Asbury riisti voiton Lokkien käsistä, Karhubasketin 18−1-run kantoi voittoon

Lauantain Korisliiga-kierroksella Pyrinnön Brian Asbury kirjaimellisesti varasti voiton Pyynikillä Seagullsilta, ja samalla tamperelaiset tarttuivat tiukemmin pudotuspelien kotietuun. Joensuussa Kataja joutui taipumaan Karhubasketille, kun kolmannen erän hurja jakso vei vieraat voittoon.

Pyrintö – Seagulls 97−87
Ottelun tilastot

Tampereella vierailija Seagulls piti ottelun ohjia ja johtoa käsissään ensimmäiset 25 minuuttia. Sitten helsinkiläiset hukkasivat otteensa, pallon ja johtonsa − ja vastavuoroisesti Pyrintö riisti ensin pallon itselleen ja sitten pelin voiton.

Varkaiden kuninkaana oli Brian Asbury, joka yltyi viiteen riistoon ja 22 pisteen sekä yhdeksän levypallon saldoon. Amerikkalaissentteri oli kovassa iskussa, sillä riistot olivat isolta mieheltä poikkeuksellisen ketteriä ja älykkäitä sekä ne myös päättyivät lähes poikkeuksetta Pyrinnön korintekoon.

− Mielestäni pelasimme hyökkäyspäässä hyvän ensimmäisen puoliajan, meidän olisi pitänyt saada siinä enemmän eroa. Toisella puoliajalla matsi ratkesi meidän menetyksiin. En osaa sanoa miksi he pääsivät meidän peliin sisään, Seagullsin Alex Vaenerberg kertoi.

Kun Asbury riisti pallon, pisti sen sisään ja viimeisteli vielä vapaaheiton päälle, siirtyi Pyrintö kolmannessa erässä 68−65-johtoon, mistä kotijoukkue ei enää irti päästänyt. Tamperelaisten valmentaja Sami Toiviainen taisi aistia hetken merkityksen ottelussa, sillä sen verran kovan sadetanssin herra esitti Pyrinnön penkin edessä Asburyn heiton upotessa korirenkaasta sisään.

− Hyvätasoinen koripallo-ottelu. Puolustuksessa molempien pitää varmasti tehdä asioita paremmin. Pakissa löytyi se aggressiivisuus toisella puoliajalla, sillä saimme niitä riistoja. Vaikeina hetkinä kaivoimme taas jonkun hyökkäyslevyn tai riiston, millä saimme Seagullsin otteen katkaistua, valmentaja Toiviainen kertoi.

Toinen kotijoukkueen illan hahmoista oli Topias Palmi (23p), joka piti Pyrintöä pelissä mukana erityisesti avauspuoliajalla 16 pisteellään. Mustia pilviä Pyrinnön voiton ylle tosin toi Kenny Manigaultin kärsimä polvivamma viisi minuuttia ennen pelin loppua. Manigault väänsi polvensa ikävän näköisesti jäätyään korille ajavan lokkipelaajan alle, mutta pystyi kinkkaamaan vaihtopenkille lopulta omin voiminensa.

− Viihdyttävä matsi varmasti jokaisen katsojan mielestä. Vauhdikasta hyökkäyspeliä molemmilta joukkueilta, Pyrinnön Palmi kertoi.

Seagullsin parhaimmistoa oli maajoukkuemies Tuukka Kotti, joka päätyi peräti 27 pisteen otteluun. Häntä komppasi hyvin myös Remy Abell 24 pinnallaan. Kun ottelua ratkaistiin kolmannella neljänneksellä, ei joukkueesta yksikään pelaaja selvinnyt oikeastaan puhtain paperein. Vaikka moni Pyrinnön riisto olikin kotijoukkueen hyvyyttä, Korisliiga-otteluita harvoin voitetaan 19 pallonmenetyksellä.

− Monta kertaa peli olisi voinut revetä ensimmäisellä puoliajalla, mutta sitten menetimme palloa niin paljon, että oli mahdotonta voittaa. En tiedä mitä kävi miksi emme osanneet siinä vaiheessa enää edes pomputtaa, Seagullsin valmentaja Mikko Larkas pohti.

Ottelun lopussa Asbury keräsi hieman miinuspisteitä, sillä jenkkipelaaja yritti hankkia kuudetta riistoaan, kun Seagulls kulutti kelloa loppuun viimeisessä hyökkäyksessään. Temppu sai aikaan kovaa huutelua Seagullsin vaihtopenkiltä, mikä vaati tuomareiden väliintuloa. Vielä kättelyjonossa valmentaja Larkaksella oli sanottavaa Asburylle, mikä oli saada aikaan lisäkierroksia.

Voitollaan Pyrintö tarttui kiinni pudotuspelien kotietuun vahvasti ja nousi samalla Seagullsin kanssa tasoihin sarjan kolmannelle sijalle.

