Jättijatkon Pyrinnön kanssa tehnyt Tero Vasell ei halua rikkoa seuran 17-vuotista pudotuspeliputkea

Kesken kauden tamperelaisten päävalmentajaksi noussut Tero Vasell on nostanut joukkueen pois Korisliigan pohjalta. Pitkän pudotuspeliputken jatkuminen on seurassa iso asia.

Teksti: Juho Silventoinen

– Ruvettiin puhumaan seuran kanssa, olisiko joku pidempi projekti. Siitä se lähti kehkeytymään, ja aika nopeastikin päästiin maaliin.

Näin mutkattomasti summaa Tero Vasell solmimaansa peräti nelivuotista jatkosopimusta Tampereen Pyrinnön kanssa. Perinteikkään seuran varsin tuore päävalmentaja kertoo pitkän sitoutumisen olleen niin seuran kuin valmentajan itsensä halu.

– Kyllä se [toive] oli molemminpuolinen, se oli niin helppo keskustelu. Molemmat halusivat, että tehdään pidempi juttu tässä. Se oli ihan molemminpuolinen tahtotila, Vasell kertoo.

Vastaavan mittaiset kiinnitykset ovat olleet suomalaisessa seurakoripallossa varsin harvinaisia. Joensuussa hiljattain nähty esimerkki toimi eräänlaisena päänavaajana myös Pyrinnön ja Vasellin neuvottelussa.

– Totta kai olen oman ammattikuntani puolesta onnellinen. Joensuun Kataja teki Virtasen Peten kanssa viiden vuoden sopimuksen, ja ruvettiin puhumaan tässä pidempää [sopimusta], Vasell taustoittaa.

Selvästi tavallisemmilla, vuodeksi kerrallaan solmittavilla kiinnityksillä ei Vasellin mukaan saada toivottua työrauhaa jo puhtaasti inhimillisistä tekijöistä johtuen.

– Se ei loppupeleissä ole vuoden vaan kahdeksan kuukautta, mitä tehdään. Vaikka kuinka ammattimaisesti tehdään töitä ja keskitytään siihen hetkeen, kyllä se takaraivossa aina jyskyttää, mitä teen ensi syksynä, Vasell sanoo ja jatkaa:

– Toivon tietysti, että itse olen luottamuksen arvoinen ja pystyn suorittamaan työtehtäväni niin hyvin, että seura on tyytyväinen. Sitten taas olen kiitollinen seuralle, että antoivat tämän luottamuksen.

Pohjalta kohti keskikastia

Pyrinnön alkukausi oli luvalla sanoen heikko. Tamperelaisten neljäs kausi Miikka Sopasen komennossa käynnistyi laihoin tuloksin: yhdeksän ottelun jälkeen kasassa oli vain yksi, Loimaan Bisonsista irronnut voitto. Tuossa vaiheessa, marraskuun lopulla, Sopanen sai lähteä. Muu valmennustiimi sai kuitenkin jatkaa. Apuvalmentajaksi täksi kaudeksi Uudenkaupungin Korihaista kiinnitetty Vasell nostettiin pääkäskijäksi, ja tulosta alkoi tulla.

Vasellin komennossa Pyrintö on pelannut nyt 11 ottelua ja voittanut niistä kuusi. Sijoitus sarjataulukossa on yhä kaksinumeroinen, mutta kurssi on kääntynyt – vieläpä varsin vakuuttavalla kulmakertoimella. Työnäyte palkittiin vain puolen kauden kokemusten jälkeen jatkosopimuksella, joka ulottuu aina kevääseen 2028 saakka. Suunta on oikea paitsi numeroiden, myös Vasellin itsensä mukaan, vaikka töitä joukkueella onkin vielä edessään.

– Varsinkin, kun oltiin siellä pohjalla, meidän piti voittoja saada ja pitää saada edelleen. Se, että on päästy voittojen makuun, on totta kai iso asia. Meillä on ollut paljon liikkuvia osia, koko syksy oli tosi myrskyisä tietyllä tapaa. Henkilöitä vaihtui joukkueessa: meillä oli alussa isosti loukkaantumishuolia, ja syksy oli todella hankala. Sen takia olen nyt onnellinen, että on pysytty terveenä ja saatu lisää pelaajia joukkueeseen, Vasell avaa ja lisää:

– Harjoituksissa on tosi hyvä meininki ja kilpailu on kovaa. Uskon, että se kilpailu on se, joka ruokkii pitkässä juoksussa.

