaavan alun jälkeen kaverin erityisyyttä ei Pyrinnössä enää koskaan ymmärretty, vaan valmentaja toisensa jälkeen pisti Palmin hyökkäyksessä kulmaan seisomaan ja levittämään peliä. Kirskutin katsomossa hampaitani yhteen sitä pelleilyä katsoessani. Oli ilmiselvää, että Topias alkaisi kukoistaa, kun hänet uskallettaisiin päästää irti... ja näin sitten maisemanvaihdon jälkeen kävikin.

Bill Simmonsia lainatakseni, Palmi on "irrational confidence guy". Tyyppi, jolla on omasta mielestään hyvät saumat tehdä kori joka tilanteesta. Kotimaisessa liigassa tällainen nuori pelaaja saattaa tuottaa ajoittain harmaita hiuksia kontrollihaluisille leipäpappivalmentajille, mutta - ja tämä on iso mutta - maajoukkuetasolla tämä on JUURI SE tyyppi joita Suomen on pakko löytää enemmän. Tässä mielessä Topias Palmi muistuttaa ylivoimaisesti eniten Sasu Salinia kaikista Suomen maju-pelaajista. Ja Salin on omasta mielestäni ollut tärkein Susijengi-pelaaja 2000-luvulla. Tärkeämpi kuin Koponen, tärkeämpi kuin Rannikko.

Aina kuulee ihmettelyä, miten joku Islanti voi lilliputtimaisesta koostaan huolimatta olla suhteellisesti niin hyvä korismaa mj-tasolla. No siksi, että Islannin maajoukkue on täynnä Palmeja. Kavereita, jotka eivät pelaa paitoihin printattuja nimiä vaan puolustajia vastaan.
 
Viestejä
676
HD ei ole ymmärtääkseni viimeisen 10 vuoden aikana kovinkaan paljon vastannut puolustuksen ja hyökkäyksen X ja O tapahtumista jos sitä tarkoitat. Niistä ovat pitäneet huolta Tuovi, Salminen ja Toijala jne. HD:n "päävalmentajuus" on huomattavasti laajempaa kuin nuo Xt ja Ot. Nämä Poikolat ja Laaksot ovat osoittautuneet oikein hyviksi valmentajiksi, mutta en ole ihan varma olisivatko he ihan parhaita ihmisiä junailemaan valtion rahoitusta maajoukkueille, Märskylle ja neuvottelemaan kabineteissa koripallon asemasta Suomessa.
Aika moni valmentaja Suomessa varmasti on aika hyvä noissa X / O asioissa, mutta harva olisi onnistunut luomaan miesten maajoukkueille sellaisia olosuhteita ja työmoraalia kuin HD.
Jossin vaiheessa yleisesti puhuttiin että Salminen vastasi puolustuksesta ja Rannikko + Möttölä vastasivat hyökkäyksestä ja HD johti koko toimintaa.
Eiköhän siellä nytkin Tuovi, Larkas ja Möttölä vastaa detaljien kehittämisestä.
Jos näin on, niin eikö silloin HD:n paikka olisi nimenomaan taustoilla hoitamassa noita tausta-asioita? Annamme liikaa tasoitusta siinä, että vaikka staffia on määrällisesti ihan hitokseen paljon, niin jo tuo HD:n oma osuus olisi joukkueelle paljon parempi, jos sen täyttäisi täysiverinen valmentaja, ei taustojen hoitaja. Samoin, kun olen antanut itselleni kertoa, että päävalmentaja on melkoinen jääräpää, jolla on kuitenkin oma ajatus siitä, kuinka peli nimeltä koripallo menee, niin olemme jämähtäneet menneisyyteen. Jos HD itse ymmärtäisi arvokkaasti jättää tuon päävalmentajuuden, niin miesten maajoukkueella olisi edes mahdollisuus. Poikkeusyksilöiden vähyyden vuoksi taktinen osaaminen olisi nyt kultaakin kalliimpaa. Serbian päävalmentaja näytti ja käyttäytyi siten, että joukkue pelasi nimenomaan hänen luomalla taktiikalla. Meillä meni aika purkan jäyssäämiseen ja taisi herra HD yhdellä aikalisällä jopa jotakin sanoa.

Serbia oli tehnyt läksynsä ja otti Suomelta lähes kaiken pois. Tämä on nimenomaan taktista osaamista. Ja kaiken lisäksi sitä oli kyllä erittäin miellyttävää katsoa. He tiesivät Suomen puolustuksesta tuon screenien puolustamisen ja tekivät juuri muuta kuin mitä puolustus oletti heidän tekevän. Omassa pakkipäässään serbit sitten ottivat vain kaiken mahdollisen pois, eikä heille mahdottoman montaa virhettä puolustustavassaan tullut. Se, että pelin jälkeen hehkutettiin Suomen hyvää puolustusta, kun vastustaja jäi 80 pisteeseen, oli lähennä myötähäpeää aiheuttavaa. Eurooppalaisessa kv-pelissä 80 tehtyä pistettä vastaa yli sataa pistettä korisliigassa. Puolustus oli siis lähinnä vitsi.
 
