Vastustajaa päähän lyönyt Juho Nenonen pelikieltoon seitsemännestä välierästä

Korisliigan kuudennessa välieräottelussa Kouvojen David Gonzalvezia kyynärpäällään päähän huitonut Juho Nenonen on tuomittu yhden ottelun pelikieltoon, joten Vilpas joutuu tulemaan toimeen ilman Susijengi-laituriaan ratkaisevassa ottelussa.

Suomen Koripalloliiton kurinpitopäällikkö Tero Kankaanpää oli ottanut tilanteen videotarkistukseen omalla päätöksellään. Itse pelissä tilanteesta ei tuomittu lainkaan virhettä.

− Kurinpitopäällikkö katsoo videotallenteen ja vastineen perusteella selvitetyksi, että Juho Nenonen on edellä mainitussa tilanteessa huitaissut korkealla kyynärpäällään tahallaan David Gonzalvezia kohti.

− Videon perusteella voidaan todeta kyynärpään huitaisun olevan voimakas, mutta osuman olleen kevyt. Videon perusteella ei voida pitää uskottavana Nenosen vastineessaan kertomaa käden liikkeen tahattomuudesta ja liikkeen tarkoituksesta.

− Lisäksi kyynärpää on osunut Gonzalvesia päähän, minkä vuoksi se täyttää saman sääntökohdan fyysisen koskemattomuuden loukkauksen kriteerit. Teko on lajiin kuulumaton. Rangaistusta mitattaessa on otettu lieventävänä huomioon, että osuma Gonzalveziin on kuitenkin kevyt, eikä Gonzalvez loukkaantunut tilanteessa, Kankaanpää kertoo päätöksessään.

Nenonen itse oli toimittanut kurinpitäjälle vastineensa, mutta sitä ei pidetty uskottavana kaikilta osiltaan. Kokenut Korisliiga- ja Susijengi-pelaaja korosti omassa näkemyksessään, että kyse ei ollut tahallisesta tilanteesta.

− Tunsin tilanteessa hyvin kevyen kontaktin kyynärpäässäni, mutta tarkoitukseni ei missään vaiheessa ollut lyödä vastustajaa tai aiheuttaa hänelle millään tavalla vahinkoa. Katsoessani tilannetta jälkikäteen videolta, on myös todettava, että kyynärpääni suunta on ylhäältä alaviistoon, eikä kohti vastustajan päätä.

− Tilanteen jälkeen näytti siltä, että kyynärpääni oli hipaissut Gonzalvesin silmään. Mitään ulkoista fyysistä vahinkoa tilanteessa ei sattunut ja pelaaja pystyi jatkamaan peliä välittömästi tilanteen jälkeen. Tämän lisäksi, kun kapteenimme Teemu Rannikko meni selvittämään tilannetta päätuomari Petri Mäntylän ja David Gonzalvezin kanssa, Gonzalvez oli todennut, ettei hän kokenut, että olisin lyönyt häntä tahallaan, vaan piti tilannetta tahattomana.

Lisäksi Vilpas olisi halunnut nostaa käsiteltäväksi samaisesta pelistä myös kaksi tilannetta, missä Kouvojen sentteri Thomas Gipson rikkoi juuri Nenosta. Molemmilla kerroilla Gipson jyräsi Nenosta korinalustilanteissa hyökkäyspäässä ja sai tilanteista virheet pelin aikana.

− Vilpas teki erikseen tutkintapyynnön kahdesta muusta 12.5. pelatun välierän tilanteesta. Molemmissa tilanteissa oli kyse sellaisesta tilanteesta, jonka erotuomari on nähnyt ja viheltänyt tilanteessa hyökkääjän virheen (ns. normaali kosketusvirhe).

− Videotallenteelta ei ole tehtävissä johtopäätöstä, että erotuomareiden ratkaisu olisi kummankaan tilanteen osalta riidattomasti väärä. Näin ollen tilanteista ei aloitettu kurinpitomenettelyä, koska siihen ei ole edellä kuvatuilla perusteilla ollut sääntöjen edellyttämiä erittäin painavia syitä, Kankaanpää kertoi.

Ottelusarjan ratkaiseva seitsemäs ottelu pelataan Salohallissa tiistaina.