Korisliigan kiintotähti Bojan Šarčević johdattaa Korihaita kohti menestystä – ”Pelaajamme ovat ennen kaikkea hyviä ihmisiä”

Bojan Sarcevic Korihait

Bojan Sarcevic Korihait

Pitkän uran Korisliigassa tehnyt Uudenkaupungin Korihaiden kapteeni Bojan Šarčević ei ole vielä tehnyt päätöstään uran jatkosta. Halukkuudesta ja motivaatiosta se ei jää kiinni, hän sanoo.

Teksti: Juho Silventoinen

Bojan Šarčević vastaa puhelimeen juuri treenien alla. Oma treeni on jo tehtynä, joten on aikaa tukea muita.

– Nyt meillä on juniorien ja naisten treeni. Olen auttamassa siinä hommassa, Šarčević sanoo.

Mitä normaalein perjantai-illan aktiviteetti Korisliiga-tähdelle – siltä Šarčević ainakin saa sen mutkattomuuttaan kuulostamaan. Halu antaa takaisin yhteisölle on sanojen lisäksi myös tekoja.

Tällä kaudella Šarčevićin kotiseura Korihait on pelannut kovin toisenlaisista asioista kuin tavallisesti. Taistelu sarjan tyvessä on toistaiseksi ohi, ja hyvävireinen ryhmä viilettää sarjan keskikastissa kohti ylempää jatkosarjaa. Šarčević näkee, että isona syynä kohentuneeseen kurssiin on onnistunut joukkueen kokoaminen.

– Pelaajien hankinta onnistui tällä kaudella aika hyvin verrattuna siihen, että budjettimme ei ole niin iso – luultavasti se on sarjan pienin. Olemme treenanneet hyvin, ja joukkueessa on ollut hyvä henki heti alusta: se vaikutti pelaamiseen. Kemia oli hyvää, henki oli hyvä, Šarčević avaa.

Pienen budjetin joukkue on Šarčevićin mukaan löytänyt kilpailuetunsa korvien välistä.

– Suomalaiset pelaajamme ovat ennen kaikkea hyviä ihmisiä, voin vain kehua heitä. Meillä on hyviä pelaajia: hyviä joukkuepelaajia, scoraajia, heittäjiä, isoa uhkaa korin alla, takamiehiä… sanotaan näin, että täydellinen joukkue, Šarčević hehkuttaa.

Kaiken kokenut Šarčević ei ole mikään poikanen: ikää on 36 vuotta, joista käytännössä koko aikuisikä on kulunut Korisliiga-parketeilla. Ajan hammas ei ole Šarčevićin peliin purrut, vaan mies viilettää yhä esimerkiksi syöttötilaston kärkipäässä. Uudenkaupungin tunnetuin bosnialaissyntyinen tietää kertoa, miksi liekki palaa yhä – ja ennen kaikkea loimottaa yhtenä kirkkaimmista koko sarjassa.

– Se johtuu motivaatiosta. Motivaatio on niin tärkeä varsinkin tässä iässä. Olen nähnyt kaikkea ja käynyt kaikkialla, minulla on kokemusta tarpeeksi, mutta motivaatio on minulle tärkeä tällä hetkellä. Siitä se tulee kaikki, että jaksan pelata ja jaksan olla kentällä ja treenata joka päivä, Šarčević sanoo.

”Kyllä halu on olemassa”

Šarčević palasi Varsinais-Suomeen ja tuttuun seuraan kolmen kauden sopimuksella keväällä 2021. Tuo sopimus loppuu tulevana keväänä. Sopimuksen ja ylipäänsä uran jatko on Šarčevićin mukaan pitkälti kiinni tästä kaudesta.

– Haluan pelata, ja olen sitä mieltä, että voin vielä antaa jotakin takaisin kentällä: niin koripallolle, faneille kuin myös joukkueelle. Keskittyminen on tällä hetkellä pelkästään tähän kauteen. Katsotaan kauden jälkeen, mikä seuran suunnitelma on ja mikä minun suunnitelmani on. Mutta kyllä halu on olemassa, Šarčević vihjaa.

