Koripallo.com

Susijengin karsinnat Tampereen EM-kisoihin 2025

Viestejä
544
MM-kisatkin ovat vielä pelaamatta, mutta suunnataanpa katseita jo hieman vuoden 2025 EM-kisoihin. FIBA arpoi juuri kahdeksan neljän maan karsintalohkoa. Jokaisesta lohkosta kolme parasta jatkoon, sillä varauksella että Suomi, Puola, Kypros ja Latvia ovat automaattisesti jatkossa. Joku voisi hätäisesti miettiä, että parempiakin karsintasysteemejä voisi kehittää, mutta on kai hyvä että kisäjärjestäjätkin pelinsä pääsevät pelaamaan.

Suomen lohkoon Serbia, Georgia ja Tanska. Nähtäväksi jää, miten Euroliiga joukkueet sallivat joukkueidensa pelaajien osallistuvan karsintoihin. Tämä vaikuttanee etenkin Tanskaan, vaikka Shavon Shields ei ole maaotteluja viime aikoina muutenkaan pelannut. NBA-pelaajat ovat peleistä ulkona. Tällä on taas vaikutusta etenkin Georgiaan. Serbialla on laajutta niin paljon, että melkeinpä ihan sama saavatko Euroliiga-miehet peleihin osallistua. Heidän karsintapelinsä hoitavat todennäköisesti jonkinnäköinen C/D maajoukkue. Suomen osalta on mielenkiintoista seurata, ketkä karsintapeleihin tulevat. NCAA-lupaukset ovat keskellä omia kausiaan ja tuskin peleihin lentävät.

Edit. Veikataan sen verran, että Besselink, Kaukiainen, Kantonen, Palmi, Madsen, Valtonen, Jantunen, Maxhuni, Dolenc, Grandison, Hopkins, Raitanen muodostanevat karsinatjoukkueen rungon.

Niin - karsintaikkunathan järjestetään Helmikuussa ja Marraskuussa 2024 sekä Helmikuussa 2025.

Alla Suomen karsinatalohkojen maiden top-10 kärkipelaajat:

TANSKA
Shavon ShieldsMilano (EL)
Gabriel LundbergBologna (EL)
Jonas ZohoreSiualai (LKL)
Asbjörn MidtgaardCralsheim (G-BBL)
Darko JukicBakken (DEN)
Kevin LarsenEstudiantes (Leb Oro)
Marqus MarionWake Forest (NCAA)
Daniel MortensenGrindavik (ICE)
Jonathan KlussmannCimbria (DEN)
Bakary DibbaTubingen (G-BBL)


GEORGIA
Goga BitadzeOrlando (NBA)
Sandro MamukelashviliSan Antonio (NBA)
Giorgi ShermadiniTererife (CL)
Torike ShengeliaBologna (EL)
Thad McFaddenMurcia (ACB)
Rati AndronikashviliMurcia (ACB)
Duda SanadzeAnorthosis (CYP)
Tsotne TsartsidzeNorth Dakota (NCAA)
Beka BurjanadzeReggio Emilia (Lega A)
Alex MerkviladzeLoyola Marymount (NCAA)

SERBIA
Nikola JokicDenver (NBA)
Bogdan BogdanovicAtlanta (NBA)
Nikola JovicMiami (NBA)
Boban MarjanovicHouston (NBA)
Aleksej PokusevskiOklahoma City (NBA)
Nemanja NedovicBelgrade (EL)
Vasilje MicicEfes (EL)
Marko GuduricFenerbache (EL)
Filip PetrusevBelgrade (EL)
Vanja MarikovicBaskonia (EL)
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
2 571
Edit. Veikataan sen verran, että Besselink, Kaukiainen, Kantonen, Palmi, Madsen, Valtonen, Jantunen, Maxhuni, Dolenc, Grandison, Hopkins, Raitanen muodostanevat karsinatjoukkueen rungon.Ja varmasti myös kapteeni-Sasu on mukana. Hänen kohdalla seurajoukkueen kalenteri ei pitäisi vaikuttaa tähän, sillä Teneriffahan pelaa FIBA:n alaisuuteen kuuluvaa mestareiden liigaa eikä näin ollen pitäisi olla päällekäisyyksiä maajoukkueikkunoiden kanssa. Toisin kuin Euroliigan ja Eurocupin kohdalla.
 
Viestejä
2 571
Minulla on FIBA:n saunatontuille idea käytettäväksi: kisaisännät voisivat muodostaa yhden lohkon, jolloin eivät olisi sotkemassa muiden karsintaurakkaa.

