Vilpas mestaruuden kynnyksellä − ”Sitä toitotettiin, että meidän pitää määrätä tahti”

Salon Vilpas johtaa Korisliigan finaalisarjaa 3-1 ja salolaisseura on sunnuntaina Kauhajoen liikuntahallin mestaruusoven kahvassa kiinni.

Vilppaan esitys perjantai-iltana oli liki dominoiva. Isännät karkasivat parhaillaan peräti 19 pisteen johtoon.

− Teimme ihan liikaa mentaalipuolen virheitä. Annoimme heille liikaa avoimia heittoja, avoimia lay-upeja. Viime pelissä emme antaneet heille mitään helppoa, Karhubasketin Anthony Hilliard kertoi.

− Ei oltu hyvä korisjoukkue tänään. Oli hetkiä, kun heitimme palloa koriin ja tulimme vähän lähemmäksi, mutta kokonaisuutena ei missään nimessä sellaista suorittamista, mikä voisi riittää voittoon, Karhubasketin valmentaja Janne Koskimies sanoi.

Seurahistoriansa ensimmäistä mestaruutta jahtaava Vilpas vei peliä juuri sillä sapluunalla, millä se halusikin. Joukkue keräsi peräti 28 koriinjohtanutta syöttöä, Mikko Koivisto pussitti kolmosia, Jeremiah Wood hallitsi korinalustaa ja Myles Stephens komppasi omalla optimitasollaan.

− Vilpas pääsee yhä käyttämään enemmän vahvuuksiaan kuin me. Meillä oli puolustuksessa paljon sellaisia hetkiä, että annoimme liian helppoja koreja. Vilppaan korkea syöttömäärä kertoo siitä, että he ovat malttaneet rakentaa sellaisia paikkoja, missä he ovat parhaimmillaan, Koskimies sanoi.

− Hurja määrä [syöttöjä]. Kertoo siitä, että hyökkäyksellisesti on tapahtunut hyviä ja oikeita asioita, ja olemme päässeet niihin tilanteisiin, joita läpi kauden olemme harjoitelleet, Vilppaan valmentaja Sami Toiviainen sanoi.

− Meiltä todella eri näköistä pelaamista kuin edellisessä ottelussa, aggressiivista molemmissa päissä kenttää. Tosi iso parannus meiltä, Koivisto kertoi.

− Ekan kympin jälkeen tämä oli pääsääntöisesti meidän peli. Jos emme siinä olisi menettäneet palloa hieman yllättävästikin, olisi koko peli ollut meidän, Toiviainen kertoi.

Koivisto oli voiton ykköstakuumies perjantaina ja miehen heittovire on prikulleen kohdallaan kauden tärkeimmillä hetkillä.

− Jos mä en ota noita heittoja, ei minusta välttämättä ole hyötyä joukkueelle tuolla kentällä. Kun muutaman saa sisään, se aina kasvattaa itseluottamusta ja sitten on helpompi lähteä ottamaan niitä vaikeampiakin heittoja, Koivisto kertoi.

Karhubasketin voitot vaativat sekä tiivistä puolustuspelaamista että kaikkien kärkipelaajien onnistumista. Edellispelin kauhajokiset voittivat, vaikka Okko Järvi oli sivussa ottelusta, kun kuusikko oli parhaimmillaan. Nyt Järvi oli kentällä, mutta vain varjo itsestään, ja muut pelaajat joutuvat tahkoamaan kentällä kovia, yli 35 minuutin työsarkoja.

− Ei ole varmasti optimaalinen tilanne, että he pelaavat näin suuria minuutteja. Mutta meidän pitää miettiä ainoastaan sitä, miten voitamme sen seuraavan pelin, Koskimies sanoi.

Vilpas oli Kauhajoella tappio-ottelussa vaisu ja valju, hieman mitäänsanomaton. Toiviaisen ei ollut tarvinnut välipäivänä pitää huutosulkeisia, mutta kokenut valmentaja oli kuitenkin varmistanut, että hänen viestinsä todellakin menee perille.

− Todella tyytyväinen siihen ilmeeseen ja muutokseen, jonka saimme lyhyessä ajassa tehtyä. Videoita katseltiin, näytettiin niitä ”älkää ihmeessä tehkö näin” ja päävalmentaja muutaman kovemman sanan sanonut. En räyhännyt, mutta otin tiukemman asenteen. Sitä toitotettiin, että meidän pitää määrätä tahti.