Yksi Korisliiga-historian hurjimmista puoliminuuttisista toi Vilppaalle voiton – ”Antakaa se kuula vaan mulle”

Kauhajoen areenalla nähtiin aimo annos draamaan Karhubasketin ja Vilppaan välieräsarjan kolmannen ottelun viimeisen 30 sekunnin aikana. Lopulta vierasjoukkue Vilpas otti uskomattoman voiton ja samalla päätti kauhajokisten areenan kotitaian, kun Karhubasket ei siellä ollut vielä hävinnyt kertaakaan.

Karhubasket-Vilpas 87-90
Ottelun tilastot

Ottelua oli alle puoli minuuttia jäljellä, kun Severi Kaukiainen (25p) tasoitti ottelun kolmen pisteen heitollaan. Aikalisän jälkeen Vilpas antoi pallon ottelun parhaan pelaajan Remy Abellin (31p) käsiin. Abell pamautti huiman kolmosen sisään, ja pelikelloon jäi videotarkistuksen jälkeen enää vain 0,4 sekuntia aikaa.

Karhubasket käytti oman aikalisänsä tuossa kohdin ja toi pallon hyökkäyspäätyyn sivurajalle. Pallo pelattiin Cameron Jonesille (15p), joka samassa sulavassa liikkeessä kääntyi, hyppäsi ilmaan ja kiskaisi pallon kohti koria – ja sinnehän se sukkaan upposi.

Tuomaristo päätyi jälleen tarkistelemaan videolta tapahtumaa ja tuomiona oli, että Jonesin tasoituskoria ei laskettu, sillä nuo neljä sekunnin kymmenystä olivat ehtineet kulua ennen kuin amerikkalainen sai pallon irti sormistaan.

– Ihan solid. Ei mitään. Kun mentiin viimeiselle aikalisälle, sanoi ”Antakaa se kuula vaan mulle”, Vilppaan valmentaja Jussi Savolainen kertoi Ruudun tv-haastattelussa näkemyksensä Abellista.

Itseluottamusta läpi ottelun puhkunut Abell juhli koria todella villisti. Sen lisäksi, että se oli kriittisen tärkeä Vilppaan kauden kannalta, selvisi myös, ettei mies vielä samaan ollut koskaan kyennyt.

– Ne olivat vain tunteita, jotka virtasivat lävitseni. Se oli ensimmäinen voittokorini ammattilaisena.

– Olin ottanut kolmosen vähän aiemmin ja se oli vajaa, joten aikalisällä sanoin valmentajalle, että antakaa minulle pallo ja luotan tekeväni sen, Abell kertoi.

Vilppaan unelma-alku oli romahtaa

Kahdessa välieräsarjan ensimmäisessä ottelussa salolaiset ovat jääneet lähtötelineisiin, tai vähän rumemmin sanottuna yllätetty housut kintuissa pelien aluissa. Tällä kertaa asetelma oli täysin päinvastainen.

Vilpas tuli Kauhajoelle kaasu valmiiksi pohjassa ja johti 17 minuutin pelin jälkeen Karhubasketia peräti 21 pisteellä. Valkopunaisten rakennelma oli kuitenkin lähellä tulla ryminällä alas, kun isännät ensimmäisen puoliajan viimeisen kolmen minuutin aikana ottivat 16-0-kirin.

– Vilpas tuli sille ensimmäiselle jaksolle ihan eri tavalla sisään peliin. Vilppaalla oli heikot alut kahdessa edellisessä pelissä, mutta meillä oli nyt ehkä vielä heikompi. Oliko osa pelaajista jotenkin tuudittautunut siihen, että kun saimme vierasvoiton, nyt se vaan itsestään lähtee siitä kotikentällä.

– Kovalla heittopelillä pääsimme vielä mukaan ja taistelemaan lopussa, Karhubasketin valmentaja Janne Koskimies sanoi.

Lähes ottelun ensimmäiseen varttiin verrattava suoritus Vilppaalta oli se, että tuon puoliaikaa edeltäneen isäntäjoukkueen kirin jälkeen se pystyi voittamaan ottelun kolmannen erän. Tällä kertaa salolaiset eivät vain nujertuneet, vaan pistivät taistellen kaikkensa peliin.

Lopussa Karhubasketin kiri, kokemus ja voittamisen kulttuuri näytti vievän yliotteen. Ennen kuin sitten Abell otti ohjat omiin käsiinsä.

Vilppaan kannalta Abellin nappipelin lisäksi myös Keyshawn Feazellin (18/5) hyvä ilta pohjusti voittoa, kun puolestaan avauksen sentteri Ira Leellä oli heikompi ilta ja peliminuutit jäivät kymmeneen.

Karhubasket jäi kaipaamaan lisää Kaukiaista lukuun ottamatta muilta kotimaisilta pelaajilta sekä Dikembe Dixsonilta, jonka ilta oli varsin vaisu. Tällä kertaa Vilppaan penkki voitti oranssien vastaavan 13 pisteellä, kun yleisesti laaja rotaatio on ollut yksi Karhubasketin vahvuuksista.

Välieräsarja jatkuu lauantaina Salohallissa, ja Karhubasket on yhä 2-1-johdossa. Salolaisten äänijänteet varmasti ovat joukkueen tukena ja myös Kauhajoelta paikalle matkaa bussi jos toinenkin.

– Peliin pitää tulla huomattavasti paremmin ja saada levypallopelaaminen kuntoon. Lisäksi Abell pääsi tosi suoraviivaisesti ajamaan kolmen sekunnin alueelle joko viimeistelemään tai me rikoimme häntä. Tuollaista määrää ajoja sinne ei voi tulla, Koskimies kertoi.

– Tietysti se auttaa, että olemme kotikentällä. Yleisö on varmasti valmis ja äänekäs. Tämä oli iso voitto meille, mutta nyt täytyy pitää huoli kotikentästä, Abell päätti.