Ogunyemi ukilaisten jätkäporukasta: ”Ei muuta agendaa kuin voittaminen”

Javion Ogunyemi viettää haastatteluhetkellä vapaapäivää Uudessakaupungissa. Vierasvoitto sarjassa toiseksi sijoittuvasta BC Nokiasta paitsi kohenteli Korihaiden asetelmia ylemmässä jatkosarjassa, myös poiki joukkueelle hetken huilin.

Korihait on ollut yksi kauden suurimmista yllättäjistä ja Javion Ogunyemi yksi uusikaupunkilaisten joukkueen tärkeimmistä palasista. Ogunyemi on Korisliigan kymmenen parhaan joukossa niin pisteissä (16,5) kuin levypalloissa (8,5). Elämä Uudessakaupungissa vaikuttaisi siis hymyilevän pääsiäisen alla.

– Kaikilla on hyvä fiilis, tiedäthän. Meillä on lauantaina mahdollisuus varmistaa voitolla kotietu, joten jokainen on tohkeissaan, Ogunyemi kertoo joukkueensa tilasta.

Uudessakaupungissa puolustetaan lauantaina jatkosarjojen viimeisellä pelikierroksella Korisliigan kolmatta tilaa. Se on tosiasia, johon harva olisi kauden alla vannonut uskovansa. Vierailija Karhubasketilla on tässä taistossa vielä sanansa sanottavana, mutta kävi lauantaina miten kävi, Korihaiden tekeminen on ylittänyt kaikki odotukset.

– Olemme jätkäporukka, jossa jokainen tykkää toisistaan ja tulee toimeen muiden kanssa. Mikä tärkeintä, meillä on myös muutama kokenut kaveri, jotka ovat nähnyt erilaisia tilanteita. Oli se sitten amerikkalaisia, jotka ovat pelanneet eri maissa, tai suomalaisia, jotka ovat pelanneet tässä liigassa jo pitkään, selittää Ogunyemi suorituksensa rakennuspalikoita.

– Olemme nähneet paljon tilanteita, puhumme paljon asioita halki, ja mikä tärkeintä, jokainen tuntee roolinsa; tietää oman osansa joukkueessa, Ogunyemi painottaa.

Ensimmäisestä tavoitteestaan, ylemmän jatkosarjan paikasta ja pudotuspelisijan varmistamisesta, Korihait selvisi, vaikka tuloksia saikin jännittää aina alkusarjan päätöskierroksen lopulle. Nyt varsin luonnolliseksi tavoitteeksi nousseesta puolivälierien kotiedusta saa niin ikään kamppailla tosissaan aina loppumetreille asti.

Tavoitteeksi Ogunyemi linjaa luonnollisesti mestaruuden. Haastajan asemassa olevan haiparven aseet piilevät hänen mukaansa joukkueen monipuolisuudessa.

– Meillä on paljon epäitsekkäitä kavereita, hyviä heittäjiä ja hyviä pelintekijöitä. Puolustuksellisesti olemme olleet viimeiset pari kuukautta selvästi parempia kuin aiemmin, meistä tuli joukkueena yhtenäisempi. Me vain pelaamme joukkueena hyvin yhteen; me tavallaan pelaamme toinen toisillemme, Ogunyemi kuvailee.

Maa haltuun parissa viikossa

Sienan yliopistossa mainiota jälkeä tehnyt Ogunyemi siirtyi ammattilaiseksi 2017. Tuon jälkeen tutuksi ovat ehtineet tulla niin Unkarin, Kyproksen, Itävallan, Georgian ja Ison-Britannian pääsarjat kuin kotoinen Korisliigakin. Ympäristön vaihtuminen moisella tahdilla kysyy sopeutumiskykyä.

– Onhan se toki konstikasta, mutta ei siihen mene kovin pitkään. Menee kahdesta kolmeen viikkoa, kun totuttelee aikaeroon, harjoitusaikatauluun, eri paikkoihin kaupungissa ja siihen, missä supermarket on, Ogunyemi kertoo.

Parhaat muistot Ogunyemi kertoo saaneensa Isosta-Britanniasta ja Unkarista. Suomeen Ogunyemi siirtyi viime kevääksi Sheffieldistä, tuolloin Lapuan Kobrien sentterivajeen tilkkeeksi. Maailmankansalaiselle suurempia yllätyksiä ei päässyt Suomessa tuottamaan muu kuin kylmyys – ennen kaikkea se, kuinka pian syksy taittuu talveksi.

– Olin kuullut kuinka kylmä sää täällä on. Kun olin täällä loppukauden, koin siitä osan, mutten tajunnut, kuinka kylmää, lumista ja jäistä Suomessa voisi olla. Se oli suurin yllätys, Ogunyemi sanoo.

Lapua vaihtui kesällä Uuteenkaupunkiin. Samalla paranivat entisestään Ogunyemin henkilökohtaiset tilastorivit. Kyse on muustakin kuin kulttuurin tutuksi tulemisesta.

– Olen saanut olla osa porukkaa, joka on halunnut voittaa päivästä numero yksi. Kellään joukkueestamme ei ole ollut muuta agendaa kuin voittaminen. Emme ole välittäneet, kuka on saanut henkilökohtaista tunnustusta, me vain haluamme voittaa. Kun pelaa voitontahtoisten jätkien kanssa, se tuo ikään kuin uuden puolen peliisi.

Sitä tunnustustakin tosin on tullut. Helmikuun edesottamustensa myötä Ogunyemi kukitettiin kuukauden pelaajaksi Korisliigassa.

– Aina kun saa palkinnon, sitä on innostunut ja kiitollinen. Pääsyy palkinnon saamiseen oli kuitenkin se, miten joukkue meni kuukauden aikana eteenpäin. En usko, että olisin voittanut palkintoa ilman joukkuekavereitani, kiittelee Ogunyemi.

Kevättä Uudessakaupungissa on tuskin ajateltu Ogunyemin uran lakipisteeksi. Sen konkreettisempia tähtäimiä ei kuitenkaan ole asetettu: amerikkalainen tähtää niin ylös kuin rahkeet riittävät.

– Haluan pelata niin pitkään kuin voin ja ottaa kropastani irti kaiken mitä saatavissa on, Ogunyemi tokaisee.

Koripallo.com perkaa päätöskierroksen kiharaiset asetelmat lauantaina ilmestyvässä jutussa.