Koripallo.com

Utah Jazz - Voittamisen dilemma

Viestejä
2 292
“I thought Nickeil was unbelievable,” Hardy said. “His defense, getting over screens, using his length, being disruptive, I really think that Nickeil is the player that turned the game for us and kept us in the game. … He really did a marvelous job keeping us in the game and sort of helping us get back to what we want to do.”
Noh, ehkä sitten noinkin. Silti jos 12 minsaa päätöserässä saldo on 0+0 niin Hannu Jortikan opetusten mukaisesti se on nolla.
 
Viestejä
419
Dubs järjesti heti alkuun sellaisen pallonliikuttelu- ja skorausklinikan ettei paremmasta väliä.

Pelaajat NBA:ssa on takuulla planeetan nopeimpia jaloistaan, mutta pallo on vielä monta kertaa niitäkin nopeempi. Pelaajien liikkuminen hyökkäyksessä ja hyvä pallonliike on tietysti pitkälle sama asia. Kun pelaajat liikkuvat hyvin, usein aukee useampia kuin yksi mnahdollinen syöttö, ja kun pallo liikkuu hyvin, se motivoi tietysti pelaajia jatkuvaan liikkeeseen. Warriorsin pelitapa vähän niinku takaa pallo kouraan, kun vaan pelaa itsensä vapaaksi. Parhaimmillaan Warriors todella pelaa koko liigan parasta korista – aina vaan.

Puhtaasti katsomiskokemuksen perusteella tuntuu ihmeelliseltä, että pistero ei revennyt tuon rumemmaksi, mutta eipä Warriorsin kai tarvinnut loppua kohti sen suuremmin pinnistellä, matsi oli koko ajan ihan niiden hallussa. Heitto ei aina putoa, mutta Jazzin levypallo-pelaaminen ja puolustukseen paluu olivat järkyttävää seurattavaa.

Lauri ei ehkä näyttänyt alistuneelta, mutta ei myöskään siltä, että sydän olisi ollut oikein mukana tässä iltapuhteessa. Ja Lauri todella oli mukana monessa hukatusssa levypallotilanteessa, molemmissa päissä kenttää, jotka olisivat olléet otettavissa, jos olisi terävämmin, fiksummin ja päättäväisemmin

Toivottavasti edes jotkut Jazzin pelaajat olivat yhtä vaikuttuneita Warriorsin juokkuepelistä, kuin itse olin varsinkin pelin alussa. Siinä olisi Jazzille hyvä esikuva. Sexton teki lupaavia asioita hyökkäyspäässä.
 
Viestejä
532
Olynyk on todella huono puolustamaan vastustajan ykköskorin kavereita. Nukahtelee jatkuvasti, ei pysty ottamaan levyjä, hölmöjä ylipelaamisia, jne, jne..

Jostain syystä fanit olleet liekeissä Vandosta. Ite en ole syttynyt missään vaiheessa. Alkukauden peleissä haki joo jonkin verran hyökkäyslevyjä, mutta mies käy aivan liian ylikierroksilla ja fokus tärkeisiin asioihin karkailee koko ajan; milloin unohtaa sulkea oman miehensä levyistä, ottaa hölmöjä virheitä ylipelaamisella, tai sähläilee helppojen syöttöjen ja kiinniottojen kanssa. Mainostettiin hyvänä heitontorjujana mitä ei todellakaan ole. Miinusmerkkinen pelaaja molemmissa päissä ainakin vastustajan avausta vastaan.

Sexton ollut ihan positiivinen yllättäjä parissa viime pelissä.
 
Viestejä
443
Olynyk ja Vando ovat kuitenkin statsien perusteella positiivisia puolustajia ja parempia pakissa kuin negatiivinen Markkanen. Kieltämättä herrojen puolustuspelaaminen ei aina näytä kovin ehjältä.

Oma lukunsa ovat Sexton ja Clarkson, jotka ovat todella negatiivisia pakissa, niin silmien kuin statsien perusteella.

Eilen Sexton jäi liian pieneksi jopa Stephen Currya vastaan.
 
Viestejä
1 401
Olynyk ja Vando ovat kuitenkin statsien perusteella positiivisia puolustajia ja parempia pakissa kuin negatiivinen Markkanen. Kieltämättä herrojen puolustuspelaaminen ei aina näytä kovin ehjältä.

Oma lukunsa ovat Sexton ja Clarkson, jotka ovat todella negatiivisia pakissa, niin silmien kuin statsien perusteella.