Pyrinnöstä puhuttaessa pitkiä perinteitä ja kunniakasta lähimenneisyyttä on vaikea olla mainitsematta. Seura on pelannut pudotuspeleissä nyt peräti 17 edellisenä keväänä. Seurajohdon suulla puhuttiin kauden alla jopa mitalipeleistä, mutta tämänhetkisellä sijoituksella tuo pitkä kevään pelien putki on tällä hetkellä katkolla. Vasellille onkin enemmän kuin selvää, mitä hän haluaa Pyrinnössä ensi hätään saavuttaa.

– Ensimmäinen asia on saada se, että saadaan sen verran voittoja, että pelataan pudotuspelipaikasta. En toivo, että me olemme se joukkue, joka rikkoo tämän putken. Se on totta kai iso tavoite, mutta siihen me emme voi liikaa keskittyä. Ainoa, mihin me voimme vaikuttaa, on se, miten meillä alkaa seuraava harjoitus ja mitä me teemme siellä harjoituksissa. Miten me valmistaudumme seuraavaan peliin, miten me käsittelemme menneen pelin. Lyhyellä tähtäimellä me teemme nyt töitä, ja tulos on seurausta tehdystä työstä, Vasell linjaa.

Oma pesä kuntoon

Pitkän pestinsä aikana Vasell ehtii jättää merkittävän kädenjäljen perinteikkääseen seuraan. Seuran suunnan kehittämisessä Vasell painottaa akatemiatoiminnan laatua ja pelaajapolun tuottavuutta.

– Meillä on U19-SM-sarjajoukkue, B-joukkue, A-joukkue ja Korisliiga-joukkue, mikä on aika poikkeuksellinen tilanne Suomessa. Fakta on se, että hirveästi pelaajia ei ole tullut Korisliigaan tämän akatemiaohjelman kautta tähän mennessä. Siihen on monta vaikuttavaa tekijää.

– Nyt se pitäisi saada sille mallille, että sieltä ruvetaan odottamaan aikuisia koripallonpelaajia. Siihen me tarvitsemme paljon tekijöitä: akatemiapelaajien kanssa pitää käydä hyvin tarkkaan läpi kaikki tavoitteet, mitä kukin tavoittelee, ja meidän valmentajien tehtävä on sitten tukea näitä tavoitteita. Se on ehkä se isoin juttu tässä, Vasell taustoittaa ja jatkaa:

– Sitten liigajoukkueen työnteon moraali, miten me harjoitellaan ja kuinka laadukkaasti – me harjoitellaan aika paljon, me harjoitellaan kohtuullisen kovaa, ja se on sellainen asia, mistä en halua tinkiä.

Nelivuotisen periodin välitavoitteita Vasell ei ole vielä ehtinyt pestin tuoreuden vuoksi asettaa. Sen aika on tämän kauden jälkeen: muun muassa akatemiatoiminnan, koulun aamuvalmennuksen ja Varala-yhteistyön tiimoilta on ”isompien palaverien paikka”.

– Meidän pitää istua alas ja käydä sitten läpi porukalla, miten me teemme tästä mahdollisimman toimivan yhtälön. Pitää jutella ihmisten kanssa, jotka ovat pidempään olleet tässä organisaatiossa tekemässä tätä: mitä hyviä juttuja halutaan viedä mukana, mitä ehkä pitää muuttaa, miten minun oma kädenjälkeni näkyy, mitä minä pystyn tuomaan. Se on todella iso kokonaisuus, ja se ei tapahdu hetkessä.

Vaikka Pyrinnön kurssi on kääntynyt, sarjasijoitus on 20 kierroksen jälkeen kymmenes. Alkusarjassa Pyrintö kohtaa vielä Korihait ja Karhubasketin, mutta näiden pelien lopputuloksista riippumatta paikka alemmassa jatkosarjassa on sinetöity. Koska alkusarjan pisteet seuraavat mukana jatkosarjoihin, jäljellä olevat kierrokset ovat kaukana panoksettomista.

– Tavoite oli totta kai joku muu kuin missä tällä hetkellä ollaan. Mennään mahdollisimman paljon tuloksen kautta, eli otetaan mahdollisimman paljon voittoja, Vasell sanoo.

Alemman jatkosarjan kaksi kärkipaikkaa ovatkin Vasellin ja Pyrinnön seuraava päätavoite. Sen toteutuessa pysyisi myös elossa seuran pitkä putki pudotuspeleissä.

– Sitten on taas uusi kilpailu käynnissä.

Juho Silventoinen