Korisliigan puolivälierät: Kobrien tiivis puolustus haastaa Seagullsin – ”Miten me pääsemme Lapuaa vastaan scoraamaan”

Koripallo.com ennakoi Korisliigan perjantaina alkavia puolivälieriä kolmen kysymyksen kautta, jotka esitimme kaikille pudotuspelijoukkueiden päävalmentajille.

Lue myös: Korisliigan puolivälierät: Vilppaan aseina kaukoheitot ja hurjasteleva Overton, Karhulla aggressiivinen puolustus
Lue myös: Korisliigan puolivälierät: Muuntautumiskykyinen Kataja ja selvien roolien Korihait

Miten luonnehtisit kauttanne tähän asti?

Vesa Vertio, Helsinki Seagulls: Olipa laaja kysymys. Tietysti aika onnistunut: meillä on tässä nyt runkosarjan voitto ja cup-mestaruus, että onnistunut kokonaisuus. Väliin mahtui cup-mestaruuden jälkeen muutaman viikon kestänyt heikompi jakso, jota värittivät sairastumiset ja loukkaantumiset, ja sitä kautta vähän kehnompi pelaaminen. Onneksi se kesti vain vähän aikaa. Muuten olemme pelanneet mielestäni ihan hienosti.

Ville Turja, Lapuan Kobrat: Sanoisin, että olosuhteisiin nähden aika hyvin. Aika paljon on ollut niinsanottuja pitkäaikaissairaita, loukkaantuneita ja kuntouttajia. Yhtä aikaa rysähti taas sellainen loukkaantumispommi, ja seitsemällä jätkällä pystyttiin siinä kohtaa kairaamaan tarvittavat voitot.

Vähän sellainen olo minulle jäi, miten sen nyt muotoilisi, että ihan täysissä voimissa olisimme voineet olla aika paljon parempia pitkässä juoksussa, kaikissa peleissä. Vähän vajaaksi jäi se minun top 6 -tavoite, yhtä peliä vailleko se jäi, mutta minun mielestä meille Lapualla ja viime aikoihin nähden, mitä täällä on tehty, playoffeissa oleminen on ehdottomasti onnistuminen.

Mikä teidän pitää saada vastustajanne pelissä kuriin?

Vertio: Ajattelen tämän vähän ehkä toisinpäin. He ovat olleet läpi sarjan, sekä alkusarjassa että jatkosarjassa, ihan parhaita puolustuspään joukkueita. Siihen on pari syytä: heillä on kokeneita pelaajia, iso amerikkalaispelaaja [Theo] Akwuba Jr., joka pystyy suojelemaan koria, ja toki sen varaan rakennettu taktiikka. Enemmän kuin ehkä se, mikä pitää pysäyttää Lapualla, niin ajattelen niin päin, että meidän täytyy ratkaista, miten me pääsemme Lapuaa vastaan scoraamaan.

Turja: Kyllä meidän pitää saada [Chuba] Ohamsin rullausuhka jollain tapaa eliminoitua. Toisaalta heillä on muutamia erinomaisia heittäjiä levittämässä kenttää, [Lassi] Nikkarinen ja tämä uusi äijä, jonka nimeä en meinaa millään muistaa, vaikka olen scoutannut monet kerrat, mutta heidän palloskriinin käyttäminen ja siitä tulevat asiat on se tärkein asia.

Sitten tietenkin Okko Järvi ja [Shavon] Coleman varmaan laitureina on ne toiset, ei saa päästä kuumaksi, eikä saa päästä heittämään liian helposti. Tavallaan [René] Rougeaun asiat, mitä hän saa, on yleensä palloskriinin jälkeen, ja samoin Ohamsin jutut on palloskriinin jälkeen. Se, että puolustuksessa pystytään heitä hidastamaan tällaisissa jutuissa, on varmasti se kaikkein suurin tekijä.

Toisaalta sitten, että osataan hyökätä järkevästi heidän palloskriinipuolustusta vastaan. Ohams ja [Timo] Heinonen on silloin, kun he ovat vitospaikalla, aika flättinä, niin kyllä mä uskoisin, että niihin varmaan ratkeaa, että pärjätäänkö.

Yksi ratkaiseva pelaaja sekä teiltä että vastustajalta, jota katsojien kannattaa seurata?

Vertio: Akwuban jo sanoinkin, hän on ratkaiseva pelaaja molemmissa päissä, isossa roolissa palloskriinipuolustuksessa ja palloskriinihyökkäyksessä. Sitä tässä molemmat joukkueet tekee – tai oikeastaan kaikki joukkueet liigassa tekevät, paljon palloskriiniä pelaavat. Varmaan voisi sanoa monta, mutta katseet kohdistuvat meidän joukkueessamme René Rougeauhun, joka yleensä näissä kevään otteluissa on parhaimmillaan.

Turja: Ajattelisin, että varmaan tiukan paikan tullen meiltä kannattaa Taz Shermania seurata, kuinka hän pystyy nostamaan keskittymistä ja olemaan vielä enemmän tilanteessa sisällä ja tuottava koko pelin tai koko playoff-sarjan. Hänellä on monesti ollut sellaisia pätkiä, että tulee hyvä vaihe pelissä, ja sitten saattaa olla hetken aikaa vähän kadoksissa, ei pääse mukaan hyökkäyksiin ja niin edelleen.

Seagullsilta sitten Rougeau, hänen kokemus, miten hän yleensä nostaa tekemisen tasoa kun panokset kovenevat. Kyllä mä hänet nimeän sellaiseksi tärkeäksi liimapelaajaksi joukkueessa. Toki siellä on paljon muitakin, joita voisi sanoa, mutta ehkä hänen historiallaan hän on varmaan kuitenkin se.

Puolivälieräsarja Helsinki Seagulls – Lapuan Kobrat alkaa perjantaina Helsingissä kello 18.30. Puolivälierät pelataan paras viidestä -mallilla.

Lue myös: Korisliigan puolivälierät: Vilppaan aseina kaukoheitot ja hurjasteleva Overton, Karhulla aggressiivinen puolustus
Lue myös: Korisliigan puolivälierät: Muuntautumiskykyinen Kataja ja selvien roolien Korihait