Eilen Sexton jäi liian pieneksi jopa Stephen Currya vastaan.
Ei juuri kannata viitata "statseihin", parempi sanoa minkä indikaattorin mukaan koska riippuen kulmasta tuo "totuus" vaihtelee.

Markkanen on defu-EPM:n mukaan hieman Olynykiä (+0.6/+0.8) perässä kuitenkin tuon rosterin kärkipäässä, Vando selkeästi heikompi (0.0). Clarkson tosiaan tässä negatiivisella puolella.

On/off:n mukaan Clarksonin vaikutus pakissa on selvästi positiivinen, Olynyk 4p ja Vando peräti 11p negatiivisia 100 hallintaa kohti .Laurikin 2.5p positiivisen puolella.

Kaiken kaikkiaan noin tilastollisesti kaikki viittaa siihen että kovasta zemistä ja energiasta huolimatta Vandon vaikutus pakissa on negatiivinen.
 
Viestejä
1 401
Lisäillään vielä net,off ja def rating niiltä joilla yli 500 hallintaa sortattuna def ratingin mukaan paremmuusjörjestykseen.
Screenshot 2022-11-26 at 17.48.07.png


E:Yksi kuka ei jätä epäilyksiä näiden indikaattorien suihteen on Kessler, jonka positiivista vaikutusta pakissa tuskin kukaan kieltää. Hyvä löytö tähän tiimiin tuo Gobert jr.
 
Viestejä
7 517
Nyt katselen peliä ja pistelen videolinkkejä muutamia.

Puolustukseen paluu Sextonilta (ja beasleylta). Sexton oli jo liikkeessä kohti omaa päätä ja silti ei mitään saumaa tolla vauhdilla keretä haastamaan syöttöä, eikä ajoa. Beasley jäi kyttäämään meniskö koriin, että pääsisi heiluttamaan persettään. :rolleyes::

Joko Jatsi on kehitellyt tällasen sovitun pelin tai Kesslerillä on tosi hyvä pelikäsitys, mutta hieno löytö Clarksonilta ja todella hienosti Kessler tajusi päästää pallon menemään (vai eikö muka kerennyt tuohon?):

Ihan oikeesti nää tällaset on tosi turhauttavia kateltavia, tilanteessa missä on juuri päästy tilanteessa iholle. Äkkiseltään näyttää, että oman korinsa jälkeen Clarksonilta laiskaa paluuta (niin kuin onkin), mutta samaan aikaan Beasley ja Olynyk on molemmat puolustamassa Thompsonia toisessa laidassa:

Ja taas nähkää millä raivolla beasley ja clarkson palaa puolustukseen. Tilanne lähti vielä jatsin puolinopeasta, missä clarkson otti suoraan liikkeestä kolkin, tiesi sen menevän ohi ja ryntäsi hakemaan hyökkäyslevyä vailla mitään mahdollisuutta onnistua. Kesler oli ylempi pelaaja ja silti kerkeää paremmin auttamaan puolustukseen, Beasley oli päiväunilla heikon puolen kulmassa. Ero -10 ja näyttää repeävän:

juu semmonen peli... kyllä alkaa itteäni hieman nyppimään erityisesti tuon takamiehistön puolustustekeminen. Alexander-Walker oli itseasiassa pakissa ainoa hyvä pikkumies. Kun Beasley ei pärjännyt Wigginsia vastaan yhtään, niin AW vaihdettiin mieheen. Harmi, ettei AW:lta löydy oikein mitään hyökkäyspäähän. Toivottavasti kehittäisi itselleen jonkun aseen sinne.

Aika tahmasella jalalla oli isotkin kyllä ja tuli useita kömmähdyksiä kommunikoinnissa. Mutta mä vähän säälin Laurin lisäksi muitakin isoja, kun tuntuu että he joutuu vähän liikaa paikkaamaan takamiehistön huonoa puolustusta kokoajan ja kun vastustajan takurit osaa vielä vähän syöttääkin niistä avuista, niin aika-ajoin puolustus tuli pilkottua aika helponnäköisesti.

Ei muuta kuin kohti seuraavaa... parane pian conley
 
Viestejä
2 292
Hyviä nostoja @raappa!

Ykköseksi pääsee Beasleyn lanteenvatkauksen odottelu. Kakkossijalle Clarksonin viittoilu kahteen kertaan Kesslerille, että tuu sä kuuden metrin päästä ottamaan toi ukko, kun mä en jaksa.

