Karhubasket ja Kataja voittoihin eurokentillä − kauhajokisten etumatka suli ilman Sarcevicia

Korisliigan europeleihin lähteneiden seurojen kauden avaus oli lähellä täydellistä. Kataja voitti puolalaisen Rosa Radomin Joensuussa peräti 21 pisteellä. Mestari Karhubasket olisi voinut varmistaa vielä paremmat asetelmat toiseen osaotteluun romanialaista CSM Oradeaa vastaan, mutta joutui tyytymään kolmen pisteen etumatkaan.

Karhubasket – CSM Oradea 87-84
Ottelun tilastot

Korisliigan viime kauden mestari oli houkutellut Kauhajoella kotihalliinsa yli tuhat katsojaa ja hurmos oli kuin mitään kuukausien pelitaukoa finaalien jälkeen ei olisi ollutkaan. Kauden ensimmäisessä kilpaottelussa Karhubasket nappasi hienon ja tärkeän voiton vieraistaan.

Etumatkaa toiseen peliin Romaniassa lauantaina on kuitenkin kauhajokisilla vain kolme pistettä, ja tuo ero olisi hyvin voinut olla toistakymmentä pistettä. Karhubasket pelasi fantastisesti kaikki ne 30 minuuttia, jotka joukkueen johtaja Bojan Sarcevic oli kentällä.

Sen sijaan ne toiset 10 minuuttia tekivät ottelusta tiukan ja toisesta osaottelusta CSM Oradean vieraana hankalamman Karhubasketille. Suomalaispelaajista Okko Järvi, Eero Innamaa tai Antti Niskanen eivät kyenneet nousemaan Mestareiden liigan pelien vaatimalle tasolle.

Vaikka plusmiinus ei koripallossa ole kovin hyvä tilasto kertomaan pelaajien suorituksista, kielivät Sarcevicin +23 ja Innamaan sekä Niskasen yhteenlaskettu -30 karua kieltä. Finaalisankari Rene Rougeau pelasi kotijoukkueesta erinomaisen pelin ja oli hetkittäin liki telepaattiselta vaikuttaneessa yhteydessä Sarcevicin kanssa.

Muut Karhubasketin uudet hankinnat väläyttelivät hetkittäin, mutta lipsahduksia ja heikkoja hetkiä jenkkivahvistuksille tuli erityisesti puolustuspäässä. Kenestäkään ei myöskään ollut ottamaan ratkaisijan viittaa harteilleen niinä minuutteina, kun Sarcevic oli penkillä lepäämässä.

Michael Moser (20/7) ja Amenhotep Abif (12/7) saavat kuitenkin plus-merkinnän nimensä rinnalle. Durrell Summers (13p) vaikutti liekkiin syttyessään kovalta korintekijältä, mutta hänen pelaamisensa perustuu vahvemmin yksilösuorituksiin.

Romanialaisvieraiden kärkipelaajat olivat Kristopher Richard (20p) ja Vaidas Kariniauskas (18p). Viimeisellä neljänneksellä heittonsa löytänyt Giordan Watson (14p) oli tärkeä palanen Oradean kirissä.

Joukkueet kohtaavat toisensa uudelleen lauantaina Romaniassa. Yhteistuloksella jatkoonmenijä saa toisella karsintakierroksella vastaansa voittajan otteluparista BC Siauliai (Liettua) – Lukoil Levski (Bulgaria).

Karhubasket pääsee vieraspeliin siis kolmen pisteen etumatkalla avausottelun voiton jälkeen, mutta harmillisesti ero ei ole suurempi. Kauhajoella isännät johtivat peliä useaan otteeseen yli kymmenellä pisteellä. Valmentaja Jussi Laakson pohdinnassa on varmasti, miten joukkue selviää niistä minuuteista, jotka Sarcevic vierasottelussakin joutuu käymään vaihtopenkin puolella.

Kataja – Rosa Radom 86-65
Ottelun tilastot

Toinen suomalainen europeleihin lähtenyt joukkue sen sijaan ei jättänyt kovin suuresti arvailuille varaa, kun Kataja löylytti kotikentällään Joensuussa Rosa Radomia.

Kataja karkasi 15 pisteen johtoon jo avausneljänneksellä, lisäsi johtoaan avauspuoliajalla ja onnistui säilyttämään otteensa pelin loppuun asti. 21 pisteen ero takaa joensuulaisille hyvät lähtökohdat toiseen osaotteluun Puolassa, mikä pelataan ensi viikon keskiviikkona.

Katajan pelintekijä Ilari Seppälä (14p) onnistui pelissä mainiosti ja sai taustatukea Ryan Wrightilta (20/7) sekä Rahlir Jeffersonilta (11/6). Katajan uusi päävalmentaja Juha Sten sai ensimmäiset kokemuksensa myös joukkueensa materiaalin leveydestä, kun joensuulaisten ei tarvinnut peluuttaa ketään pelaajaa kauden avauksessa yli 26:tta minuuttia.