NBA

NBA:n playoffit: onko liigalle negatiivinen asia, jos finaalissa ei ole maailmanlaajuisesti tunnettuja pelaajia tai joukkueita?

On aiheellista pohtia, kiinnostaako NBA edelleen, jos finaalissa ei ole maailmanlaajuisesti tunnettuja pelaajia tai joukkueita. Alkuun on hyvä luoda yleinen katsaus NBA:n viimeaikaiseen suosioon.

Kiinnostaako NBA vielä?

NBA on ollut koripallofanien suosiossa, sillä kyseessä on maailman kovin koripallosarja. Vedonlyönti NBA-peleistä on varmasti monien fanien suosiossa. Ja tässä vaiheessa on valtava määrä tietoa, johon voit luottaa näitä vetoja asettaessasi. Kaikki on tehty vaativimpienkin fanien tyydyttämiseksi. Miksi siis kiinnostus?

NBA:ssa pelaa kolmekymmentä joukkuetta, joista 29 on yhdysvaltalaisia ja yksi on kanadalainen. Kyseessä on yksi Pohjois-Amerikan suurista ammattilaissarjoista ja vauhdikkaat pelit ovat taanneet sarjan aseman koripallofanien suosikkina. 1990-luvulla NBA oli yksi maailman katsotuimmista urheilulajeista ja sen tähdet tekivät esiintymisiä myös Hollywood-elokuvissa, kuten esimerkiksi Space Jamissa. Sen nykyhetken suosiosta on kuitenkin käyty keskustelua.

Jotkut sanovat sen olevan suositumpaa kuin koskaan, jotkut sanovat, että sen suosio on laskussa. Näitä mielipiteitä oli mahdollista löytää saman vuoden aikana julkaistuissa artikkeleissa, mutta tässä artikkelissa keskitytään seikkoihin, jotka puhuvat NBA:n suosion puolesta ja pohditaan, ovatko megatähdet ja suurseurat ainoa tae sarjan menestykseen.

Suositumpaa ja vauraampaa kuin koskaan?

Vuoden 2020 alussa Sports Retriever uutisoi, että NBA:n suosio oli kovempaa kuin koskaan. Syinä tälle suosiolle nähtiin monia asioita. Yksi näistä oli kilpailuasetelma, joka on Golden State Warriorsin ja Cleveland Cavaliersin välillä. Nämä joukkueet ovat kohdanneet finaalissa neljä kertaa lähiaikoina, joista Golden State Warriors on voittanut kolme kertaa ja Cleveland Cavaliers kerran. Tämä tiukka taistelu on tarkoittanut sitä, että draamaa ja jännittäviä tilanteita ei ole faneilta jäänyt puuttumaan. Se on houkutellut monia katsojia takaisin seuraamaan NBA:ta.

Toiseksi suosion tekijäksi on nostettu se, että NBA on vauraampi kuin koskaan ennen: Forbesin arvion mukaan NBA-franchise on keskimääräiseltä arvoltaan 1,65 miljardia dollaria, mikä tarkoitti yli 20 prosentin kasvua vain yhden vuoden aikana (tiedosta uutisoitiin alkuvuonna 2020). Arvon kasvu taas heijastuu parempana kokonaislaatuna.

Ihanteellinen laji sosiaalisen median aikaan?

Amerikkalainen jalkapallo on ollut pitkään Yhdysvaltain suosituin laji, mutta joillekin sen pelit ovat liian pitkiä. Nykyisenä teknologian ja sosiaalisen median aikakautena yli kolmen tunnin käyttäminen pelin katsomiseen saattaa olla joillekin liikaa. Koripallo puolestaan kestää usein hieman yli kaksi tuntia ja pelissä riittää toimintaa, sillä siinä mennään päästä päähän koko ajan.

Lajia katsotaan paitsi TV:stä, myös otteluita tullaan seuraamaan paikan päälle. Tämä on ymmärrettävää, sillä NBA:n ympärillä on kohistu viime aikoina ja se luonnollisesti lisää yleisön mielenkiintoa. Vuoden 2020 alussa kerrottiin, että edeltäneenä kautena NBA myi peräti 95 prosenttia kaikista myynnissä olleista lipuista ja loppuunmyytyjä stadioneita oli 741 kappaletta.

Yksi NBA:n vetonauloja ovat tietysti sen supertähdet, ja tästä on pitkälti kiittäminen Stephen Currya ja LeBron Jamesia. He ovat pelanneet Warriorsille ja Cavaliersille ja heidän välinen kilpailunsa on ollut yksi osatekijä joukkueiden kilpailussa, mikä on kiinnostanut ihmisiä.

Miksi puhutaan kiinnostuksen loppumisesta?

Voiko NBA:n kiinnostukseen sitten vaikuttaa se, että tärkeisiin peleihin ei etene kuuluisia joukkueita tai pelaajia? Vastaus on monimutkainen. Jotkut fanit varmasti pettyvät siitä, että heidän seuraamansa supertähti ei ole pelaamassa finaalissa. Sama koskee myös joukkueiden faneja. Näin voisi veikata, että supertähtien ja huippujoukkueiden puuttuminen vaikuttaisi kiinnostukseen negatiivisesti.

Asian voi nähdä toisinkin. Kuten yllä mainittiin, NBA:n suosioon on monia syitä. Nopeatempoinen peli ja peliajan sopiva pituus eivät riipu supertähdistä, vaan viihdyttävää koripalloa tarjoavat myös muut joukkueet. Lisäksi on mahdollista, että uusien joukkueiden selviytyminen tärkeisiin peleihin itse asiassa herättää uudenlaista mielenkiintoa. Tätä kautta voi syntyä uusia tähtiä ja joukkueita, joiden välille syntyy yleisöä koukuttavaa kilpailua.