Lohkon voittajalle laatikko Pirkka-olutta.

Tämähän on suorastaan erinomainen idea!
 
Viestejä
544
Ja varmasti myös kapteeni-Sasu on mukana. Hänen kohdalla seurajoukkueen kalenteri ei pitäisi vaikuttaa tähän, sillä Teneriffahan pelaa FIBA:n alaisuuteen kuuluvaa mestareiden liigaa eikä näin ollen pitäisi olla päällekäisyyksiä maajoukkueikkunoiden kanssa. Toisin kuin Euroliigan ja Eurocupin kohdalla.
Hyvä korjaus! Ja ehkä näytönpaikkoja tulee myös Kivimäelle, Nikkariselle, Blomgrenille, Tumballe ja Vaaralle. Ehkäpä myös Nkamhoua pelaa kahdessa viimeisessä ikkunassa, jos Yhdysvalloista ei pelipaikkaa löydy.

Susijengin yksi vahvuus on kiistatta ollut viime vuosina myös kabinettipeli. Näissä karsintaikkunoissa voi surutta ajaa lisää nuoria pelaajia sisään ja jos joku kokeneempi pelaaja vaatii lepoa, niin siitä vaan.

Suomen lohkosta Serbia tietysti melkein takuuvarmasti jatkoon. Georgian ja Tanskan kohtalo on jossain määrin sen varassa, miten he saavat parhaat Euroopassa pelaavat pelaajansa mukaan tärkeimpiin pelehinsä. Itse toivon Tanskan jatkoon menoa, mutta eivät he Georgian edellä ennakkokaavailussa ehkä ole.

Muista Pohjoismaista Islanti taistelee kisapaikasta Unkarin kanssa. Turkki ja Italia tuossa lohkossa tietysti ennakkosuosikit. Unkarilla löytyy laajutta aika paljon Adam Hangan takaa tätä nykyä - Szilard Benke, Mikael Hopkins, Zsombor Maronka, Gyorgy Goloman, Benedek Varadi, Marko Filipovity - kaikki pelaavat Ranskan liigaa, Eurocuppia, Italian liigaa jne. Eli tasolla, jossa aika harva suomalainenkaan pelaa. Islannilla siis suht kivinen tie, vaikka kotiluolassaan erittäin kovia ovatkin.

Norja ei edennyt näihin varsinaisiin jatkokarsintoihin, mutta en hämmästyisi vaikka Ruotsi voittaisi oman karsintalohkonsa (Saksa, Montenegro, Bulgaria). Saksa joutunee pelaamaan karsinnat C-joukkueellaan, Montenegrolla taas pari erittäin hyvää NBA/Euroliiga pelaajaa, joista kenties ainoakaan ei karsinnoissa pelaa. Bulgarian ylivoimainen ykkösase ja jossain määrin Markkaseen verrattavissa oleva FIBA-dominaattori Vezenkov pelaa ensi kauden Sacramentossa ja näin ollen Bulgarialla ainakin paperilla yksi heikoimmista kokoonpanoista heittää näihin ikkunoihin.

Ruotsilla taas ei huolia NBA/Euroliiga-pelaajien poisjäänneistä (poislukien ehkä Marcus Eriksson). Toisaalta heillä on heittää ACB:stä Andersson, Håkansson, Birgander ja Pantzar sekä erittäin hyvän viime kauden Latviassa pelannut Elijah Clarence. Heilläkin on jonkin verran lahjakkuutta jumissa USA:ssa ja Australiassa, mutta toisaalta ihan mukavasti ammattilaisia Euroopan kentillä (Barra Nije, Markus Markusson, Johan Löfberg, Viktor Gaddefors, Tobias Borg etc.). Sitten on tietysti Jefferey Taylor, jonka paluusta maajoukkueeseen on huhuttu. Jonas Jerebkoa tuskin Ruotsin maajoukkueessa enää nähdään.

Kisaisäntien osallistuminen karsintalohkoihin muiden mukana on tietysti kyseenalaista, mutta kyllä näissä karsintajärjestelyissä on muutenkin parannettavaa. Todella monen maan kohtalo on sen varassa, saavatko he parhaat pelaajansa mukaan, ja jos saavat, niin milloin.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
1 970
Comin omaa rapoa lainatakseni ”Vaikka Susijengin paikka EM-kisoissa ei riipu karsinnoista, vaikuttavat karsintojen tulokset ranking-sijoituksiin, itse kisojen lohkojakoon sekä siihen mitkä maat saavat ohittaa seuraavien MM-kisojen esikarsinnat.” ’

Kyllähän tuossa jo on panosta.