− Meillä on varmasti vaikein loppuohjelma. Kauhajoki kairasi taas voiton. Heidän kakkossijansa alkaa olla jo lähellä, mutta meillä on yhä siihen mahdollisuus, ja siihen uskomme, Toiviainen päätti.

Kataja – Karhubasket 85−86
Ottelun tilastot

Joensuussa poikkeuksellisesti Urheilutalolla pelatussa ottelussa Karhubasket nappasi voiton niukimmalla mahdollisella erolla ja saattoi samalla jo lähes varmistaa runkosarjan kakkossijansa. Ottelun ratkaisu nähtiin kolmannen erän alkupuolella, kun vierasjoukkue nykäisi 18−1-runin ja siirtyi selvään johtoon.

Ottelun avauspuolikas oli vielä selvähkösti isäntäjoukkue-Katajan hallussa, ja puoliajalle siirryttiin kotiryhmän 12 pisteen johdossa. Varsinkin pelintekijä Eric Garcia oli vahvassa iskussa tehden 20 minuuttiin lähes tupla-tuplan ja ruokkien Kenneth Simmsiä mainiosti korin läheisyyteen.

− Teimme tämän pelin todella vaikeaksi. Katajalla oli paljon pelaajia sivussa ja meillä täysi kokoonpano, mutta tulimme peliin todella vaisusti. Päästimme Katajan tekemään juuri sitä, missä he ovat hyviä. Pitää omalle jengille kuitenkin nostaa hattua siitä, miten tulimme kolmanteen erään, Korisliiga-ennätyksensä 18 pistettä tehnyt Karhubasketin Henri Kantonen kertoi.

− Ensimmäisellä puoliajalla Katajalla 50 pistettä kasassa, silloin emme ole onnistuneet. Simms erityisesti oli meitä satuttava pelaaja. Isot jätkät kuitenkin väsyivät heiltä lopussa, Karhubasketin valmentaja Jussi Laakso kertoi.

Joensuulaisten vire kuitenkin karkasi toisella puoliajalla ja toisaalta Karhubasket oli löytänyt oman otteensa. Avausjaksolla enimmäkseen palloa hukannut Bojan Sarcevic oli taas lähempänä omaa itseään ja hänen johdollaan vieraat nappasivat johtoaseman itselleen. Vieraiden hurja hyökkäys käynnistyi melkein heti kolmannen erän alussa ja johti parhaimmillaan 18-1-lukuihin päättyneeseen pätkään peliä.

− Pyrimme nostamaan tempoa, aktiivisuutta, palloon painetta. Se tuntui toimivan, Laakso mainitsi toisen jakson prinsiipeistään.

Viimeisellä neljänneksellä ja pelin viimeisillä minuuteilla Kataja sai vielä hurjan kirin aikaiseksi. Loppusekunneilla Kataja onnistui kutistamaan eron enää vain yhteen pisteeseen, mutta kotijoukkue antoi kauhajokisten kuluttaa kelloa loppuun. Viimeisen puolustuslevypallon jälkeen ottelukellossa oli enää viisi sekuntia ja lopulta Daniel Bejaranon epätoivoinen kaukoheitto kymmenestä metristä viuhui selvästi ohi summerin soidessa.

− Olen ylpeä pelaajistamme. Joudun ylikuormittamaan joitain pelaajiamme ja he tekevät parhaansa. Meille tulee otteluissa jaksoja, jolloin lopetamme pelaamasta kuten meidän pitäisi. Luulen, että se johtuu siitä, että pelaajat väsyvät. Joudun pyytämään kavereilta asioita, joita heidän ei pitäisi joutua tekemään, Katajan valmentaja Greg Gibson kertoi.

Karhubasketin voitto vankisti joukkueen asetelmia selvällä runkosarjan kakkossijalla, ja oli samalla jälleen osoitus joukkueen erinomaisesta vireestä viime viikkoina ja pudotuspelien lähestyessä. Kataja taas kaipaa yhä miehiä sairastuvalta takaisin kokoonpanoonsa ja tasaisuutta otteisiin, ja tappio todennäköisesti tarkoitti myös pudotuspelien kotietutaistelun karkaamista joensuulaisten ulottuvilta.

− Tämän pelin perusteella ei sitä pysty päättelemään. Kataja saa sieltä ukkoja vielä sairastuvalta ja on pudotuspeleissä ihan eri joukkue, Laakso vastasi kysymykseen mahdollisesta puolivälieräsarjasta Katajaa vastaan.

Ottelun tuomarointi myös puhutti melkoisesti, ja sen seurauksena myös Kataja-valmentaja antoi pelin jälkeen palaa.

− Minua ällöttää ottelussa yksi tilanne. Pelaaja sanoi tuomarille ”se oli liikkuva screen” ja saa siitä teknisen virheen. Minulla on sen kanssa iso ongelma − iso ongelma tuomareiden herkkyyden kanssa. Tuo peli vietiin meiltä, Gibson avautui, kunnes kotiseuran lehdistötilaisuuden juontaja pysäytti valmentajansa vuodatuksen.