Viestejä
1 005
juniorivalmennuksessa on jotakin korjattavaa jos näköpiirissä ei ole isoja miehiä lainkaan. Loistavaa että T Kotti edelleen painaa mutta totuus kaiketi on että kalkkiviivoilla hänen urallaan ollaan. Muutama vuosi sitten tilanne oli kokolailla toinen kun oli Muurinen, Lee, Nikkilä, Kotti, Möttölä ja oikeasti isoja jätkiä kaivataan koriksessa. Näitä 192 cm ukkoja tulee kuin liukuhihnalta, heitäkin toki tarvitaan mutta isot miehet pitää löytää muuten käy heikosti
 
Viestejä
1 106
Jotenkin tälleen koripallosta mitään ymmärtämättömänäkin tulee ihan väkisin mieleen, että Serbialla (FIBA #6) on hieman eri mahdollisuudet toteuttaa muutenkin kuin tussitaululla erilaisia taktisia jippoja ja niitä on pelaajien tason takia isompi repertuaari oikeasti käytettävissä kuin Suomella (FIBA #34), ja että Serbia pystyy jo ihan pelaajien taidolla ja fysiikalla vastaamaan suomalaisten ideoihin olipa ne miten hyviä tahansa. Kun ei tässä ihan pelkkää shakkia pelata.
 
Viestejä
509
Kukaan ei vihaa salibandya enemmän kuin minä, mutta olen suhteellisen varma etteivät salibandyssa menestyneet urheilijat olisi olleet kummoisia koripalloilijoita. Onko noilla pienillä paikkakunnilla edes koripalloseuroja?

Resursseja sähly tottakai vie.


Itse taas pidän melko varmana, että koripallo on menettänyt muutaman "Mikko Koiviston". Yksilölajit useammman "Tommi Evilän" ja "Jari Isometsän". Lentopallo? Vieläkö sitä harrastatetaan? Jääkiekko ja Jalkapallo lienevät turvassa muovimatoilla polvensa särkeviltä suuren asemansa vuoksi, toinen kansallisesti ja toinen kansainvälisesti.
 
Viestejä
2 534
..... Ongelmana on vaan se, että meillä ei löytynyt pelaajia jotka olisivat pystyneet voittamaan oman miehensä ja luomaan tilanteita muille......
Tässä ollaan asian minun mielestä ongelman ytimessä. Valmennus käytännössä ehkä tiedostamattaan kieltää pelaajia haastamasta omia puolustajiaan ja pakottavat skriiniä tekeviä tai niitä odottavia pelaajia seisoskelemaan paikoillaan hyökkäyksessä. Valmennus kehoittaa laittamaan palloa liikkeelle ja kieltää pallon pompottamisen. Väitän, että paremman edun saa aikaiseksi, kun pallon lisäksi laitetaan myös pallollinen pelaaja liikkeelle (eli pompotellaan).
 
Viestejä
1 434
Lisätään muuten vielä sen verran, että ylläolevan kirjoitukseni pointti ei ole väittää, että Topias Palmi on Susijengin tulevaisuus. Ihan niin sekaisin en ole.

Pointti on se, että Palmi on halkeama betoniseinässä. Kurkistus siihen, mitä saattaa tapahtua, kun paikoilleen jämähtäneen suomalaisen huippukoripallokoneiston ote puolivahingossa kirpoaa. Mutta meidän on pakko muuttaa nämä vahingot tietoiseksi ja tavoitteelliseksi toiminnaksi. Poikkeusyksilöitä pitää alkaa etsiä uusilla tavoilla ja näkökulmilla.

Tällä hetkellä valintoja ja linjanvetoja tekevät valmentajat, jotka rakentavat samalla omaa uraansa varmistellen ja taktikoiden. Kun kirkkaanpunaisena ohjenuorana on "tästä ilmiselvästä valinnasta kukaan ei ainakaan voi minua jälkeenpäin syyttää", ollaan pahasti hakoteillä. Poikkeusyksilöt pitää osata löytää muuten kuin tuijottamalla Märskyn box scoreja tai aiempien mj-leiritysten osanottajalistoja.

On tragikoomista, että Palminkin kohdalla silmät avautuivat vasta, kun kaveri alkoi takoa kovia numeroita Korisliigassa... vaikka oli pohjimmiltaan ihan sama pelaaja kuin aiemminkin. Ei niin, etten olisi tyytyväinen Topiaksen oloon maju-vahvuudessa. Mutta pitää myös muistaa, että kun kaveri on liigan paras kotimainen korintekijä, hänestä tuleekin yhtäkkiä melko turvallinen valinta.