Ja oiskohan tuohon jälkimmäiseen karsintavuoteen 24-25 myös mahkuja saada mukaan joku tai joitain NCAA-pelureita..? Eihän heistä tiedä… käyttääkö Amzil esim. viidennen vuotensa.
 
Viestejä
1 346
Susijengin yksi vahvuus on kiistatta ollut viime vuosina myös kabinettipeli. Näissä karsintaikkunoissa voi surutta ajaa lisää nuoria pelaajia sisään ja jos joku kokeneempi pelaaja vaatii lepoa, niin siitä vaan.

Kokokenttä ehti mainita asiasta ensin, mutta toistan kuitenkin.

Kysymys herää taas Fiba-pisteiden/World Ranking pisteiden tärkeydestä. Tarvitsemmeko niitä ja arvostaako valmennusjohto niitä nyt? Viimeksi pelleilemäänhän ei lähdetty senkään jälkeen kun Suomi oli varmistanut MM-kisapaikkansa, vaan aika totisesti pelattiin parhailla pelaajilla joita saatavilla oli. Sillä yritettiin saada parempi asema MM-kisojen lohkoarvonnoissa ja vastaava elementti voisi olla merkityksellinen vaikkapa seuraavissa kisoissa 2025 kisojen jälkeen tai jopa 2025 kisojen aikanakin.
 

Ylläpito

Ylläpidon jäsen
Viestejä
4 706

Susijengi käynnistää tapahtumarikkaan vuotensa ensi viikolla alkavan EM-karsintaikkunan ja Serbia- ja Tanska-maaotteluiden merkeissä. EM-karsintamiehitykseen viisitoista pelaajaa kutsunut päävalmentaja Lassi Tuovi ennakoi karsinnoista äärimmäisen kovatasoisia ja pitää niitä optimaalisena avauksena uudelle susivuodelle.

Susijengi helmikuun EM-karsintaikkunassa 19.-26.2.2024


#
NimiPituusSyntynytSeura 2023-24
4Aatu KIVIMÄKI1861997Tigers Tübingen (GER)
9Sasu SALIN1911991Lenovo Tenerife (ESP)
12Luukas VAARA2072001Salon Vilpas
14Henri KANTONEN1981997M Basket Mazeikiai (LTU)
18Mikael JANTUNEN2042000Paris Basketball (FRA)
19Elias VALTONEN2001999BAXI Manresa (ESP)
20Alexander MADSEN2081995CB Andorra (ESP)
21Edon MAXHUNI1881998Le Portel (FRA)
34Jacob GRANDISON1981998free agent
35Ilari SEPPÄLÄ1881993Saint-Chamond (FRA)
37Olavi SUUTELA2042006HBA-Märsky, Helsinki
41Topias PALMI1961994Karhu Basket
42Daniel DOLENC2051993M Basket Mazeikiai (LTU)
43Max BESSELINK2022002Belfius Mons-Hainaut (BEL)
44Remu RAITANEN2061997CB Caceres (ESP)
 
Viestejä
544
Alex Murphy on siis joko jätetty tai jättäytynyt pois maajoukkuetehtävistä. Karsintapeleissä hänellä olisi varmasti ollut iso rooli, mutta vaikkapa kesän Olympiakarsinnoissa ei ehkä olisi enää mahtunut edes kokoonpanoon. Molemmille osapuolille varmasti ihan hyvä ratkaisu.

Mikael Aalto olisi ollut mielenkiintoinen Suomi-paidassa nähdä, mutta myös hän syystä tai toisesta leirityksestä puuttuu. Luukas Vaaralla on tietysti nuoruus puolellaan.

Mukava nähdä Grandison tuossa porukassa, toivottavasti hänelle vaan löytyy joku sopiva seurajoukkuekin vielä kevääksi.

Max Besselink on pelannut todella vaisusti Belgiassa, mutta lahjakkuutta nuorella miehellä tietysti on. Itse olisin kuitenkin ehkä nähnyt Joel Mäntysen ennemmin tuolla listalla. Mutta ehkäpä tässä yritellään myös elvyttää Besselinkin uraa jollain tavalla.

