NBA

LeBron Jamesin unelmaottelu valui hukkaan, mestari-Warriors nappasi jatkoaikavoiton

NBA:n ensimmäinen finaaliottelu kääntyi Golden State Warriorsin voitoksi huimien käänteiden jälkeen. Edes kenties uransa parhaan pudotuspeliottelun pelanneen LeBron Jamesin mieletön peli ei auttanut, kun Cavaliersin JR Smithin moka koitui joukkueelle kalliiksi.

Warriors – Cavaliers 124-114 ja.
Ottelun tilastot

Cavs tuli ottelussa tasoihin alle viisi sekuntia ennen loppua, kun George Hill upotti ensimmäisen vapaaheittonsa. Toinen heitto pomppi raudoista ulos ja Smith onnistui poimimaan levypallon Kevin Durantin nenän edestä.

Sitten nähtiinkin lähes psykedeelinen hetki, kun Smith pompotteli pallon lähes puoleen kenttään, James viittoili ja huitoi näyttääkseen oikean suunnan ja kello kului loppuun ennen kuin kukaan Cavsista sai voittoheiton yritystä aikaiseksi.

Näin pelissä mentiin jatkoajalle, joka olikin puhtaasti Warriorsin heiniä. Kotiryhmä hyökkäsi iloisesti ja hurjalla itseluottamuksella, kiri eron 10 pisteeseen ja marssi avauspelin voittoon.

Pelin jälkeen Smith väitti, että hän kyllä tiesi pelin tuloksen. Tosin tv-lähetyksessä Cavs-pelaaja näytti summerin soitua sanovan Jamesille luulleensa joukkueensa johtavan. Samoin Cavsin valmentaja Tyronn Lue vahvisti pelin jälkeen, että Smith kuvitteli joukkueen olevan johdossa.

− Hän luuli pelin olevan ohi, hän ajatteli meidän johtavan yhdellä pisteellä, Lue kertoi.

− Ottelun tulos täytyy tietää. Se vähän niin kuin kuuluu koripalloon, sinun täytyy tietää oletko johdossa, tappiolla vai tasoissa, Warriorsin Draymond Green kertoi.

Kun toimittajat kertoivat Greenille, että Smith väitti tienneensä tilanteen, tämän “tä, hä, oletko tosissasi” -ilme olisi kelvannut monen sketsin pohjaksi.

Cavs saattoi hukata samalla parhaan tilaisuutensa hakea voitto Oaklandista ja samoin LeBronin liki täydellisen ottelun. Jamesin vauhtia ei hidastanut edes Greenin huitaisu miehen silmään, minkä myötä LeBronin silmä oli loppupelin verinen ja oman kertomansa mukaan näkö sumea.

James takoi hurjat 51 pistettä, mikä oli hänen uusi finaaliennätyksensä. Siinä sivussa hän antoi myös kahdeksan syöttöä ja otti kahdeksan levypalloa. Tiukka konferenssifinaali Celticsiä vastaan ei painanut LeBronin jaloissa, vaan hän oli oma Terminator-mainen itsensä.

Cavsin kannalta huolestuttavaa on, että siitä huolimatta voittoa ei pudonnut, sillä urakka ei katkeran tappion jälkeen muutu ainakaan helpommaksi. Aivotärähdyksestään toipunut Kevin Love (21p) toi jo Jamesille hyvin apuja hyökkäyspäässä, mutta kun Warriors sai oman hyökkäyksensä kulkemaan, ei kenestäkään Cavsin ryhmässä ollut kalifornialaisten heittäjiä pysäyttämään.

− Meidän täytyy mennä vain eteenpäin. Koko yö menee varmasti miettiessä, miten ottelu meni ja millä tavoin olisin voinut pelata paremmin ja mitkä tilanteet olisivat voineet kääntyä toisinpäin. Sitten heräät virkeällä mielellä ja menet eteenpäin, James kertoi ajatuksistaan.

Warriors taas väisti luodin avauspelissä. Tämä oli se ottelu, jonka Warriors olisi voinut helposti hävitä, ehkä jopa olisi ansainnut hävitä. Kuitenkin joukkue oli ratkaisuhetkillä henkisesti vahvempi ja varsinkin jatkoajalla aivan ylivoimainen − sekä tietysti kaikki joukkueen pelaajat muistivat tulostilanteen.

Stephen Curry (29p) oli mukavassa heitossa, erityisesti toisella puoliajalla. Klay Thompson (24p) taas avauspuoliajalla kärsi ikävän jalkavamman, kun Smith liukutaklasi tätä polveen, mutta loppuhetkillä upotti tärkeitä koreja.

Eniten parannettavaa jäi Kevin Durantille, joka kyllä pussitti 26 pinnaa, mutta heittotarkkuus oli kaukana toivotusta erityisesti kaaren takaa. Jos Durant löytää parhaan vireensä ja vielä Andre Iguodala palaa kentälle jossakin vaiheessa ottelusarjaa, on Warriors pysäyttämätön.

Oman varjonsa Cavsin ylle heittävät mahdolliset pelikiellot avauspelistä. Tristan Thompson rikkoi Shaun Livingstonia jatkoajan viimesekunneilla, lensi välittömästi ulos rikkeestään ja sen jälkeen vielä aloitti kahakan Greenin kanssa. Samanaikaisesti vaihtopenkiltä Love oli metrin verran kentän puolella, mikä myös saattaisi sääntöjen tiukimmalla mahdollisella tulkinnalla aiheuttaa pelikiellon.

Toinen finaaliottelu pelataan Oaklandissa Suomen aikaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.