Dettmann ja Koripalloliitto pimittivät tiedon Juho Nenosen koronatartunnasta

Susijengi otti upean voiton kivikovasta Kroatiasta sunnuntaina Espoossa MM-karsintojen ensimmäisessä kotiottelussa. Yksi maajoukkueen pelaajista oli poissa ottelusta: Juho Nenonen. Salon Vilppaan maajoukkueveteraanin poissaolon syy selvisi viimein nyt keskiviikkona.

Nenonen oli sivussa Kroatia-ottelussa koronavirustartunnan takia. Kun Susijengi palasi torstaina tappiollisen Ruotsi-ottelun jälkeen Helsinkiin, oli Nenonen herännyt perjantaiaamuna oireisena ja kuumeisena. Tämän saimme lukea Helsingin Sanomien haastattelusta.

Pelaajan itse ottama pikatesti oli näyttänyt positiivista tulosta. Samoin perjantain aikana otettu virallinen testi oli osoittanut Nenosella olevan koronavirustartunta päällä.

Maajoukkue tai Koripalloliitto ei tästä kuitenkaan kertonut kenellekään tietoa missään vaiheessa. Tällainenkin asia Susijengissä on hyvin vahvasti valmentaja Henrik Dettmannin käsissä.

Kun Nenonen on ollut oireellinen heti perjantaiaamuna, on hän takuuvarmasti ollut tartuttava torstaina Ruotsin matkalla sekä itse ottelussa.

Voimassa olevien sääntöjen ja lainsäädännön mukaan kahteen kertaan rokotettujen altistuneiden henkilöiden ei tarvitse jäädä karanteeniin, vaikka he olisivat olleet lähikontaktissa tartunnan saaneen kanssa. Ja lähikontaktia Susijengin yhteisolo, matkustaminen ja yhdessä harjoittelu ja pelaaminen varmasti ovat.

– Tautia on liikkeellä ja täytyy olla huolellinen. Oli onni, että meillä kaikilla oli kaksi rokotetta. Muuten sunnuntain peli olisi voinut jäädä pelaamatta, Dettmann kertoi Helsingin Sanomissa.

Vaikka virallisesti karanteenia ei kenenkään maajoukkuepelaajan tarvinnut Nenosen tartunnan takia noudattaa, on uskomatonta, että Dettmann ja liitto pimittivät tiedon tästä. Jos tieto olisi kerrottu julkisuuteen, olisi se varmasti herättänyt nykytilanteessa keskustelua siitä onko sunnuntain ottelun pelaaminen järkevää.

Sen keskustelun Dettmann halusi välttää. Susijengin julkisuudenhallinta ei tapahdu vain sattumalta, vaan on tiukasti kontrolloitua. Tällä kertaa se meni pahasti väärälle puolelle kaitaa polkua. Mitään pakkoa tai edellytystä Nenosen tartunnasta kertoa tietoa julkisuuteen ei tietysti ole, mutta tällaisesta sumutuksesta jää varmasti yleisölle varsin paha maku suuhun.