Vilppaan rutiini takasi avausvoiton välieräsarjassa

Salon Vilpas ei hätkähtänyt, vaikka runkosarjan voittaja kivittikin ensimmäiset 25 minuuttia niin avoimia kaukoheittoja kuin vapaaheittoja. Vierailija Helsinki Seagullsin johto ei pitänyt, kun Vilppaan rutiinitaso oli ratkaisuhetkillä liian kova.

Vilpas – Seagulls 78-71
Ottelun tilastot

Ottelun alussa isäntä Vilpas näytti olevan pienoisessa ruosteessa, ja erityisesti hyökkäyspelin rytmi oli hukassa salolaisilta. Seagulls pääsi karkaamaan johtoon, kun samanlaisia ongelmia ei helsinkiläisillä ollut.

Toisessa erässä Vilpas löysi ensi kertaa pelinsä ja otti 10-0 runilla johdon pelissä. Seagulls kuitenkin laittoi yhä täysillä kampoihin, ja Jermaine Marshallin johdolla lokit pääsivät puoliajalle yhden pisteen johdossa.

Vilppaan avausjakson tärkeimmät tilastot löytyivät heittoprosenttien kohdalta. Salohallin kori ei ollut isännille armollinen, kun osin täysin vapaat kolmen pisteen heitot osuivat vain 2/14 tarkkuudella ja vapaaheitot Vilpas heitti jopa hämmentävästi 1/8.

Seagulls sen sijaan suoritti tasaisen varmasti läpi ottelun alun ja oli kolmannessa erässä jo kymmenen pisteen vierasjohdossa. Mutta helsinkiläisten penkkimiehet eivät tänään olleet samalla tasolla kuin oman joukkueen aloitusviisikko tai Vilppaan koko ryhmä, ja tämä koitui lokkien kohtaloksi.

Penkkipisteet menivät koko ottelussa Vilppaan nimin luvuin 26-9 ja pelin varsinainen ratkaisu nähtiin, kun Seagullsin vaihtopelaajat menettivät selvän johtoaseman. Joukkueiden nuorten pelintekijöiden plusmiinus-lukemat olivat rujo osoitus tästä erosta, kun Vilppaan Aatu Kivimäen saldo näytti +24 ja Seagullsin Alex Vaenerbergin taas -22.

Vilppaan Matias Ojala pamautti tyylikkään syöttöketjun päätteeksi kolmannen erän viimeisellä sekunnilla kolmosen pohjaan ja siirsi salolaiset johtoon, mikä ennakoi tulevaa neljänteen erään. Päätöserän alku menikin Vilppaan merkeissä, ja illan paras korintekijä Tobin Carberry (20p) näytti omalla kolmosellaan jo naulaavan lokkien arkkuun viimeisen naulan, kun Vilpas otti 74-63-johdon pelissä.

Seagulls ei kuitenkaan antanut periksi, vaan taisteli viimeiselle minuutille asti. Lokit saivat kyllä hyviä puolustuspään stoppeja päätöserässä, mutta hyökkäyspäässä tulosta ei tullut siihen tapaan kuin todellisessa loppukirissä olisi tarvittu.

Lopulta Vilpas nappasi välieräsarjan avausvoiton ja piti kotiedun itsellään seitsemän pisteen marginaalilla. Parannettavaa jäi erityisesti heittojen tarkkuudessa, sillä joukkue missasi kymmenen vapaaheittoa ja heitti kolmen pisteen heitot alle 20 prosentin tarkkuudella.

Tosin suurin osa tästä voidaan laittaa sattuman piikkiin, kun kaukoheitot olivat pääosin vähintään melko avoimia ja niitä ottivat oikeat pelaajat.

Isäntien paras pelaaja ottelussa oli sentteri Aaron Jones, joka täytti paikkansa lähes täydellisesti. Jonesilta nähtiin erinomaista puolustuspeliä, varmaa levypallopelaamista, tutusti kaksinumeroiset pisteet ja päälle vielä muutama riistokin.

Seagullsin täytyy myös kiristää ruuvia, mikäli helsinkiläiset aikovat pistää runkosarjavoittajan koville. Marshall oli tutusti hyvässä vireessä, eikä Tuukka Kotin tai Antti Kanervon pelissäkään mitään suurempaa vikaa ollut. ”Ihan ok” ei kuitenkaan riitä Vilppaan rutiinia vastaan, vaan joukkueesta tarvitaan leveämmällä rintamalla huippusuorituksia.

Peli pysyi valtaosin hyvin tuomareiden näpeissä, eikä tunne kohonnut vielä ainakaan lähelle punaista mittarissa. Jonkinasteista suunsoittoa kentällä kyllä kuultiin läpi pelin, mutta ainoastaan Michael Caffeyn viidennen virheen ja sitä seuranneen hölmön tuuppaisun jälkeen kentällä nähtiin pudotuspelihenkistä uhittelua.

Välieräsarja jatkuu Helsingin Kisahallissa toisella ottelulla lauantaina.

Juho Nenonen pääsi Carberryn kanssa taas huudattamaan Vilpas Ultrasin voitonjuhlia: