NBA

Chicago Bullsin uudelleenrakennus, Osa 4: Nuoret omat pelaajat

Julkaisemme useassa osassa Koripallo.comin keskustelupalstalle kirjoitetun syvällisen analyysin Chicago Bullsin joukkueen uudelleenrakennuksesta. Ensimmäiset kolme osaa julkaistiin tiistaina ja viimeiset kolme osaa tänään. Voit siirtyä seuraavaan osaan tämän artikkelin lopussa olevasta linkistä.

Siirry ensimmäiseen osaan Chicago Bullsin uudelleenrakennus, Osa 1: Jimmy Butlerin myynti
Siirry toiseen osaan Chicago Bullsin uudelleenrakennus, Osa 2: Uuden nuoren ytimen testaaminen
Siirry kolmanteen osaan Chicago Bullsin uudelleenrakennus, Osa 3: Tankkausta ja draftia

Chicago Bulls Rebuild Recap, vuosi 1. (2017-2018)

Johdanto: Chicago Bullsin uudelleenrakennus
1. Joukkueen uuden nuoren ytimen testaaminen
2. Huonosti pelaaminen ja draftissa menestyminen
3. Muiden omien nuorten pelaajien testaaminen
4. Uusien ostosten testaaminen
5. Peli- ja pukukoppikulttuurin muutos
6. Kokonaisarvio

3. Muiden omien nuorten pelaajien testaaminen

Uudelleenrakennuksen tieltä ei suinkaan potkittu ulos kaikkia Bullsin pelaajia. Lähes kaikki Jimmy Butlerin ja Dwyane Waden pystyyn haukkumat nuoremmat pelaajat saivat itse asiassa jäädä (vain Anthony Morrow ja Michael Carter-Williams taisivat poistua rosterista). Uudessa tilanteessa Bullsin piti kuitenkin katsoa, kenestä olisi oikeasti jäämään uuteen dynaamisempaan ja lopultakin ”Hoiballia” pelaavaan Bullsiin.

3.1 Bobby Portis (+)

Bobby Portis oli Lauri Markkasen ohella toinen Bullsin selkeä onnistuja viime kaudella. Tämä vuoden 2015 22. varaus tuplasi pistetilinsä menneellä kaudella ja paransi peliään jotakuinkin kaikilla muillakin mahdollisilla osa-alueilla. Portis skorasi melkein samat pistemäärät kuin Markkanen, mutta pienemmällä peliajalla. Portis pesi Markkasen heittoprosenteissa (jopa aika reilusti: 47,1% – 43,4%), hyökkäyslevypalloissa sekä syötöissä ja Portisin +/- keskiarvokin oli vain -1,1 (Markkasella -5,7).

Vertailun tekee Markkasen kannalta epäreiluksi toki se, että siinä missä Markkasen tilastot kerääntyivät ensisijaisesti vastustajien ykköskentällisiä vastaan, Portis pelasi enimmäkseen kakkoskentällisiä vastaan. Mutta ei mitään pois Portisilta: kausi oli erinomainen kaikilla osa-alueilla.

Vaikka Portisilla on ikää vasta 23 vuotta, on hänen rookie-sopimuksensa viimeinen kausi edessä. Portisin luulisi pelanneen viime kaudella itselleen sopimusjatkon Bullsilta. Varsinkin kun seuran johto puhui jo alkukaudesta Portisisista yhtenä joukkueen runkopelaajista. Ellei Markkaselle käy mitään ikävää ja kehitys jatkuu, Portisin rooli jäänee tulevaisuudessakin kakkoskentällisen johtajan rooliin, mutta ei se ole huono rooli sekään. Ja Portis tuntuu siihen hommaan erittäin pätevältä pelaajalta, joka voi kehittyä vielä paljonkin.

3.2 Denzel Valentine (+/-)

Denzel Valentine on toinen nuori Bullsin oma draft-varaus (14./2016), josta johtoporras on puhunut pelaajana johon luotetaan. Parhaimmillaan Valentine on erinomainen kolmosten heittäjä, hyvä pallonkäsittelijä ja oivaltava syöttäjä, jolla on jäätävä floatteri. Huonoimmillaan Valentine heittää palloa mihin sattuu – oli se sitten tarkoitettu koriheitoksi tai syötöksi – ja pallo karkaa yliyrittämisen seurauksena helpoissakin paikoissa käsistä.

Valentine on itse puhunut kuuluvansa Bullsin avaukseen ja joissakin parhaissa peleissään hän on pelannutkin niin hyvin, että noille sanoille voisi olla katetta. Valitettavasti Valentinen peli ailahteli toisella NBA-kaudellakin varsin reippaasti ja erinomaista peliä tuntui seuraavaan liian usein muutama heikompi esitys.

Perusongelma Valentinella tuntuisi olevan, että hän ei ole ihan riittävän pallovarma takamieheksi, eikä riittävän iso / atleettinen laituriksi. Tähän asti Valentinea on peluutettu vähän kummassakin roolissa – mikä on tietty seurausta siitä, että Bullsilla koko tuo roolitus (SG/SF) on vielä täysin hahmoton ja sekaisin.

24-vuotiaalla Valentinella on rookie-sopimusta jäljellä 1+1 vuotta eli hänet nähtäneen Bullsin paidassa vielä ensi vuonna – ja veikkaan että seuraavanakin. Toivottavasti Valentinelle löydetään myös oma vakiopelipaikka / rooli (nythän puhutaan paljon perinteisten pelipaikkojen katoamisesta, mutta ennen kuin jokaisen pelaajan ominaisuudet ovat keskenään täysin samanlaiset, myös erilaisille rooleille lienee tarvetta).

3.3 Jerian Grant (+/-)

25-vuotias Jerian Grant pelasi alkukauden ykköspointtina, mutta menetti paikkansa Kris Dunnin selvittyä kauden alussa tapahtuneesta sormivammasta. Loppukaudestakin Grant jäi vähän paitsioon, kun Dunnin poissaollessa ykköspointtina peluutettiin ”testimielessä” Cameron Paynea ja jopa Ryan Arcidiaconoa. Kaikesta tästä huolimatta Grant kasasi tilastoihin lopulta yhteensä 74 matsia ja melkein 23 minuuttia peliä kohden (alkukauden isot minuutit tasapainottavat loppukauden pienempiä minuutteja).

Jos Bullsin joukkueenjohto tuntui peluuttavan Grantia nihkeästi, ykkösenäkin vain silloin kuin oli pakko, niin fanit – eritoten suomalaisfanit – tuntuivat suorastaan lähes vihaavan Grantia (koska ei näyttänyt löytävän Markkasta oikein koskaan).

Grantin tehdessä peliä hyökkäyksillä näytti olevan taipumus pysähtyä kuin seinään heti kun päästiin vastapuolen alueelle. Grant näytti monin tavoin kädettömältä pelintekijältä. Kun tähän lisätään, että Grantin heitto ei oikein uponnut ja kolmosuhkakin oli lähes olematon, niin syytäkin kritiikkiin on.

Grantin puolustukseksi pitää sitten sanoa, että Grantin sanotaan olevan ensisijaisesti heittävä takamies, joka heittää syötöstä – ei pelintekijä joka tekee paikkoja toisille tai rakentaa omat heittopaikkansa, mitä hän siis pointtina joutui tekemään. On myös niin, että Grant onnistui kaikesta huolimatta latomaan tauluun reilussa kahdessakymmenessä minuutissa 4,6 koriin johtanutta syöttöä peliä kohden ja Grantin syöttö/pallonmenetys –suhde oli kirkkaasti joukkueen paras (3,84).

Että vaikka Grantin peli kenties näytti päällepäin pahalta (ja osin olikin huonoa), niin varmaan hän teki jotakin myös oikein ja hyvin. Siksi arvosanaksi +/- eikä suoraa miinusta.

That said, Grantilla tuskin on pitkää tulevaisuutta Bullsin riveissä. Grantilla on sopimusta vielä tuleva kausi jäljellä ja ellei Bullsille tule jotakin yllättävää tarjousta (tai huutavaa pulaa rosteripaikoista), Grant nähtäneen Bullsin paidassa vielä ensi kaudellakin. Sen jälkeen Bulls päästänee Grantin vapaaksi agentiksi.

3.4 Cameron Payne (+/-)

Cameron Payne draftattiin samassa draftissa (2015) kuin ikätoverinsa Grant: Payne varattiin neljäntenätoista ja Grant yhdeksäntenätoista – kumpikaan ei itse asiassa ole alun perin Bullsin oma varaus (kuten Portis ja Valentine ovat), vaan molemmat on treidattu Bullsiin myöhemmin. Mutta siinä missä Grantista ei kenties suoranaisesti pidetty, Paynelle lähinnä naurettiin. Eritoten erilaisten Bulls-kommentaattorien piirissä Cam Paynea pidettiin viime kesänä lähinnä kävelevänä vitsinä.

Tälle oli omat syynsäkin. Viime vuoden kesäliigassa Payne synnytti virnuilua (ja viraalivideoita) kompuroidessaan omiin jalkoihinsa avoimen kentän paineettomassa kuljetuksessa tai syötellessään palloa suoraan vastustajien käsiin.

Kaiken päälle Payne loukkaantui ennen kauden alkua ja oli pakotettu olemaan sivussa suurimman osan viime kautta. Hyvä niin, hyrisivät kommentaattorit ja joku jopa lupasi polttaa kausikorttinsa, jos Payne koskaan pelaa joukkueessa minuuttiakaan. Yleisesti ottaen pidettiin itsestäänselvyytenä, että Paynen ura Bullsissa, kuin ehkä NBA:ssa ylipäänsä, oli ohi.

Kun Payne sitten kuntoutui kevätkaudelle, tilanne oli muuttunut siinä määrin, että Bulls kaipasi tappioita enemmän kuin koskaan. Joukkueen johdolle avautuikin erinomainen mahdollisuus vaatia Paynen peluuttamista koska häntäkin oli ”testattava”, pidetäänkö joukkueessa vai ei. Monille kommentaattoreillekin Paynen peluuttaminen kelpasi tässä vaiheessa, koska sen odotettiin auttavan tankkaamisessa.

Kaikkien yllätykseksi Payne pelasikin kauden viimeiset 25 ottelua ihan kohtuullisesti ja ylsi aika lailla samoihin statseihin kuin Grant. Silmämääräisesti arvioiden Paynen johdolla Bullsin peli oli myös liikkuvampaa: Markkasellekin tuntui tulevan palloa käteen huomattavasti useammin kuin Grantin tehdessä peliä.

Edellisestä huolimatta Paynellakaan tuskin on pitkää tai ruusuista tulevaisuutta Bullsissa: menestyvän NBA-joukkueen pointiksi Paynella vain ei näyttäisi olevan rahkeita – ja sellaiseksihan Bulls halajaa. Paynella on sopimusta vielä vuosi jäljellä ja niinpä mies saanee näyttää osaamistaan ensi kaudellakin (samoilla varauksin kuin Grant). Uskoisin kuitenkin, ettei Bulls tule vuoden päästä enää lunastamaan Paynelle jatkosopparia.

3.5 Cristiano Felicio (–)

Bulls teki Cristiano Felicion kanssa viime kesänä neljän vuoden ja 32 miljoonan dollarin diilin. Muistan vielä monen sanoneen, että onhan se vähän hinnakas, mutta ihan järkisijoitus, jolla lupaava sentteri sidotaan joukkueeseen pitkäksi aikaa – ja kun palkkakaton alla on tilaakin vaikka kuinka, niin miksei sitä kannattaisi käyttääkin?

Bullsin johdossa on varmaan kirottu viime kauden aikana muutamankin kerran tuota kesäistä päätöstä. Ei niin, että Bullsin talous vaarantuisi tuon sopimuksen vuoksi tai palkkakattokaan uhkaisi ainakaan ensi kaudella, mutta pidemmän päälle sopimus voi muodostua ongelmaksi. Tai siis jos Bulls katsoo esim. vuoden tai (todennäköisemmin) kahden vuoden päästä olevansa riittävän kilpailukykyinen lähteäkseen aktiivisesti mukaan siirtomarkkinoille ja hakemaan todellista menestystä, niin vuosittainen kahdeksan miljoonan ylimääräinen palkkakatto-varaus voi olla myrkkyä.

Pelillisesti Felicion kausi oli surkea. Edellisellä kaudella Felicio väläytteli paikoitellen hyviäkin otteita kun Rondo ja Wade tarjoilivat palloa korin alle, mutta Hoibergin pelitapaan Felicio tuntuu olevan yksinkertaisesti liian hidas ja kömpelö – alkukaudesta ei tainnut miehen kuntokaan olla ihan kohdallaan.

Parhaiten tämä käy ilmi Felicion vierailusta G-liigaan. Felicio pelasi kauden aikana kahdeksan matsia Windy City Bullsissa ja oli siellä suorastaan erinomainen: reilun puolen tunnin ottelukohtaisella peliajalla Felicio pisti tilastoriville keskimäärin 17,4 pistettä, 11 levaria, 1,5 riistoa ja 2,6 blokkia. Silmiinpistävä ero miehen NBA-statseihin löytyy puolustuksesta: G-liigan peliaikaan suhteutettuna (eli pyöreästi tuplattuna) Felicio olisi saanut kirjoihin NBA-peleissä vain 0,6 riistoa ja 0,4 blokkia (todelliset luvut siis 0,3 ja 0,2).

Felicio lienee Bullsin kokoonpanossa seuraavat kolme vuotta koska kukaan tuskin tulee ostamaan brasilialaissentterin sopimusta itselleen. Sen aikaa Bullsin Front Office voineekin vain pitää peukkuja, että hänestä sukeutuisi yllättäen jonakin päivänä NBA-tason pelimies.

3.6 Paul Zipser (–)

Paul Zipser on Bullsin aktiivisen nykyrosterin ainoa kakkoskierroksen varaus – ja joidenkin rääväsuiden mukaan syy sille, että Bullsin johtoporras tuntuu nykyisin ylenkatsovan kakkoskierroksen varauksia. Erikoinen yksityiskohta on muuten se, että Bullsilla on pelaajistossaan kokonaista kuusi omassa varaustilaisuudessaan varaamatta jäänyttä pelaajaa (Holiday, Nwaba, Kilpatrick, Felicio, Blakeney ja Arcidiacono) eli pelaajia, jotka ovat hankkiutuneet NBA:han jotakin muuta tietä.

Kuten on tullut aiemminkin todettua, Bullsilla on huutava pula ”oikeista laitureista” (SF), kun jotakuinkin kaikki kakkos-kolmospaikan pelaajat ovat järjestään hiukan liian pieniä ja hinteliä pelaamaan liigan atleettisia kolmosia vastaan. Paitsi että heillähän on Zipser – jota ei päästetä kentälle kuin satunnaisesti.

Ei Zipserin peli viime kaudella mitenkään erityisen hohdokkaalta näyttänyt (sen vähän mitä sitä ehdin näkemään), mutta ei kenties niinkään huonolta, että se oikeuttaisi suoranaisen syrjään siirtämisen ja syrjinnän. Valmennusjohdon luotto Zipseriin näyttää kuitenkin aika nollalta. Hassua kyllä, Zipseriä ei peluutettu paljoa edes loppukaudella kun haluttiin kenties hävitä pelejä. Eli jotakin muutakin tässä varmaan on?

Zipser itse avautui saksalaislehdessä juhannuksenalusviikolla ja kritisoi valmennusjohtoa aika kovin sanoin. Samalla Zipser arveli, ettei tule palaamaan joukkueeseen viimeiseksi sopimuskaudekseen (Zipserin viimeisen sopimusvuoden palkka on ns. non-guaranteed, eli ymmärtääkseni Bullsin ei tarvitse maksaa – eikä siis hänen myöskään pelata). Rehellisyyden nimissä Zipser kyllä myös tunnusti, ettei lyhyen loukkaantumisensa jälkeen saanut pelattua ihan täysillä tehoilla, eikä ollut ehkä pääkään ihan sataprosenttisesti mukana.

Luottaisin tässä Zipserin omaan arvioon ja oletan, ettei Zipseriä enää nähdä Bulls-paidassa ensi kaudella – enkä usko, että nähdään ylipäänsä enää NBA:ssa. Sen sijaan 24-vuotiaalla Zipserillä on varmaan edessä vielä monta hyvää pelivuotta Euroopan sarjoissa.

Ukri Pulliainen

Siirry seuraavaan osaan Chigago Bullsin uudelleenrakennus, Osa 5: Uusien ostosten testaaminen