Clarkson on kolmekymppinen. Turha hirveästi odottaa suurta muutosta. Lisäksi mielialapelaaja. Jos kolkit olisivat olleet 5/7 (eikä 0/7), olisi varmaan juossut joka kerta pakkiin soihtu perseessä kuin englantilainen jalkapallofani. Nyt kun ei mikään osunut, ei myöskään huvittanut.

Sen sijaan Beasleylla on alla linnatuomio, treidi ja avauksesta tippuminen. Sextonilla polvivamma, kauden missaaminen, treidi ja avauksesta tippuminen. Ja vielä sen ikäisiä, että se seuraavakin iso soppari pitäisi tienata. Luulisi vähän enemmän yritystä löytyvän. Auttaisikohan jos Lauri huutaisi "perkele!"

Tuosta Laurin kolkkiklipistä nostettava myös, että GSW:n selostajat eivät kiinnittäneet huomiota Markkasen masentuneisuuteen, alistuneisuuteen ja passiivisuuteen, vaan lähes huusivat "Why are they leaving Looori Markkanen?!?"
 
Viestejä
419
... uh, ei olisi pitänyt katsoa Raapan poimintoja näin lähellä nukkumaan menoa, painajaisia tulossa. Pelottaa tämän yön ottelu kivassa pikku voittoputkessa kulkevaa Phoenixia vastaan, kuinkahan pahasti siinä tulee pataan. Ja ketuttaa todella, että odottamani matsi Chicagoa vastaan on taas tämmösessä 3 peliä 4 päivässä-klimpissä, vaikka kotimatsi sentään onkin.

Ei taida Mike C vielä kuntoutua Bulls-peliin, ja voi olla, että villeimmät kostofantasiani murenevat. Bullskin näyttää viime aikoina saaneen peliään paljon paremmin kulkemaan. Tärkeintä olisi tietenkin voitto Utahille, vaikka sitten miten hikinen ja hankala, mutta voitto.
 
Viestejä
2 439
Viestejä
252
No tappio taas. mutta onhan toi ohjelma ollut ihan älytön tähän mennessä. Onko niillä Utahilla joku sunnuntai pelikielto vai mistä se johtuu? No ainakin Late tykkää absolutisti partajeesuksien kanssa hengailla. Ja olihan siellä se toinenkin suominörtti Möttölä.
 
Viestejä
1 392
Eipä näistä viimeisestä neljästä pelistä mikään muu pistele kuin tuo Detroitille tappio. GSW ja Suns vieraspelit. Utahilla tosiaan ollut aika mielenkiintoinen kalenteri. 22 peliä pelattuna. Sarjataulukossa 8. ja kaikilla ylempänä olevilla joukkueilla 18 tai 19 peliä pelattuna paitsi Clippers jolla 20. Liigassa on itse asiassa 2 joukkuetta jotka on pelanneet 21 peliä, Piston ja Spurs ja kuusi joukkuetta jotka ovat pelanneet 20 peliä. Loput pelanneet joko 19 tai 18 peliä.
 
Viestejä
1 401
Ihan hyvä taistelu, mutta jälleen kyllä tappio ikävä kyllä menee pitkälti Laurin piikkiin, olettaen että hänen pitäisi olla joukkueen johtava pelaaja, vaikka kuinka olisi plussalla. Jokunen kori pitäisi myös tehdä. Vasta lopussa näkyi päättäväisempää menoa. Sexton alkaa olla jo ihan hyöyllinen kaveri, paitsi lopun syöttöhassi tuli kyllä pahaan paikkaan . Odotellaan kotipelejä ja Conleyn paluuta.

Booker on kova ja omasta skorauksestaan huolimatta järkevien ratkaisujen tekijä esim vs Lavine. Ihan ansiosta All-NBA 1st teamissa. Sai tässä Aytonin lentoon. Muutenkin keskimatkan hypärit on taas kunniassaan. Pitkä pää on Sunsilla heikko Aytonin takana, joten voi olla ettei finaali häämötä tänäkään vuonna.
 
Viestejä
2 292
Minua kyllä harmittavat enemmän nämä Suns- ja GSW-tappiot kuin se Pistons. Kaksi lännen kovinta joukkuetta, täysissä voimin (-CP3), kotikentillään ja Jatsi oli molemmissa ihan voitossa kiinni. Oli mahdollisuus ottaa ns. statement-voittoja, mutta nyt nuupahdettiin. Näistä voitot ja Jatsista olisi taas puhuttu yhtenä konferenssin kärkijoukkueena.

