NBA

Lokakuu oli Lauri Markkasen NBA-uran paras kuukausi

lauri markkanen utah jazz

lauri markkanen utah jazz

Lauri Markkanen on kuin uudelleensyntynyt NBA-koripalloilijana, kuten koko Utah Jazzin joukkue. Lokakuu oli 25-vuotiaan Markkasen kuuden NBA-kauden paras kuukausi, jolloin suomalainen nousi, ainakin kahdeksan ottelun ajaksi, supertähdeksi.

Koko joukkueensa kesän aikana totaalisesti uudistunut ja NBA:n pohjasakkaan etukäteen veikattu Jazz pelasi lokakuun aikana kahdeksan ottelua, joista voittoja hämmästyttävästi kertyi peräti kuusi.

Noissa kahdeksassa pelissä Markkanen sai peliaikaa keskimäärin 34 minuuttia, joiden aikana hän keräsi 22,6 pistettä ja 9,3 levypalloa. Pelitilanneheitot upposivat yli 50 prosentin tarkkuudella ja suomalainen antoi myös liki kolme koriinjohtanutta syöttöä per ottelu.

Lokakuu oli Markkasen koko NBA-uran selvästi paras kuukausi ja näyttö siitä, mihin hänen lahjakkuutensa parhaimmillaan voi suomalaisen ja edustamansa joukkueen kantaa. Lauria odotetusti hehkutetaan kotimaisessa mediassa, mutta nyt jo laajasti niin Suomen kuin Utahin ulkopuolella Markkasesta puhutaan potentiaalisena All Star -pelaajana ja kandidaattina vuoden kehittyneimmän pelaajan palkinnon saajaksi.

Markkanen on kerran urallaan pelannut NBA:ssa henkilökohtaisesti paremman, ainakin tilastollisesti, jakson. Helmikuussa 2019 Chicago Bullsissa suomalainen nakutti keskiarvot 26/12, pelasi nuorten pelaajien Rising Stars -ottelussa All Star -tapahtuman yhteydessä ja peräti neljässä ottelussa sai kasaan vähintään 30 pistettä.

Erona tämänhetkiseen Markkaseen ja Jazziin kuitenkin oli tuolloin se, että Bulls oli voittanut tammikuussa vain kaksi kuun 15:sta ottelustaan ja jämähtänyt Itäisen konferenssin häntäpäähän. Niillä otteluilla ei ollut Bullsille enää juuri mitään merkitystä, vaan koko joukkue saattoi keskittyä omien tehojensa kaunistelemiseen.

Nyt Markkanen taas on NBA:n alkukauden suurimman positiivisen yllättäjän ykköstähti ja se pelaaja, joka johdattaa joukkonsa voittoihin illasta toiseen. Vaikka vastuu on aivan eri tasolla kuin Bullsissa, on NBA-tähtemme samalla saanut aivan uudenlaisen vapauden pelata omilla vahvuuksillaan.

– Hän on All Star -pelaaja. Haluan hänen saavuttavan sen tänä vuonna. Meidän pitää varmistaa, että jatkamme voittojen tiellä ja saamme hänelle riittävästi ääniä valintaan, Markkasen Jazz-joukkuetoveri Malik Beasley kertoi.

– Hän pystyy tekemään paljon enemmän kuin aiemmin ajattelin. Kun se selvisi meille harjoitusleirin aikana, yritimme tietyllä tapaa pitää sitä salaisuutena. Mutta nyt hän alkaa näyttää koko maailmalle kuka hän on, Jazzin kokenut pelintekijä Mike Conley kertoi.

Uusi tähti-Markkanen

Markkasen viiteen NBA-kauteen on mahtunut valmentajanvaihdoksia, loukkaantumisia ja rooli kentällä on myös vaihtunut useampaan otteeseen. Bullsissa suomalaisen niskaan kasattiin paljon odotuksia, jotka eivät koskaan täyttyneet. Varsinkin kun jyväskyläläisestä alettiin tehdä toisenlaista pelaajaa kuin se, joka joukkueeseen alun perin liittyi.

Markkanen päätyi liian usein seisomaan staattisesti nurkassa odottamassa vain syöttöä ja sen jälkeen laittamassa kaukoheittoja ilmaan. Samalla suomalaisesta muodostui kuva passiivisena, pehmeänä, huonona levypallopelaajana, jonka rooli on vain rajallinen heittäjä ja jota joudutaan piilottelemaan puolustuspäässä.

Siirto Cleveland Cavaliersiin oli askel parempaan suuntaan, mutta vaikka Markkanen selvästi viihtyi Ohiossa Chicagoa paremmin, ei hän koskaan ollut osa Cavsin pitkän tähtäimen suunnitelmia. Markkanen oli aina korkeintaan nelosoptio, ja kun seuralle tarjoutui mahdollisuus hankkia Donovan Mitchell, oli suomalainen jälleen vain kauppatavaraa.

