Korisliigan parhaat yksilöt pelaavat seitsemän pelin sarjan

Toisessa välieräsarjassa kohtaavat Korisliigan kaksi kovimmassa iskussa olevaa joukkuetta, joiden riveissä ovat sarjan parhaat pelaajat. Luvassa on siis todella viihdyttävää koripalloa, missä miehistä otetaan tosissaan mittaa.

Kotiedun välieräsarjassa saanut Karhubasket lähtee BC Nokiaa vastaan huimassa 14 ottelun voittoputkessa. Nokian näädät olivat yhtä lailla hurjassa iskussa runkosarjan lopulla päätöskierrosten pientä ulospuhallusta lukuun ottamatta, ja passittivat Katajan kesälomille tyylipuhtaasti.

Joukkueiden kokoonpanoissa ovat koko Korisliigan parhaat yksilöt. Kaksi pelityyliltään hyvin erilaista huippupelintekijää, isojen miesten parhaimmisto ja siihen päälle vielä erinomaisia kärkeä tukevissa rooleissa pelaavia miehiä.

Kumpikin selvitti tiensä puolivälieristä suoraan voitoin 3-0 jatkoon, eikä suurempia ongelmia tarjonnut Nokialle Kataja kuin Karhubasketille puolestaan Pyrintö. Peli on iskussa, yksilöt lyönnissä ja varmasti myös kannattajat ovat valmiita mielenkiintoiseen ottelusarjaan.

Hyökkäys: etu Karhubasket

Bojan Sarcevic pelaa elämänsä parasta kautta ja vielä kovempaa kevättä. Sarcevic on ollut parhaimmillaan viimeisen parin kuukauden ajan, ja kun Pyrintö ainoan kerran ottelusarjassa oli pelotella Karhubasketia Tampereella, painoi kauhajokisten pelintekijä välittömästi neljä kolmosta sukkaan.

Sarcevicilla on ympärillään monipuolinen pelaajisto, mitä Karhubasket voi hyödyntää saadakseen erilaisia etu-tilanteita kentällä. Rene Rougeau on varma ja tasainen suorittaja, Greg Mangano ja Stephen Maxwell hyvänä iltana saalistavat helposti 20/10 saldot ja lisäksi jokerikortit Henri Kantonen ja Kelvin Lewis tuovat lisää korintekovoimaa.

Juuri heikommaksi ei jää BC Nokiakaan, kun näädiltä löytyy koko sarjan fyysisesti lahjakkain pelaaja Vincent Council. Amerikkalainen pelintekijä laittaa todellisen haasteen Sarcevicille, sillä hänen kautensa on ollut aivan yhtä hurmaavan hyvä.

Councilin kanssa Nokian pelin kiintopiste on serbialainen sentteri Dragan Labovic. Karhubasketin ei kannata antaa ”Labolle” palloa, sillä tulosta tulee kaaren takaa, korin alta ja tarvittaessa melkein mistä vaan.

Nokia on kuitenkin selvemmin kahden miehen joukkue, ja Labovicin kunto ei riitä yli 30 minuutin pelaamiseen tuloksellisesti tai selvästi yli viiden minuutin jaksoihin kentällä yhtäjaksoisesti. Tulitukea ja korintekovoimaa kyllä tulee Devoe Josephilta ja Leyton Hammondsilta, mutta heidän pelin tasonsa vaihtelee liiaksi.

Hyökkäyspelistä siis ruksi Karhubasketille hieman laajemman vastuunjaon myötä, mutta mikäli Councilille ja Labovicille sattuu hyvä ilta, he laittavat kaksin nippuun minkä tahansa vastustajan.

Puolustus: etu BC Nokia

Vaikka Sarcevic on hyökkäyspään maestro ja kauhajokisten primus motor, on Councilin atleettisuus yksinkertaisesti liikaa. Mikäli Karhubasketin pelintekijä kerää virheitä, tai pahimmassa tapauksessa ne virheet menevät vielä miehellä tunteisiin, jo tämä pari ratkaisee pelin Nokialle.

Näädät taas kaipaavat kentälle pelikuntoista Daniel Dolencia, sillä Labovicin rajalliset peliminuutit tarkoittavat, että muussa tapauksessa Mangano ja Maxwell pääsevät hallitsemaan korinalustaa suvereenisti.

Kummassakin joukkueessa on sen luokan huippuyksilöitä, että heiltä ei yksinkertaisesti ole mahdollista puolustaa pois kaikkia niitä tilanteita, mitä he hyökkäyksessä pyrkivät hakemaan. Puolustuksen ratkaisut nähtäneenkin siinä, miten kumpikin joukkue saa toiseltaan otettua pois ne kakkos- ja kolmosvaihtoehdot.

Lieväksi eduksi Nokialle tämä osa-alue kääntyy sen myötä, että Councilille ei löydy vastausta ja Labovic on mahdoton pideltävä melkein kenelle vain.

Valmennus: tasan

Jussi Laakso on saanut Kauhajoen 14 ottelun voittoputkeen, eikä siinä ole sattumalla roolia. Laakson symbioosi pelintekijänsä toimii ja näkyy kentällä sujuvana joukkuepelinä. Laakson peluutus ja rotaatio on kunnossa, kun joukkueen koko pelaajisto tietää paikkansa ja roolinsa ryhmässä.

Myös Nokian Ville Tuomiselle voi jakaa käytännössä vain kehuja, kun näätävalmentaja on saanut parhaan irti huippuyksilöistään. Haasteita peluuttamiseen tuo se, että huippusentteri Labovicin kunto ei kestä pitkiä jaksoja kentällä, mutta Tuominen on selvinnyt tuostakin moitteetta.

Vaikka Laakso on Korisliiga-tasolla vasta tulokas, ei hänen osaamistaan ja suoritustaan kannata epäillä. Tosin yhtään todella suurta vastoinkäymistä hänelle ei ole vastaan tullut Karhubasketin valmentajana, joten sellaiseen tilanteeseen reagointi on vielä kysymysmerkki.

Kun kahta huippujoukkuetta valmentaa kaksi mainiota nuorta valmentajaa, on kasassa ainekset myös mielenkiintoiseen taistoon taktiikkarintamalla.

Muut: pieni etu Karhubasket

Molemmilla joukkueilla on iso kotietu, joskin Kauhajoella saatetaan olla mitalipeleistä jopa asteen verran suuremmassa kiimassa. Itse sarjan kotietu Karhubasketille tuo pienen edun joukkueelle.

Kummatkin pääsevät sarjaan lähes parhaassa mahdollisessa iskussa, ainoastaan Nokian Dolencin pelaamisen ympärillä on epäselvyyttä.

Arvio: Karhubasket jatkaa finaaliin voitoin 4-3

Välieräsarjan otteluohjelma

Pe 20.4. Karhubasket – BC Nokia klo 18.30
Su 22.4. BC Nokia – Karhubasket klo 17.00
Ke 25.4. Karhubasket – BC Nokia klo 18.30
Pe 27.4. BC Nokia – Karhubasket klo 18.30
Su 29.4. Karhubasket – BC Nokia klo 17.00 (tarvittaessa)
Ti 1.5. BC Nokia – Karhubasket klo 18.30 (tarvittaessa)
To 3.5. Karhubasket – BC Nokia klo 18.30 (tarvittaessa)