Viiksekäs lokkitähti Okko Järvi on löytänyt Helsingissä jälleen peli-ilonsa – ”Houkutus lähteä kokeilemaan ulkomaille on herännyt uudestaan”

Okko Järvi Helsinki Seagulls

Okko Järvi Helsinki Seagulls

Hallitsevalla mestarilla on cup-voittonsa myötä latu auki tuplamestaruuteen. Vaikka töitä riittääkin vielä, Seagullsin peli on odotuksia herättävässä kunnossa, näkee Okko Järvi.

Teksti: Juho Silventoinen

Helsinki Seagullsin alkusarja Korisliigassa on viimeistä rypistystä vailla. Viimeistä edellinen taisto perjantain kierroksella päättyi helsinkiläisittäin yllätystappioon Kouvoille.

Tappiopeliä seurasi kuitenkin lähes vapaa päivä: lauantain ohjelmassa oli vain omatoiminen palauttava punttitreeni. Huili on empimättä paikallaan, ainakin jos uskominen Okko Järveä: pelikuorma veti miehen hieman väsyneeksi vielä seuraavana aamunakin.

– Tuli aika isot minuutit, Järvi huokaisee.

Isoihin minuutteihin ja suureen vastuuseen Järvi on saanut Seagullsissa tottuakin. Sarjan kotimaisten pelaajien ehdottomaan eliittiin kuuluva Järvi on kovassa iskussa ja keskeinen osanen Lokkien tämän kauden menestystarinaa.

Sarjakärjessä viilettävä Seagulls on pelannut huiman alkusarjan. Ennen vuodenvaihdetta se oli hävinnyt vain kerran. Rakettien ammunnan jälkeen kone on kuitenkin alkanut hieman yskähdellä, minkä myöntää myös Järvi. Viidestä tammikuun liigapelistä kolme on päättynyt Seagullsin tappioon.

– Varmaan näkyy, että alkukausi oli ehkä jopa vähän liian helppo: tuli paljon murskavoittoja. Kyllähän sen tietää, että jossain vaiheessa alkaa vähän niitä tappioita tulla, Järvi sanoo ja jatkaa:

– Se on loppujen lopuksi varmaan ihan hyvä, että ne tulevat näin aikaisin, etteivät tule vasta juuri ennen pudotuspelejä tai vasta pudotuspeleissä.

Järvi näkee Seagullsin vastanneen tappioihin hyvin. Jokaista tappiopeliä on seurannut voitto joko liigassa tai cupissa, eivätkä tappiot ole päässeet ketjuuntumaan.

– Olemme saaneet pakan kasattua tosi hyvin aina tappion jälkeen, ja luotan, että niin käy tämänkin jälkeen. Eilenkin [perjantaina] oli aika tahmeaa, oli toki poissaoloja todella paljon, mutta ei senkään taakse voi mennä. Ekana ollaan edelleen sarjataulukossa, pitää olla todella tyytyväinen siihen, Järvi toteaa.

Tappiopelejä yhdistää Järven mukaan se, ettei Seagulls ole saanut peliä näyttämään omalta tekemiseltään.

– Kouvot vaihtelee sitä puolustusta – taitaa olla sarjan ainoa joukkue, joka pelaa paikkaa – ja se jotenkin sekoitti tosi pahasti meidän pelaamisen. Ensimmäisessä pelissä se ei ollut meille mikään ongelma, tosin Kouvoilla oli silloin paljon poissaoloja, mutta nyt se sai jotenkin meidät tosi sekaisin. Kouvot sai tyrehdytettyä pallon liikkeen kokonaan, ja tuli paljon menetyksiä, analysoi Järvi.

Järvi antaa tunnustusta Kouvojen perjantaiselle hyvälle esitykselle, mutta huomauttaa samalla, että helsinkiläiset saivat illassa kasaan vain 68 pistettä.

– Se ei nyt ole ihan meidän näköinen lukema, kun katsoo ottelukohtaisia keskiarvoja, Järvi tokaisee.

Nälkä kasvaa syödessä

28-vuotias Järvi on verraten nuoreksi mieheksi voittanut jo paljon. Meriitteihin kuuluvat muiden muassa Suomen mestaruudet Kauhajoen Karhubasketissa 2019 ja Seagullsissa 2023, SM-hopeat Salon Vilppaassa 2017 ja Karhubasketissa 2021 sekä valinta sarjan parhaaksi pelaajaksi niin ikään keväältä 2021. Nälkä voittaa lisää ei ole silti tyydyttynyt, paremminkin päinvastoin.

– Tuntuu että toinenkin [mestaruus] maistui paljon paremmalta kuin ensimmäinen. Kyllä se nälkä vain kasvaa syödessä. Tietenkin matka on todella pitkä, mutta hyvältä tämä on tähän asti näyttänyt. Paljon on tässä vielä hommia, mutta joukkueesta sen myös näkee, kun on sen verran kokeneita pelaajia, jotka ovat voittaneet aikaisemmin ja tietävät, kuinka paljon se vaatii loppujen lopuksi, Järvi sanoo.

Kokemuksesta on ilmeistä hyötyä myös auktoriteetin näkökulmasta.

– Onneksi on pelaajia, jotka ovat olleet aikaisemmin noissa paikoissa, niin varsinkin nuo nuoret amerikkalaiset saa pidettyä ruodussa – ettei lähde ihan laukalle, kun on tullut näin paljon voittoja alkukauteen, Järvi lohkaisee.

Vaikka vantaalainen Järvi on tottunut menestymään, viikko sitten hänkin palkintokaappiinsa jotakin sellaista, joka sieltä harvinaislaatuisesti oli vielä puuttunut: nykymuotoisen Suomen cupin mestaruuden.

– Siitä puhutaan mitä puhutaan, mutta cup-mestaruushan se kuitenkin on. Viime vuonna olin samassa paikassa finaalissa häviävänä osapuolena, onhan se kuitenkin paljon kivempi voittaa se. Vaikka sitä saatetaan välillä pitää sellaisena vitsinä, niin kyllä se hyvältä tuntui, Järvi sanoo.

Belgian pettymyksestä Helsingin hurmokseen

Okko Järvi on pelannut koko tähänastisen uransa Korisliigassa lukuun ottamatta kautta 2021–2022. Reissu Brysseliin oli kuitenkin kaikkea muuta kuin suunnitellun mukainen.

– Olen sen monta kertaa julkisestikin sanonut, että nuorena tavoitteenani oli pitkään päästä ulkomaille. Sitten pääsin, ja se oli aivan hirveä pettymys. Se oli sitä myös pelillisesti, kun hävittiin tosi paljon, mutta sitten kaikki muu meni siellä niin penkin alle kuin voi mennä.

Pettymystä Järvi palasi sulattelemaan kotikulmilleen pääkaupunkiseudulle. Hän sanoo jopa olleensa hukassa sen suhteen, mitä uraltaan haluaa. Nyt ajatus on kirkastunut; pestautuminen Seagullsiin oli sikälikin onnistunut peliliike.

– Nyt, kun asiaa miettii, oli ihan paras mahdollinen päätös tulla nyt Helsinkiin. Täällä oli tutut pelaajat ja valmentajat, ja nyt täällä onkin sitten mennyt niin hyvin kuin on vain voinut mennä: tuli mestaruus jo ensimmäisellä kaudella. Viime kausi alkoi henkilökohtaisesti vähän yskähdellen, mutta loppukaudesta pelasin jo paremmin – mikä on ollut tapanakin, että keväällä pelaan paremmin kuin alkukaudesta.

Nyt kevään pelaaja saanut tutussa ympäristössä juonesta kiinni heti alusta pitäen – hyvin seurauksin.

– Tämä kausi on alkanut henkilökohtaisestikin paljon paremmin kuin viime kausi, ja houkutus lähteä kokeilemaan ulkomaille on herännyt uudestaan, mitä ei ehkä viime kaudella ollut ollenkaan, Järvi kertoo.

– Mitään päätöksiä ei ole tullut tehtyä vielä, hän kuitenkin huomauttaa.

Houkutuksen lisäksi ulkomaille on myös kysyntää. Sitä olisi ollut jo viime kauden jälkeen, mutta Järvi oli ehtinyt tehdä täksi kaudeksi yksivuotisen jatkosopimuksen Seagullsiin.

– Enkä tiedä, olisinko muutenkaan viime kauden jälkeen lähtenyt, oli sen verran hyvä tilanne täällä ja sai nautinnon pelaamiseen takaisin, mikä oli vähän hukassa viime kauden syksyllä vaikean kauden jälkeen.

Vaikka mainetta ja kunniaa kotimaisilla parketeilla on kertynyt, Susijengin paidassa Järvi on ollut hyvin harvinainen näky. Aikuisten maaotteluita on vyöllä viisi kappaletta.

– Pari kertaa olen ollut maajoukkueikkunoissa leirityksessä, mutta sielläkään ei ole sitten ikinä päässyt niitä karsintoja pelaamaan. Se on kuitenkin seurajoukkue, joka minun palkkani maksaa, ja ehkä senkin takia tavoitteet ovat olleet aina enemmän seurajoukkuepuolella.

– Mutta kutsu jos tulee, niin aivan varmasti olen taistelemassa, jos se avautuisi vielä joku päivä. Iän puolesta aikaa olisi vielä, Järvi kuittaa.

Tyyli ennen kaikkea

Tällä kaudella Järven tavaramerkiksi ovat vähä vähältä vakiintuneet tuuheat, lähes ammattiopistohenkiset viikset. Höylää niille ei olla Järven mukaan näyttämässä ennen kesälomia, vaan uudesta tyylistä pidetään kiinni loppuun asti.

– Joo, ei ne tällä kaudella ole mihinkään lähdössä, en usko millään. Tietenkin hetken mielijohteesta saattaa tulla houkutus ajaa ne pois, mutta kyllä mä tämän kauden näillä vedän, linjaa Järvi.

–  Jos kultaa tulee, niin sen verran taikauskoa löytyy, että nämä saattaa pysyä ensi kauteen.

Juho Silventoinen