NBA

NBA-mestari Giannis Antetokounmpon filosofian oppitunti: ”Ego, Ylpeys, Nöyryys”

Milwaukee Bucksin NBA-mestaruuteen johdattanut ja finaalien MVP-pelaajaksi valittu Giannis Antetokounmpo väläytti filosofin taitojaan ennen ratkaisevaa kuudetta finaaliottelua.

Lehdistölle puhunut ”Kreikan friikki” toi esille ajattelutapansa ja suhtautumisensa koripalloon. Antetokounmpon filosofiaan kuuluu elää juuri tätä hetkeä, ei elää menneessä, eikä ajatella tulevaa.

Bucksin supertähti kertoi kolmesta eri ajattelutavasta, jotka hänen mukaansa kuvastavat ihmisen egoa, ylpeyttä ja nöyryyttä. Neuvot ja ajattelutaidon kehittäminen tuntuisivat toimineen ainakin Antetokounmpon kohdalla, joten näillä vinkeillä moni muukin urheilija voisi nostaa suoritustasoansa.

– Oman kokemukseni mukaan yleensä kun ajattelen, että ”Joo, tein tämän, olen niin hyvä. Tein 30 pistettä tai tein 25/10/10 tai mitä tahansa”. Silloin jos ajattelet näin ja että me voitimme sitä ja tätä, yleensä seuraavana päivänä pelaat surkeasti. Niin yksinkertaista, Antetokounmpo kertoi.

– Seuraavina päivinä tuollaisen ajattelemisen jälkeen pelaat huonosti. Kun ajattelet noin ja keskityt menneeseen, se on sinun egosi. ”Tein tämän. Voitimme tuon joukkueen 4-0. Tein sitä ja tätä aiemmin, voitin sen aiemmin”.

– Kun keskityn tulevaan, se on ylpeyteni. ”Joo, seuraava peli, teen sitä ja tätä, minähän dominoin sarjan vitosmatsia”. Silloin se on ylpeytesi, joka puhuu – eikä niin tapahdu, mitä ajattelit.

– Mutta minä olen juuri tässä. Yritän keskittyä tähän hetkeen, olla läsnä tässä. Se on nöyryyttä.

– Kun olet nöyrä, et aseta itsellesi odotuksia. Menet vain kentälle ja nautit pelistä, kilpailet huipputasolla.

– Minulla on läpi elämäni ihmisiä, jotka ovat auttaneet minua tämän kanssa. Mutta se on myös taito, jota yritän kehittää jatkuvasti. Ja tähän asti se on toiminut, joten en ajatellut lopettaa.