Nokian mestaruus on kirsikka kaikkien aikojen Korisliiga-kevään kakussa

Korisliiga tarjosi parasta mahdollista korisherkkua viimeiseen sekuntiin asti tänä keväänä. Kaksi seitsemänteen otteluun mennyttä välieräsarjaa, ratkaisevan seitsemännen finaalin juonenkäänteet päätössekunneille asti ja BC Nokian seurahistorian ensimmäinen mestaruus olivat huikea päätös kaudelle.

Liiton kilpailujohtaja Tom Westerholmin mielikuvitus ei olisi varmasti riittänyt käsikirjoittamaan tällaista tarinaa Korisliigan pudotuspeleistä, vaikka hän olisi koko liiton henkilöstön minkälaiseen retriittiin tahansa kutsunut.

Jo kumpikin välieräsarja oli vallan mahdotonta viihdettä, kun niin Karhubasket kuin Kataja taistelivat finaalipaikasta viimeiseen asti. Loppuottelut mukaan lukien pudotuspelien huipennus antoi 21 ottelua huimaa koripalloa, missä käänteitä riitti kuin hurjimmassa vuoristoradassa.

Ratkaiseva finaali oli kuin pienoiskuva Korisliigan uskomattomasta keväästä. Puolustava mestari Helsinki Seagulls johti ottelua parhaimmillaan jo 17 pisteellä, mutta BC Nokia kiri rinnalle ja ohi – kuten niin monta kertaa aiemminkin loppuotteluissa.

Jo pelkästään viimeiset 30 sekuntia vaikuttaisivat liian epäuskottavilta ennakkoon kirjoitettuna. Seagulls pääsi vielä mukaan peliin, tasoitti ottelun, kunnes finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun Both Gachin yksi upotettu vapaaheitto kolmesta mahdollisuudesta toi mestaruuden Nokialle.

Ainoa huono puoli finaaleissa oli niiden puitteissa. Kun BC Nokia joutui pelaamaan välikauden Harjuniityn liikuntahallissa, pelipaikkasekoilu ennen loppuotteluiden alkua ei ollut kaivattua. Ja samoin Töölön Kisahalli ei ole se paikka, missä Helsingissä pitäisi Korisliigaa pelata.

Onneksi Nokia saa ensi kaudelle uuden hienon kotihallin ja pikkuhiljaa olosuhteet menevät eteenpäin muuallakin. Tosin kotimaisen huippukoripallon kannalta harmillista on, että niin Helsingissä kuin Tampereella olosuhdeloikka näyttää kaikkein epätodennäköisimmältä.

Korisliiga voi ainakin pelillisesti niin hyvin kuin mahdollista. Itse peli tarjoaa suuria tunteita, huimia suorituksia, poikkeuksellisia urheilijoita ja viihdettä varmasti koko rahalla. Ottelutapahtumiin pitäisi vain saada houkuteltua lisää katsojia ns. perinteisen koriskansan lisäksi, samoin kuin pystyä kasvattamaan tv-yleisöjä.

BC Nokian mestarijoukkue myös osoitti kaikki joukkueurheilun hienoudet ja oli niiden ylisanojen arvoinen, joita joukkueen Pantteri-patsaan haltijaksi johdattanut Greg Gibson pelaajistostaan suitsutti. Fantastinen Korisliiga-kevät on päätöksessään, ja toivottavasti tästä otetaan oppeja mukaan sarjan kehittämiseksi ja kasvattamiseksi jatkossa.