Järvetön Kauhajoki upotti Vilppaan pakkisuohon

Kaksi ensimmäistä finaaliottelua hävinnyt Karhubasket näytti olevan vaikeuksissa, kun joukkueen ykköstähti Okko Järvi putosi kokoonpanosta jo alkulämmittelyssä. Kauhajokisten puolustuspelaaminen oli kuitenkin niin rautaista, että Vilppaan hyökkäyspeli näytti Mikko Koivistoa lukuun ottamatta siltä kuin salolaiset olisivat tarponeet nilkkoja myöden upottavassa suossa.

Karhubasket – Vilpas 83-71
Ottelun tilastot

Järven kohdalla ei ollut ennen ottelua mitään tietoa mahdollisesta vammasta, mutta takamies joutui jäämään vaihtopenkille vain vartti ennen ottelun alkua. Se ei kuitenkaan Karhubasketia heilauttanut.

− Energiaa, vain energiaa. Kaikki nousivat esiin tänään, kun Okko oli sivussa, Karhubasketin Collin Malcolm (19/6/7) kertoi tv-haastattelussa.

Ensimmäisessä erässä isäntiä kuitenkin heilautti Koivisto (21p), joka pussitti perätysten viisi kolmen pisteen heittoa. Susijengin takamiehen sihti oli kohdillaan ja Koivisto johdatti Vilppaan pelin alussa johtoon.

− Tuntui, että alussa vedimme rinta rinnan, mutta sen jälkeen Karhu oli meitä koko ajan parempi. Meille tuli enemmän tyhmiä virheitä puolustuksessa kuin mitä on vähään aikaan tullut, Koivisto kertoi tv-haastattelussa.

Toisesta erästä eteenpäin kentällä oli vain yksi joukkue. Karhubasket painoi lukko-painiketta ja Vilppaan hyökkäyspelin ovet menivät kiinni. Salolaiset eivät saaneet yli 11 minuuttiin yhtään pelitilannekoria aikaiseksi.

− Se on klisee, että puolustus voittaa mestaruuksia, mutta se on totta, Karhubasketin Bojan Sarcevic (15/4/6) sanoi.

− Jos tulee vaikea hetki, ei tarvitse keksiä koripalloa uudelleen. Se oli toisen neljänneksen meidän heikkous, Vilppaan valmentaja Sami Toiviainen kertoi.

Vilpas ei löytänyt helppoja korintekopaikkoja edes vahingossa. Kaikki oli vaikeaa ja hankalaa, mitään ei vierasjoukkue saanut ilmaiseksi. Samalla Karhubasket sai virtaa onnistuneesta puolustuspelaamisestaan ja pystyi itse nakuttamaan hyökkäyksessä riittävästi koreja.

Suurin tasonnostaja kotijoukkueessa oli sentteri Osasumwen Osaghae (14/10/3b). Kahdessa ensimmäisessä ottelussa täysin Vilppaan Jeremiah Woodin (16/12/4) jalkoihin jäänyt loukkaantuneen TJ Holyfieldin paikkaaja oli nyt kentän tärkein pelaaja.

Osaghae piti Woodin selvästi paremmin kurissa, vartioi korinalustaa taidokkaasti ja toisaalta vapautti Karhubasketin muun nelikon puolustamaan Vilppaan hyppyheittäjiä paremmin.

− Kokemus on paras opettaja. Olemme erittäin ylpeitä siitä, mitä hän pystyi tänään kentällä näyttämään, Malcom sanoi.

− Tosi ulottuva kaveri ja muuttaa paljon meidän heittoja. Hyvin sai estettyä pallon pelaamisen Woodille sisään, Koivisto kertoi.

Käytännössä kuudella miehellä ja Eero Innamaan pienellä avituksella pelannut Karhubasket jaksoi hyvin ottelun loppuun asti pelata kovalla tempolla molemmissa päissä. Vilpas yritti virittää kiriä useaan otteeseen, mutta kauhajokiset löysivät sen yhden tarvittavan stopin joka kerta.

− Karhubasketin aktiivisuus ja aggressiivisuus. Kun korin alta pisteet menevät 42-20, siinä oli pelin ero tänään, Toiviainen sanoi.

Jos Karhubasketin riveissä oli pelkkiä onnistujia, Vilppaasta vain Koivisto ja Wood saavat pelistä puhtaat paperit. Takamieskaksikko Aatu Kivimäki ja Teemu Rannikko oli kaukana omasta parhaasta tasostaan ja he saivat aikaiseksi vain viisi pistettä ja kahdeksan syöttöä yhteensä.

− Toinen asia oli, miten puolustamme Rannikkoa ja Kivimäkeä noissa palloscreen-tilanteissa. Siinä me onnistuimme tänään hyvin, Karhubasketin valmentaja Janne Koskimies kertoi.

Finaalisarja jatkuu perjantaina Salossa Vilppaan 2-1-johtoasemasta. Toiviainen arveli, että takamies Deondre Parks palaa parketille todennäköisesti, mutta vastaavasti Järven pelikunnosta ei ole mitään tietoa.