Finaaliuusinta vastasi kaikkiin odotuksiin − ”Just niin intensiivinen peli”

Viime kauden Korisliigan finalistien kohtaaminen Salossa tarjosi juuri niin kiihkeää, tasaista ja pudotuspelihenkistä koripalloa kuin katsojat saattoivat toivoa. Pelin lopussa Karhubasketin ohuempi kokoonpano kostautui joukkueelle ja Vilpas nappasi voiton viimeisillä sekunneilla.

Vilpas − Karhubasket 90-86
Ottelun tilastot

Odotettu kärkitaisto ei välttämättä ollut kaunista ja tyylikästä koripalloa avausheitosta loppusummeriin asti, mutta kenties ”rumuudestaan” huolimatta tai juuri sen vuoksi ottelu oli tämän kauden paras peli Korisliigassa.

− Just niin intensiivinen peli kuin voi olettaakin. Kun nämä kaksi kohtaavat, siinä on tunnetta ja latausta. Huippupelaajia, jotka tuntuvat aina onnistuvan näissä peleissä. Hieno peli, Vilppaan valmentaja Joonas Iisalo kertoi tv-haastattelussa.

Peli aaltoili puolelta toiselle läpi neljänneksien. Karhubasketin alku oli väkevä, mutta sitten Iisalo marssitti kentälle puujalastaan toipuneen Teemu Rannikon. ”Taikuri” ampui välittömästi kolme kaukoheittoa pohjaan ja kotijoukkueen edelle.

Johtoasema vaihtui joukkueelta toiselle useaan otteeseen ja vielä viimeisillä minuuteillakin etumatkasta saivat nauttia kummatkin ryhmät.

Lopulta pelin otti käsiinsä Vilppaan Jack Gibbs (27p), joka teki pelin viimeisen minuutin aikana yhteensä kahdeksan pistettä. Loistavana vapaaheittäjänä tunnettu Gibbs pussitti heittonsa vapariviivalta − yhtä lukuun ottamatta, ja siitäkin takamies haki oman levypallonsa.

− Jack on tällainen pelaaja, joka voi voittaa yksittäisiä pelejä joukkueelle. Tänään hän toisella puoliajalla väläytteli sitä, mitä häneltä on treeneissä nähty, Iisalo sanoi.

− Minun piti olla aggressiivisempi, en saanut peliäni kulkemaan. Onnistuneet vapaaheitot auttavat saamaan itseluottamusta, Gibbs kertoi tv-haastattelussa.

− Lukiossa en heittänyt vapaaheittoja kovin hyvin. Yksi valmentajistani sanoi, että ajattele sitä kuin hyppyheittoa, astu sisään, älä ajattele yhtään ja tee kuten aina harjoituksissa, Gibbs valotti taustojaan, kun miehen vapaaheitot lähtevät kädestä joka kerta kuin heittokello olisi päättymässä.

Karhubasketilla oli pallo käsissään viimeiseen hyökkäykseen, mutta kun jo heti sisäänheitossa Bojan Sarcevic tuplattiin, päätyi peliväline Eero Innamaalle. Innamaa ajoi holtittomasti korille, jätti reilusti aikaa pelikelloon ja onnistui vain toisessa vapaaheitossaan.

Tasatilanteessa Karhubasketin valmentaja Jussi Laakso taas valitsi hyvin kyseenalaisesti joukkueensa rikkovan Vilpasta välittömästi. Kun rikotuksi pelaajaksi päätyi yli 90 prosentin tarkkuudella osuva Gibbs, olikin peli sitten pian taputeltu.

Vilppaan riveistä Rannikko ei vammansa jälkeen pelannut vielä kuin vain 18 minuuttia, mutta onnistui kasaamaan 14 pistettä ja viisi syöttöä. Antonio Ballard (19/11) oli myös vahvassa vireessä, mutta hiipui pahoin ottelun lopussa.

Karhubasketin kohtaloksi osaltaan kertyivät joukkueen rikkeet. Iisalo halusi osaltaan ”rumuudella” saada vierasryhmälle virheitä ja tuo taktiikka onnistui. Cameron Jones (28/8) ja Rene Rougeau (10p) joutuivat katsomaan viimeiset sekunnit vaihtopenkiltä viiden virheen myötä.

Vaikka Antti Niskanen (7/3) pelasi loistavat 23 minuuttia ottelussa, kasaantuu vastuu Karhubasketissa tällä hetkellä vähille hartioille ja avausviisikon peliminuutit ovat ottelusta toiseen korkeita. Korisliigan tammikuun kuukauden pelaajan Okko Järven paluu loukkaantumisensa jälkeen ei voi tulla hetkeäkään liian aikaisin.

Korisliigan muissa päivän otteluissa Kobrat voitti Lapualla Korihait lukemin 89-80. Kun uusi valmentaja Nenad Stefanovic oli jo paikalla, pääsi Ville Turja taas pukemaan pelikamat päällensä. Kouvot kuittasi niukan 102-98-voiton Ura Basketista kotikentällään ja Pirkanmaan paikallistaistossa Pyrintö oli 104-93-numeroin vahvempi BC Nokiaa.

Ennen Korisliigan All-Star-ottelua ja Susijengin MM-karsintaotteluiden maajoukkuetaukoa pelataan sarjassa vielä yksi ottelu, kun perjantaina Seagulls isännöi Karhubasketia.