Ja nytkin siis liki 15 pinnan johto parhaimmillaan, toisellakin puoliajalla johto vaihteli ja lopulta pinnan päässä.

Totta kai nämä olivat myös otteluita, mihin n. mikä tahansa joukkue olisi lähtenyt altavastaajana, joten olisi vaatinut "yllätyksiä".

Paljon hyvää tuossa ottelussa kuitenkin. NAW oli erinomainen. Sexton parhaimmillaan aivan pysäyttämätön. Välillä hyökkäyspeli pyöri upeasti.

Ja sitten taas paljon huonoa. Aytonilta yksi uran parhaista otteluista (29/21). Jatsi otti kaksi puolustuslevyä koko päätöserässä. Ayton dominoi ja siirteli vain miehiä, erityisesti Lauria, sivuun. Booker pidettiin avauspuoliaika hyvin kurissa, mutta se oli tietysti oletettavaa, että ne pinnansa vielä kerää. Puolustuspelaaminen ei kokonaisuutena heikkoa, eikä tullut niitä tässä ketjussa kerättyjä lapsuksiakaan niin, mutta sitten korin alla ei vaan hauis riittänyt.

Ennen pelin vikaa viittä minuuttia ei yhtäkään hyvää asiaa sanottavana Markkasesta. Heikkoja viimeistelyjä heikon prosentin paikoista. Laahustamista. Ja tosiaan Aytonin kanssa ei mitään palaa, ei 1-1-difussa, eikä levyissä.

Sitten toki kolme kertaa kolmen pinnan suoritus pariin minuuttiin ja jokaisella kertaa nosti Jatsin pinnan päähän. Hardylla ja joukkueella yhä 100 % luottamus Lauriin, kun tuollaisenkin karmivan illan päätteeksi se pallo Markkasen käsiin pelataan.

Hardylta melkoinen virhe, että ei rikottu Sunsin vikassa hallinnassa. Oli antanut ohjeet (omasta mielestään), että tuplataan pallo pois Bookerilta ja sen jälkeen heti rikotaan. Ja sitten siinä kulutettiin kellosta kaikki 20 sekkaa pois ilman että kukaan rikkoi, kun ei oltu ymmärretty, että piti rikkoa. Olisi voinut joku kymmenys jäädä kelloon, jos täysin puhdas puolustuslevy olisi saatu ja heti aikalisä otettu. Noh, Hardykin varmaan, toivottavasti, ottaa tuosta opikseen.
 
Viestejä
1 392
Markkasesta sen verran että Hardy ainakin sanoi matsin jälkeen pressissä että hänen mielestään Markkanen pelasi ihan hyvän ottelun mutta heitot eivät vaan osuneet. Eli en sitten tiedä näyttääkö se pelaaminen meidän silmään erilaiselta sen takia että Markkasta tosiaan puolustetaan aika fyysisesti.
 
Viestejä
168
Katsotaanpa vähän tilastoja eikä mutua...

Utahin joukkuepelaaminen ja luotto pelikavereihin on kuollut

Utah antaa nykyään noin 20 syöttöä vähemmän per peli kuin kauden alussa. Siis liikuttelee palloa pelaajalta toiselle ("pass" ei "assist").

Utah aloitti 10-3: syöttöjä 287,9 per peli.
Sittemmin 2-6: syöttöjä 268,5 per peli.

Eli pallon liike on totaalisesti pysähtynyt...

Arvatkaapa monenneksiko huonoin tuo Utahin viimeisen kahdeksan pelin syöttökeskiarvo 268,5 on verrattuna koko NBA:n tämän kauden joukkueiden keskiarvoon? Se on viidenneksi huonoin. Alkukauden lukema puolestaan olisi NBA:n kahdenneksitoista paras.... Eli aika merkittävä muutos.

Koska tämä valmentaja-velho Coach Kovanen halusi pelisysteeminsä olevan se huomion keskipiste, niin ehkäpä sinne suuntaan pitäisi nyt kohdistaa vähän kritiikkiä?

Lähteet:
 
Viestejä
2 292
Katsotaanpa vähän tilastoja eikä mutua...

Utahin joukkuepelaaminen ja luotto pelikavereihin on kuollut

Utah antaa nykyään noin 20 syöttöä vähemmän per peli kuin kauden alussa. Siis liikuttelee palloa pelaajalta toiselle ("pass" ei "assist").

Utah aloitti 10-3: syöttöjä 287,9 per peli.
Sittemmin 2-6: syöttöjä 268,5 per peli.

