Seagulls sujahti varamiehisen Kouvojen ohi, Super-Severi ei aivan riittänyt

Kouvot sai kolmannen kovan takaiskun, kun korinalusmörssäri Thomas Gipson oli illan puolivälieräpelissä pelikunnoton. Seagulls hyödynsi materiaalietunsa ja oli jo kerännyt 20 pisteen johdon, kunnes penkiltä tähdeksi noussut Severi Kaukiainen kantoi yksin Kouvot takaisin peliin. Lopulta Kouvojen puhti hiipui ja Seagulls onnistui tasoittamaan ottelusarjan niukalla voitolla.

Kouvot – Seagulls 72-76
Ottelun tilastot

Gipson oli vatsavaivainen, sivussa avauksesta, pelasi alussa vain yhdeksän minuuttia, eikä saanut kentällä mitään aikaiseksi. Kun Kouvoilta oli jo ennestään sivussa nilkkavammainen ykköspelintekijä Tuomas Hirvonen ja myös Teemu Knihtinen sairastuvalla, joutuivat isännät peliin pahasti alivoimaisena.

− Kuten tilastoistakin huomataan, ei hänen pelaamisestaan tullut mitään. Se varmaan satutti meitä joukkueenakin. Olisi ollut parempi päätös, että hän ei pelaa ollenkaan, mutta pelaaja halusi auttaa joukkuetta. Minun olisi pitänyt tehdä se päätös pelaajan puolesta, Kouvojen valmentaja Jyri Lehtonen mietti pelin jälkeen.

− Ensimmäisenä tulee mieleen, että onhan tämä ihan helvetin kohtuutonta. Kaksi vahvuutta, mitä olemme kasanneet tähän joukkueeseen ovat Hirvosen pallo-screen-pelaaminen ja noin 20 minuuttia kahdella isolla miehellä möyrimistä samaan aikaan. Kun ne otetaan pois, se muuttaa meidän pelisuunnitelmaamme ihan kokonaan, Lehtonen sanoi.

Kouvojen alku olikin hermostunut ja passiivinen, minkä myötä Seagulls nykäisi heti ottelun ensimmäisessä erässä pelin johdon itselleen. Lokit oli varsinkin puolustuspäässä vahva ja sumputti korinalustan niin tiiviisti, että Kouvoille ei jäänyt mahdollisuuksia kuin puskea sumppuun toivottomasti tai heittää kaukoheittoja.

− Heillä oli hirveä intensiteetti ensimmäiset 25 minuuttia. He näyttivät Euroliiga-joukkueelta. Heillä oli teevadin kokoiset silmät, kun halusivat palloa, eikä ollut mitään tehtävissä, Lehtonen kertoi.

Kolmannessa erässä näytti, että Seagulls karkaa jo selvään voittoon, ja neljäs erä voidaan jo valmistautua perjantain kolmanteen kohtaamiseen. Siinä vaiheessa kuitenkin esiin nousi Kaukiainen (18p), joka päätti ottaa koko joukkueen harteilleen ja nostaa Kouvot takaisin peliin kiinni.

− Sanoin penkillä [Antti] Niskaselle, että tämä jakson loppu on tärkeä − ja niinhän se olikin. Kaukiainen pisti tosi kovia heittoja sisään. Se oli heidän hyvyyttään, Seagullsin Antti Kanervo kertoi.

Kun kaikki menee, saa ampua

Kouvot vei kolmannen erän viimeiset kolme minuuttia luvuin 13-0 ja Kaukiainen iski kaksi kovaa kolmosta viimeisen 30 sekunnin aikana. Päätöserä aloitettiin Kaukiaisen onnistuneella lay-upilla ja kun nuorukainen painoi korkealta korilevyn kautta kolmen pisteen heiton sisään, oli Kouvot tullut jo pelissä tasoihin numeroihin 66-66.

Seagullsin valmentaja Mikko Larkaksella oli yksinkertainen vastaus siihen, mitä noilla minuuteilla tapahtui.

− Kaukiainen tapahtui. Hän heitti aika kovia heittoja sisään, yhden levynkin kautta. Me lopetimme hyvän pelaamisen, kolme-neljä menetystäkin siihen väliin. Siinä vaiheessa istutimme liian pitkään niitä pelaajia, jotka meille sen johdon olivat hankkineet.

− Kun hyökkäyksessä onnistuu, se ruokkii puolustuspäässä myös. Hienoja suorituksia molemmissa päissä siinä, Kaukiainen sanoi.

Tämän jälkeen Kouvot ehkä hetkellisesti hengähti ja taas Seagullsin peli meni pahasti lukkoon. Seurauksena seuraavien minuuttien aikana kumpikaan joukkue ei tehnyt lisäpisteitä edes vahingossa. Gipsonin poissaolon myötä isoon rooliin päässyt ja toisaalta kovan urakan painimaan joutunut Jamie Skeen vei Kouvot viimein pisteen johtoon kaksi minuuttia ennen loppua.

Viimeisillä minuuteilla kouvolalaisten kone kävi enää vain höyryillä ja Seagullsin laajempi kokoonpano sekä tuoreemmat jalat veivät voiton. Helsinkiläisten kokenut maajoukkuemies Kanervo (17p) naulasi ottelun viimeiset viisi pistettä ja sitä kautta Seagullsille ottelusarjan tasoittaneen voiton.

− Pelasimme sen lopun fiksusti, siihen olen tyytyväinen. Saimme sarjan tasoihin, ja se on se tärkein asia, Larkas kertoi.

Joukkueiden välillä on käynnissä loistava pudotuspelisarja, missä marginaalit ovat todella pienet ja taistelu todella kovan kevään henkistä. Kouvot kaipaa seuraaviin peleihin takaisin sairastuvalla olevia avainmiehiään, vaikka nuoret pelaajat ovat tehneet mahtavia profiilin nostoja kahdessa ensimmäisessä pelissä. Kuitenkaan perjantaina Hirvosta tai Knihistä ei kentällä vielä nähdä.

− Onhan nämä kaksi peliä varmasti olleet yleisöystävällisiä, tapahtumarikkaita ja draaman kaarta ollut. Pelasimme mielestäni tosi hyvin ensimmäiset 28 minuuttia, Kanervo sanoi.

Jos Kouvot saa edes Gipsonin täyteen iskuun, on kova isojen miesten kolmikko taas Seagullsille paha vastus, sillä Skeenin ohella myös Ville Kaunisto (16/10) oli jälleen oma paras itsensä kentällä.

− On nämä aika uskomattomia kavereita. Ei tämä ole ensimmäinen kerta, kun tulemme 20 pisteen takaa, Lehtonen kertoi.

Seagullsin täytyy pystyä vielä selvästi parempaan ja saada joukkueestaan enemmän irti. Helsinkiläisillä on paljon mainiota pelaajia, mutta vain keskiviikkona hiljaisemman pelin pelannut Jermaine Marshall tuntuu olevan valmis kannattelemaan ryhmää tärkeillä hetkillä.

Ottelusarja jatkuu muista pelipareista poiketen perjantaina Helsingin Kisahallissa klo 18.30 kolmannella ottelulla.