"Kukaan ei voinut enää syyttää" Palmin nostosta majuun. Siinä teille näköalaa.

Ymmärrän, että poikkeusyksilöitä on vaikeampi löytää, kun niiden box score -papereiden ja college-rostereiden sijaan pitää miettiä monimutkaisia asioita kuten koripallon psykologia, pelaajan numeroissa näkymätön vaikutus joukkueessaan, rohkeus, itseluottamus jne. Mutta kotimaisten "huippuvalmentajien" on maajoukkueympyröissä palveltava nimenomaan maajoukkuetta, ei ketään muuta.

Se tie on jo nähty, että kerätään tunnetuimmat nimet yhteen ja pistetään kädet ristiin.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
297
Eipä tuo koris- liigan 4 pelaavan jenkin sääntö palvele yhtään kotimaisten pelaajien kehittymistä liigassa. Jos ei tule minuuttiakaan peliaikaa kehittyvälle junnulle niin eivät he jatka uraansa ollenkaan tai siirtyvät muualle. Maajoukkueen tulevaisuutta silmällä pitäen, enemmän peli-aikaa 17-20v pelaajille. Halvat jenkit saavat minun puolesta jäädä rapakon taakse. 3 jenkin kiintiö liigaan täysin maksimi. Pelattiin sitä 1990-2000 luvuillakin 2 jenkillä todella hyvää korista. Hyviä kotimaisia oli vaikka kuinka paljon....Rannikko Laaksonen Toijala Lehtoranta Luhtanen Gustaffson Laine Klinga P. Markkanen Lehtonen Virtanen yms. Silloin kotimaisilla pelaajilla oli paljon suurempi pelillinen merkitys liigassa. He kehittyivät pelaajina. Nykyään suomi-poika istuu penkillä kun jenkit pompottaa palloa..... Tähän on menty.... Ja sitten valitetaan että ei löydy maajoukkue-kelpoisia pelaajia. Jotain tarttis tehdä tulevaisuudessa että maajoukkue-buumi jatkuisi. Onhan meillä toki Markkanen Jantunen Tahvanainen Palmi Madsen yms. Toivotaan että maajoukkueen hyvä tulevaisuus on heissä. Dettmanni voi minun puolesta jauhaa purkkaansa vaikka kiikkus-tuolissa jatkossa, Tuovista hyvä manttelin-perijä.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
97
Serbia nyt vaan oli parempi. Kun Sveitsi kaatuu komeasti niin omatkin pelaajat näyttävät taas hyviltä. Serbian puolustus oli vaan niin agressiivista että omat pojat näyttivät hitailta ja taitamattomilta. Serbia ei ainakaan minun harjaantumattomaan silmään tenyt juurikaan virheitä puolustuspäässä vaan toteuttivat Suomen kierrätyspelin nollaamisen melkeinpä täydellisesti. Kun ei ekaa syöttöä saatu pelistä annettua niin homma meni sitten välillä vähän hölmön näköiseksi.

Minusta meillä olisi parhaaseen kilpailuikään tulevia hyviä pelaajia, jotka kehittyvät nyt rapakon takana. Näitä ei nähdä muutamaan vuoteen Susipaidassa jos pärjäävät. Jos eivät pärjää tai pärjäävät tosi hyvin, ei todennäköisesti nähdä Susipaidassa koskaan. Kilpailu on tuolla todella kovaa, parhaat pärjää ja heikommat eivät pelaa.

Minusta tässä vaan häviää sekä maajoukkue että korisliiga. Maajoukkue ei saa käyttöönsä kovasti panostetusta junioripelaajaputkestaan nuorten ikäluokkien parhaimmistoa. Eikä heitä saa käyttöönsä myöskään Korisliiga. Korisliigassa pitää sitten "tason säilyttämiseksi" tuoda 3-4 jenkkiä parketille. Eli lähetetään omat parhaat yliopistoihin ja tuodaan sieltä heikoimmat jenkit korisliigaan. Korisliiga olisi mielestäni ihan eri lailla kiinnostava jos Jantuset & co. siirtyisivät HBA:n jälkeen korisliigajoukkueisiin. En ymmärrä sitä, että taso ei näin toimittaessa ole liigassa riittävää kun nyt sitä tasoa nostetaan niillä samojen yliopistojen amerikkalaisilla pelaajilla, jotka eivät ole muihin sarjoihin päässeet.

Toki pelaajienkin halu ratkaisee. Mutta kun 15-16 -vuotiaasta on jumputettu sitä yliopistoa uran päätavoitteena auktoriteettiasemassa olevien aikuisten toimesta niin harva on niin kovapäinen, että siihen ei taipuisi.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös