NCAA-sarjan tilastoykkönen Elina Koskimies pelaa hyvää seniorikautta

Maajoukkueeseenkin jo murtautunut Elina Koskimies pelaa viimeistä vuottaan NCAA-sarjassa. Hän on American Universityssa kuluvalla kaudella ottelua kohden pelannut 32 minuuttia, tehnyt 13 pistettä ja ottanut 4 levypalloa. Kolmoset ovat uponneet 45 prosentin ja vapaaheitot peräti 97 prosentin tarkkuudella.

Ennen joulua Elina Koskimies on ykkönen koko NCAA:n vapaaheittojen tarkkuustilastossa. Lauantaina 22.12. tilastokärki vaihtui, kun Toshua Leavitt (Texas State) heitti yhden vapaaheiton ohi.

Edellisinä vuosina Elina Koskimiehellä vapaaheitot upposivat alle 70 prosentin tarkkuudella. Näyttäisi siltä, että Koskimies on kehittynyt erinomaiseksi vapaaheittäjäksi.

Tänä syksynä joukkueen tähtipelaaja sentteri Cecily Carl on ajautunut usein virhevaikeuksiin, jolloin Koskimies on joutunut hyökkäämään lähempänä koria. Siitä syystä Koskimies on päässyt heittämään vapaaheittoja moninkertaisen määrän verrattuna edellisiin kausiin.

Tämän vuoden joukkueessa on monta uutta tulokasta, koska viime kauden ryhmästä valmistui peräti kuusi pelaajaa. Joukkueen aloitusviisikosta jokainen on pelannut keskimäärin lähes 30min/ottelu. Penkkipelaajat ovat olleet tehottomia ja virhealttiita.

Elina Koskimiehen pelaajapolku on sisältänyt mm. Mäkelänrinteen urheilulukion, josta hän siirtyi pelaamaan American Universityyn. Suomalaisille on tuttu myös Forssan Alun pelinrakentaja Emily Kinneston, joka pelasi vielä viime kaudella yliopistokoripalloa Koskimiehen kanssa samassa joukkueessa.

Koskimies pääsi yliopistokoripallon toisen vuoden viimeisissä peleissä aloitusviisikkoon, kun Kaitlyn Lewis loukkaantui. Koskimies vakuutti silloin valmennuksen ja kolmantena vuonna Koskimies pelasi aloituksessa ja Lewis oli penkkipelaaja.

Koskimies pääsi valmentajan suosioon, koska hän pystyy puolustamaan vastustajan parhaimpia pelaajia sekä kalastamaan hyökkääjän virheitä. Kolmantena vuotena Koskimies alkoi osua tarkasti kolmosen kaaren takaa ja yhdessä ottelussa hän teki peräti seitsemän kolmosta (NCAA-ennätyslistalle vaaditaan kymmenen onnistunutta kolmen pisteen heittoa).

Viime vuonna Elina Koskimiehen joukkue American University (AU) voitti Patriot Leaguen mestaruuden ja eteni myös NCAA-lopputurnaukseen. Tämä syksy ei ole ollut yhtä menestyksekäs AU:lle kuin edellinen syksy.

Bucknell on ollut viime vuosina AU:n vaikein vastustaja Patriot Leaguessa. AU kohtaa Bucknellin ensimmäisen kerran ensi vuonna heti tammikuun alussa. Silloin nähdään kuinka paljon kirittävää on Koskimiehellä ja AU-joukkueella, jotta he pystyisivät uusimaan Patriot Leaguen mestaruuden ja päästä myös tänä vuonna mukaan NCAA:n mestaruusturnaukseen.

Keijo Salonen