3x3 koripallo tuo katukoriksen vauhdin ja viihteen Tokion olympialaisiin

Tokion olympialaisissa nähdään uutena lajivariaationa kolmella pelaajalla pelattava koripallo. Miesten ja naisten varsinaisessa koripalloturnauksessa Yhdysvallat lähtee kisoihin suursuosikkina, mutta tässä katukorisversiossa lajin emämaan miehet eivät edes selvinneet karsinnoista olympialaisiin.

Olympialaissa on nähty muistakin joukkueurheilulajeista versioita, joissa pelataan normaalia pienemmillä pelaajamäärillä. Useimmiten taustalla on ollut ajatus jonkun pienemmän lajin harrastajakunnan laajentamisesta useampiin maihin – pienen joukkueen kasaaminen kun on helpompaa kuin pelaajamäärältään suuren.

Uuden koripallovariantin taustalla on kuitenkin pikemmin katukoris ja sen omanlainen alakulttuurinsa. Koripallo on jo nykyisellään erittäin laajalle levinnyt ja globaalisti todella harrastettu urheilulaji, joten samanlaista uusien pelaajien houkuttelua lajin pariin ”kevytversiolla” ei tarvitse tehdä.

3×3 koripallo poikkeaa normaalista koripallosta muutenkin kuin vain pelaajamääränsä osalta. Lajia pelataan vain puolikkaalla kentällä, yhteen koriin. Kolmen pisteen viiva on tällä kertaa kahden pisteen viiva ja joukkueilla on käytössään vain yksi vaihtopelaaja. Peliaika on joko 10 minuuttia tai ottelu päättyy siihen, kun toinen joukkue pääsee 21 pisteeseen.

Näissä peleissä ei kentällä nähdä myöskään senttereitä ja pelintekijöitä, vaan käytännössä kaikkien kentällä olevien pelaajien täytyy pystyä hyökkäämään ja puolustamaan kaikkia vastustajia vastaan sekä tekemään koreja niin kaaren takaa kuin korin alta.

Katukoriksesta ja sen urbaanista alakulttuurista inspiraationsa saanut laji onkin nopeaa, näyttävää ja jännittävää. Kentällä ei nähdä kutsuttuja pelikuvioita tai valmentajien aikalisillä piirtämiä taktiikoita, vaan pääroolissa ovat vain pelaajien urheilulliset taidot.

Niin miesten kuin naisten 3×3 koripallon olympiaturnaukseen osallistuu kahdeksan maata. Ja vaikka ennakkosuosikeissa on osin samoja tuttuja nimiä päälajin puolelta, eivät tätä lajia hallitse samat maat – ja miesten turnauksessa ei nähdä ollenkaan Yhdysvaltojen joukkuetta, joka putosi karsintojen viimeisessä vaiheessa.

Vauhtia ja vipinää Tokion 3×3 koristurnauksessa silti riittää siinä määrin, että edes parhaat nettikasinot eivät vetäisi tälle vertoja. Vedonlyöjien rahat on pantu kiinni Serbian puolesta, ja Balkanin miehet ovat myös FIBA:n maailmanrankingin kärkijoukkue.

Serbian Dusan Bulut on turnauksen seuratuin miespelaaja ja hän on ollut lajien kenties maailman paras jo vuosien ajan. Serbejä haastamaan lähtee myös ”oikean” koripallon puolelta hyvin tuttu Latvia, mutta sen jälkeen kärkikarkeloihin ja mitaleille hamuavat jo selvästi oudommat maat kuten Hollanti, Puola ja Belgia.

Maakiintiöiden ja isäntämaan oikeudella myös Kiina ja Japani ovat miesten turnauksessa mukana, mutta heille ei juuri menestystä povata ennakolta. Naisten puolella taas Yhdysvallat onkin tuttuun tapaan ykkössuosikki ja suurin haastaja jenkkinaisille on Ranska. Suurimpana erikoisuutena mukana on myös Mongolian joukkue.

3×3 koripallon ottelut käynnistyivät heti olympialaisten ensimmäisenä varsinaisena päivänä alkusarjan täydellä ottelukierroksella.