Lahden voittojuna piipahti Jyväskylässä

Lahti Basketball jatkoi sunnuntaipäivän ratoksi voittoputkeaan Jyväskylässä, missä kaatui pirteästi esiintynyt Jyväskylä Basketball Academy, tuttavallisemmin JBA. Kamppailun hahmot löytyivät Lahden korinalusjengistä ja JBA:n takakentältä.

JBA  ̶  Lahti Basketball 69-84
Ottelun tilastot

”Monnarilla” käyty sunnuntaipäivän koitos oli Lauri Markkasen koriskoulun avajaisottelu, joka oli houkutellut paikan päälle puolentuhatta katsojaa. Myös vierasjoukkueen kannattajia oli saapunut ilahduttavasti paikalle luomaan lisätunnelmaa.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto kehui avauspuheessaan, kuinka Jyväskylään pyritään Hippos-hankkeen myötä rakentamaan erinomaiset olosuhteet koripallon harjoittelulle ja areena, jolla voitaisiin jatkossa isännöidä esimerkiksi Susijengin otteluita. Koivisto vastasi myös eräästä ottelun komeimmista suorituksista kiskaistuaan puoliaikakisassa pallon koriin yhden käden alakauhaisulla puolesta kentästä.

Daavidit eivät kyenneet pysäyttämään goljatteja

Itse ottelussa Lahdella oli alussa vaikeuksia saada pisteitä korin alta, ja joukkue tekikin ensimmäisten 14 minuutin aikana vain kaksi kahden pisteen koria. Kauempaa heitot kuitenkin upposivat muun muassa Sami Ikävalkolta (12/5s). JBA:n nuori takamieslupaus Henry Boyd viimeisteli jo ensimmäisellä neljänneksellä monipuolisesti 14 pistettä.

Myös maalatulla alueella alkoi tapahtua, kun Lahden raskas kalusto Henry Pwono ja Jarred Jones, Vesa Mäkäläistä unohtamatta, siirrettiin asemiin. Pienikokoinen JBA tuplasi Lahden isoja pelaajia läpi ottelun estäen tehokkaasti pelitilannekoreja. Usein jyväskyläläispuolustus sortui kuitenkin virheisiin, ja Lahti saikin ottelussa pääosin korinaluspelaajiensa heittämänä vapaaheitoista 31 pistettä JBA:n 11:tä vastaan.

Toinen neljännes oli vähäkorinen kotijoukkueen tehdessä vain 11 pistettä. JBA:n peli-ilme oli, kuten läpi koko ottelun, varsin energinen. Lahden suorittaminen oli Monnarin isäntiä ilmeettömämpää mutta varsin tehokasta vierasjoukkueen otettua ennen puoliaikaa johtoaseman.

Henry Boyd, JBA:n liukasliikkeinen takamies.

Toisella puoliajalla nähtiin jojoilua, jossa JBA yritti saada Lahtea kiinni siinä kuitenkaan onnistumatta. Kolmas neljännes huipentui kahdella viimeisellä minuutilla peräti viiteen kolmen pisteen koriin.

JBA:n kiriyritys jatkui ottelun päätösneljänneksellä, mutta Pwonon läpiajodonkki jakson puolivälissä palautti lahtelaisjohdon jälleen 14 pisteeseen, ja kolme minuuttia ennen loppua Jones haki tärkeän hyökkäyslevypallon niin korkealta, että lisähappi saattoi olla tarpeen. Kun Mäkäläisenkin preesens voimistui päätösminuuteilla, otti Lahti jo kauden viidennen voittonsa yhtä monesta ottelusta. JBA:n jatkaa tappiolla pirteästä esityksestä huolimatta sarjan keskikastissa.

Lahden voiton takuumiehiä olivat siis ison pään yhdysvaltalaiset Pwono (25/6) ja Jones (15/13) sekä Mäkäläinen (14/9). Ottelun parhaana pelaajana palkittiin 19 pistettä heittänyt JBA:n Boyd, jolla vaikuttaa olevan täysin mahdollinen tulevaisuus koripalloammattilaisena. Nuoren takamiehen viimeistely on monipuolista ja liike terävää, ja pienehköstä koostaan sekä nuoruudestaan huolimatta hän pystyi puolustamaan ottelussa myös huomattavasti isompia vastustajia.

Antti Lehonoksa