NBA

Mitkä syyt ovat viime aikoina vaikuttaneet koripallon suosion kasvuun maailmalla?

Koripallo on jo vuosikymmeniä ollut rakastettu urheilulaji, mutta varsinkin viimeisten muutaman vuoden aikana sen suosio on lähtenyt todella kovaan nousukiitoon ympäri maailmaa. Tämä kasvu on näkynyt myös kotimaassamme. Tässä artikkelissa käsittelemme tätä suosittua pallopeliä ja selvittelemme syitä sen suosion räjähdysmäiseen kasvuun. Kurkistamme myös tulevaisuuden näkymiin ja lajin tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Koripallo – harrastuksesta ammattiurheiluun

Koripallon historia on todella pitkä ja sen juuret juontavat alkunsa jo 1800-luvun loppupuolelle. Tämän tunnetun lajin synnyinmaana tunnetaan Yhdysvallat, jossa se on ollut rakastettu harrastus alkuajoista lähtien. Tämä jännittävä pallopeli saavutti suurta suosiota hyvin nopeasti ja sitä on pelattu ympäri maailmaa jo vuosikymmeniä.

Tästä lajista on kasvanut todella rakastettu harrastus, jota pelataan koulun liikuntatunneilla, ulkokentillä ja harrastelija seuroissa. Mutta sitä tietenkin pelataan myös ammattitasolla. Yksi maailman tunnetuimmista koripalloa tarjoavista seuroista on 1946 perustettu NBA, joka sai alkunsa Yhdysvalloissa. Sen riveissä on päästy todistamaan suuria nimiä, kuten Michael Jordan sekä Kareem Abdul-Jabbar. Myös suomalaisia tähtiä, kuten Hanno Möttölä ja Lauri Markkanen on päästy näkemään NBA-otteluissa.

Aktiivisen harrastuksen ja ammattiurheilun lisäksi koripallo on todella suosittu vedonlyöjien parissa. Tunnetut netticasinot ja vedonlyöntisivut tarjoavat lukuisia eri lajeja ja otteluita. Esimerkiksi Mr Green vedonlyönti on varustettu kattavalla alustalla, josta löytyy useita eri vetotyyppejä ja kohteita niin koripalloon, kuin myös moniin muihinkin urheilulajeihin. Koripallon parissa tapahtuva vedonlyönti onkin nykyään yleinen tapa seurata tarjolla olevia otteluita perinteisen television sijasta.

Suosion kasvu

Vaikka koripalloa onkin pelattu jo vuosikausia, on sen suosio lähtenyt suureen nousuun muutaman kuluneen vuoden aikana. Tähän kasvuun löytyy monia syitä. Kun tarkastellaan asiaa suomalaisten näkökulmasta, varsinkin kotimaisten fanien ja harrastajien parissa tämä laji on saanut uutta tunnettavuutta nuorien suomalaisten koripallotähtien, kuten Lauri Markkasen, menestyksestä NBA:n riveissä. Se on tuonut lajille tunnettavuutta ja saanut nuoret urheilijat innostumaan koriksesta. Tämä on lisännyt myös kotimaisten seurojen suosiota ja harrastajamääriä muutaman viimevuoden aikana.

Pelin helppo ja hauska pelattavuus, yksinkertaiset varusteet ja harrastusmahdollisuudet ovat myös kasvattaneet sen suosiota. Tätä lajia päästään harrastamaan suhteellisen helposti ympäri maailmaa, jonka ansiosta se soveltuu useille aktiivisille ihmisille. Parin kuluneen vuoden aikana koripallon harrastajat ovat päässeet myös nauttimaan tästä lajista täysin uudella tavalla, kun perinteisen lajin rinnalle on noussut moderni tapa heitellä palloa koriin. Nimittäin suurta suosiota saavuttanut e-urheilu on myös optimoinut koriksen osaksi tarjontaansa. Tämä on tuonut mukanaan uusia innokkaita harrastajia, jotka tahtovat kokeilla koripalloa modernilla otteella.

Yksi suuri syy jatkuvasti kasvavaan suosioon on tottakai myös lajin näkyvyys. Koripallo-otteluita päästään nykypäivänä seuraamaan television tai tietokoneen välityksellä sekä erilaisista striimi-palveluista. Lajin omien kilpailujen, kuten suosittujen NBA-otteluiden lisäksi koripalloa päästään seuraamaan myös suurissa urheilutapahtumissa, kuten esimerkiksi kesäolympialaisissa. Näkyvyys tuo tunnettavuutta lajille ja lisää luonnollisesti myös sen suosiota niin penkkiurheilijoiden kuin myös harrastajien parissa. Myös aiemmin mainittu koripallovedonlyönti on tuonut lajin uudenlaisen yleisön koettavaksi ja tarjonnut hieman erilaisen otteen pelien seuraamiseen.

Kuten jo todettu, koripallon suosion kasvuun on lukuisia syitä, eikä yhtä ainoaa oikeaa selitystä ole. Tämä pallopeli on hallinnut urheilumaailmaa jo useita vuosia ja varsinkin Yhdysvalloissa se on ollut yksi suosituimmista lajeista jo vuosikymmeniä. Suomessa ja Euroopassa koripallo on kokenut viimeisten vuosien aikana uudenlaisen heräämisen, kun sitä on päästy seuraamaan ja harrastamaan aivan uusilla tavoilla.

Koripallon suosio – mihin suuntaan ollaan menossa

Kun eletään kuluvaa vuotta 2022, on koripallon suosio maailmanlaajuisesti kasvussa. Tätä nopeaa kasvua on päästy todistamaan jo muutamien vuosien ajan, ja varsinkin kotimaassamme ja Euroopan rajojen sisällä kyseinen laji on herättänyt suurta mielenkiintoa lähiaikoina. Tätä peliä pelataan ja harrastetaan maailmanlaajuisesti, ja sen harrastajakunta vaikuttaa kasvavan tiheää tahtia.

Koska urheilun maailma on elävä ja trendit ovat vaihtuvia, on tässä vaiheessa mahdotonta kuitenkaan ennustaa, mikä koripallon tilanne tulee olemaan esimerkiksi muutaman vuoden päästä. Urheilulajien suosioon vaikuttavat monesti lajin menestys maailmalla sekä sen näkyvyys. Valtavaa tiputusta koriksen suosiossa tuskin kuitenkaan ainakaan hetkeen tullaan kokemaan, sillä kyseinen laji on pitänyt pintansa jo monia vuosikymmeniä. Ja sitä tullaan varmasti pelaamaan vielä pitkään.

Tällä hetkellä koripallo nauttii valtavaa suosiota Suomessa ja useat fanit seuraavat mielenkiinnolla, kuinka tunnetut kotimaiset pelaajamme menestyvät maailmalla.