Rannikko houkutteli Jacob Grandisonin kevääksi Saloon – Susijengin jälleenrakennus odottaa Vilppaan kauden päätyttyä

Espanjassa kauden aloittanut Susijengin Jacob Grandison siirtyi yllättäen EM-karsintaotteluiden jälkeen Korisliigaan ja Salon Vilppaaseen. Grandison haluaa auttaa Vilppaan mestaruuteen, Susijengin olympiakisoihin ja kartuttaa kovaa vauhtia suomen kielen sanavarastoaan.

Susijengin paidassa viime syksyn MM-kisoissa esiintynyt Jacob Grandison pelaa nyt ensi kertaa toisessa kotimaassaan Suomessa. Salosta ja seurasta ennakkotiedot olivat vähissä, mutta pieni kytkös suomenruotsalaisen äidin kautta löytyi.

– Äitini on puhunut paljon perheelleen saapumisestani Saloon. He tuntevat täkäläisiä: isosetäni paras ystävä oli salolainen. Mukava kaupunki ja yksinkertaista elämää, olen nauttinut olostani tähän saakka, Grandison kertoo.

Ensivaikutelma on ollut lupaava puolin ja toisin. Grandisonin loppukauden pesti käynnistyi vierasvoitolla sarjakärki Seagullsista. Iltapuhde poiki 16 pisteen potin 17 minuutin peliajalla vaihdosta. Alla oli tuolloin vain pari joukkueharjoitusta.

– Selvää kuvaa Korisliigasta ei ole vielä muodostunut, mutta tämä on hyvä ja arvostettu sarja, Grandison sanoo.

Käynnissä on Grandisonin ensimmäinen kausi ammattilaisena. Samalla kausi on ensimmäinen Euroopassa. Startti ei kuitenkaan ollut toivotunlainen: pesti Kroatiaan KK Cibonaan kariutui seuran talousvaikeuksien vuoksi. Lokakuussa solmittu ensimmäinen ammattilaispesti espanjalaisen Menorcan kanssa oli kolmen kuukauden mittainen ja sellaiseksi jäi. Näin Grandison oli kevään korvalla vapailla markkinoilla.

Loppukauden seuravalintaan vaikutti hyvin keskeisesti se, että Vilppaan valmennuksesta löytyy tuttu mies, Susijenginkin apuvalmentajan toimiva Teemu Rannikko. Siirto ehti olla keskusteluissa jo hyvän tovin.

– Puhuimme siitä säännöllisesti. Siirtoikkunan umpeutuessa tiesin, että Salo olisi paikka, jossa voisin auttaa saavuttamaan mestaruuden; paras paikka minulle, Grandison sanoo.

Pelkkää koripalloa

Vilppaan tilanne ylemmässä jatkosarjassa on kiharainen. Tasapisteissä olevan kärkikaksikon takana kärkkyvä nelikko, johon Vilpaskin kuuluu, mahtuu kahden pisteen sisään. Salolaisilla matkaa Nokiaan ja Seagullsiin on kolmen voiton verran, kun pelejä on tähteenä kuusi.

Loppukauden sävelet ovat Grandisonille selvät: tavoitteena on voittaa.

– Tämä on nyt pelkkää koripalloa: haluan auttaa joukkuetta. Olemme nyt 15–7: hyvä sija pudotuspeleihin ja luonnollisesti mestaruus ovat tavoitteina. Siitä seuraa hyviä asioita, Grandison muotoilee.

Susijengin kokoontumista kesäkuussa ja karsintaturnausta Valenciassa heinäkuussa Grandison odottaa innolla.

– Olemme Susijenginä eräänlaisessa jälleenrakennusvaiheessa: on uusi valmentaja ja uusia pelaajia. Kirjoitamme tarinaamme historiankirjoihin sivu kerrallaan, ja odotan sitä innolla. On kuitenkin mentävä asia kerrallaan ja päätettävä kausi Vilppaan kanssa ensin.

Puoliksi suomalainen Grandison on saanut Suomen kansalaisuuden jo syntyessään. Kieli tuottaa vielä vaikeuksia, mutta edistystä tapahtuu hiljalleen.

– Opin sanoja päivä päivältä. En osaa puhua kieltä vielä kieliopillisesti oikein, mutta yritän kasvattaa sanavarastoani. Pystyn poimimaan lauseista sanoja ja ymmärtämään ne kontekstin avulla. Työ etenee: en tiedä, milloin pystyn puhumaan sujuvaa suomea, mutta korvani ovat avoinna, Grandison lupaa.