Korihaiden kausi on ollut suoranainen menestystarina. Viime vuodet sarjassa säilymisestä pelannut nippu on noussut monien yllätykseksi sarjan paremmalle puoliskolle ja taistelemaan ylemmän loppusarjan paikoista. Edellisessä seurassaan Karhubasketissa Šarčević vuoli kultaa tiuhaan, mutta tuttua oli vanhastaan myös sarjapaikasta taisteleminen. Ensimmäinen kausi Korihaissa päättyi karsintaturnaukseen Helsingissä PuHua vastaan – ikää Šarčevićilla oli tuolloin 18 vuotta.

– Nyt kaikkien kausien jälkeen on voin sanoa, että on vaikeampi pelata sarjapaikasta kuin mestaruudesta, koska paine on niin iso. Jos et voita mestaruutta, on harmi ja huono olo ja kaikkea, mutta silti yritit ja menit finaaliin. Se ei ole niin vaikeaa kuin tietää, että jos et voita, menet divariin, Šarčević ruotii.

Osa paineesta tulee Šarčevićin mukaan jo seuran historiasta ja pitkistä uusikaupunkilaisista korisperinteistä.

– Fanit odottavat, että Korihait pelaa liigassa koko ajan. Ei väliä, onko täällä rahaa, millainen budjetti on tai millaisia pelaajia on, ei väliä: fanit haluavat, että Korihait pelaa Korisliigassa. Sen takia oli niin pirun vaikeaa ensimmäisenä vuonna, toinen oli vähän helpompi. Voin sanoa rehellisesti, että on vaikeampi yrittää säilyttää paikka kuin voittaa mestaruutta.

Divarin helmi kimmeltää liigatasollakin

Kiinteä osa Korihaiden tämänkautista menestystä on ollut Turun Kristikasta viime kaudeksi hankittu Mikael Aalto. Liigapestien välillä neljä vuotta 1. divisioona A:ssa pelannut Aalto pelaa nyt toista kauttaan Uudessakaupungissa ja on lyönyt toden teolla läpi sarjan kärkipelaajien joukkoon.

– Me kaikki tiesimme liigassa, kuinka hyvä ”Miksu” on. Minä myös vaadin seuralta, että yritämme saada Miksun tänne. Miksu on niin hyvä pelaaja, potentiaalinen ja kaikkea, mutta en tiennyt hänen persoonaansa – toki Kotkassa hän pelasi joskus, mutta en tiennyt häntä ihmisenä, Šarčević avaa hankinnan taustoja ja lisää:

– Miksu on hyvä sen takia, että hän on hyvä ihminen: treenaa kovaa, painaa vitusti joka päivä ja antaa sata prosenttia joka treenissä. Hän on pitkä, fyysinen, atleettinen kaveri, joka pystyy heittelemään, ja hänellä on vielä paljon tilaa kehittyä. Se on positiivinen juttu hänelle, hänestä voi tulla vielä parempi pelaaja.

Lauantai-iltana Korihaiden alkusarja päättyy kotiottelussa sarjakärki Seagullsia vastaan. Voitto takaisi paikan ylemmässä jatkosarjassa, tappion kohdalla loppusarjapaikka on kiinni muiden pelien tuloksista.

– Me kaikki tiedämme, millainen joukkue Seagulls on. Heillä on kokemusta, pelaajia jotka pelasivat viime vuonna, voittivat mestaruuden viime vuonna yhdessä. He osaavat pelata: on sama valmentaja, sama systeemi. Pelaaminen kokemusta vastaan on aina vaikeaa. Meidän täytyy olla keskittyneitä heti alusta asti ja kontrolloida heidän hyökkäyslevypalloja sekä kolkkiviivaheittoja. Emme saa menettää liikaa palloja, analysoi Šarčević.

– Jos teemme tämän kaiken, meillä on hyvä mahdollisuus voittaa. Se on helppo sanoa, mutta vaikea toteuttaa kentällä, Šarčević tokaisee.

Juho Silventoinen