NBA

NBA:n runkosarjan päätös: tappelu vaihtopenkillä, tahallaan häviämistä, kyseenalaiset kruunajaiset

NBA:n runkosarja tuli päätökseensä täydellä ottelukierroksella sunnuntaina. Mukaan mahtui jännittäviä taistoja viimeisistä pudotuspelipaikoista, mutta enemmän esillä olivat pikemminkin show-painiin soveltuvat tapahtumat.

Runkosarjan viimeisten päivien ykkösaiheeksi kohosi Minnesota Timberwolvesin tähtisentteri Rudy Gobert. Kesällä Lauri Markkasen Utah Jazzista jättikaupalla Minnesotaan siirtynyt Gobert löi nyrkillä omaa joukkuekaveriaan Kyle Andersonia kesken ottelun.

Vaihtopenkillä nähtyä tappelua edelsi joukkuekavereiden kovasanainen nokittelu, jossa Anderson kehotti Gobertia blokkaamaan enemmän vastustajan heittoja, Gobert käski Andersonia nappaamaan levypalloja ja tämän jälkeen viimeisiksi sanoiksi ennen Gobertin nyrkkeilyä jäi: ”Shut the fuck up, bitch”.

Kahakka jatkui vielä puoliajalla joukkueen pukukopissa sanallisena, minkä jälkeen seurajohto lähetti Gobertin kotiin. Käytöstään anteeksi pyytäneen Gobertin pelaaminen Timberwolvesin play-in-ottelussa on epävarmaa, kun luonnollisesti tappeleminen oman joukkueen sisällä voi johtaa kurinpitotoimiin.

Eikä Minnesotan pudotuspeleihin selviämistä auttanut myöskään läpimurtokauttaan pelanneen Jaden McDanielsin sekoilu samaisessa sunnuntain ottelussa. McDaniels oli turhautunut suunnatessaan puoliajalla pukukoppiin, löi nyrkillä seinään ja mursi tuossa kätensä, eikä miestä tällä kaudella enää pelikentillä nähdä.

Dallas Mavericksin omistajan Mark Cubanin viime hetken suunnanvaihdos taas toi lisää häpeällistä julkisuutta NBA:lle. Vaikka Mavericksilla olisi Luka Doncicin johdolla ollut vielä jonkinlainen mahdollisuus selviytyä pudotuspeleihin, kun kautta oli jäljellä kaksi ottelua, määräsi Cuban joukkueen kaikki avainpelaajat katsomon puolelle.

Mavericks halusi hävitä tahallaan, jotta se saisi pitää oman ykköskierroksen varausvuoronsa ja tuo varaus olisi mahdollisimman hyvä kesän varaustilaisuudessa. Jos Dallasin joukkue olisi ollut muutaman sijan parempi, olisi se joutunut luovuttamaan varauksensa New York Knicksille, kun näin oli sovittu osana Kristaps Porzingisin aikanaan Mavsiin tuomaa vaihtokauppaa.

Doncicia peluutettiin toisessa ottelussa koko ensimmäinen erä, minkä jälkeen slovenialainen istui koko pelin lopun vaihtopenkillä. Tähän taas oli syynä se, että Mavericksin kotiottelussa oli yhdessä Slovenian valtion kanssa järjestetty ”I Love Slovenia” –ilta ja peliä katsomaan oli matkannut suuri joukko Doncic-faneja Sloveniasta.

Kyseinen ottelu Bullsia vastaan jää NBA:n historiaan myös tästä viime hetkillä nähdystä ”hyökkäyksestä”, jossa Mavericks yritti tasoituskoria kolmeen otteeseen, mutta yksikään kolmesta heittoyrityksestä ei osunut edes korilevyyn, raudasta puhumattakaan.

Vaikka varaustilaisuuden asetelemien parantelu on arkipäivää NBA:ssa, oli Mavericksin toiminta niin läpinäkyvää ja noloa, että NBA on aloittanut kurinpitotutkinnan seuran toiminnasta. Pahimmillaan rangaistuksena voisi olla jopa tuon varausvuoron menettäminen.

Markkasen Jazzin kauden viimeisessä otteussa nähtiin myös hupaisa tapahtumasarja. Utah peluutti vieraspelissä Los Angelesissa kakkosmiehistöään, mutta silti voittoa täysillä tavoitellut Lakers joutui pinnistelemään viimeiselle minuutille asti ennen kuin Jazz kaatui.

Voitolla Lakers varmisti seitsemännen sijan läntisessä konferenssissa, mikä tietää joukkueelle play-in-ottelua, niin sanottuja säälipleijareita, pudotuspeleihin selviytymiseksi. Tämä ei kuitenkaan LeBron Jamesia tuntunut haittaavan. Supertähti pussitti viimeisellä minuutilla merkityksettömän näytöskolmosen, hyppelehti ympäri kenttää ja asetteli kuninkaan kruunua omaan päähänsä useampaan otteeseen.

James on voittanut mestaruuksia ja pokaaleja roppakaupalla uransa aikana. Itsensä kruunaaminen näissä olosuhteissa Jazzin repaleista kakkosjoukkuetta vastaan vaikutti enimmäkseen nololta.

Jazzin puoleltakin nähtiin yksi erikoisuus ottelussa. Kiltin miehen maineessa ollut tulokas Ochai Agbaji näytti lähes ensi kertaa tunteitaan kentällä ja päätyi välittömästi ulosajetuksi. Takamies ei ollut tyytyväinen, kun tuomari ei viheltänyt häneen kohdistunutta rikettä ja sen jälkeen nakkasi tätä pallolla – tai vaihtoehtoisen tulkinnan mukaan palautti pallon tuomarille turhan voimallisesti. Ulosajo oli Agbajin uran ensimmäinen, miehen luonne tietäen mahdollisesti myös viimeinen.

Ja kun NBA-joukkueet pelaavat viimeisillä kierroksilla välillä hyvinkin erikoisilla kokoonpanoilla, voi se johtaa myös kummallisiin tapahtumiin. Voittoa tosissaan päätöskierroksella hamunnut moninkertainen mestari Golden State Warriors sai vastaansa kautensa jo hyvän aikaa sitten luovuttaneen Portland Trail Blazersin.

Tuloksena oli NBA-historiaan jäävä avauserä: 55 pistettä Warriorsille ja 12 onnistunutta kolmen pisteen heittoa.

Play-in-ottelut alkavat NBA:ssa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ja pudotuspelejä päästään näkemään ensi viikonloppuna. Hassuttelujen ja sekoilujen sijaan siis pian toivottavasti siirrytään jälleen huippukoripallon puolelle; joskin Minnesotan tilanne puhuttaa vielä pitkään, varsinkin jos joukkue tiensä play-inistä jatkoon selvittää.