Olavi Suutelan valintaa pidän kyllä jonkin verran yllättävänä. Hyvä tietysti, että nuorille tarjotaan mahdollisuuksia, mutta pidän itse vaikkapa Okku Federikoa aika paljonkin potentiaalisempana pelaajana kuin Suutelaa. Suutelan aikuisiän pelipaikka ja -rooli ovat nimittäin itselleni hieman mysteereitä. Luotan kuitenkin valmennusjohdon asiantuntemukseen.

Pelaajista isoin mielenkiintoni näissä karsinnoissa kohdistuu ehkäpä Topias Palmiin ja Mikael Jantuseen.
 
Viestejä
1 273
Sen verran täytyy nyt kommentoida, että Max Besselinkiä en toivonut tällä listalla näkeväni. Jos googleen uskominen, on herra pelannut viimeisen kalenterivuoden aikana noin 30 minuuttia seurajoukkuekoripalloa. Siis 30 minuuttia 365 päivään. Voidaanhan tässä edelleen selitellä kuinka lupaava ja ainutlaatuinen yksilö kyseessä, mutta ihan oikeasti. Eikö mitään näyttöjä tarvita tuohon 15 joukkoon päästäkseen? Aika "haista vittu" -tyylinen teko esimerkiksi juuri Mäntyselle. 22 vuotta ei myöskään ole mikään nuorukainen enää. Pikkuhiljaa pitäisi saada joku suunta uralle.

Suutelasta myös täsmälleen samaa mieltä. Niitä pelejä + klippejä joita hänestä nähnyt, ei taida kaaripelaajaksi oikein olla asiaa. Sentteriksi kuitenkaan tuo ilmoitettu 204cm ei tahdo oikein riittää, ainakaan maajoukkuetasolla. Saattaahan tuohon vielä muutama sentti tulla, mutta silti. Hienoa tietysti että näitä nuoria nostetaan, mutta etteikö vaan taas olisi HBA-kortilla päästy jonon ohi. Kesän isommissa leiriryhmissä toivon näkeväni ainakin nuoremman Federikon ja Miikka Muurisen. Jos siis Suutelakin mahtuu 15 parhaan joukkoon.
 
Viestejä
173
Sen verran täytyy nyt kommentoida, että Max Besselinkiä en toivonut tällä listalla näkeväni. Jos googleen uskominen, on herra pelannut viimeisen kalenterivuoden aikana noin 30 minuuttia seurajoukkuekoripalloa. Siis 30 minuuttia 365 päivään. Voidaanhan tässä edelleen selitellä kuinka lupaava ja ainutlaatuinen yksilö kyseessä, mutta ihan oikeasti. Eikö mitään näyttöjä tarvita tuohon 15 joukkoon päästäkseen? Aika "haista vittu" -tyylinen teko esimerkiksi juuri Mäntyselle. 22 vuotta ei myöskään ole mikään nuorukainen enää. Pikkuhiljaa pitäisi saada joku suunta uralle.

Suutelasta myös täsmälleen samaa mieltä. Niitä pelejä + klippejä joita hänestä nähnyt, ei taida kaaripelaajaksi oikein olla asiaa. Sentteriksi kuitenkaan tuo ilmoitettu 204cm ei tahdo oikein riittää, ainakaan maajoukkuetasolla. Saattaahan tuohon vielä muutama sentti tulla, mutta silti. Hienoa tietysti että näitä nuoria nostetaan, mutta etteikö vaan taas olisi HBA-kortilla päästy jonon ohi. Kesän isommissa leiriryhmissä toivon näkeväni ainakin nuoremman Federikon ja Miikka Muurisen. Jos siis Suutelakin mahtuu 15 parhaan joukkoon.
Suutela on mielestäni oiva pelaaja tuohon porukkaan, ei taidoillaan häikäise, mutta todella energistä tekemistä A-divarissa ja ei kaihda laittaa kroppaa likoon. Uskallan kuitenkin väittää, että esim. Mikael Aalto olis ollut parempi valinta
 

Ylläpito

Ylläpidon jäsen
Viestejä
4 706

Olavi Suutela oli suurin yllätys Lassi Tuovin nimilistassa. Juuri 18 vuotta täyttänyt ja 205-senttinen pelimies on ollut HBA:ssa erinomainen tällä kaudella ja nyt myös Susijengin ovi aukesi jo EM-karsinnoissa.

– Kuten meidän kulttuuriimme kuuluu, nostetaan myös nuoria ja annetaan heidän tulla haistelemaan Susijengin toimintaa. Nuorekas tuulahdus tekee hyvää meidän leirille.

