Shokkialku sarjakärjelle − Vilppaan 341 päivän kotivoittoputki katkesi

KTP tarjosi Salon Vilppaalle shokkiavauksen kevään pudotuspeleihin. Ylivoimainen ennakkosuosikki sai nöyrtyä kotkalaisten käsittelyssä, sarjan avausvoitto meni KTP:lle ja Vilppaalla on edessään kovan pohdinnan paikka.

Vilpas – KTP 83-87
Ottelun tilastot

Salon Vilpas voitti runkosarjassa kaikki kotiottelunsa ja vei Korisliigan runkosarjan ylivoimaisesti. Alkuasetelmissa KTP:n piti olla salolaisille vain pieni suupala puolivälierissä matkalla finaaleihin. Kotkalaiset ovat asiasta kuitenkin tyystin eri mieltä ja veivät avauspelin jännittävien vaiheiden jälkeen.

− Valmentajaltamme loistava valmistautuminen peliin. Saimme pelisuunnitelman, jota toteutimme, ja laitoimme lopussa heitot sisään, vastustaja ei, KTP:n James Sinclair kertoi.

Pelin lopussa nähtiin todellisia pudotuspelien parhaita hetkiä, kun tilanteet vaihtelivat sekunti sekunnilta ja jokainen katsoja sai istua penkkinsä reunalla puristaen sitä rystyset valkoisina. Ratkaisut menivät aivan pelin viimeiselle kymmenelle sekunnille.

Kun peli oli tasan, KTP:n Sinclair pääsi upottamaan yllättäen täysin vapaan kolmen pisteen heiton ja vei kotkalaiset vieraat johtoon. Sen jälkeen KTP rikkoi tarkoituksellisesti Mikko Koivistoa välittömästi seuraavassa tilanteessa, ja maajoukkuemies upotti vain toisen vapaaheitoistaan.

Seuraavassa sisäänheitossa Michael Pounds otti käsittämättömän typerän hyökkääjän virheen, mikä antoi pallon ja tasoitusmahdollisuuden Vilppaalle. Salolaiset kuitenkin sössivät puolestaan oman sisäänheittonsa ja pallo palautui KTP:lle. Enää kotkalaiset eivät voitosta irti päästäneet, ja sarja matkaa Kotkaan tiistaina KTP:n 1-0-johdossa.

Peli oli alusta lähtien erittäin tasainen, eikä KTP ollut valmis antamaan ennakkosuosikille yhtään liikaa kunnioitusta. Helppoa vierasjoukkueen matka ei ollut, kun välillä lähes puolet joukkueesta oli pahoissa virhevaikeuksissa.

Viimeisessä erässä Vilpas näytti jo karkaavan tavoittamattomaan johtoon. Ensin KTP:n valmentaja Ray Ailus otti hölmön teknisen virheen, minkä seurauksena Vilppaan marginaali nousi yhdestä viiteen. Myöhemmin taas Koivisto (18p) upotti kovia kolmosia ja lisäsi vuorollaan eroa.

KTP kuitenkin taisteli itsensä takaisin peliin kerta toisensa jälkeen. Kotkalaisten ykkösmies oli Dion Edwin, joka esimerkiksi kolmannessa erässä teki 14 KTP:n yhteensä 18:sta pisteestä. Loppusaldoksi amerikkalaiselle 29 pistettä ja 11 levypalloa. Myös Sinclair sai aikaan 19 pistettä ja pelasi peräti yli 38 minuuttia ottelusta.

− Me tiesimme, että KTP pelaa small ballia ja aggressiivista puolustusta. Olimme valmistautuneet kyllä, mutta hirveä määrä menetyksiä. Ne teki juuri niitä asioita hyvin, joissa he ovat hyviä. Olimme pelissä hyvin mukana ja olisimme voineet useaan kertaan laittaa naulan arkkuun, Vilppaan Koivisto sanoi.

− Salolla oli muutama paikka karata. Tämä olisi voinut mennä kummin päin tahansa, pienet asiat ratkaisevat. Hyvin haastoimme, hyvä lopputulos, KTP-valmentaja Ailus sanoi.

− Hyökkäyspäässä meillä tänään 16 menetystä, siinä pitää pystyä petraamaan. KTP laittaa painetta pallolle ja syöttölinjoille. Silloin vain täytyy pystyä pitämään pallosta huolta, Vilppaan valmentaja Joonas Iisalo mietti.

Vilppaalle tappion lisäksi jobinpostia tuli jo heti pelin alussa, kun laituri Javontae Hawkins loukkasi nilkkaansa vajaan viiden minuutin kohdalla. Kun salolaisilta on jo koko loppukauden sivussa Teemu Rannikko oman nilkkavammansa myötä, ei tällaisia loukkaantumisia enää joukkue välttämättä kovin helposti kestä.

− Se kaventaa tietysti meidän rotaatiotamme. Kun otetaan Teemu pois, me selviämme. Kun otetaan toinen pois, se kaventaa sen verran, että minuutit olivat joillakin paljon isompia kuin muissa peleissä, Iisalo kertoi.

Vilppaan valmentaja on tiukan paikan edessä, kun kotietu karkasi heti avauspelissä käsistä. KTP oli juuri niin ikävä vastustaja kuin se parhaimmillaan pystyy olemaan. Parannusta kaivataan erityisesti kotimaisten pelaajien kohdalla, kun kolmikko Juho Nenonen, Aatu Kivimäki ja Matias Ojala sai yhteensä 60 minuutin peliajalla kasaan vain viisi pistettä.

− Jos haluamme, että kausi jatkuu välieriin, meidän pitää ottaa vähintään yksi voitto Kotkasta, Iisalo linjasi.

Ottelussa nähtiin kaiken muun lisäksi myös kaksi pelin aikana kuumana käynyttä valmentajaa, joiden lämpenemisen kohteena oli tuomarikolmikko.

− Tämä on tunteiden kirjoa. Ainoa, joilla ei pitäisi olla tunnetta pelissä, ovat tuomarit. He tekivät mielestäni virheen, kun alkoivat keskittyä minuun ja myös Joonakseen. He olivat sekaisin. Kahteen kauteen en ole ottanut teknistä, Ailus puhisi.

Ottelusarja jatkuu tiistaina Kotkassa klo 18.30.