”Murhaavan hyvä” Karhubasket räjäytti Vilppaan atomeiksi

Kauhajoella nähtiin yksipuolinen koripallo-ottelu, jossa voittajasta ei ollut epäselvyyttä kovinkaan montaa minuuttia. Karhubasket otti finaalisarjan haltuunsa ylivoimaisella voitolla Salon Vilppaasta ja siirtyi loppuotteluissa 3-1-johtoon.

Karhubasket – Vilpas 93-75
Ottelun tilastot

Kauhajokiset tulivat kotikentällään otteluun kuin tykin suusta laukaistuna. Karhubasket puolusti lähes täydellisesti, hyökkäsi tehokkaasti ja hallitsi ottelua jokaisella osa-alueella. Se ylivoimaisuus näkyi myös nopeasti tulostaululla, kun avauserässä oranssipaidat takoivat 31 pistettä ja nykäisivät 14 pisteen johdon.

Sama meno jatkui toisella neljänneksellä, eikä Vilppaalla näyttänyt olevan mitään konsteja, millä vastata kotijoukkueen vahvaan peliin. Vilppaan peli tyrehtyi staattiseksi ja pelokkaaksi hyökkäyspäässä, puolustuksessa taas salolaiset olivat jatkuvasti askeleen jäljessä.

Karhubasketin Rene Rougeau pelasi koko Korisliiga-kauden puoliajan, ja on vaikea keksiä, mitä kauhajokisten laituri olisi voinut enää tehdä paremmin. Rougeau teki pisteitä, pelasi täydellistä puolustusta, blokkasi Vilppaan heitot ja oli kentän ykkösmiehenä kaikkialla läsnä.

Samalla hyvää taustatukea tarjosivat niin Flenard Whitfield kuin Greg Manganokin, kun taas Vilppaalta ei löytynyt ketään pelaajaa, joka olisi noussut esiin ja halunnut ottaa johtajan asemaa ryhmässä.

− Kyllä me olimme todella hyviä tänään. Varsinkin ensimmäisellä puoliajalla olimme murhaavan hyviä. Laitoimme kovalla prosentilla heittoja sisään ja puolustuksessa teimme juuri niitä asioita, joita pitääkin − otimme Salolta heidän aseensa pois, Karhubasketin valmentaja Jussi Laakso kertoi.

− He tulivat tosi lujaa alkuun. Meille tuli menetyksiä, Karhu pääsi juoksemaan ja sai hurmoksen päälle, Vilppaan Aatu Kivimäki sanoi.

− Hyökkäyspäässä menetimme tosi paljon palloja ja niistä kun tulee siirtymä-lay-upeja, niitä ei voi finaaleissa antaa, Vilppaan valmentaja Joonas Iisalo kertoi.

Lähes koko toinen puoliaika olikin sitten vain kellon kuluttamista. Vilpas tuli kopista kolmanteen erään aivan eri asenteella puolustuspäässä, mutta hyökkäystään salolaiset eivät vieläkään saaneet toimimaan. Kun joukkue tyytyi heittämään pelkkiä kaukoheittoja ja upotti niitä heikolla prosentilla, ei minkäänlaista kiriä syntynyt tauon jälkeenkään.

Kauhajoen kotiyleisö saikin hurrata täydet 40 minuuttia, kun ottelu oli pelkkää Karhubasketin juhlamarssia. Paljon pitää Vilppaan pelaamisessa tapahtua, jos salolaiset vielä aikovat finaalisarjaa venyttää kuudenteen peliin, mutta ainakaan valmentaja Iisalo ei ollut vielä valmis heittämään pyyhettä kehään.

− Nyt on olennaisempaa, miten käännämme katseet eteenpäin. Joko uskomme, että voimme voittaa tai sitten ei kannata enää pelata. Itseluottamusta me kaipaamme. Minä uskon, että me näemme vielä täällä Kauhajoella.

− Me voimme ottaa ne hyvät asiat, joita teimme toisella puoliajalla ja rakentaa niiden päälle, Iisalo sanoi.

Sen lisäksi, että Vilppaan joukkuepeli hyökkäyksessä oli lähes olematonta, oli vielä huolestuttavampaa heikko puolustuspelaaminen. Vaikka menetykset ja kaukoheittojen levypallot tarjosivat Karhubasketille paljon paikkoja nopeisiin hyökkäyksiin, ei Vilppaan puolustuspään flegmaattisuus ole mitenkään hyväksyttävää.

Pahiten surffaili Jaylon Brown, mutta myös sentteri Aaron Jonesille pelistä ei montaa positiivista suoritusta ollut nähtävissä. Tosin Jones koki pelissä myös kovia, kun avauspuoliajalla hyökkäyspään levypallotilanteessa Bojan Sarcevic rumalla tempulla sai Vilpas-sentterin rojahtamaan erittäin vaarallisesti suoraan selälleen kenttään. Myöhemmin Sarcevic vielä tökkäsi Jonesia silmään.

Karhubasketilla ei silti ole varaa löysäillä vielä yhtään, vaikka mestaruus onkin keskiviikkona katkolla kauhajokisille Salohallissa. Maanantain pelissä Vilpas ei tarjonnut mitään vastusta, mutta se sarjan avausottelunkin Vilpas on yhä olemassa, jos Iisalo vielä saa vain sen kaivettua esiin.

− Yksi tarvitaan vielä. Me haluamme sen yhden voiton ja mestaruuden ottaa. Olemme keskittyneitä ja se on palkinto meidän hyvästä työstämme, Laakso summasi.