Eli pallon liike on totaalisesti pysähtynyt...
Tuossa on paljon totuutta, mutta ehkä myös vain puolikas totuutta.

Conley antoi 60 syöttöä per ottelu, ihan sarjan kärkeä. Conleyn minuutit ovat enimmäkseen menneet Sextonille ja pienemmässä määrin Beasleylle. Sexton on antanut nyt tuon viiden pelin pätkän ajan, kun on ollut avauksessa ja isommilla minuuteilla 40 syöttöä per ottelu. Siinä on jo käytännössä kokonaan tuo kuvaamasi ero kokonaissyöttöjen määrässä.

Samoin sitten Beasley antaa vain ~25 syöttöä per ottelu.

Muiden pelaajien kohdalla n. minkäänlaista muutosta syöttöjä per minuutit ei ole tapahtunut.

Kuten kaikki näitä pelejä katsoneet tietävät, on Sextonilla aina ensimmäisenä mielessä oma ajo ja Beasleylla oma kolkki. Eikä siinä mitään, Jatsin hyökkäyspelin tehokkuushan on ollut liki identtistä molemmilla jaksoilla - niin alun voitoissa kuin sen jälkeisissä tappioissa. Nyt vaan ne pinnat tulevat eri tavalla ja eri tilanteissa.

Iso ero on tapahtunut puolustuksessa, missä vastustaja tekee pari koria (enimmäkseen kolkkeja) per ottelu enemmän ja heittää pari vaparia sisään per ottelu enemmän.

Välillä (kuten GSW-ottelun klippejä katsottiin) se on ihan puhtaasti puolustuspelaamisesta kiinni, mutta usein myös omasta hyökkäyksestä. Kun oma hyökkäys päättyy vähien syöttöjen jälkeen Sextonin villiin ajoon korille tai Beasleyn kolkkiin, Jatsin pelaajista todennäköisesti kaksi seisoo staattisena kulmissa, hyökkäyskorille meno ei ole luontevaa vaan todennäköisesti jälkijättöistä ja neljä ukkoa on seisovin jaloin. Lisäksi ensimmäisinä vastustajan siirtymää on vastaanottamassa Sexton ja Beasley, ja se ei ole hyvä resepti.

ps. Lisäksi osittain tästä kaikesta johtuen (esim. siis että vastustaja tekee enemmän koreja, päästään vähemmän juoksemaan omia nopeita) Jatsin pallonhallinnat ovat myös pudonneet jonkin verran. Siis niin että se voisi olla jo selittävänä tekijänä reilussa kolmanneksessa syöttöjen vähentymisessä.
 
Viestejä
532
Jazz selvisi loppujen lopuksi ihan kohtuu hyvin Dubsien puolustamisesta. Katsoin äsken ekan neljänneksen GSW-MIN pelistä, ja siinä Timberwolves oli vailla mitään mahdollisuuksia, silkkaa teurastusta numeroin 47-27.
 

Ylläpito

Ylläpidon jäsen
Viestejä
4 554

”Joukkueesta puuttuu kapellimestari. Takakentän kokemattomuus pelinjohtajuudessa on ongelma. Pelin hengen tunnistus, eli tarvitaanko esimerkiksi nopea hyökkäys vai pitkä pallonhallinta, ei ole tarpeeksi hyvää. Tulee synkkiä hetkiä aivan liikaa”, Palotie sanoo.

Palotie korostaa, ettei pidä takamiehiä itsekkäinä pelaajina, mutta heidän ajattelumallinsa ja pelitapansa vain eroavat Conleysta. Sen vuoksi joukkue rakentaa huonommin heittopaikkoja ja peli näyttää monesti puskemiselta ja yksinyrittämiseltä.

”He kokevat, että haluavat auttaa tekemällä pisteitä. He eivät näe tilanteita yhtä nopeasti kuin Conley, ja lopputuloksena pallo ei liiku.”
 
Viestejä
1 434
Yksi kysymys tässä on edelleen mielessä päivin ja öin - kuka on tämä Palotie ja mitä hän on tehnyt pystyäkseen esiintymään maamme suurimman lehden jutussa nimikkeellä "NBA-asiantuntija" ja Twitterissä tittelillä "Finland's Leading Basketball Voice"?

Minäkin olen muistaakseni valmentanut elämäni aikana kahden pelin verran minipoikia, joten voisin luoda Twitter-tilin @CoachToivoton ja laittaa profiiitekstiin alkuun "free agent coach". En vain tällä hetkellä koutsaa.
 
Viimeksi muokattu:
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös