Vilpas karsi Katajan, Salohallin taika pitää

Lauantaina Korisliigassa kaksi sarjan kärkijoukkuetta Salon Vilpas ja Kauhajoen Karhubasket nappasivat kotivoitot itselleen ja vankistivat suosikkiasemiaan pudotuspelien lähestyessä.

Vilpas – Kataja 113-84
Ottelun tilastot

Ensimmäisellä puoliajalla Vilpas ei heittänyt ohi vahingossakaan. Salolaiset olivat hurjassa vireessä ja upottivat heittoja joka puolelta kenttää. Tosin kolmannen ottelun neljään päivään pelannut Kataja ei kovin kummoiseen puolustukseen tuntunut kykenevän.

Vilppaan heittoteho avauspuoliajalla oli hämmentävän kova 72 prosenttia ja sen myötä taukojohto meni kotijoukkueelle peräti luvuin 69-38. Tunnelma Salohallissa oli todellakin katossa koko ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen, kun isäntien peli kulki kuin tanssi.

− Kun tarpeeksi lottoaa, joskus osuu. Regressiot menee kohti keskiarvoa. Saimme hyviä paikkoja ja pääsimme vetämään vastapalloon, Korisliiga-uransa 401. runkosarjaottelun pelannut Juho Nenonen kertoi.

− Eka puoliaikahan pelattiin tosi, tosi hyvin – siitä ei ole kahta sanaa. Jos taas johtaa 30 pinnalla, se on ihan ihmisluonnon asia, että antaa vähän löysää siinä tilanteessa, Vilppaan valmentaja Joonas Iisalo kertoi.

Toinen puoliaika pelistä sitten palloteltiinkin vain pois kirjoista, eikä siitä kovin paljon kerrottavaa varmaan kenellekään jäänyt. Tosin kun Vilpas hieman höllensi painetta kaasupolkimelta, pääsi otteluruuhkassa selvästi väsähtänyt Kataja paremmin otteluun mukaan ja kuittasi toisen jakson nimiinsä kahden pisteen erolla.

Voiton myötä Vilpas jatkoi kotiotteluidensa tahratonta putkea, kun 17 kotipelistä jokainen on päättynyt salolaisten voittoon. Runkosarjan ykköspaikan voitollaan teoreettisestikin varmistanut onkin kotietunsa turvin selvän ennakkosuosikin paikalla tällä hetkellä.

− Onnittelut Vilppaalle suvereenista runkosarjan voitosta. Siinä on erittäin hyvä koripallojoukkue, saa pelata todella hyvin, jotta heidät pystyy haastamaan varsinkin täällä Salohallin erittäin makeassa tunnelmassa, Katajan Tommi Huolila onnitteli.

− Olemme siinä asemassa, missä haluamme olla, kun lähdetään pudotuspeleihin. Koetamme päästä mahdollisimman terveenä vain pudotuspeleihin, Iisalo summasi.

Kun peli kulkee näin tyylikkäästi, saattoi isäntäryhmä pitää hieman vaivaiset ja tautiset pelaajansa huoletta vielä sivussa ja antaa heille rauhassa toipumisaikaa.

Vilppaan riveistä osin tämän myötä isommat peliminuutit saanut Aatu Kivimäki pelasi pirteän pelin ja keräsi 14 pistettä. Muuten Vilppaasta on tarpeetonta erikseen nostaa onnistujia esille, kun siihen kategoriaan saattoi käytännössä laskea kaikki kentällä käyneet kotijoukkueen pelaajat.

Perjantai-iltana Uudessakaupungissa Korihait päihittänyt Kataja näytti selvästi väsyneeltä, tai olisivatkohan jalat sitten unohtuneet johonkin kohdin kasitietä Mynämäen paikkeille. Ottelu oli vaikea uudelle miehelle Eric Garcialle, johon kohdistui vielä normaalia enemmän vastuuta, kun Ilari Seppälä oli sivussa pelistä loukattuaan itseään lievästi perjantain ottelussa.

Korintekijät vieraiden ryhmästä olivatkin vähissä. Daniel Bejarano (21p) ja Wesley Saunders (28p), mutta kun kokoonpanosta muut seitsemän miestä eivät saaneet aikaiseksi kuin 35 pistettä, on tuloksena juuri niin yksipuolinen peli kuin lauantaina Salossa sarjakärkeä vastaan nähtiin.

− Tämä oli täydellinen myrsky: Vilpas tappion sisuunnuttama, me otteluruuhkassa ja vajaamiehisenä. Alku oli uskomaton, heidän heittämisensä oli erittäin vakuuttavaa. Olen kuitenkin ylpeä pelaajistamme, olisimme voineet itkeä ja valittaa, mutta taistelimme kuitenkin, Katajan valmentaja Greg Gibson mietti.

− Täytyy nostaa realiteetit pystyyn, kolmas peli neljään iltaan, uudistunut joukkue ja menetimme vielä viimeisiäkin tärkeitä pelaajia sairastuvalle – kyllähän se jossain näkyy, Huolila kertoi.

− Kun meillä on kohta toivottavasti täysi rosteri, meille kelpaa ihan kuka tahansa vastustaja pudotuspeleissä. Ehkä Vilpasta vastaan emme halua, mutta kaikki muut sijat käyvät, Gibson kertoi viitaten Vesa Mäkäläisen ja mahdollisesti Erik Murphyn paluuseen kokoonpanoon.

Voiton kunniaksi Vilppaan faneja huudatti kukas muukaan kuin Nenonen.

Karhubasket piti Kouvojen kirin kurissa – ”Aika pelottava vielä tuli lopusta”

Karhubasket – Kouvot 93-88

Kovassa lyönnissä oleva Karhubasket jatkoi voittoputkeaan kuuden ottelun mittaiseksi ja vankisteli runkosarjan kakkossijaansa ottamalla niukan 93-88-voiton vierailijasta Kouvoista Kauhajoen lauantai-illassa.

Karhubasket sai peliin hyvän alun ja hallitsi ottelun ensimmäistä puoliaikaa. Kauhajoen hallissa peli näytti jo kääntyvän selväksi isäntien voitoksi, mutta toisella puoliajalla Kouvot kiri itsensä mukaan voittotaisteluun. Aivan taistelu ei riittänyt, kun aivan viime hetkillä kouvolalaisten joukosta ei löytynyt ratkaiseville koreille tekijöitä.

− Ekalla puoliajalla kaivoimme vähän kuoppaa itsellemme, toisella puoliajalla taistelimme hyvin, mutta tänään se ei riittänyt, Kouvojen Teemu Knihtinen kertoi.

− Vastassa on tosi hyvä joukkue, joten tiesimme heidän kirivän toisella puoliajalla. Aika pelottava vielä tuli lopusta, Karhubasketin illan paras pistemies Greg Mangano mietti.

Kauhajokisten 14 pisteen puoliaikajohto suli tasaisesti, kun samalla minuutit pelikellossa vähenivät. Tosin loppuminuuteilla kokeneet Mangano (26 pistettä, 7 levypalloa) ja jälleen huippuottelun pelannut Bojan Sarcevic (19 pistettä, 12 syöttöä) pitivät vankasti ohjaimet käsissään, eivätkä päästäneet voittoa karkaamaan vieraiden matkaan.

− Ei me huonoja oltu ensimmäisellä puoliajalla, meillä oli taas kerran vastassa aika hyvä joukkue. Meillä pysyi liike ja vauhti hyvin päällä hyökkäyspäässä. He pääsivät käyttämään tosi hyvin [Jamie] Skeeniä korin läheisyydessä, emme mahtaneet sille mitään, siinä match-upissa tuli rumasti turpaan, Karhubasketin valmentaja Jussi Laakso mietti.

− Toisella puoliajalla, varsinkin neljännessä erässä, vauhti vähän hidastui. He saivat vielä aika monta hyökkäyslevypalloa viimeisellä neljänneksellä ja pääsivät yrittämään uudestaan ja uudestaan. Vähän hiipi puseroon, että näinkö tässä käy, mutta onneksi jätkät olivat hereillä loppuun asti, Laakso kiitteli.

Kouvojen riveistä Thomas Gipson oli heikommassa vedossa, ja toisaalta häntä puolusti Mangano paikoin erinomaisesti, ja vieraiden useasti kovia pistesaldoja takonut sentteri jäi lopulta vain seitsemään pisteeseen. Isojen jenkkien osastolta taas Laaksonkin mainitsema Skeen tehtaili 23 pistettä ottelussa.

Karhubasketin kuudes peräkkäinen voitto lupaa kauhajokisille hyvää kevättä silmällä pitäen. Runkosarjan kakkossija alkaa olla varma ja joukkue puhkuu itseluottamusta. Kouvojen valmentaja Jyri Lehtonen haluaisi välttää Kauhajoen pudotuspeleissä, omien sanojensa mukaan tosin pitkän reissaamisen takia.

− Tosi makea viimeinen neljännes meiltä, tappiosta huolimatta jäi tosi luottavainen fiilis. Tosi kivahan tänne Kauhajoelle olisi tulla pudotuspeleissä, mutta yritämme sitä vielä välttää – onhan se matka aika pitkä. Vaikka täällä hyvät wingsit ja mukavat ihmiset on, Lehtonen murjaisi.