– Olavi oli viime kesänä jo mukana meidän harjoituksissamme ja hänet on nähty parketin puolellakin siis. Pitkässä juoksussa meillä on aina ollut tavoite päästää nuoret pelaajat ottamaan mittaa itsestään ja näkemään se taso, Tuovi kertoi maanantain mediatilaisuudessa.
 
Viestejä
93
Omasta mielestäni Suutela on täysin nuori kopio Jantusesta. Kun katsoo Mikken tilastoja HBA vuosilta niin samanlaisia heittoprossia sieltä löytyy, 3- pisteen heittoja ei vetäny juuri ollenkaan kuten ei Suutelakaan.
Sen suhteen en mitään erikoista nimeämisessä näe.
Lisäksi luulen että Federikon nimeämistä vastaan huutaa miesten pelien puute, jos olisi pelannut HBA:ssa, aivan varmasti olisi nimetty.
 
Viestejä
496
Omasta mielestäni Suutela on täysin nuori kopio Jantusesta. Kun katsoo Mikken tilastoja HBA vuosilta niin samanlaisia heittoprossia sieltä löytyy, 3- pisteen heittoja ei vetäny juuri ollenkaan kuten ei Suutelakaan.
Sen suhteen en mitään erikoista nimeämisessä näe.
Lisäksi luulen että Federikon nimeämistä vastaan huutaa miesten pelien puute, jos olisi pelannut HBA:ssa, aivan varmasti olisi nimetty.
Federiko pelasi yhden kauden kyllä HBA:ssa. Mutta Federiko on Suutelaa kaksi vuotta vanhempi ja Suutela on tosiaan laittanut paljon kovemmat tilastot miesten sarjassa eli divari-A:ssa, joten en osaa kummastella valintaa.
 
Viestejä
173
Suutela on mielestäni oiva pelaaja tuohon porukkaan, ei taidoillaan häikäise, mutta todella energistä tekemistä A-divarissa ja ei kaihda laittaa kroppaa likoon. Uskallan kuitenkin väittää, että esim. Mikael Aalto olis ollut parempi valinta

Omasta mielestäni Suutela on täysin nuori kopio Jantusesta. Kun katsoo Mikken tilastoja HBA vuosilta niin samanlaisia heittoprossia sieltä löytyy, 3- pisteen heittoja ei vetäny juuri ollenkaan kuten ei Suutelakaan.
Sen suhteen en mitään erikoista nimeämisessä näe.
Lisäksi luulen että Federikon nimeämistä vastaan huutaa miesten pelien puute, jos olisi pelannut HBA:ssa, aivan varmasti olisi nimetty.
Kyllä Federikon pitäisi saada ainakin 10 kg lihasta, jotta pärjää noissa karkeloissa ja en usko, että pelaa sitten HBA.ssa tai OBA:ssa niin ole hirveästi merkitystä. Kyllä tuo HBA:n rämpiminen A-divarissa on ollut sitä luokkaa, että ainoastaan Suutela on saanut ns.puhtaat paperit.
 
Viestejä
1 367
Suutela, toisin kuin vaikka Muurinen ja nuorempi Federiko, pelaa kuitenkin viikottain aikuisia vastaan. Kenelläkään ei ole kristallipalloa, joten valinnoissa pitää katsoa tämänhetkisiä odotuksia. Mielestäni Suutelan valinta on sinänsä ihan ok, tuskin hän tulee peliaikaa samaan.

Joel Mäntysen olisin itsekin mielelläni nähnyt ringissä. Päävalmentaja tuntee pelaajat joka tapauksessa paremmin kuin minä, joka on nähnyt ehkä 4-5 peliä Mäntyseltä tällä kaudella. Hänen pitäisi joka tapauksessa päästä ulkomaille.

Itseäni kiinnostaa eniten Elias Valtosen nykytilanne.
 
Viestejä
544
Georgian ilmoitetusta kokoonpanossa kiinnittää huomion Thad McFadden poisjäänti. Ei kuitenkaan huolta, Georgia on saanut uuden kansalaisen kolmekymppisestä Joe Thomassonista, joka näköjään siirtyi hiljattain Espanjasta Maccabi Tel Aviviin.


Aika nopeasti saa Thomasson sopeutua uuteen maajoukkueeseensa ja Georgialla on kyllä aika tiukka paikka ensimmäisessä pelissään Tanskassa. Veikkaisin jopa, että Tanska tuosta yllätysvoiton ottaa.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös