Karhubasket oli hukata johtonsa viime sekunneilla – ”Olimme tosi onnekkaita”

Salon Vilppaan Brian Fobbs pääsi yrittämään voittoheittoa Korisliigan kolmannen finaalin viimeisellä sekunnilla, vaikka kotijoukkue Karhubasket johti ottelua vielä 10 pisteellä vain 84 sekuntia ennen loppua. Fobbsin heitto ei kuitenkaan uponnut sisään, ja Karhubasket otti 2-1-johdon finaalisarjassa.

Karhubasket – Vilpas 82-81
Ottelun tilastot

Ottelun kolmannesta erästä lähtien näytti siltä, että Karhubasket nappaa jälleen selvän voiton kotikentällään. Vaikka peli oli tiukempi ja tasaisempi kuin kaksi ensimmäistä finaalia, ei ollut juuri merkkejä ilmassa siitä, että ottelusta kehkeytyisi todellinen trilleri.

Peliaikaa oli jäljellä alle puolitoista minuuttia, kun kauhajokiset johtivat ottelua yhä 10 pisteellä. Sen jälkeen Vilpas kuitenkin aloitti hurjan loppukirin, mikä oli johtaa salolaisten yllätysvoittoon.

Mikko Koivisto (9/5) pussitti kaksi kolmen pisteen koria, Bryan Gryffin (15/5) viimeisteli nopeasta siirtymähyökkäyksestä korin ja Karhubasketin Henri Kantonen (4p) missasi yhden vapaaheitoistaan, jolloin pöytä oli katettu viimeisen puolen minuutin huimille hetkille.

Vilpas ei yrittänyt tasoittaa peliä kolmosella, vaan ottelun paras pelaaja Jeremiah Wood (21/8) teki korin alta kavennuksen pisteen päähän. Kun kotijoukkueen Cameron Jones (15p) joutui Vilppaan painostamaksi, antoi harhasyötön ja pallo päätyi Koiviston käsiin, aukesi tilaisuus voittopisteisiin Fobbsille. Tällä kertaa onni ei ollut salolaisille myöden ja Karhubasket karkasi kuin koira veräjästä.

– Näytti pitkään, että häviämme 10 pisteellä. Lopussa sitten hyvää puolustamista, muutama kikkapeli Mikko Koivistolle ja pääsimme lähelle. Tämä antaa uskoa siihen, että täällä voidaan voittaa. Pitää vain tehdä asioita paremmin 40 minuuttia, Vilppaan valmentaja Sami Toiviainen kertoi.

– Olimme tosi onnekkaita, että Vilpas ei tullut vielä ohi. Puolustimme huonosti ja emme rikkoneet heidän viimeisessä hyökkäyksessään, vaikka piti. Sitten vielä päätyrajalta menetys. Paljon jäi parannettavaa noista loppuhetkistä. Näin ei voiteta pelejä, Karhubasketin valmentaja Janne Koskimies sanoi.

– Emme ole olleet hirveästi tällaisissa peleissä. Olemme kyllä hävinneet jotain pelejä, mutta emme ole juuri tiukkoja pelejä pelanneet, Karhubasketin parhaimmistoon ottelussa kuulunut Eero Innamaa (10p) sanoi.

Kun Fobbsin heitto kolahti korirautoihin, hehkui oman joukkueen Wood kuumana kuin hellan koukku. Vaikka Wood olikin iskussa läpi ottelun ja olisi varmasti halunnut voittokorin vääntää, päätyi pallo oikeaan paikkaan Koivistolta – ainakin Toiviaisen mielestä.

– Ei missään nimessä. Siinä olisi ollut heti kaksi puolustajaa. En tiedä olisiko saatu edes heittoa aikaiseksi. Tämä oli ihan oikea valinta.

Prässi, menetykset ja finaalisarjan arvoista pelaamista

Karhubasket rakensi johtoasemansa ottelun toisessa ja kolmannessa erässä, jotka se vei nimiinsä yhteensä 15 pisteen erolla vieraisiinsa. Ottelun puolivälissä kotiryhmän aktiivinen ja aggressiivinen puolustus toimi ja se pakotti Vilppaan pallonmenetyksiin, joita salolaisille kertyi liki tuplamäärä Karhuun verrattuna.

– Teimme tänään tiettyjä asioita vähän hölmösti. Menetyksiä heidän prässiinsä aivan turhaan. Toisessa erässä emme saaneet palloa liikkeelle, Toiviainen sanoi.

– Rakensimme tänään sen johdon sillä, että pakotimme Vilpasta hyvällä kokokentän puolustuksella menetyksiin. Puolustuksessa oli taas oikea työmäärä. Saimme heidän pallon ylöstuontiaan ja Woodille pallon pelaamista vaikeammaksi, Koskimies kertoi.

Muuten ottelun kuva oli erittäin tiukka ja tasainen, toisin kuin kahdessa ensimmäisessä finaalissa. Eroa syntyi oikeastaan ainoastaan siitä, että Vilpas hukkasi palloja useammin, ja kahdesti jopa kahdeksan sekunnin rikkeen seurauksena. Karhubasketin isoin ongelma oli yhä heittämisessä. Kolmen pisteen yrityksistä vain alle joka neljäs osui.

– Ensimmäisellä puoliajalla tuntui, että hyökkäyksissä ei taas mikään mennyt sisään. Täällä on tosi kova meteli hallissa, että hyökkäyspelejä ei oikein pysty kutsumaan, Koskimies sanoi.

– Emme joutuneet sellaiseen myllyyn kuin ensimmäisessä pelissä. Emme olleet tottuneet siihen, mitä täällä nähtiin. Nyt olimme tulleet taistelemaan tänne samalla intensiteetillä kuin Karhu, Vilppaan Riku Laine (7p) kertoi.

Karhubasketin voitto oli jälleen ensisijaisesti sen puolustamisen ansiota, ja siinä työssä onnistui käytännössä koko joukkue. Hyökkäyspäässä Lee Skinner (16/9/4s) oli kotijoukkueen ykkönen ja myös Innamaa sekä aiemmin heittonsa kanssa erityisesti tuskaillut Severi Kaukiainen (13/6s) olivat hyvällä pelipäällä.

Wood oli kentän kingi korinaluspelissä, vaikka Karhubasket häntä mainiosti puolustikin. Sen sijaan koko Vilppaan takamiehistö on yhä sillä tasolla, että he eivät salolaisia finaalivoittoihin kannattele. Woodin rinnalla myös Griffin oli petrannut peliään merkittävästi ja nousi esille varsinkin päätöserässä.

– Nyt puhuttiin, että meillä ei ole mitään jakoa finaaleissa. Ihan hyvin me ollaan samalla koriskentällä oltu. Kyllä meillä on aika kovia jätkiä henkisellä puolella. Uskomaton nousu meiltä, Laine sanoi.

Tietyllä tavalla finaalisarja alkaa nyt vasta käynnistyä. Ensimmäisessä ottelussa Vilppaan housut olivat kintuissa ja Karhubasket oli aivan dominoivan ylivoimainen. Toinen ottelu Salossa oli taas jopa hämmästyttävä ylimarssi Vilppaalta. Kolmannessa pelissä päästiin viimein mittelemään voimia ja tosissaan taistelemaan voitosta viime hetkille asti.

– Minua ottaisi päähän miljoona kertaa enemmän, jos olisimme hävinneet viidellätoista. Nyt meillä oli kuitenkin mahdollisuus voittaa, Toiviainen kuittasi.

Ottelusarja kahden päivän lepotauon jälkeen maanantaina Salohallissa.