Tiukka kärkitaisto kääntyi Vilppaalle − ”Tyypillinen nihkeä voitto”

Viime kauden finalistit Vilpas ja Karhubasket kohtasivat toista kertaa uudella Korisliiga-kaudella. Äärimmäisen tasaisen ottelun voitto kääntyi lopulta kotijoukkue Vilppaalle Salossa.

Vilpas – Karhubasket 83-77
Ottelun tilastot

Peli aaltoili hyvin tasaisena, mutta kumpikaan joukkue ei saanut eroa missään vaiheessa yli kymmenen pisteen tai pidempää runia aikaiseksi. Lopulta Vilpas oli karvan verran edellä ja Mikko Koiviston loppuhetkien kaksi onnistunutta kolmen pisteen heittoa veivät salolaiset riittävälle etumatkalle.

− Välillä näytti tosi hyvältä, mutta sitten muutamia pimeitä hetkiä. Vilpas laittaa niistä maksamaan aika kovaa, Karhubasketin Mikael Laihonen kertoi.

− Voimme puolustaa joitain tilanteita todella hyvin, mutta meidän pitäisi jaksaa puolustaa se viimeinenkin kahdeksan sekuntia. Levypalloista ja irtopalloista pitäisi kamppailla paremmin, Karhubasketin valmentaja Jussi Laakso kertoi.

− Enemmän levypalloja, vähemmän menetyksiä, saa pallonhallintoja enemmän − niistä tuo ero aika lailla tuli. Tyypillinen nihkeä voitto meille, Vilppaan valmentaja Joonas Iisalo kertoi.

Kahden Korisliigan kärkiryhmän taistelusta ei muodostunut välttämättä hienointa koripallo-ottelua, vaan enemmän vääntöä. Erot nähtiin korinaluspaineissa, ei upeissa hyökkäyssuorituksissa. Molemmille joukkueille sattui myös runsaasti pallonmenetyksiä ja kentällä nähtiin muutamia sekavia flipperihetkiä.

Kummatkin valmentajat harmittelivatkin oman joukkueensa osalta unohduksia, jolloin vastustaja sai hyökkäyslevypalloja ja niistä helppoja koreja. Tosin juuri tällainen tiukka kärkitaisto helposti kääntyykin nähdyn kaltaiseksi mittelyksi, missä hienouksia ei juuri nähdä.

− Toisessa erässä hetkellisesti palattiin vanhoihin, huonoihin tapoihin. Puoliajalla sitten muistutettiin lempeällä äänellä. Toiselle puoliajalle tulimme taas kovaa, Iisalo kertoi.

− Siellä oli kunnon tappelumeininki kentällä. Reilu vääntö kuitenkin. [Mike] Moseria vastaan on tosi kiva pelata, tänään sain sen hyvin pidettyä pienillä tehoilla, Vilppaan Juho Nenonen kertoi.

Vilpas sai tasaisesti onnistumisia koko joukkueen laajuudelta. Ryhmän paras puoli ovat yhä kovan luokan kotimaiset pelaajat. Viimeisessä erässä pelin ratkaisuhetkillä, kun Karhubasketilla oli kentällä neljä yhdysvaltalaista pelaajaa, Vilpas marssitti kehiin taas neljä suomalaista.

Karhubasketin kokenut Rene Rougeau (21p) oli painipelissä parhaimmillaan ja Durrell Summers (25/7) tuttuun tapaan teki pisteitä, vaikka hänen heittoprosenttinsa ottelussa jäi heikoksi. Sen sijaan erinomaisen alkukauden pelannut Moser (heitot 1/10) ei Salossa kyennyt omalle tasolleen.

− Olen vähän tyytyväisempi, vaikka tappio tulikin, kun meidän kollektiivisuus parani edellisiin peleihin nähden. Herra #43 (toim. huom. Moser) ei sitä suunnitelmaa jostain syystä toteuttanut ihan niin hyvin. En tiedä miksi, mutta hänellä oli joku näyttämisen halu tänään ilmeisesti, Laakso harmitteli.

Ottelun kenties normaalia suurempi merkitys ja viime kevään finaalimuistot näkyivät kenties ottelussa normaalia suurempana tuomareille mussuttamisena. Alkuun varsinkin lähes kaikki Vilppaan pelaajat ja valmennus räksyttivät lähes jokaisen tilanteen jälkeen tuomareille, jotka siihen mennessä olivat puhaltaneet varsin hyvän pelin.

Myöhemmin suunsoittoon liittyi myös Karhubasket, kun tuomarilinja näytti kääntyvän hieman kotijoukkueelle suosiollisemmaksi heidän kotikentällään. Kaksi teknistä virhettä suunsoitosta tulivatkin lopulta vieraille, vaikka kovemmassa äänessä olivat salolaiset.

Vilpas jatkaa tutulla paikallaan Korisliigan kärjessä ja vain vahvistaa asemiaan peli peliltä. PeU:sta nostettu Remond Brown teki positiivisen debyytin Korisliigassa, vaikka jäi vielä pisteittä. Tosin Vilppaalla ovat verkot varmasti vesillä D.J. Fennerin korvaajan hankkimiseksi.

Kahdessa muussa Korisliigan ottelussa Ura Basket romahti kotikentällään rumaan 55-93-tappioon Kouvoille. Eroa kertyi 38 pistettä, kun Uralta oli aiempien loukkaantuneiden lisäksi sivussa pelistä paras korintekijä Avery Woodson. Kouvot pääsi peluuttamaan tasaisesti koko miehistöään ja peräti seitsemän pelaajaa teki ottelussa vähintään kymmenen pistettä.

KTP taas onnistui nappaamaan kotikentällään voiton Seagullsista, jonka murheellinen alkukausi ei vielä kääntynyt yhtään iloisemmaksi. Edes Andre Spightin (30p) ja Tuukka Kotin (18/7) hyvät otteet eivät auttaneet, kun varamiehiset helsinkiläiset poistuivat Kotkasta 98-89-tappio niskassaan.

Viime kaudella NBA:ssa piipahtanut Matt Williams ei KTP-valmentaja Tomi Kamiselta kehuja kerännyt pelin jälkeen, kun peliaikaa kertyi vain 17 minuuttia, pisteitä nolla ja erityismaininta miehen lyhyestä muistista.