Kesän loistavat MM-karsintaottelut ja fantastiset otteet EM-kisoissa yhdistettynä uuteen alkuun Salt Lake Cityssä ovat tehneet Markkasesta uuden miehen ja koripalloilijan.

Nyt suomalaisen itseluottamus on huipussaan, hän on joukkueensa itsestäänselvä ykköstähti, kantaa vastuun huoletta ja tekee vapaasti kaikkea sitä, missä hän kentällä on parhaimmillaan. Tämän mahdollistamisesta iso siivu kunniaa kuuluu myös Jazzin vasta 34-vuotiaalle tulokasvalmentajalle Will Hardylle.

Koko kentän Markkanen

Enää Markkanen ei päivystä vain odottamassa heittopaikkoja. 210-senttinen mies liikkuu, leikkaa, tekee skriinejä ja on jatkuvasti joukkueen ykköshyökkäysoptio. Uusi aktiivisempi rooli on tuonut myös paremmat mahdollisuudet mennä voimalla ja vauhdilla levypalloihin molemmissa päissä.

Cavaliers-kauden peruina Markkanen taas pystyy puolustuspäässä vartioimaan niin laitahyökkääjiä kuin senttereitä, ja tarvittaessa myös vastustajan takamiehiä. Tämä joustavuus ja monipuolisuus ei ole vain Markkaselle eduksi, vaan koko Jazzin joukkueelle.

Samalla suomalaisen korinteko on muuttunut erittäin monipuoliseksi. Välillä Markkanen voi oman puolustuslevypallonsa jälkeen kuljettaa koko kentän päästä päähän, ajaa puolustajansa kroppaan kiinni ja pussittaa pallon korin alta sisään. Tai sitten iskeä donkkeja pick & roll -tilanteista, tai heittää kulmakolmosia, tai toteuttaa vaihdon pienempään puolustajaan ja sen jälkeen lähteä pusertamaan korille isompana ja voimakkaampana pelaajana.

Ja näin suomalaisesta on tullut hyvin vaikeasti pysäytettävä pelaaja. Viime otteluissa vaihtotilanteiden jälkeen Markkasta on tultu usein tuplaamaan, mutta se on vain pieni palanen hänen hyökkäyspeliään tällä hetkellä.

Ainoa selvästi alkukaudesta puutteellinen osa Markkasen pelissä ovat olleet kolmen pisteen heitot, jotka taas tunnetusti ovat olleet tarkan heittäjän pelin yksi parhaista osa-alueista aiemmin. Nyt kolmoset ovat uponneet vain 31,5 % tarkkuudella, mutta siihenkin sopii odottaa parannusta kauden edetessä.

Itsevarmuutta uhkuva Markkanen

Markkanen ei ole koskaan ollut mikään suuna päänä joukkuetta dominoiva alfa-uros. Suomalaista luonnehtivat paremmin aivan toisenlaiset adjektiivit ja kuvaukset: huomaavainen, kiltti, joukkuepelaaja, muut huomioiva, sopeutuva, perhekeskeinen.

Ja aiemmilla NBA-kausillaan Markkanen oli ehkä hieman liikaa persoonaansa kentällä. Vaikka olisit kiltti ja rauhallinen, ei sitä tarvitse olla parketilla. Ja jos taas olet kentän ulkopuolella täysi kusipää, voit olla ylösheiton jälkeen paras mahdollinen joukkuepelaaja.

Samalla kun onnistumiset otteluissa, oman pelitavan löytyminen, EM-kisoissa asemansa sementoiminen yhdeksi Euroopan suurimmista tähdistä ovat kasvattaneet Markkasen itsevarmuutta, on tämä siirtynyt myös NBA-otteluihin.

Ei suomalainen puhu roskaa vastustajille tai ole rettelöimässä, mutta tarpeen ja tilanteen tullen niin sanotusti osoittaa kaapin paikan. Yhtä lailla kuin Markkasen uudenlaista itsevarmaa peliotetta kuvastavat ne tyylikkäät ja sinällään yksinkertaiset korilleajot, on kauteen mahtunut jo pari todellista mieleenpainuvaa tähtihetkeä.

Kun Markkanen donkkasi Jazzin monivuotisen supertähden Rudy Gobertin julisteeseen joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa Utahissa, se herätti Jazz-fanien mielenkiinnon. Kun suomalainen taas lakaisi yleisön hampaisiin temppuilullaan päätyneen Memphis Grizzliesin Dillon Brooksin heiton katsomon kolmanteen riviin, se sinetöi Markkasen aseman kannattajien mielissä.

Markkanen on tähti. Ainakin Jazzissa, toivottavasti saman menon jatkuessa All Star -ottelussa ja kenties tulevina vuosina utahilaisten pudotuspelijoukkueiden kulmakivi.