Ulkoa ja sisältä − Vilpas heitti Karhun kumoon

Korisliigan ensimmäisessä finaalissa Salon Vilpas karkasi voittoon erinomaisella hyökkäyspelillä. Vilpas kylvetti Karhubasketia avauspuoliajalla kaukoheitoilla ja taas toisella puoliajalla kävi tekemässä pisteensä korin alta.

Karhubasket – Vilpas 89-96
Ottelun tilastot

Vilpas karkasi parhaimmillaan jo 19 pisteen johtoon ja puoliajallekin mentiin vieraiden 15 pisteen etumatkalla, hurjan 59 pisteen tykityksen jälkeen. Salolaiset pommittivat kaukoheittonsa sisään ja varsinkin Mikko Koiviston (19p) kolmen pisteen heiton kohdistus oli tarkka.

− He heittivät avauspuoliajalla kolmoset 10/12, silloin on aika hankala asema, jos vastustaja pystyy pelaamaan niin, Karhubasketin Colin Malcolm kertoi.

− Mikko heitti hyvin ja ylipäänsä joukkueemme heitti hyvin kaukaa. Silloin minulle jäi enemmän aikaa ja tilaisuuksia korin alla, Vilppaan Jeremiah Wood sanoi.

− Avauspuoliajalla saimme tuota kaulaa meidän hyvän heittopelimme ansiosta. Toisella puoliajalla taas menimme enemmän korin alle. Eikä se ole ihan normaalia, että mikään joukkue tekee niin paljon pisteitä kuin me ensimmäisellä puoliajalla, Koivisto kertoi.

Pelin alussa Karhubasket oli vielä tahmea ja kankea, kun taas vierasryhmä tuli Kauhajoen liikuntahallille kaasu pohjassa. Oliko kyse sitten valmistautumisesta, pelirytmiin kiinni pääsemisestä vai kummitteliko isäntien mielessä vielä välieräsarjan vastustajan Pyrinnön paikkapuolustus, ottelu oli jo liki ratkaistu 20 minuutin jälkeen.

Tauon jälkeen Vilppaan heitto ei enää pudonnut samaan malliin ja toisaalta joukkue lähtikin aktiivisesti hakemaan pisteitä korin alta ja pelaamaan hyökkäyksiään Woodin (23/8/7) kautta. Kun Karhubasketin sentteri TJ Holyfieldin selkä alkoi vihoitella jo ennen ottelun alkua, eikä hän kyennyt pelaamaan kuin kolme minuuttia pelin alusta, oli Woodilla helppo työ nakutella pisteitä.

Karhubasket sai päätösneljänneksellä vielä kirin aikaiseksi, mutta Vilppaalta löytyi aina oikealla hetkellä se yksi onnistunut kaukoheitto, yksi puolustuksen stoppi, yksi puolustuslevypallo.

− Tämä on hyvin erilainen sarja kuin välierissä, niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa. Siinäkin sarjassa hävisimme ensimmäisen pelin, mutta tulimme takaisin vahvempana, Malcolm (21/8) kertoi.

− Meillä oli alla ottelusarjat kahta kovaa joukkuetta vastaan. Olimme tänään todellakin valmiita pelaamaan, Wood sanoi.

Vilppaan riveistä Aatu Kivimäki (12/9s) oli jälleen itseluottamuksen täyteisellä pelipäällä ja Teemu Rannikko (5/8s) pelasi omat minuuttinsa tutun laadukkaasti.

Okko Järvi (23p) oli isäntien ykkösnimi ja Jeffery Garrett (16/7) suoriutui ottelusta mukiinmenevästi, vaikka Woodin puolustaminen oli turhan kova urakka ja vaatimus häntä kohtaan Holyfieldin pudottua pois kentältä.

Karhubasket on varmasti pettynyt suoritukseensa finaalien avausottelussa, kun taas Vilppaan itseluottamus on upean Seagulls-välieräsarjan ja avausvoiton myötä tapissaan.

− Hyökkäyksen osalta hyvä peli meiltä. Kyllähän se helpottaa, kun heitto menee sisään. Puolustuksessa molemmilla on varmasti viilattavaa, Vilppaan valmentaja Sami Toiviainen kertoi.

− Meidän pitää pystyä painostamaan palloa enemmän. Emme päässeet rikkomaan heidän hyökkäyspelejään niin kuin olisimme halunneet. Heiltä erinomainen ensimmäinen puoliaika, meillä oli vähän käynnistymisvaikeuksia päästä mukaan, Karhubasketin valmentaja Janne Koskimies sanoi.

Finaalisarja jatkuu sunnuntaina Salossa klo 16.30. Vilppaan avauspuoliskolle laittaman 59 pisteen ilotulitusta ei todennäköisesti enää nähdä, mutta iso kysymys on Holyfieldin pelikunto ja Vilpas-sentteri Woodin puolustaminen. Karhubasketin on hankala muuten puolustaa sekä Woodia aktiivisesti korin alla ja pitää Vilppaan kaukoheittäjät kurissa.

− Ihmettelen, jos tulee näin paljon koreja. Karhulle iso asia, miten he aikovat Woodia puolustaa, Toiviainen sanoi.

− Meidän pitää pelata epäitsekkäämmin kuin tänään pelasimme joitakin tilanteita. Puolustuksemme pitää olla intensiivisempää ja Woodia täytyy kyetä puolustamaan paremmin, Koskimies kertoi.