Analyysi: Fantastinen ja umpisurkea Susijengi

Suomi taisteli lopulta elintärkeän MM-karsintavoiton Bosniasta. 32 minuuttia Susijengin peli oli likipitäen täydellistä, mutta pelin loppu puolestaan juuri niin heikkoa kuin pahimmassa kauhuskenaariossa.

Susijengi aloitti pelin erinomaisesti ja vain petrasi pelaamistaan toisella puoliajalla. Ero Bosniaan venähti parhaimmillaan jo 24 pisteeseen ja voitto näytti täysin turvatulta.

Bosnia ei päässyt käyttämään selvästi isompaa kokoaan hyödyksi, kun Suomi puolusti aktiivisesti, nappasi pallonriistoja ja tuplasi juuri oikea-aikaisesti korin alla vastustajan isoja miehiä.

Loistava puolustus taas johti tuloksekkaisiin hyökkäyksiin, kun riistoista ja puolustuslevypalloista Suomi pääsi kerta toisensa jälkeen juoksemaan nopeita hyökkäyksiä. Pallolliset pelaajat löysivät avoimet pelaajat ja heidän heittonsa avoimista paikoista puolestaan upposivat sisään oikeilla prosenteilla.

Päävalmentaja Henrik Dettmann myös peluutti ryhmäänsä ja koko tusinaansa rohkeasti. Kaikki 12 pelaajaa pääsivät kentälle avauspuoliajalla ja parketille päästessään vastuuta annettiin yhtään arkailematta niin Fiifi Aidoolle, Ville Tahvanaiselle, Mikael Jantuselle kuin Topias Palmille.

Nämä peliminuutit olivat Dettmannilta ja Suomen valmennukselta tärkeä pankkitalletus, sillä nyt nuorukaisilla on kokemusta tämän tason otteluista − ja onnistumisten myötä myös varmasti rutkasti itseluottamusta.

Kuitenkin toiveunen lailla kulkenut peli kääntyi totaalisesti viimeisellä neljänneksellä. Yhtäkkiä aktiivisuus Suomen puolustuspelistä hävisi ja Bosnia pääsi tekemään joko helppoja koreja tai laiskan puolustuksen virheiden seurauksena rikkeiden jälkeen vapaaheittoviivalta kavennuspisteitä.

Heikko puolustus vuosi myös nopeasti hyökkäyksen puolelle, kun nopeiden hyökkäyksien sijaan Suomi joutui pelaamaan puolenkentän hitaita pelejä − ja samanaikaisesti Bosnia oli löytänyt puolustukseensa selvästi lisää aggressiivisuutta.

Vaikka sulaminen olisi ollut katastrofiluokkaa, täytyy Susijengin pelaajille antaa plus-merkintä siitä, että aivan loppuhetkillä pää kesti paineet. Vapaaheitot pistettiin sisään kuten pitikin, virheitä ja pallonmenetyksiä ei enää tullut samaan tapaan ja aiemmin kartutettu ero riitti lopulta voittoon.

Tästä Suomen on hyvä lähteä sunnuntaina seuraavaan MM-karsintapeliin Ranskaa vastaan. Joukkueelle jäi paljon opittavaa ja parannettavaa, mutta silti päällimmäisenä tuntemuksena on mahtava voitto ja lähes koko miehistön onnistumiset.

Silti Ranska on kertaluokkaa kovempi vastus, joten erinomaisellakaan pelillä on turha haaveilla yli 20 pisteen kaulan rakentamisesta tai että voitto saatettaisiin saada plakkariin pelaamalla yksi niin umpisurkea erä kuin nyt nähtiin Espoossa.

Susijengin Bosnia-ottelun arvosanat

🐺 🐺 🐺 Sasu Salin: Joukkueen johtava pelaaja ensimmäiset puoli tuntia. Nakutti pisteitä kuin automaatti.
🐺 🐺 🐺 Mikael Jantunen: Eniten peliminuutteja joukkueesta. Ei aivan niin fantastinen kuin aiemmissa maaotteluissa, mutta noussut Susijengin avainpelaajaksi hämmästyttävän nopeasti.
🐺 🐺 🐺 Alex Murphy: Kun loukkaantumiset ovat jääneet taakse, näyttää mihin pystyy parhaimmillaan. Luovia ja aggressiivisia ratkaisuja hyökkäyspäässä.

🐺 🐺 Fiifi Aidoo: Energinen ja ennakkoluuloton suoritus.
🐺 🐺 Antti Kanervo: Vastuu jäi verrattain pieneksi, mutta pisti sisään ne kolmoset, mitkä heittäjän pitääkin.
🐺 🐺 Matti Nuutinen: Hyökkäyspäässä pienessä roolissa, mutta erinomainen ilta puolustuksessa ja pystyi vartioimaan lähes ketä tahansa.
🐺 🐺 Topias Palmi: Muutama paha virhe, mutta ei arkaillut lainkaan ja toi pirteän lisän joukkueen peliin.

🐺 Tuukka Kotti: Aloitti vahvasti ja puolusti Nurkicia mainiosti. Hyökkäyksessä ei kyennyt juuri auttamaan joukkuetta.
🐺 Shawn Huff: Kapteeni aloitti yllättäen penkiltä ja ilta jäi hieman vaisummaksi normaalisti.

Petteri Koponen: Kauimpana omasta parhaasta tasostaan. Huolimattomia pallonmenetyksiä liikaa. Lopussa oli kaivattu rauhallinen johtaja ja upotti kenties pelin tärkeimmän korin.
Alexander Madsen: Viisi virhettä alle viidessä minuutissa ja muuten nollasaldo.
Ville Tahvanainen: Peliaika jäi vielä niin vähiin, että arvosana jää antamatta.